Как (и дали изобщо) работят игрите за трениране на ума

Как (и дали изобщо) работят игрите за трениране на ума

© ReutersИма десетки широко достъпни мобилни приложения и онлайн игри, които се рекламират като начин за развиване на паметта и умствения капацитет. Но много малка част от тях се основават на реални научни подходи и за още по-малка част има научни доказателства, че работят. Останалите не че са вредни, но може да нямат никакъв ефект или пък да тренират ума в тесни и напълно ненужни умения, като да разпознаваш или уцелваш с пръст точно определена форма в точно определена обстановка.


И понеже тази тема е сравнително нова за човечеството, няма и много институции с капацитета да преценяват кои електронни продукти за стимулиране на ума са наистина полезни и кои не, пише изданието Fastcompany.


В САЩ например агенцията за безопасност на храните и лекарствата одобрява някои видове методи за упражнение, които се прилагат при невродегенеративните заболявания като Алцхаймер, а агенцията за финансов контрол е изобличавала по сигнали марки, които лъжат, че са научно подкрепени, но иначе няма кой да контролира тази дейност и да проверява научните претенции и реалните доказателства зад тях.
Ето защо група австралийски учени са се заели с мащабен проект да анализират пазара на продуктите за "мозъчни тренировки". Дотук резултатите от изследването им са разочароващи. Спрели са се на 18-те най-популярни програми за стимулиране на мозъка в интернет, всичките рекламирани като създадени и потвърдени с научни факти. Само че за 11 от тях изследователите не се открили абсолютно никакви публикувани доказателства.


От останалите седем, които са базирани на съществуващи научни публикации и са потвърдени като действащи, само две използват повече от един надежден източник и правят повече от една проверка на ефективността. А от тях само едната е използвала анализи от качествени и престижни институти за целта.


Как (и дали изобщо) работят игрите за трениране на ума

© Reuters


Кое работи и кое не


Основната разлика между ефективните и неефективните упражнения за ума е, че първите наистина успяват да подобрят концентрацията и продуктивността, докато вторите приучават мозъка да изпълнява конкретните еднообразни задачи в играта без приложение в истинския свят. Това се доказва и от австралийските учени в новото проучване, и от по-стари разработки по темата кои мозъчни тренировки работят наистина.


Добрата новина е, че действително има упражнения, които могат да увеличат умствения капацитет, а лошата е, че те не са много, защото изискват много прецизно разработване.


И при двете програми, които австралийците определят като най-надеждни - американската BrainHQ, основана от доктори по невронаука от Калифорнийския университет и израелската CogniFit от психолози от Университета в Хайфа - упражненията са така конструирани, че плавно да надграждат капацитета на мозъка за обработка и анализ на визуална информация, създавайки нови връзки в него.


Ключът е в умението на мозъка да се променя


Надграждането става с постепенно увеличаване на скоростта, с която човек трябва да анализира сменящите се ситуации в играта, както и растящата им сложност. То стимулира ума да става все по-бърз и наблюдателен. Например на екрана за части от секундата се появява ято птици, от които човек трябва да забележи различната и когато изчезнат да посочи приблизителното й място. Темпото към края на упражнението е толкова бързо, че разпознаването на търсения обект вече не е на съзнателно ниво, а на невронно.


Това предизвиква физиологични реакции в мозъка - той се адаптира към растящото темпо чрез процес, наречен невропластичност, при който започват да се формират нови невронни връзки. Тези връзки след това се впрягат на работа, за да може мозъкът да се справи с товара на задачите, но те изискват поддържане чрез редовно ползване. Специализираните програми обикновено препоръчват поне по един час на ден за подбни упражнения.


И точно тук е основната разлика с неефективните упражнения, при които двата фактора на темпото и сложността на задачите обикновено не са добре напаснати. Ако те не се изменят или условията са твърде еднотипни, упражнението е просто за запаметяване на конкретната ситуация и не представлява предизвикателство за ума.


Процесът на изменение на мозъка се ускорява и от веществата, които е стимулиран да произвежда. Затова например наградите и признанието на успеха след всяко ниво също са съществени за ефективността на тренировката. Те предизвикват прозводството на допамин и ендорфин - хормоните на пристрастяването и задоволството.


Как (и дали изобщо) работят игрите за трениране на ума

© Associated Press


По същество работата на мозъка е да намира решения. За целта той иска да вижда едновременно и детайлите и общата картина, затова непрекъснато превключва между двете. Невропластичността прави така, че връзката да е по-бърза и точна, поясняват учените от Австралия. Прецизните тренировки на ума могат да направят така, че случващото се в периферното зрение да стане по-отчетливо и да се анализира по-пълно, паметта и реакциите да станат по-остри и точни, концентрирането да е по-дълбоко и за по-дълго.


Но има и други начини


В случай, че на човек не му се занимава с целенасочени мозъчни тренировки, има и други неща, които може да направи, за да стимулира невропластичността на ума си. Учените дават няколко съвета:


- Усвояване на ново умение. За да се развива, мозъкът трябва да се предизвиква с нови неща, защото дори и хобита, които доставят удоволствие, стават еднообразни от един момент нататък. Например да се решават кръстословици е много стимулиращо за мозъчните връзки, само че не и ако са все от един и същи тип в продължение на години. Два-три часа седмично с каквото и да е ново занимание - плетене, жонглиране, музикален инструмент - ще са отлична мозъчна тренировка, вместо някоя онлайн игра за същата цел.


- Дълга разходка до вкъщи. Ходенето пеш е полезно само по себе си, но ако човек направи усилие по пътя да обръща внимание на детайлите около себе си, на звуците, на лицата на хората, на надписите и рекламите, ще се стимулира много повече, отколкото ако си сложи слушалките и гледа само направо. Учените препоръчват нарочно да се търсят различни маршрути - така разходката до магазина или до работа става откривателска мисия. Разбира се, още по-добър вариант е човек да пътува колкото може по-често по света и наистина да бъде откривател.


- Здравословно хранене и движение. Мозъкът се нуждае от енергия, за да се развива, а това е по-трудно, когато тялото се бори например с високо кръвно налягане, затлъстяване и всякакви заболявания в резултат на лош начин на живот. Австралийските учени не знаят, но в България точно в тази връзка казваме: "Здрав дух в здраво тяло".

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Махнете тази снимка ....

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 2. 2 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Знам един изпитан метод, че и ефикасен - четене на книги.

  Жената е покана за щастие
 3. 3 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 550 Неутрално

  "...но в България точно в тази връзка казваме: "Здрав дух в здраво тяло""

  Ахахахахахаааххахаххххххххаахахахахахаааааааааа!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 4. 4 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Знам един изпитан метод, че и ефикасен - четене на книги.
  —цитат от коментар 2 на valve_stem


  Да четенето на книги е основен метод и то доста добър и аз го прилагам от години. А иначе игрите които ползвам са най-добрите предполага и са Brain Games на д-р Kawashima !!!
  Дневник снимката е много неуместна!
  https://www.google.bg/search?q=brain +power&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjZr733-fHVAhXlK5oKHQYXDtsQ_AUICigB#imgrc=QgIKdNpTAN6T-M:

  Ето доста по-подходяща.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 5. 5 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Много неща помагат. Учене на езици, писане на ръка, решаване на ребуси и кръстословици. За жалост, затъпяването е свързано с доста по-малко усилия :)

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  И аз съм съгласен с по-горе написаното, като четене на книги и усвояване на нови умения, което не отменя приличното хранене и движение.
  Но всичко това може да стане тъпо като бягане по фитнес пътека, ако човек няма нещо, което по някакъв начин да му осмисля живота. Здраве, кондиция, в това число ментална и всякакви други хубави неща, ако служат за едно празно съществуване/вегетиране няма да направят живота хубав - иска си мотив, който за всеки е нещо индивидуално.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4819 Весело

  Всичко подобно си е живо и шарлатанство.

  klimentm
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4288 Весело

  До коментар [#3] от "pm":

  Ами нали сме наследници на римляните, та сме си го превели де (Mens sana in corpore sano).
  Един проблем, че Ювенал е писал в "Сатира Х" "Човек трябва да се моли за здрав дух в здраво тяло" :-) - давам текста в английския превод и на латински
  It is to be prayed that the mind be sound in a sound body.
  Ask for a brave soul that lacks the fear of death,
  which places the length of life last among nature’s blessings,
  which is able to bear whatever kind of sufferings,
  does not know anger, lusts for nothing and believes
  the hardships and savage labors of Hercules better than
  the satisfactions, feasts, and feather bed of an Eastern king.
  I will reveal what you are able to give yourself;
  For certain, the one footpath of a tranquil life lies through virtue
  и

  orandum est ut sit mens sana in corpore sano.
  fortem posce animum mortis terrore carentem,
  qui spatium uitae extremum inter munera ponat
  naturae, qui ferre queat quoscumque labores,
  nesciat irasci, cupiat nihil et potiores
  Herculis aerumnas credat saeuosque labores
  et uenere et cenis et pluma Sardanapalli.
  monstro quod ipse tibi possis dare; semita certe
  tranquillae per uirtutem patet unica uitae.
  (10.356-64)

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  Ум с безсмислени дейности не се тренира, а промива. Дето ще се разхождаш, прекопай градината и оформи няколко креативни лехи. Примерно. И дето ще играеш на игрички, научи нов език. Или се научи да свириш на тромпет. Примерно. Да има смисъл!

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на Dimitar Ginchev
  Dimitar Ginchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Потътсете в нета за системата за ранно детско развитие НТЦ (NTC Learning. Първо е важно да подготвите мозъка на децата, за да могат да се използват пълните му способности, но в България сме много далеко от това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK