Професионалното прегаряне е причина за 30% от текучество и 50% от загубите в българския бизнес

Професионалното прегаряне е причина за 30% от текучество и 50% от загубите в българския бизнес

© Цветелина Николаева, КапиталНяма ясна статистика за вредата от стреса върху работещите хора в България, но повече от половината болнични дни през годината са за заболявания и състояния, свързани със стрес и преумора, а почти една трета от напускащите работа се аргументират с професионално прегаряне. Това са загуби за бизнеса в рамките на 70-80 млн. лв. всяка година. Същевременно едва около 6% от фирмите у нас имат политики и програми за справяне със стреса в работата, и то предимно чуждестранните компании в сферата на информационните технологии.


Това коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за управление на компетенциите към Българската стопанска камара (БСК) по време на пресконференция днес за нова кампания срещу професионалното прегаряне, известно като "бърнаут".


За сравнение по данни на Американския институт за изследване на стреса всяка година САЩ губят около 300 млрд. долара заради отсъствие от работа или намалена работоспособност вследствие на стрес, както и за покриване на разходите за медицински грижи на засегнатите. Изследване от 2013 г. за Европа пък показва, че за на стария континент тези загуби възлизат на 600 млрд. евро.
Най-засегнати от синдрома на професионалното прегаряне са работещите в социалните сфери, чиито професии изискват личен контакт.


По думите на Томчо Томов в българското законодателство за психичното здраве на хората има регулация, доколкото трябва да отговаря на европейските изисквания за създаване на безопасни условия на труд, в което се включва и работоспособността и мотивацията на служителите. Обаче контролните органи нямат капацитет да контролират този процес, нито работодателите да го управляват, каза той. При около 60% от трудовите злополуки например се констатира, че това са опитни хора и по това също може да проличи прегарянето, посочи Томов. Законодателството трябва да е много по-конкретно и институциите да обърнат внимание на профилактиката и организационните политики, смята той.


Какво е бърнаут


Бърнаут е състояние на физическо и емоционално изтощение или пълна липса на мотивация, която обикновено е в резултат на продължаващ стрес или чувство на неудовлетвореност от работата, припомни Анелия Горгорова от Управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ).


Физиологичните симптоми са изтощение, главоболие, нервен стомах, мускулно напрежение, промяна в апетита, проблеми със зъбите, промяна в сексуалната активност, чувство на замаяност. Психологическите са свързани
с поведенчески проявления като чувство на раздразнителност и гняв, чувство на агресия, липса на енергия и удовлетвореност от това, което правиш, изброи Горгорова.


Световната статистика показва, че жените са по-податливи на прегаряне от мъжете. Повече от половината работещи жени (54%) и само една третата от работещите мъже (33%) проявяват симптомите.


Рискови фактори и реакция


"За бърнаут има две причини - честотата и степента на стреса в работния процес. Така че ако говорим за възстановяване от бърнаут или превенцията му, работодателите трябва да имат предвид точно тези два фактора. Затова нещо просто, което биха могли да направят, е да въведат по-чести почивки, съобразени с честотата на стреса и да настояват служителите да ги ползват. Световната статистика показва, че повсеместно хората ползват по-кратки почивки, по-рядко излизат в отпуска, хранят се на бюрото си, редовно работят по 9-10 часа, вместо норамата от 8, че и повече", даде пример специалният чуждестранен гост на кампанията Хамза Кан.


Световната здравна организация, определя стреса като епидемията на 21 век, отбеляза Кан, който е преподавател и автор на книги за мениджмънт и справяне със стреса в САЩ.


"Бих препоръчал на бизнеса да се фокусира върху основните фактори в своята организация, които са стресиращ фактор за всекиго - отчуждаването, проблемите в обществото, технологиите, самотата и икономиката. Стресът да се представиш по най-добрия начин предизвиква тези състояния. Ние сами увеличаваме стреса за себе си като вярваме в митовете за прогреса, за ефективността, за перфектността, за удовлетворението и за непрекъснатата иновация. С тези митове влизаме в един непрекъснат цикъл на бърнаут, но отговорността да се справим с него не е на отделния човек, а на съвместните усилия заедно с работодателите", коментира Кан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK