Нямам нито една проверка, как откриха нарушения, пита отстраненият директор на фонда за деца

Нямам нито една проверка, как откриха нарушения, пита отстраненият директор на фонда за деца

© Скрийншот отКато мотив за отстраняването ми се посочват системни нарушения, но как са установени те, като откакто съм на поста, не ми е направена нито една проверка, това попита от ефира на Нова телевизия освободената като директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева . Тя допълни, че още с поемането на поста на 6 март е поискала от тогавашния министър на здравеопазването да бъде направен одит на институцията, но до момента такъв не е направен.


Д-р Троева уточни, че била подготвила оставката си, защото от самото начало не е усещала доверие в своята работа. "В петък бях извикана по телефона от човек от човешки ресурси в Министерство на здравеопазването и ми беше показана заповед за прекратяване на трудово провоотношение, но тя още не ми е връчена", обясни бившия директор.


Д-р Тинка Троева обяви също, че още в началото на месеца е била поканена на среща с министъра на здравеопазването, като навлизане в кабинета му, се е разминала с назначената сега за директор д-р Мариета Райкова.
Тя подчерта, че не е нарушила правилата за работа, както се твърди и ще го докаже в съда, където ще търси обезщетение и за уронените си авторитет и престиж. По повод последният случай, който според министъра на здравеопазването Николай Петров е прелял чашата, Троева поясни, че решението за изпращането на петмесечното бебе за трансплантация в чужбина не е еднолично.


"Всяко решение се взима от обществения съвет, който се състои от 17 души , а решение се взима при минимум 8 гласа. В случая има и заявено желание за лечение в чужбина от родителите на детето", каза д-р Тинка Троева. Тя допълни, че двама експерти са дали мнение, че трансплантация в България е възможна, но крие рискове, заради малкият опит с такива операции.


"Детето беше в риск, то сега е в Хамбург. Удовлетворена съм, че едно бебе на пет месеца с чернодробна трансплантация е добре и донорът, неговата майка е добре", каза Троева.


В същото време по БНТ директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова обяви, че казусът с бебето, нуждаещо се от чернодробна трансплантация, не е изключение, а честа практика. Величкова, която е бивш член на обществения съвет на фонда, но напусна след уволнението на тогавашния директор Павел Александров, допълни, че причината е липсата на национален консултант по детска трансплантология.


Величкова обяви, че има системен проблем с уволнението на директорите на фонда, като ако той не бъде решен, децата ще страдат. Според нея предлаганите промени в правилника на Фонда за лечение на деца няма да доведат до подобрение в работата.


Красимира Величкова изтъкна като проблем и липсата на публичен регистър, в който да се включат всички кандидствали деца и развитието на техния случай. Такъв регистър е имало от 2005 година до миналата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK