На жените по-лесно им омръзва сексът с един партньор отколкото на мъжете, установи анкета

На жените по-лесно им омръзва сексът с един партньор отколкото на мъжете, установи анкета

© ReutersВ една дългосрочна връзка жените два пъти по-често губят желание за секс с партньора си от мъжете. Това установява анкета сред 5000 мъже и 6700 жени за сексуалното поведение във Великобритания. Изводите са публикувани в Британския медицински журнал (BMJ) и цитирани в Би Би Си.


Според авторите на проучването не е верен стереотипът, че мъжете са тези, които имат нужда разнообразие на сексуалните партньори, защото бързо им омръзва да са само с един. Само около 15% от мъжете, участвали в допитването, посочват, че през последната година са загубили интерес към партньорката си за секс за по-дълго време - повече от три месеца.


В същото време обаче над една трета от жените (34%) признават, че вече не им се прави секс с партньора, с когато живеят. Това е повече от двойно на мъжете, които дават същия отговор.
Проучването прави разграничение между отшумяващата с възрастта страст между партньорите и желанието за секс като цяло. Анкетата ясно потвърждава, че страстта между мъж и жена в дълга връзка намалява и при двамата с напредването на годините, обаче липсата на желание за секс по различни причини и в по-ранен етап се проявява предимно при жените.


Според разбивката на данните жените и мъжете се разминават в нагона си. Най-голяма част от мъжете, загубили интерес към жените си, са във възрастта между 35 и 44 години, докато при жените пикът е между 55 и 64 години и това няма връзка с менопаузата, която обикновено настъпва тогава, уточняват учените от University College London.


Основните фактори за загубата на желание за секс са възникването на здравословни или психически проблеми при някой от двамата във връзката, или емоционалното отчуждаване и лошата комуникация между партньорите, установява още проучването. Има също и видима закономерност с наличието на деца в семейството - когато са малки, жените не изпитват сексуален интерес към партньорите си в продължение на месеци.


За част от анкетираните това, че половинката им вече не ги привлича, не е никак изненадващо и си го обясняват с дългото време прекарано заедно. Но за друга част от участниците в проучването липсата на секс е ненормална и им причинява емоционален дискомфорт, показва анализът.


Тези, които правят по-малко секс, са като цяло и по-нещастни във връзката си, припомнят британските учени. Специалистите съветват партньорите да говорят от рано за сексуалните си проблеми вместо да чакат комуникацията помежду им да се влоши още повече. Могат също така да опитат да си върнат страстта чрез различни жестове на интимност извън сексуалните, например да се държат за ръце и да се стараят да показват уважение и обич към партньора си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK