Кратките дремки през деня са ключови за щастието, показа британска анкета

Кратките дремки през деня са ключови за щастието, показа британска анкета

© ReutersХората, които редовно се отдават на кратки дремки през деня, са по-щастливи от другите. Другите са тези, които не си позволяват да спят през деня, но също и тези, чиито традиционни дремки са по-дълги от 30 минути.


Това показва анкета сред над 1000 души, проведена сред участниците в Международния научен фестивал в Единбург тази година, пише "Индипендънт". Изследването и анализът на резултатите са проведени от екип от Университета в Хартфордшър.


Широко известно е, че сънят като цяло е сред ключовите фактори за енергичността, продуктивността и добрата работа на човешкия организъм, но следобедният сън често пъти остава извън тези сметки и не много хора му отдават заслуженото внимание (особено работодателите). Резултатите от анкетата, а и много предишни изследвания за навиците за сън, обаче показват, че кратката почивка в работно време повишава способностите и концентрацията на служителите след това.
Изследването установило, че дремките с продължителност под половин час са най-ефективни и най-много допринасят за щастието на хората, а по-дългите не са толкова полезни нито за ума, нито за общото здраве. По петобална скала на щастието, хората, които спят редовно през деня, но за кратко, имат най-висок резултат от 3.67, следвани от тези, които не спят - 3.52, и накрая тези, които спят по-дълго - 3.44.


Две трети от любителите на кратките почивки (66%) се самооценяват като напълно щастливи, докато при другите две групи същото казват около и малко над половината (56%). Данните от анкетата показват, че дълги дневни почивки правят предимно хората между 18 и 30 години (43% от всички), а от тези над 50 години - едва 30%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK