За 2017 г. фармацевтичните компании ще направят отстъпка от общо 130 млн. лв. на здравната каса

За 2017 г. фармацевтичните компании ще направят отстъпка от общо 130 млн. лв. на здравната каса

© Цветелина Белутова, КапиталОтстъпките, които фармацевтичните компании вече са задължени да правят на Националната здравноосигурителна каса, тази година ще възлязат на обща стойност от 130 млн. лв. Допълнително самите фирми са компенсирали доплащането на българските пациенти за лекарства с още около 60 млн. лв. Това е на фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз, които са в България.


Такава равносметка прави Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), в която членуват повечето фармацевтични компании у нас. Индустрията беше задължена да прави определен дял отстъпки на държавата и касата при закупуването на лекарства през 2015 г. от тогавашния министър на здравеопазването Петър Москов. С мярката през 2015 г. бяха спестени на НЗОК 47 млн. лв., а през 2016 г. - 87 млн. лв. Договарянето на отстъпки между НЗОК и компаниите за 2018 г. вече е в ход, посочват от индустрията.


Допълнително до края на годината фармацевтичните компании ще компенсират чрез отстъпки към търговци на едро и дребно доплащането от пациенти за лекарства на стойност 60 милиона лева, чрез програми за подобряване на достъпа за частично заплащани от касата медикаменти в областта на респираторните заболявания, диабет, ревматология, хепатит C, кардиология, неврология и др.
Съобщението на организацията на фармацевтичните компании вероятно идва в отговор на днешната новина, че преразходът на здравната каса за годината е над половин милиард лева, включително и 213 млн. лв. за лекарства. По-късно през деня от Надзорния съвет на институцията съобщиха, че ще предприемат мерки, с които ще стопят дефицита на 35 млн. лв.


"Още в края на 2016 г., в рамките на приемането на Закона за бюджета за лекарства на НЗОК за 2017 г., редица организации, в това число и ARPharM, предупредиха за "дупка" дори и след заплащането на отстъпки и за бюджет, който не съответства на здравните потребности на населението. Нуждата от адекватно бюджетиране става все по-остра и не може да бъде пренебрегвана или оправдавана с твърдения за недостатъчен контрол", посочват фармацевтичната индустрия.


Според бизнеса плащанията на НЗОК за лекарства нарастват поради обективни причини – застаряващо население, повишена заболеваемост, но и удължена преживяемост в резултат на достиженията на медицината и навлизането на нови технологии.


"Зад сухите цифри стоят излекувани пациенти и спасени животи, на които институциите би трябвало по-често да обръщат внимание. От началото на 2016 г. нови лекарствени терапии се заплащат от НЗОК само след положителна оценка на здравните технологии и след предоставяне на отстъпка в полза на НЗОК – подход, който не се прилага по отношение на други медицински услуги, медицински изделия и технологии", коментират фармацевтичните компании.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Фaрмацевтичните компании са винаги на максимална печалба, да не се жалват. Верно е, че нашите нямат печалби като американските си колеги. но и хората нямат тази покупателна способност като американците.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  А колко ли ще спечелят.

 3. 3 Профил на Mia san Bayern!
  Mia san Bayern!
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Един Господ знае.

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Че те били големи алтуристи бе! Да им се не надяваш.
  Направо се закъхарих, да не вземат да фалират...

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  "За 2017 г. фармацевтичните компании ще направят отстъпка от общо 130 млн. лв. на здравната каса"
  А вероятно ще приберат/печалба/ петорно от увеличени цени .

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#5] от "pet_fire":

  Можем само да гадаем 130 млн. отстъпка какъв процент е от общите продажби към здравната каса. Число, което журналяците не си правят труда да научат. А с него трябва да започнат.

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lemmy":

  "Можем само да гадаем 130 млн. отстъпка какъв процент е от общите продажби към здравната каса."

  Има Закон - Закон за бюджета на НЗОК:
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=109994

  НЗОК плаща общо с МЗ 798.5 млн. лв. за лекарства. Фармацевтичните компании, по данни на IMS, са продали "лекарства" (плюс хранителни добавки и медицински изделия -пръскалки, бинт и други превръзки) за три милиарда лева през 2016 г.

  Ако за нещо трябва да се гадае, то е дали тази остъпка се дава от две компании, които са намалили цената на опаковка от 25 хил. лв. на 5.6 хил. лв. и дали става дума за 1000 или 2000 опаковки, "животоспасяващи", що един курс за потискане на автоимунен отговор трае между 6 и 12 месеца.

  Другите компании като паднат под "конкуретната цена", просто спират да продават или фалират. И двете неща се случат, но вярващите в безсмъртието почват да търсят къде са отишли "животоспасяващите" лекарства - паралелен износ; бартери "кон за кокошка" а ла Пепи Готиното и т.н.

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2014 Любопитно

  "Зад сухите цифри стоят излекувани пациенти и спасени животи, на които институциите би трябвало по-често да обръщат внимание"

  Коя е тази калпава фармачевтична компаия, праснала тоя коменар?
  Защото зад "сухите цифри" стоят фактите на най-висока смъртност в Европа; стопяване на населението с по 60 хил. души годишно и увеличаване на болничния престой поради неефективност на "скъпите лекарства".
  Отделно, след демократичната здравна реформа не са институциите, които трябвало да обръщат по-често внимание, а всеки гражданин месечно "обръща внимание" с по 208 лв. в полза на "необърналите внимание" на здравето си.

 9. 9 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Отстъпката добре, ама дали ще има лекарства за българите е въпросът!

  danitoledov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах