Професионалното прегаряне е причина за 30% от текучество и 50% от загубите в българския бизнес

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7368 Неутрално

  Това е прекалено сложно за българските бизнесмени.

 2. 2 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  е сега лелите на гишетата по общини и администрации си имат вече обяснение що са толкоз прегорели... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 3. 3 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е ОТКРИХА ПРОБЛЕМА!!!
  .ИНАЧЕ ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС СА ПРОСТО РАЗКОШНИ.

 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Тук още мислят, че няма проблем системно да се работи извънредно, даже ако го плащат. Всички места които съм напуснал са били след поредната "почивна" събота.

 5. 5 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Друг проблем, наградата за добре свършена работа е повече работа... :)

 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 935 Неутрално

  обикновено от ''бърнаут'' страда офисният планктон, но докато сам не осъзнаеш, че шит джоб дори за 3К не си заслужава - няма кой да ти помогне

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  За този, който може да си го позволи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Groudy
  Groudy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вярно

 9. 9 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#2] от "tucker case":

  Лелите са прегорели за друго нещо :)

  Слава на Украйна! Слава на украинските герои!
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4358 Неутрално

  Всичко частно е опасно - по соца нямаше такива работи :-)Професионално прегаряне, /бърнаут/, според дефиницията на Фройденбергер е „изчерпване на енергията при професионалистите в сферата на социалната помощ, когато те се чувстват претоварени от проблемите на хората, с които работят“

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Че има много експлоататорство по нашите ширини - факт ... ама има и други страни тоя медал ...
  Има адски много хора, които като получат повече от две задачи едновременно и почват да дават заето и нямат никакъв усет за организация, ефективност и менажиране на времето ... липса на какъвто и да е структуриран подход към задачите. Ако имаше такъв нещата стават с много по малко стрес - знаеш си възможностите, знаеш какво и до кога можеш да свършиш и какво не можеш, ако ще и да се напъваш и да не спиш.
  Сори, ама това че някой изпада в паника, като види малко зор не е точно бърнаут.

  Бърнаута винаги е свързан и с някаква липса на адекватна оценка са собствените възможности и напъване постоянно на 110%. Не е нужно да имаш диплома по психология, за да се сетиш, че така не може нонстоп. Това трябва да се разбира и от шефа и от подчинения (немалко сами се подлагат на това по една или друга причина).

  Иначе в глобален аспект капитализма иска все повече, все по бързо, на все по ниска цена ... няма как да продължи до безкрай тая спирала. Но пък тука генерализирането е подвеждащо. Европа е несравнимо по спокойна в това отношение в сравнение със САЩ примерно. В централна Европа някои топ мениджъри или по специфични позиции може и да са застрашени от бърнаут, но масовия работник е защитен със закон, който му забранява да работи прекалено много (глобата после е и за него и за шефа му). България няма какво да се коментира - тука в нищо няма ред, за да се вадят някакви заключения и статистика да се прави.

 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":

  Какъв бърнаут при соца,бре?! Мързели от бърнаут не страдат..

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  50% от загубите на бизнеса,а?
  Търтеи с търтеите!-:)
  /казват работодателите/

 14. 14 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Всичко частно е опасно - по соца нямаше такива работи :-)
  —цитат от коментар 10 на dark'star


  Ами как да има бай Таньо, по соца едни работеха, други мотаха гащи и слухтяха, че да има кого да наклепат. Първите не смееха да " прегорят ", вторите нямаха причина. Затова вторите днес се сополивят колко хубаво било тогава. ;)

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1023 Весело

  ......повече от половината болнични дни през годината са за заболявания и състояния, свързани със стрес и преумора, а почти една трета от напускащите работа се аргументират с професионално прегаряне".Статистиката хваща ли прегорели депутати.

 16. 16 Профил на BGman
  BGman
  Рейтинг: 4068 Весело

  Четейки Дневник получавам бърнаут...добре, че ходя на работа за да си почивам...:)))

 17. 17 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Дали пък ако оборотите в щатите се намалят с 300млрд., този проблем няма да поотпадне в неква степен?

 18. 18 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Какво да се очаква като в почти всяка обява за работа ще прочетем някои от тези локуми, които много добре загатват ситуацията:
  - работа в динамична среда - т.е. днес си тук, утре те няма;
  - работа под напрежение - т.е. гарантиран стрес;
  - Млад и динамичен екип - т.е хора без опит на ниска заплата, които ти късат нервите в общия случай за екипна работа...

  Отделно е добре да имаш 2-3 висши или по е 5 години стаж, 2 западни езика и ако може да правиш и стъклопоставяне... Пък ние ще ти дадем карта за спорт, тиймбилдинги, кафенце и малко джънкфууд за разкош, а ако си много добър може да вземеш и 2000 лв. Заплата /бруто/.

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#12] от "yanne":

  скуката (бораут) води до същата умора като бърнаутът.
  Изпитал съм я на собствен гръб.
  Висиш цял ден пред моитора, нищо не се случва.
  Прибирам се в къщи адски уморен.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 20. 20 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Като човек, работещ от десетилетия в натоварена и стресова технологична сфера, аз напълно споделям констатациите в статията. В моя случай аз сам съм си избрал тази сфера и този начин на работа, тъй като работата ми продължава да ми е като хоби. Това е успяло за дълги години да държи мотивацията ми максимално висока и да ме предпази максимално дълго от ефекта на прегарянето. През последните години, обаче, дори и аз изпитвам пораженията на психическото изразходване и натрупания стрес. Други хора около мен, които са в моята сфера по други причини (предимно финансови) и нямаха моя вид мотивация, прегоряха много по-бързо.

  Не мога, обаче, да се съглася с решението на проблема, препоръчвано в статията -
  а именно разрешаване на проблема чрез по-чести почивки. Когато един човек е работил на 150% мощност няколко месеца подред, на него му трябат поне 2 седмици само за да спре и да престане да мисли за проекта, по който работи. (Ако пък проектът продължава и след това, то човекът практически няма как да спре да мисли за него). Евентуалните почивки имат само краткотраен ефект - 1-2 седмици - докато човекът не бъде хвърлен в следващия голям джаз.

  Психическо изразходване не се решава чрез почивки. Начинът за решаване на проблема е чрез повишаване на мотивацията чрез разнообразяване на работата (нови проекти, нови хора, донякъде и с нови технологии) и минимизиране на конфликтите, породени от неизбежния човешки фактор (който е най-сложният фактор във всяко едно начинание). Повишаването на заплащането има краткосрочен ефект за мотивацията и от един момент нататък вече не е фактор.

  С усвояването и прилагането на нови технологии не трябва да се прекалява, тъй като те вече са толкова много и излизат с такова темпо, че ако човек се мъчи да е в час с всичко, неминуемо губи състезанието и изпушва. Ако човек се опита да знае и може всичко, даже и денонощни усилия да полага, в един момент се получава ефектът на кофата - колкото и повече да наливаш, всичкото ново количесто просто се излива отвън.

 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Нека първо се погрижим хората да си решат битовизмите, а после да говорим за бърнаут. Да не говорим, че това с болничните е тотално неверно, но както и да е. Имаше наскоро кампания на инспекциите по труда за борба със стреса, явно сега ще се отчитат резултатите по европрограмите. Като цяло проблем с нулева или почти нулева тежест у нас. Като изключим малка част от фирмите в София, единични случаи в други фирми из страната за останалите просто бърнаут е модно, но неприложимо понятие. Вярно става за оправдание на несвършена работа, но оправдание винаги се намират.

 22. 22 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Лошото е, че на повечето мениджъри им е чужда тази поблематика и затова няма да вземат никакви мерки по проблема с прегарянето, а после ще се чудят защо хората им бягат или гинат като пилци. Голяма част от мениджърите не са подходящи за постовете, на които са (било то поради това, че не са професионалисти от съответната сфера, било то поради това, че не са добри психолози или пък не им пука за служителите).

  Много от мениджърите са началници от типа:
  "Искам да стане! Много е важно да стане! Не знам как ще стане и не ме интересува как ще стане! Просто трябва да стане!"

  Наскоро имах случай с колежка, която беше накарана от началничката си в продължение на 6 седмици да работи през целите седмици и след това денонощно всяка събота и неделя (планирайки ѝ за събота и неделя задачи за по 48 човекочаса работа сама), тъй като тогава клиентът не работел и тогава можело да се правят данни-миграциите на неговите сървъри. Същевременно когато една неделя беше възникнал технически проблем в машините на клиента и колежката ми се беше опитвала неуспешно да се свърже с началничката си за съдействие, тя в понеделник ѝ беше казала: "А, аз имам принцип да не работя в събота и неделя и затова изобщо не си вдигам телефона тогава".

  Е, те т'ва е положението :)

 23. 23 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Текучеството на персонал по-скоро е заради лоши условия и неподобаващо отношение към работещите, което като съвкупност води до стрес, а т.нар. " бърнаут " е просто добре звучащо оправдание. Така че мислещите по проблема не е зле да погледнат истината директно, вместо да нищят купешки думички.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 24. 24 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ехе, пичове - споко, бърнаута е за хора с амбиции. Това е просто експлоатиране на макс.

 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#23] от "bee":

  Накратко - кофти среда, кофти хора.
  Един от основните фактори за ниското заплащане у нас. Кофти ли е средата и отношенията в екипа читави хора няма да се задържат дълго, включително и за по-високо заплащане. А това ще доведе и до намаляване на плащането в дългосрочен план.

 26. 26 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 522 Неутрално

  По принцип не съм се задържал на една и съща работа повече от 5 години. Последната работа в БГ напуснах, след като ми задържаха заплатите повече от 3 месеца. От 5 години съм в чужбина, нямам стрес на работа, обаче взе да ми писва/зодия Близнаци/ и обмислям смяна. Так трябва да се бори бърнаута, като се търсят нови предизвикателства.

  Някакви хора не са се примирили с агресор, който да потъпчи възможността на едни хора да правят собствения си избор - Просто Кире за Априлското въстание
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Много сложни термини. Според мен човек периодично трябва да сменя работата си, защото омръзва, това е. А стреса води до поражения, както на физиката, така и на психиката. Най-сериозното е липса на мотивация за работа, чувство на неудовлетвореност.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Огромно значение за бърнаут у нас е лошото /понякога и отвратително/отношение на БГ работодателите!Това г твърдя от личен опит ,защото съм работил у нас ,но също така и в Италия,Франция и понастоящем във Великобритания!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Масово са тъпанари с някой лев/много често на кредит/и си мислят ,че са "хванали Господ за шлифера"!Със своето неадекватно отношение БГ работодателите силно допринасят за масовата емиграция от България

 30. 30 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#25] от "БГ":

  Абсолютно, само не знам защо не наричат нещата с истинските им имена и не търсят корена на проблема такъв, какъвто е.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 31. 31 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "tucker case":

  Те може и да са загорели - ама и в двата случая спасението е в ръцете им :), както и на нас разбира се

 32. 32 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":

  А- то при соца и банани нямаше.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 33. 33 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":

  А- то при соца и банани нямаше.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 34. 34 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  Съдът в Русе обяви, че Гебрев не е собственик на “Дунарит”

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6429563

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 35. 35 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  Мдаааа...

 36. Свободен архитект, урбанист и еколог!
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK