Наредба забранява на вдовица да зачене инвитро от починалия си съпруг. Търси се решение

Наредба забранява на вдовица да зачене инвитро от починалия си съпруг. Търси се решение

© Георги КожухаровНормативната уредба в България и други страни в ЕС не позволява здрав генетичен материал от починал човек да се използва за зачеване след настъпилата смърт. Всъщност материалът - мъжки или женски, сперматозоиди, ембриони, яйцеклетки или зиготи - трябва да бъде унищожен, дори ако приживе починалият е дал съгласието си за извършване на инвитро процедурата.


С това правило се бори вдовицата Ася Йорданова, чийто съпруг е починал този юли, скоро след като двамата са сключили договор с клиника за старт на опити за зачеване с инвитро. Жената е решена да роди дете на починалия си съпруг, изпълнявайки неговата мечта, но здравната наредба №28 от 2007 г. не допуска това.


За казуса разказа в понеделник Би Ти Ви и по него вече взимат отношение Министерството на здравеопазването и омбудсмана на България Мая Манолова. Институциите изглежда са на страната на жената, само че промяната в наредбата ще отнеме поне месец, и то ако процедурата по обществено обсъждане започне веднага. В това време вдовицата ще се опита да премести замразените си ембриони в клиника, която не заплашва да ги унищожи, но пак против правилата.


Разказът на жената
Ася Йорданова и съпругът й мечтаели за дете от години, но без успех. През април тази година започнали необходимите процедури и лечения, за подготовка на процеса по инвитро. През юни вече трябвало да се направи опитът за изкуствено зачеване, но поради здравословни причини при жената, бил отложен с малко. Тогава бил подписан договорът с клиниката за съхраняване на замразените ембриони с уговорката, че веднага щом тя оздравее процедурата ще се състои. Платили са и 5000 лв. като част от таксата за процедурата.


На 13 юли мъжът на Йорданова загинал при трудова злополука, която променила обстоятелствата. Жената решила, че въпреки това ще направи процедурата и ще сбъдне мечтата на семейството за дете, само че от клиниката й отговорили, че договорът трябва веднага да се прекрати и шестте ембриона да се унищожат, защото така нарежда нормативната уредба.


"Не бях съгласна, бях в шок. Тръгнах по институциите, подадохме жалби в Агенцията по трансплантациите, омбудсмана. Мечтата на моя мъж беше да имаме дете и аз искам да я изпълня", казва жената пред Би Ти Ви. След като срещнала подкрепа от омбудсмана, сега планът й е да опази ембрионите, докато законодателството не се промени и не й позволи процедурата.


Отговорът на институциите


По сигнала на Ася Йорданова, омбудсманът Мая Манолова е настояла пред здравното министерство ограничаващата наредба да се коригира. Гражданският застъпник е убеден, че "прилагането на разпоредбата при липса на императивно нормативно основание, нарушава правата на гражданите, несправедлива е и не подпомага преодоляването на демографската криза".


Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Нейков се съгласява, че правилото е ощетяващо, защото е еквивалентно на това бременна скорошна вдовица да бъде принудена да абортира вместо сама да реши дали ще си отгледа бебето, или не.


"Това, което можем да направим ние, е да стартираме веднага промяна на тази наредба. Промяната обаче минава през задължително обществено обсъждане от един месец и едва след това тя може да стане факт. Това нещо обаче трябва да бъде добре обмислено и консултирано с нашите юристи", коментира д-р Ненков. "Аз не мога да принудя колегата да довърши процедурата, защото това би било нарушение на функциониращ в момента нормативен акт", допълни той по адрес на лекаря, който казал на Ася, че вместо да изпълни процедурата по договор е принуден да унищожи ембрионите.


Според юристите


Юристът и преподавател по биологично право Стоян Ставру коментира отново пред Би Ти Ви, че правилото в основата на този казус не е съвсем безсмислено, а е наложено, защото в миналото в други държави е имало сериозни казуси с употребата на генетичен материал на починали хора.


По думите му във Франция например е била разпространена практиката на "деца-сувенири" - деца родени "за спомен" след като някой си е отишъл. И дори когато има съгласие от починалия да се ползва генетичният му материал за тази цел, то се обезсилва със смъртта. Но такива деца създават множество чисто юридически казуси, казва Ставру.


В случая процедурата вече е била подготвена и обстоятелствата са я отложили, но правото пак клони към отказ. "Ако имаше ембриотрансфер, нямаше да има проблем. Решението излиза извън контрола на бащата в момента, в който имаме вече бременност или поне вкарване на генетичен материал в тялото на жената. Но след като това не се е случило, не може да продължи процедурата. Подписът му, съгласието му за процедурата, се девалидизира, защото той не може да взима решения за след смъртта си", пояснява специалистът по биологично право.


Позицията на клиниката


В позиция до медиите от АГ медицински център "Димитров" в София, където трябвало да бъде извършено оплождането, посочиха, че се съобразяват със законодателството, макар и да са съпричастни с трагичните събития в живота на Ася Йорданова. Те предоставят извадка от декларацията (информирано съгласие), която и двамата със съпруга й са подписали преди началото на подготовката за инвитро, където изрично е упоменато: "Запознатие сме с правните последици от оплождането с донорски гамети. Информирани сме, че в случай на развод или смърт на единия от партньорите, ембрионите няма да могат да ни бъдат прехвърлени."


"Съгласно чл.70.ал.5 от Наредба 28./20.06.2007 за дейностите по асиситирана репродукция въпросните ембриони са блокирани и се съхраняват в медицинския център. До ден днешен няма постъпило заявление от страна на пациентката относно прехвърлянето на ембрионите в друга клиника. При постъпвенето на такова заявление действията от наша страна ще са съгласно препоръките на контролния орган Изпълнителната агенция по трансплантации", уточняват още от клиниката.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ми съвсем парилно е. Откъде накъде умрял човек ще става родител. Това поредната лудост. Какво ще пише в акта на раждане - баща труп? Цялата държава срината те тръгнали още мизерии да правят после хората да ходят по съдилища да се съдят кой на кого роднина.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Да си хареса някой друг. Що за извращение, да зачева от умрял човек !!!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Много правилно!
  Аман от извращения !!!
  Не може човек да се размножава след смъртта си!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Законът е правилен, най-малкото заради десетките правни неуредици около наследството. В случая разбирам жената, сигурно е ужасна ситуацията ѝ, но според мен действащите правила са добри и явно е хвърлена мисъл в тях, и откъм правна уредба, морални и биологични съображения и т.н. Самата теоретична възможност някой да се "сдобие" с дете месеци и години след смъртта си е противоестетвена, а откъм законова уредба и последствия - супер непрактична.

 5. 5 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 993 Неутрално

  "И дори когато има съгласие от починалия да се ползва генетичният му материал за тази цел, то се обезсилва със смъртта."

  Аз не съм специалистпо този тип право, но защо съгласието за трансплантация не се обезсилва след смъртта, а този тип съгласие се обезсилва? Каква е разликата в двата случая?

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 6. 6 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#5] от "alchemist":

  При трансплантации обикновено донорът е в мозъчна смърт, но формално е жив - поддържат му дишането, сърцето бие и т.н. - във всеки случай там има подробно разписани процедури, самия Ненков също е спец в областта

  ...и вземането на бъбрек примерно не води до казуси за онаследяване и т.н

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  "Наредба забранява на вдовица да зачене инвитро от починалия си съпруг. Търси се решение"

  Решенията в БГ ги дава ББ

 8. 8 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 237 Разстроено


  Откакто свикнах всеки ден да си отварям сайта и да преглеждам новините до ден днешен попрочитам коментарите с идеята, че мога да науча нещо допълнително, пък и ми е интересно каква е нагласата на другите читатели по дадена тема. Много е натоварващо обаче постоянно да филтрирам писаниците на хора, които откакто са спрели да си ачкат в гащите и да си ядат сополите са решили да не задълбават повече в материята на възпитанието и културата, да не говорим за етика, емпатия и т.н.

  Не е хубаво така, или както би се изразил колегата от коментар 1 - не е парилно!

  Извинявам се, че не коментирам по темата, но първите три коментара ми дойдоха в повече.

 9. 9 Профил на irda
  irda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  абе то е и противоестествено изкуственото зачеване, в лаборатория, ама на вече е факт и ужасно много бездетни двойки се възползват от това.. а ако ембрионите бяха оплодени с донорски сперматозоиди? кво? реално оплождането вече е станало, нали така, ето ви другата страна - ще е убийство, ако тези ембриони се изхвърлят!!

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Ако не става дума за чисто юридически права, като наследство и прочее, какво значение има с какви и чии клетки една жена ще зачене. Докато са семейство, каквото решат и под каквото се подпишат е в сила, когато жената е вдовица, каквото тя желае, стига да е възможно в медицинския смисъл.
  Създават се разни правила, ей така, само да има какво да се преодолява и въобще всякакви пречки пред нещо, което си е напълно нормално - жената иска да има дете и при това само неин може да бъде избора, от кого да бъде то.
  Кой друг човек или институция може да има право да го определя?

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Горката жена! Вместо да й цитират параграфи като папагали, да вникнат в казуса:останала млада вдовица, загубила съпруга си, иска постфактум да изпълни общото им желание да си имат детенце! Толкоз! Няма ли някой от бранша със сърце и мозък да помогне, а да не буквоядства!

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Маичка, здравният министър , а кандидат мамата Ася дали знаят тази разпоредба.
  Тя вероятно е от времето на Батемберг, като става въпрос за България , и официално от Наполеоново време, като става въпрос за Европа. А предполагам се е ползвала далеч преди това.
  "Закон за наследството
  ....
  "Чл. 2. (1) Не може да наследява нито по закон, нито по завещание:
  а) който не е заченат при откриване на наследството
  ........."
  Та накратко, има смисъл от изискванията на наредбата. И едва ли ще е толкова просто да се отменят. Пораждат се сложни въпроси от етичен и имуществен характер. При това в тях се намесват държавни органи и служители. Не е толкова просто да се отмени нещо, установено от столетия.

 13. 13 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Интересно е, че сме въвели някакъв закон на базата на европейските практики да се предотвратяват "децата-сувенири". Ама не разбирам защо трябва да се предотвратяват такива деца в крайна сметка?

  Това защо не се третира подобно на зачеване от донорска сперма? В крайна сметка, донорът на спермата не се знае жив ли е.

 14. 14 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Неутрално

  При това положение родителите на съпруга ,както и други наследници, ако има такива, трябва да дадат съгласие. В противен случай детето става сънаследник на всичко, на което бащата, ако беше жив, щеше да има. Сложна е и появата на дете в еднополови семейства. Недомислици от незряли мозъци.

  mihala
 15. 15 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#13] от "blaf":

  Децата сувенири няма да имат жив баща, когото да наследят. Така майката ще наследява с роднините на починалия си съпруг, а после детето нея. Всяко неестествено нещо следва да бъде регулирано в някаква степен, а с риск някой да се засегне, зачеването инвитро не е естествено зачеване и е нормално да се прави докато са живи двамата, защото и нормалното зачеване се прави в тези времеви рамки.
  Децата от донорски материал се водят деца на бащата и майката, които са ги отгледали /там правило за съпруга на майката и т.н./. Донорът не знае на кого е дал материал за да предяви иск за бащинство, а и едва ли иска . Предполагам и родителите подписват нещо, че няма да имат претенции към донора за издръжка.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#5] от "alchemist":

  защото НЕ наследяваш починалия при трансплантасия.
  При забременяване от починал винаги се поставя въпросът за НАСЛЕДСТВОТО.
  Може просто родените ин витро след смъртта на донора да се изключат от кръга на наследниците и тогава подобни случаи рязко ще намалеят.ю
  Елементарно но не и за ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#11] от "султана глаушева":

  не бъди толкова сигурна. нека видим каква е наследствената маса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#7] от "pet_fire":

  той и друго ще ѝ даде .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#9] от "irda":

  за замразени емброини важат същите правила.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#13] от "blaf":

  но не дава права на детето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Чета коментарите и не мога да повярвам до какво ниво сме спаднали, че не можем д амислим когато четем..

  Казуса е много прост:
  1. Жена и мъж имат неистово желание да имат дете , правят всичко възможно , но неочаквано мъжът умира.

  2. Очевидно е , че мъжът е желаел независимо от всичко да има наследник и това е неговата писмено изразена воля.

  3. Сравнението с донорите на органи е недобро, защото прехвърлянето на бъбрек или сърце не прехвърля нито наследство, нито зависимости от правна гледна точка., както бе казано по-горе.

  4. Както казва -12 - съгласно закона за наследството - ""Чл. 2. (1) Не може да наследява нито по закон, нито по завещание: а) който не е заченат при откриване на наследството"... Точно така - не може да се окаже, че някой починал милионер/милиардер има 5-6 деца заченати след като е починал от няколко любовници. Но това не значи, че не може да има собствено дете, от собствената си съпруга, заченато при неговото изрично желание. Дори и да се спази закона и незаченатото преди смърта му дете да не е наследник, аз не мисля, че майката ще остави това дете без наследство, особено когато тя ще наследи съпруга си.

  Толкова е просто всичко - закона трябва да с епромени, така че когато има докажзано желание от страна на починалия съпруг, дете да може да се създава и след неговата смърт. 22. 22 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  "И дори когато има съгласие от починалия да се ползва генетичният му материал за тази цел, то се обезсилва със смъртта."Аз не съм специалистпо този тип право, но защо съгласието за трансплантация не се обезсилва след смъртта, а този тип съгласие се обезсилва? Каква е разликата в двата случая?
  —цитат от коментар 5 на alchemist


  Едва ли генетичния материал на анонимните донори се изхврля,ако умрат ден след това.Т.е. вероятно има куп деца от мъртви донори.
  Тук просто донора не е анонимен.Явно някойима проблем,но той не е в това колко е умрял донора,а как да бъде унаследен.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#21] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  и как е доказано ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  абе то е и противоестествено изкуственото зачеване, в лаборатория, ама на вече е факт и ужасно много бездетни двойки се възползват от това.. а ако ембрионите бяха оплодени с донорски сперматозоиди? кво? реално оплождането вече е станало, нали така, ето ви другата страна - ще е убийство, ако тези ембриони се изхвърлят!!
  —цитат от коментар 9 на irda


  Нищо противоестествено няма.
  Щом и днес се кланяте на жена родила от дух.
  А и на сина и.

 25. 25 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#21] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":и как е доказано ???
  —цитат от коментар 23 на КМЕТ В СЯНКА

  " Тогава бил подписан договорът с клиниката за съхраняване на замразените ембриони с уговорката, че веднага щом тя оздравее процедурата ще се състои."


 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "Жената е решена да роди дете на починалия си съпруг, изпълнявайки неговата мечта, но здравната наредба №28 от 2007 г. не допуска това."
  И не бива да го допуска, има нещо ненормално в този казус, направо ме втриса.

 27. 27 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Много тъпо, че според закона жената има право да забременее от когото си иска - кеф ти донор, кефти чук и беж, като тако родено дете ще наследи чрез нея всичко, което тя наследи от мъжа си, но категорично и сигурно няма право да ползва готовите ембриони (а те са готови хора вече) на пожелалия това човек, при условие, че те са негова плът и кръв и логични наследници, ако са живи.

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  В крайна сметка хората са платили 5 бона ,които няма да върнат на вдовицата.Относно наследството-ясно ,че това дете няма да наследи бащата,ама надали това е целта на жената.В закона за наследството ясно е записано,че не наследява този,който не е заченат при откриване на наследството.Няма нищо противоестествено да забременее с генетичен материал от мъжът,когото е обичала и познавала.По-добре ли е да забременее от донор,когото изобщо не познава?В тази връзка-дали някой прави проверка дали донорът на сперма е жив,когато оплождат с негов материал жени?

 29. 29 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 539 Неутрално

  "Жената е решена да роди дете на починалия си съпруг, изпълнявайки неговата мечта, но здравната наредба №28 от 2007 г. не допуска това."И не бива да го допуска, има нещо ненормално в този казус, направо ме втриса.
  —цитат от коментар 26 на proza


  Какво има да те втриса - тук става дума за ембриони, а безброй бременни жени в човешката история са овдовявали, т.е. безброй хора са имали нещастието да са още ембриони, когато са загубили бащите си.
 30. 30 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  [quote#29:"lalleen"][/quote]

  Били са заченати ембриони. Правната презумция по ЗН е, че заченатият се счита за роден към момента на смъртта на родителя. Но тези ембриони могат да бъдат заченати след 10 години примерно - това е юридическото усложнение. При донорството този проблем го няма, там изобщо не се изследва биологично бащинство и унаследяване. Говоря като юрист в случая и затова защитавам действащата уредба, иначе, както писах и по-горе, съчувствам искрено на жената. Но не може от емоционални съображения да се изменят добре измислени и логични законови положения. Съчувствието е едно, а манджата с грозде - съвсем друго.

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#29:"lalleen"]
  —цитат от коментар 30 на Green Day
  Били са заченати ембриони. Правната презумция по ЗН е, че заченатият се счита за роден към момента на смъртта на родителя. Но тези ембриони могат да бъдат заченати след 10 години примерно - това е юридическото усложнение. При донорството този проблем го няма, там изобщо не се изследва биологично бащинство и унаследяване. Говоря като юрист в случая и затова защитавам действащата уредба, иначе, както писах и по-горе, съчувствам искрено на жената. Но не може от емоционални съображения да се изменят добре измислени и логични законови положения. Съчувствието е едно, а манджата с грозде - съвсем друго. [/quote]

  Нормативните актове се състоят от правни норми,които регулират обществените отношения.Така че всяка правна норма подлежи на промяна.А на тази тема може да възникнат най-различни казуси.Например на Борис Бекер една рускиня му е била правила орална любов и след като се е бил изхвърлил без негово съгласие си е сложила спермата във влагалището и е заченала по този начин.Не е имало сношение и Бекер не е имал намерение или предположение,че жената ще зачене от него,ама го осъдиха за бащинство над детето.Палестинци,които са затворници в израелски затвори са давали сперма и жените им са забременявали,без изобщо да има сношение.Може някои от тях впоследствие да оспори бащинството си,защото по това време е бил в затвора и не е било възможно да има полов акт с жена си.Казуси най-различни.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":
  Тя не зачева от починал човек. Тези ембриони са живи, зачеването е станало преди смъртта. Сега само ембриона се имплантира и се износва. И не виждам, какъв е проблема.

 33. 33 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роси":

  Проблем е чие име ще носи детето.При донори не се знае името, но в случая се знае името на бащата.И един ден ако няма име и порасте може да иска да се признае бащата.Тогава започват имуществени искове.

  mihala
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#25] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  ако подписите са фалшиви ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#28] от "mushashi":

  а кога е заченат ембриона би ли помислил ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Вярно, ако оплождането е с донорски сперматозоиди, няма как да знаем, дали донорът е жив.
  Каква тогава е разликата, за бога, че пречат на жената да продължи процедурите?

 37. 37 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#12] от "zegi":

  На кой му дреме за наследството в този момент. Тук законът иска да извърши убийство.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Мисля си, че в случая законът е адекватен. Спомням си един полу фантастичен филм на тази тема Инцест, където майката си "роди" съпруга - син

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 696 Неутрално

  не съм много наясно с нещата, та затова да попитам някой, който по-добре знае.

  Ако жена реши да ползва услугите на банка за сперма, която пази анонимността на донорите, кой гарантира, че донорът в действителност е още жив? Някой прави ли такава проверка? Каква е разликата между починал анонимен донор и починал известен донор(съпруг)?

  "We're not gonna take it! Anymore."
 40. 40 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#39] от "widowmaker Борисов е единствената партия !?!":

  Ако се правят промени да се счита че бащата е анонимен иначе какво поразия ще стане с наследствата не е истина. Ако дават на жените да зачеват от умрели гледай каква опашка ще стане при всеки умрял милионер да вземат от имането. Лудница до дупка е този свят. Парите ще го затрият.

 41. 41 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роси":

  Живи?! Биологията нещо ви куца. Живи са друг път.


  До коментар [#40] от "sqrt":

  И аз това казвам, ама явно съчувствието е по-важно от здравия разум. Заради една нещастна жена ще приемат закон, който после ще има да си бият у главите съдилища и цели фамилии.

 42. 42 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Не виждам проблем.
  Наредбата ми идва в повече !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 43. 43 Профил на o2411870
  o2411870
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#41] от "Green Day":

  При положение, че държавата се топи и жена иска да роди дете, Вие за съдилищата сте се загрижили. Проблемите с наследството са напълно решими и няма да се стига до случаи като този, но ги е домързяло да се позамислят 2007-ма като са писали закона.

 44. 44 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Един друг въпрос, ако жена отиде на инвитро и зачене от анонимен донор, който примерно е починал 1 ден преди да и сложат ембриона, ко праим? Убиваме ли детето, като е по наредбата, или?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#39] от "widowmaker Борисов е единствената партия !?!":Ако се правят промени да се счита че бащата е анонимен иначе какво поразия ще стане с наследствата не е истина. Ако дават на жените да зачеват от умрели гледай каква опашка ще стане при всеки умрял милионер да вземат от имането. Лудница до дупка е този свят. Парите ще го затрият.
  —цитат от коментар 40 на sqrt


  Как точно жена ще зачене от умрял?

 46. 46 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "manoll":

  А когато се вземат органи от прасе тогава кой кого ще наследи? При положение,че умрелите се размножават гробищата ще останат ли?

  mihala
 47. 47 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darcas":

  Тогава жената и детето ще си носят последствията от наследствените белези.

  mihala
 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Весело

  Гледам, че умните и красивите се кефят, че ще се възпроизвеждат от мумия, защото по естествен път - НЕ МОГАТ!

  [email protected]
 49. 49 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#45] от "mushashi":

  Чудесата край нямат...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 50. 50 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#41] от "Green Day":

  Изчетох коментарите ви(на юристите) и в случая се убедих, че всъщност вие се страхувате и се борите да не ви се създаде казус.
  А в същност, тук казуса е, че се касае за неграмотни юристи.
  Тук акта на зачатието, доколкото е зависело от мъжа, е извършен. Извършен е съзнателно и приживе. Той е дал своя принос в зачеването на наследника му приживе и ембрионите са оплодени преди смъртта му. Върху законната му съпруга са извършени поредица от медицински манипулации и е подготвяна да износи ембриона преди смъртта му.
  Останала е да бъде извършена само една от медицинска гледна точка елементарна манипулация и някой си юрист, който няма елементарни познания по биология е рекъл, че не може, защото ще му създадат казус.

  От медицинска гледна точка жената се счита за забременяла едва след като оплодената яйцеклетка се е имплантирала в лигавицата на матката. това може да стане и на втория ден след като е правила секс с мъжа си. Ако този мъж след секса е отишъл до банята, подхлъзнал се е, разбил си е главата и е починал на място, значи какво излиза ? Според вашата си юридическа логика това дете не може да претендира, че е наследник на биологичния му баща, защото е заченато два дни след смъртта му.

  [quote#29:"lalleen"]
  —цитат от коментар 30 на Green Day
  Били са заченати ембриони. Правната презумция по ЗН е, че заченатият се счита за роден към момента на смъртта на родителя. Но тези ембриони могат да бъдат заченати след 10 години примерно - това е юридическото усложнение. При донорството този проблем го няма, там изобщо не се изследва биологично бащинство и унаследяване. Говоря като юрист в случая и затова защитавам действащата уредба, иначе, както писах и по-горе, съчувствам искрено на жената. Но не може от емоционални съображения да се изменят добре измислени и логични законови положения. Съчувствието е едно, а манджата с грозде - съвсем друго. [/quote]

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK