Пет аргумента в полза на сладоледа и един съвет от диетолог

Пет аргумента в полза на сладоледа и един съвет от диетолог

© Красимир Юскеселиев



Любимият десерт на повечето хора - сладоледът - често е заклеймяван по различни параграфи, особено за това колко е калоричен. Но той има и много полезни съставки и положителни качества, които го реабилитират и могат да успокоят съвестта на хората, които прекаляват с консумацията му. "Дневник" подбра научни обяснения и изследвания, които показват ползите от яденето на сладолед и добави съвет от диетолог как то да не се отрази на килограмите и обиколките.


1. Компактен източник на енергия


Не само при сладоледа, но и при всички десерти има тази характеристика, че в малко количество са концентрирани голям брой калории. Това може да се приеме и за нещо положително, защото така организмът се засища бързо без стомахът да се препълва и получава ударен прилив на енергия.




В количество от половин купичка сладолед има около 15 гр. въглехидрати, 7 гр. мазнини и 2 гр. протеин - това осигурява под 10% от приема на необходимата енергия за деня, и под 15% от препоръчителното количество мазнини. Според Американската здравна служба в това количество се съдържат около 137 килокалории - двойно повече отколкото в половин чаша мляко, но пък наполовина по-малко, отколкото в парче шоколадова торта. В много сладоледи обаче се ползват трансмазнини, така че това трябва да се добави към вредите.


2. Витамини и минерали


Сладоледът се прави основно от мляко, така че съдържа всички негови полезни съставки като калций и фосфор, които заздравяват костите; калий, който понижава кръвното налягане; и няколко вида витамин В и протеин, които енергизират и помагат за регенерацията на клетки в тялото. Около 10% от препоръчителното количество на витамини и минерали за деня могат да дойдат от умерено количество сладолед.


Пет аргумента в полза на сладоледа и един съвет от диетолог

© Надежда Чипева, Капитал

3. Истинско щастие


Угаждането от време на време е задължителна част от всеки здравословен хранителен режим, защото колкото и захар и калории да има в един сладолед, те имат благотворен ефект за нивата на хормоните на щастието в тялото. Британско проучване от 2010 г. потвърждава, че освен наслада, сладоледът носи и автентично усещане за щастие, стимулирайки директно тази част от мозъка, където то се произвежда и регистрира.


Американско изследване пък открива, че лишаването от любимите лакомства всъщност изменя начина, по който организмът реагира към тях, когато ги получи. Стресира се и става по-склонен да ги складира и натрупа, отколкото да ги обработи и използва. И обратното - консумацията на замразения десерт дори всеки ден, но в умерено количество, може изобщо да не предизвиква натрупване на излишни килограми, по начина по който се трупат когато човек си го позволява рядко, но обилно.


4. Секс и бебета


Освен костите, високото съдържание на калций и фосфор в сладоледа засилва енергията на мускулите и либидото. Освен това проучване на чикагска организия за изследване на миризмите установява, че ароматът на ванилов сладолед е най-възбуждащ за мъжете.


Друго проучване обаче доказва нещо по-сериозно - че жените, които по-често си позволяват от любимия си замразен десерт, и то пълномаслен, имат по-високи шансове за зачеване. Това установява "Харвард" в анализ на хранителните навици на над 18 хиляди жени между 24 и 42 години. При тези от тях, които ядяли пълномаслен сладолед два или повече пъти в седмицата, рискът за проблемна овулация или безплодие бил с 38% по-нисък, отколкото при тези, които си позволявали един или по-малко на седмица.


5. Бързи, смели, сръчни


Заради бързия и голям приток на енергия, който малко сладолед може да даде, той действа като стимулант за мозъка и цялото тяло. Експеримент на Университета "Киори" в Токио от миналата година показва, че хората, които ядат сладолед за закуска разбуждат ударно мозъка си и през деня са по-активни, съобразителни, с по-бързи реакции, и изобщо - сякаш по-умни.


За това имало дори физиологично обяснение - увеличение в дължината на мозчните им вълни и конкретно на алфа-вълните, които са свързани с концентрацията и способността за координацията и преценка. Учените изпробвали дали други студени храни и напитки ще имат подобен ефект, например редовния прием на ледена вода, но се оказало, че нищо друго не е толкова благоприятно за мозъка, колкото сладоледът.


Пет аргумента в полза на сладоледа и един съвет от диетолог

© Цветелина Белутова, Капитал


Сладолед за талията


Няма нищо лошо в сладоледа, когато е в умерено количество и в разумен час от деня, казва диетологът д-р Митко Ригов от "Александровска болница" за "Дневник".


Ако метаболизмът на човек работи добре, няма причина да се лишава от това удоволствие, но без да прекалява. Здравословна и безвредна за талията дозировка би била топка сладолед през ден или два, но задължително по-рано през деня, за да може да се изразходи преди лягане вечерта.


Добре е също така да се яде самостоятелно, а не като десерт след основно хранене. Например да е два часа преди или след обяда, защото иначе се получава предозиране с калории наведнъж, или просто казано - преяждане.


За супер феновете на сладоледа, които не могат да се удържат, в търговската мрежа вече има и голям избор на нискомаслени и нискокалорични разновидности, включително и без захар, подсказва специалистът.

Коментари (26)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на xali
    xali
    Рейтинг: 7511 Весело

    Представям си сладолед на плажа. Един се пъчи, друг се гъ-и.Смях :-)

  2. 2 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1116 Неутрално

    Скоро не бях чел по-голяма глупост. Хубавото на сладоледа е че е вкусен и е кеф да го ядеш :)
    Засищал бил без да се препълва стомаха БУХАХАХАХАААА

  3. 3 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2682 Весело

    Каквото и да говорим за сладоледа,сладоледа е най обичаният човек през лятото и само сладоледа не се страхува от злите езици.

  4. 4 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1116 Неутрално

    До коментар [#3] от "chicago514":

    Че защо да не е през зимата? Не виждам никаква логика

  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9792 Неутрално

    Рекламно съобщение от сектора на производителите на сладолед :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  7. 7 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 907 Неутрално

    Сладоледът се прави основно от мляко, така че съдържа всички негови полезни съставки...
    --------------------------------------

    Сладоледът в Италия или Франция може и да е от мляко, ама в България сме второ качество потребители и сладоледите се правят от химия на прах.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  8. 8 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1116 Неутрално

    До коментар [#7] от "majorman":

    Е има и в България хубав сладолед, даже италиански. Този в Била и Фантастико е от палмово масло, да.

  9. 9 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 4170 Неутрално

    Страхотна статия! Благодаря на г-ца или г-жа Генова за нея! Напълно подкрепям аргументите в полза на това разхлаждащо лакомство. :-)

    Мислел съм си дали и как нашите предци са се разхлаждали, преди да дойде ерата на хладилниците и фризерите. Може би и те са имали някакви начини да го правят. :-)

    Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
  10. 10 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2536 Неутрално

    Сладоледите в България са основно два вида:

    1* Сладоледи със сметана от краве мляко

    2* Сладоледи от имитиращ растителен продукт. Те са написали "растителни мазнини".

    Разликата е космическа, а себестойността - 50%.

  11. 11 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3878 Неутрално

    ....Мислел съм си дали и как нашите предци са се разхлаждали, преди да дойде ерата на хладилниците и фризерите. Може би и те са имали някакви начини да го правят. :-)
    —цитат от коментар 9 на Читател


    Диня в планинския поток!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  12. 12 Профил на roosty
    roosty
    Рейтинг: 250 Неутрално

    Обичам сладолед и лете и зима!

  13. 13 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2611 Неутрално

    Така е ако е домашен и без изкуствените химии ...

  14. 14 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 6938 Неутрално

    Не обичам сметанов сладолед. Обичам истински млечен сладолед с яйца, хем с по-малко калории, хем полезен!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  15. 15 Профил на maginka
    maginka
    Рейтинг: 329 Неутрално

    добри новини.обожавам го

  16. 16 Профил на rado_sv
    rado_sv
    Рейтинг: 622 Неутрално

    Сладоледа е една изкушаваща магия.

  17. 17 Профил на Батков-вън
    Батков-вън
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Сладолед от мляко в София знам да има на не повече от 3-4 места.

    Иначе другите аргументи са пълна глупост.

    И въпреки това сладолед и бира лятото - всеки ден. Не ми трябва аргументация , че са полезни. Те просто са ужасно вкусни :) А най-доброто оръжие срещу калориите не е да не ядеш сладолед, ами просто да спортуваш редовно.

  18. 18 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8232 Неутрално

    Обичам всякакъв сладолед и не се замислям за вредите и ползите. Просто не преяждам с него.

  19. 19 Профил на Ослик, суслик, паукан
    Ослик, суслик, паукан
    Рейтинг: 560 Гневно

    Хайде стига с тези измислени реклами.

    Сладоледът е почти изцяло от захар и транс мазнини. И двете са изключително вреди в дългосрочен план. Струват ли си 15 минути прилив на сили и настроение от захарта, когато в дългосрочен план от нея се затъпява?

    I had a dream, Joe
  20. 20 Профил на DEV
    DEV
    Рейтинг: 283 Неутрално

    До коментар [#8] от "uq":
    Основно е от този вид, почти няма на пазара читав.

  21. 21 Профил на дуле
    дуле
    Рейтинг: 214 Неутрално

    Един американски журналист в първата половина на ХХ век останал поразен от наблюдението си по московските улици, че през зимно време при минусови темпертури московчани с наслада употребяват сладолед. Направил си извода, че такава нация няма как да бъде победена.

    Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
  22. 22 Профил на дуле
    дуле
    Рейтинг: 214 Неутрално

    Мислел съм си дали и как нашите предци са се разхлаждали, преди да дойде ерата на хладилниците и фризерите. Може би и те са имали някакви начини да го правят. :-)
    —цитат от коментар 9 на Читател


    Имам преки впечатления как се пази студ за лятото. Нарича се "ледница". В нашия двор имаше такава. Представлява изидана в земята яма с размери 3 х 4 м. и дълбока 2 м. Зимно време се пълни с изсечени от близкия язовир ледени блокове с размери приблизително 20 х 30 х 30 см. Всеки блок е изолиран от другите с трици. И всеки пласт е изолиран от другите пак с трици. Ледницата си има и покрив. Така ледът се запазва до цялото лято. При нужда се вади леден блок, слага се във вана да изстуди бирата (или динята)

    Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
  23. 23 Профил на Pandipool
    Pandipool
    Рейтинг: 761 Неутрално

    Според мен "100 Грама сладки" предлагат прекрасен сладолед! Наистина съм им фен!
    Като цяло съм любител на сладоледа. В която и страна да отида, пробвам нещо ново.
    В Рим например има една верига сладкарници Венчи.. просто покъртително вкусни :)

  24. 24 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1839 Неутрално

    До коментар [#22] от "дуле":Имам детски спомени от Ихтиман. Там имаше голяма (общинска, кооперативна или кой знае каква). Дълбока 7-8 метра, с голям обем. Цяло лято разнасяха ледени блокове из града. Имаше един частник който въртеше чуден сладолед от мляко, яйца и захар. Това наскоро след войната. В София в луксозните сладкарници сервираха замръзнал мармалад.
    Руснаците различават млечен сл. - до 6 % масленост, от 8 до 10% - сметанов и от 12 до 20 % - пломбир.

  25. 25 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2536 Неутрално

    До коментар [#23] от "t0d0":

    "Прекрасен" ще стане, като започнат да изписват какво има в него.
    Сега БАБХ "услужливо"не ги задължава. /на всички не пакетирани продукти/

  26. 26 Профил на svetlana  velkova stankova
    svetlana velkova stankova
    Рейтинг: 8 Весело

    Сладоледът е полезен и е хубава храна.

    solaris




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK