Защо слънчевото изгаряне не е шега и как точно работи предпазният крем

Защо слънчевото изгаряне не е шега и как точно работи предпазният крем

© Асен ТоневДа станеш "червен като рак", не е никак приятно, но освен това е и страшно вредно. По-старите поколения живееха в заблудата, че да изгориш на слънцето е естествената първа стъпка към това да натрупаш здравословен тен, само че медицината вече знае, че това е нещо, от което непременно трябва да се пазим, защото е предпоставка за някои от най-лошите видове рак - не такъв като в популярното сравнение.


Как и защо изгаряме


Най-вредни лъчи на слънцето - тези, които причиняват изгарянето на кожата - не са във видимия спектър и се наричат ултравиолетови лъчи. Те са с най-голямата дължина в спектъра на слънчевата светлина, затова и стигат най-далече, като част от тях преминават през озоновия слой, през стъкло и проникват дълбоко в кожата.


Има три вида ултравиолетови лъчи - UVA, -B, и -C. UVA лъчите са най-дългите и опасните (от 400 до 320 nm), защото проникват дълбоко в кожата и макар че не предизвикат изгаряне, могат трайно да я увредят и да забързат стареенето й. UVВ лъчите се филтрират частично от озона и не могат да минат през стъкло, но точно те нанасят поражения по повърхността на кожата и причиняват познатото болезнено изгаряне.
Плажните масла обикновено включват защита срещу А и В лъчите, а С са по-къси и не достигат до земята, затова на открито не е нужно да се пазим от тах, но в солариумите например има и от трите вида във висока концентрация.


Слънчевото изгаряне на кожата представлява изгаряне от първа степен и макар че тя е най-леката и минава за четири-пет дни, може да нанесе трайни поражения върху клетките и още по-лошо - върху гените. На практика това е остра реакция като при отравяне или възпаление, протичаща с интензивни химични и физиологични процеси в цялото тяло, не само по повърхността.


Кожата реагира на дразнението от лъчите като произвежда голямо количество протеини, ензими и кръвни клетки, които се стичат към изгорелите места, за да ги лекуват. Това пък предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и от там - характерното почервеняване, отичане и болезненост, пояснява в "Гизмодо" специалистът по кожни изгаряния проф. Джефри Собъл.


Отнема между четири и шест часа тези протеини да бъдат синтезирани и да отидат до нараненото място, така че изгарянето може да се появява много време след излагането на слънце. А ако в това време кожата е останала под вредните лъчи, увреждането може да е много сериозно, предупреждава дерматологът. Тогава се увеличава рискът от изменения в ДНК на кожата и смъртта на клетките на горния слой, известна като белене. Освен това в този период тялото се дехидратира, заради процесите които протичат вътре и може да се появи световъртеж и прималяване.


Как да се защитим


Най-добрата възможна защита срещу вредни лъчи на слънцето е да стоим на сянка непрекъснато, подсказват специалистите. Но понеже през лятото на плажа/басейна/язовира това е почти невъзможно, разполагаме с голям избор от козметични продукти.


Слънцезащитните кремове работят по различни начини, като повечето от тях представляват комбинация от органични и химични съставки в различни съотношения. Някои отразяват или разпръскват фотоните на слънчевите лъчи, други ги абсорбират и ги превръщат в безвредна топлинна енергия.


Титановият диоксид и цинковият оксид са най-разпространените съставки в този вид мазила. До неотдавна те се предлагаха най-вече като бял крем - мляко, но вече са и в прозрачни разновидности и дори под формата на спрей, без това да отслабва ефекта им. Неорганичните съставки се комбинират и с органични като канелена киселина, октиноксат, P-аминобензоена киселина и бензофенон, които служат конкретно за абсорбирането и трансформирането на UVB лъчите.


Количеството на всички тези съставки в крема определя какъв е защитният му фактор. Колкото повече са, толкова по-голяма е защитата. Числото, посочено на опаковката (SPF - sun protection factor) на практика означава толкова пъти повече предпазване от изгаряне.


Ако например човек може да остане на слънце 15 минути без да изгори, крем с фактор 30 на теория ще му осигури 30 пъти повече време - 450 минути или над 7 допълнителни часа защита. Но за целта трява да познава кожата си и ако е по-блед да избере възможно по-висок фактор, съветват специалистите.


Много е важен и начинът на нанасяне на слънцезащитното средство, защото ако слоят върху кожата не е достатъчно плътен, ефектът е отслабен. Според дерматолога от Университета в Ню Йорк д-р Дженифър Стейн необходимото количество за цялото тяло е поне една чашка за шот или 25 мл. Предписанието на козметичните фирми варира според продукта, но е около 2 мг. на кв. см от кожата.


Като сметнете също и, че кремът се отмива или изтърква в хавлията и пясъка, е наложително периодично да се повтаря упражнението с мазането през деня. Препоръчително е това да става на всеки два часа. За съжаление много хора не си дават сметка, че в противен случай се подлагат на дългосрочен риск за възникване на лунички и други пигментни изменения, формиране на злокачествени образувания и рак, добавя проф. Собъл.


Популярни митове


Също както до неотдавна се вярваше, че изгарянето е нещо естествено и безобидно, което просто трябва да се изтърпи, така и още битуват убеждения, които подвеждат хората и ги правят уязвими под слънцето. Мит номер едно е този, че:


Аз съм си тъмен, не ми трябва слънцезащитен крем.


Не е вярно. Всяка кожа може да изгори, дори най-тъмните. При тях просто времето, в което могат да останат на слънце без това да се случи, е по-дълго, но не и безкрайно. За хората с естествен мургав тен, специалистите препоръчват поне еднократно мазане през деня с висок фактор (над 30 SPF), за да са в безопасност.


Намазах си лицето, гърба, ръцете и краката - стига толкова.


Това са основните места, които се сещаме да намажем със слънцепредпазния продукт, но трябва да се има предвид също и че от тези места той се изтърква най-бързо. За по-голяма сигурност, лекарите препоръчват дрехи с дълги ръкави и крачоли, шапки и сянка, особено в най-горещите часове на деня от 12 до 16 ч.


Облачно е, няма да се мажа.


Само около 20% от вредните ултравиолетови лъчи се спират от облаците. Те впрочем са толкова вредни и обилни и през останалите сезони освен лятото, а през зимата дори се усилват заради отражението от снега. Затова препоръките за предпазване на кожата важат целогодишно, не само на плажа.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Да разбирам ли, че с какъвто и фактор да се намажеш първите 10 минути, например, защитата е една и съща и отслабва с времето?

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Най-качествени са автралийските(ако не са менте) !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Весело

  Тази , от снимката - изгоряла ли е , или загоряла?

 4. 4 Профил на ekim
  ekim
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Има доста солидни доказателства, че всъщност точно слънцезащитните кремове допринасят за увеличаването на риска от рак на кожата... http://badetezdravi.com/page/28/slancezashtitni-kremove

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#4] от "ekim":

  Логично, организма губи способността си да се защитава сам, става "ленив" и някой го преборва.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Точно пък титановият диоксид е едно от най-вредните неща в козметиката...

 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Като по-млад я карах през просото и по цял ден бичих гол до кръста с перфектен тен, ама слънцето не прощава - и петна ми се появиха, и бенки и не знам какво си, явно си е имало нужда от мазане... Ама нали сме мъже, правим се на непукисти, затова сега пазя сянката и по-хубаво от това няма...

 8. 8 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Най-добре си стоите някъде на хладно,защото вън не е никак добре ;)

 9. 9 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е то не може цяла година да си пред компютъра и за 1 седмица да искаш да наваксаш с тена. Аз съм от село и съм имал възможност да се пека на двора от май месец и да получа тен. Когато се преместих в София, забелязах, че много софиянки имат бенки - ефекта на бързото изпичане на морето и после пак в столицата.

  Ако се прави постепенно и с акъл добиването на тен е безпроблемно!

 10. 10 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#3] от "aboto":

  На мен ми прилича на загоряла.

 11. 11 Профил на Lubomir Toshev
  Lubomir Toshev
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Аз се пека сутрин от 8 до 10:30 или ако е по късно за максимум 1ч. Ако е в периода след 12ч максимум 15-20 мин. За това време кожата хваща лек загар, който след това не боли и за 1 ден остава по-тъмна. Така като правите през ден, през два за месец се хваща чуден тен, без да е изтървана работата... Това е най-добрия начин. Инак и аз съм много бял и едно време за 10 дена на море доста изгарях, макар и да се мажех. Просто го правете умната ;)

 12. 12 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не зная , никога не съм виждал баба и дядо на село да изгорели...

 13. 13 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 326 Весело

  Плаж от 10 до 12 ч. и след това на сянка с цаца-бира. Това е моята формула!

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Слънцезащитните филтри впрочем са два вида:
  -химични
  -минерални

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Изгарянето си е мъка и край на приятната ваканция...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "ekim":

  Я ми дай изследване, което показва тези "солидни доказателства". Не, не сайта Бъдете "здрави". Дай ми peer reviewed изследване. :)

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  На плажа е най-добре да си имаш тентичка или по-широк чадър... Да си лежиш на сянка и кожата ти да потъмнява равномерно и полека... Още по-добре с охладена бира под ръка...! :)
  Да се пържа, като софиянец директно на слънцето и по цял ден е ужасно...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Редакцията, моля поправете си грешката - ултравиолетовите лъчи са с най-малка дължина от видимия спектър, а не най-голяма. Вероятно сте се заблудили, защото имат най-голяма честота (което е в обратнопропорционална зависмост от дължината на вълната)

 19. 19 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Така де, в бързината и аз написах глупост :) Ултравиолетовите не са във видимия спектър, но това не променя смисъла на останалото.

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аз се пека сутрин от 8 до 10:30 или ако е по късно за максимум 1ч. Ако е в периода след 12ч максимум 15-20 мин. За това време кожата хваща лек загар, който след това не боли и за 1 ден остава по-тъмна. Така като правите през ден, през два за месец се хваща чуден тен, без да е изтървана работата... Това е най-добрия начин. Инак и аз съм много бял и едно време за 10 дена на море доста изгарях, макар и да се мажех. Просто го правете умната ;)
  —цитат от коментар 11 на Lubomir Toshev


  Това е рецептата. Всичко останало са бла бла бла и рекламни трикове.
  Един час ислагане, след това - дрешка, ако ще стоиш на плажа и под чадъра.
  И да се има предвид, че престоят във водата също се брои. Тма лицеъо и раменете изгарят още по-зловещо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Така като правите през ден, през два за месец се хваща чуден тен, без да е изтървана работата...
  —цитат от коментар 11 на Lubomir Toshev


  два месеца !?
  трябва да си даскал

 22. 22 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#3] от "aboto":

  Разкошен милф, тамам за обръщане!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Никога не съм обичала да седя под палещото лятно слънце, но съм виждала хора, които стоят на плажа от сутрин до вечер. Как ли издържат .

 24. 24 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Авторе, прави разлика между дължина на вълната и честота.
  Прочети малко https://en.wikipedia.org/wiki/Light

  Ултравиолетовите са с най-къса дължина и съответно най-малка дължина.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 25. 25 Профил на diomede
  diomede
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Най-дебелата сянка на плажа + бира/цаца, джин/тоник и като стане вече много жежко – в морето и след това пак сянка + бира/цаца, джин/тоник. Така съм, без кремове и не изгарям, въпреки че стоя по 5-6 часа на плажа. Чудна работа ;)

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не знам колко е хубаво да се плеска човек с кремове. От слънцето и морската вода старата кожа се бели и израства новичка, по-хубава. Иначе за производителите на кремове е екстра. А колкото до канцерогенност - не знам как за една болест като рака с неизвестна етиология (никой не знае от какво се причинява) може да се твърди, че това или онова било канцерогенно.

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  "Дневник", леко ме разочаровахте! :)
  Очаквах да прочета нещо от типа на обръщението на Кърт Вонегът към завършващите MIT студенти през 1997 г. Написано е, както става известно по-късно, от американска журналистка, близка приятелка на писателя и познаваща стила му в детайли. В него се обръща специално внимание на ползата от плажно масло.
  Великолепен текст с истини за живота, младостта и ...плажното масло, разбира се. :)

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 28. 28 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#26] от "султана глаушева":

  ... може да се твърди, че това или онова било канцерогенно.
  —цитат от коментар 26 на султана глаушева


  Ми много просто - записваш си. Ако го правиш дълго време и с мисъл се нарича статистика.

 29. 29 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#7] от "Г.Е.М.": по принцип не ползвам никакви такива мазила ,въпреки ,че майка ми пострада от малигнен меланом - най злокачествения кожен рак с бързи метастази ,който излекувахме навреме и вече 30 години е ж ива и здрава , против мазилата съм ,постоянно стоя на слънце ,много добре ми действа изгарянето и морските бани на кожата , на трупането на вит Д , миналата година пропуснах всички грипове и инфекции за пръв път от много години ,сега пак се пека втори месец ,разбира се без да се излагам пряко на слънце ,освен когато плуваме ,но в 12 изчезваме от плажа и вечер след 6 сме пак там , перфектно е ,а и пропускаме отровите от козметичните препарати ,като разбира се и се профилактираме за бенки и петна , ако има нещо нередно , има лазерни терапии или пък ,ако е бенка се оперира ....

 30. 30 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Статията не коментира нещо изключително важно:
  След всяко слънчево изгаряне кожата се възстановява по-бавно и по-лошото - следващият път изгаря по-бързо. Освен това е доказано, че всеки човек има лимит колко време да стои на слънце - между 50 и 100 хиляди часа , но това е за целия живот(!). Лимита зависи от цвета на кожата и някои наследствени фактори.

  Аз например стоях като млад на плаж през целия ден, никакви защитни кремове и бях ОК. После изгорях няколко пъти жестоко и вече с дете на плажа ходех по дънки и риза с дълъг ръкав, защото детето искаше да стои дълго и да играе. Е, сега се "гресирам" обилно и стоя някое време, ама предпочитам сянките.

 31. 31 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Не е голяма разликата между тежко изгаряне и изяждане на гъба мухоморка. И при двете първо ти е приятно, сладко. После от болки няма отърване. Мухоморката поне свършва бързо, а при изгарянето има цяла седмица да се мъчиш и да не можеш да спиш от болки. Минимум. А след това започваш да се белиш като змия, кожички навсякъде.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 32. 32 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Трябва да се внимава и с "качеството" на сянката. Преди години доста време ми отне да осъзная, че китайският чадър с палмички от пазара в Каварна всъщност не ме пази от изгаряне, и под неговата сянка си прегарях редовно. Купих си пак китайски, със SPF 50, и вече няма проблеми.

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Кисненето на плажа е напълно безсмислено, скучно и вредно. Използването на т.н. слънчезащитни кремове е също опасно, защото някои съдържат парабени и други карциногенни съставки и освен това, от нагряването под лъчите на слъцето, пластмасата на опаковката отделя допълнителни вредни вещества. Векове наред хората са живели без слънчезащитни кремове - те просто не са се излагали излишно на слънце. Слънцето е необходимо за произвеждането на витамин Д, който липсва у много хора, заседели се пред компютрите в офиси и домове. Затова всекидневно трябва да излагаме кожата си (ръце, крака) на слънце за околи половин час и толкова! На плажа е най-добре да се стои на дълбока сянка и да се излиза само за да се поплува. Но да се лежи с часове под изгарящите лъчи на слънцето е най-глупавото, досадно и вредно ''занимание'', което е измислил човекът!

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Да допълня - от прекаленото излагане на слънце кожата се съсъпва и състарява. Това също трябва да се има предвид от любителите на слънчев тен. Отделен разговор е, че човек с тен вече изглежда доста старомодно и НЕздравословно. Вижте жената на Макрон как си е състарила кожата.

 35. 35 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Същината тук е в това, че плажът е изключително вреден, т.е. "хващането на тен". Това обаче не е казано съвсем ясно, за да не скочат разни подобия на Благой Рагин, че така се " удря туризма".
  А морето е хубаво, стига да му се радваш без да "хващаш тен" (за да не хванеш и едни други неща).

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 36. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#34] от "princess_x":

  Модата да се " хваща тен" тръгва от Коко Шанел. Преди нея тенът е бил считан за белег на нисък социален статус (хората, работещи на полето са имали тен).

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#36] от "keen":

  Така е, но това е било преди почти век. Дотогава морските курорти са се обезлюдявали през лятото, за разлика от зимата. Сега вече знаем много по въпроса за полезността и вредността на слънцето, но доста хора са си останали с представите и понятията от миналия век.

 38. 38 Профил на spoofer
  spoofer
  Рейтинг: 8 Весело

  Мнението ми е, че изгарянето е доста опасно, макар и много хора да не осъзнават това. Винаги съм взимала 50+ фактор за предпазване. Не е шега това "изпържване" на кожата. Един пресен пример от последните дни. Отидох да си правя лазерна епилация в Инфинити https://www.infinity-clinic.com/diodna-lazerna-epilaciya и специалистите там ме посъветваха да не го правя по време на лятото за зони които ще излагам на слънце.. Радвам се, че ме посъветваха, защото щях да стана на петна. Четете и се образовайте за всичко свързано с вашата кожа.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK