Според ново проучване червеното вино може да забави стареенето на мозъка... но само ако е в големи количества

Според ново проучване червеното вино може да забави стареенето на мозъка... но само ако е в големи количества

© Reuters



Любителите на червеното вино може би се чувстват по-млади и жизнени от връстниците си? Според екип американски учени това може да е заради една съставка в него, която доказано забавя стареенето на мозъка и синаптичните връзки, отговорни за моторно-двигателните функции. Проблемът обаче е, че тя е в толкова малка концентрация в напитката, че благотворният й ефект не може да се прояви само от една-две чаши на вечер, а от много (много) по-големи количества.


Съставката, с която експериментират учените от Технологичния изследователски институт във Вирджиния, е антиоксидант, наречен ресвератрол. В природата той се съдържа в голямо количество в ципата на червения сорт грозде, както и на някои други тъмни на цвят плодове като боровинките и черницата.


Веществото е познато отдавна и дори се предлага като хранителна добавка с обещанието, че удължава живота, намалява кръвната захар и има противоракови и противовъзпалителни ефекти. Обаче ползите от него върху хора все още не са потвърдени в научни публикации с обстойни изследвания и експерименти. Засега е изпробвано във високи концентрации само върху животни, както са направили и изследователите от Вирджиния - с мишки. Проучването им е публикувано в Журнала по геронтология и цитирано от "Индипендънт".




В продължение на една година американските учени давали на едната група мишки от веществото ресвиратрол, а на другата не. Когато накрая на периода сравнили здравословното състояние на двете групи, открили че тези със специалната диета имат много повече здрави и жизнени синаптични връзки в мозъка като при по-млади екземпляри, отколкото останалите нормално остаряващи мишки.


Учените достигнали до извода, че веществото видимо забавя стареенето на мозъчните връзки, предаващи сигналите до мускулите на тялото, и то по сходен начин, по който се отразява и нискокалоричната диета и редовният спорт върху здравето на мозъка. Според тях това е обещаващо потвърждение на ефекта на веществото, само че експериментите върху хора тепърва предстоят и не е ясно дали ефектът ще е същият.


И все пак за разочарование на любителите на червеното вино - много малка част от съставката попада в крайния питеен продукт. Дори консумирането на големи количества не може да се сравнява с концентрирания му прием, но учените са категорични, че докато не се проведат необходимите изследвания, нито добавката, нито прекаляването с напитката не са препоръчителни. Изследователите първо ще се опитат да разберат какъв е механизмът, по който веществото действа върху мозъка и пази синапсите, за да успеят да го синтезират в лабораторията и да се уверят в безопасността му.


И отново за разочарование, в последните години други големи проучвания за влиянието на алкохола, откриха много повече вреди, отколкото ползи - свързаха го като пряка причина със седемте най-разпространени видове рак; опровергаха мита, че предпазва от сърдечни болести; и в пряко противопоставяне на новото проучване - доказаха, че дори в умерени количества вреди на частта от мозъка, отговорна за паметта и ориентацията.

Коментари (53)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Радослав Атанасов
    Радослав Атанасов
    Рейтинг: 458 Весело

    Чаша-две на ден не са достатъчни?
    Преминаваме на бутилка-две😊

    Неволята учи.
  2. 2 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1365 Неутрално

    Това даже не си мислете да си го приписвате като откритие. Ние това го знаем отдавна. Като утеха можете да си мислите, че сте го доказали, научно.

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11023 Неутрално

    Какъв е смусълът от проучването тогава, ако не води към употреба на благодатната напитка? :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на gaspod
    gaspod
    Рейтинг: 235 Весело

    Черрвено вино снощи пииих,
    И капка не остааана.
    Синапсите си съъживиииих,
    със цяла дамаджаааана.

  5. 5 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1889 Неутрално

    До 50 литра на ден е грижа за мозъка, ама повече си е вредно.

  6. 6 Профил на Edge404
    Edge404
    Рейтинг: 449 Неутрално

    Ми наздраве тогава, почвам да се грижа за мозъка, че досега само за биреното коремче се сещахме ;)

  7. 7 Профил на mitakadm
    mitakadm
    Рейтинг: 323 Неутрално

    От цялата статия съм съгласен само, че приемът на алкохол води до дезориентация и загуба на равновесие.... След обилен запой.

    Колкото повече - толкова повече
  8. 8 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4542 Весело

    Като стане дума за пиене, целия форум го обзема една радостна, живителна тръпка, която се изразява най-вече в едни такива хитроумни и шеговити фразички!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  9. 9 Профил на mitakadm
    mitakadm
    Рейтинг: 323 Неутрално

    Иначе да тестват домашно червено вино. Там има достатъчно от въпросното вещество. В купешкото няма грозде, какво са си мислили тези учени

    Колкото повече - толкова повече
  10. 10 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4985 Неутрално

    Пропуснали са да отбележат, че гроздето трябва да е минимално третирано с препарати. В протичен случай, колкото и вино да пиеш от многократно третирано вино, ще си набавиш една голяма 0 ресвератрол

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  11. 11 Профил на aralambi
    aralambi
    Рейтинг: 854 Неутрално

    Заглавието малко жълтее. Не червеното вино забавя стареенето на клетките, а съдържащите се в него антиоксиданти. Само че антиоксиданти се съдържат в много храни, има ги и като хранителна добавка в най-различни форми, не само във виното. Има ги в някои зеленчуци, плодове, бобови растения...
    Иначе е добре да се пийва червено вино в умерени количества, аз го предпочитам пред бирата и концентратите.

  12. 12 Профил на xflood
    xflood
    Рейтинг: 1091 Неутрално

    Леко безсмислено откритие.
    Да, консумирането му в големи количества може и да доведе до забавяне на стареене на мозъка, но по-скоро би довело до цероза преди това.

    Fail with honour then succeed by fraud
  13. 13 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4731 Любопитно

    Във виното се съдържат доста антиоксиданти, които са доказано полезни за здравето.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  14. 14 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4731 Весело

    Иначе, както пише в самата статия, този специално антиоксидант ресвератрол се съдържа в големи количества в гроздето, черницата (червена и черна) и боровинки, и други горски плодове това са може би най-полезните плодове за здравето. Така, че яжте по често от тях. :-)

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  15. 15 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2159 Неутрално

    Наистина настава притно оживление, като стане дума за пиене - но нали за това човек пие и като кучето на Павлов, имаме изградени здрави връзки между пиене и веселба.
    А много ли, малко ли, червено вино или нещо друго...въпрос на вкус и все пак, да не се стига до оливане:).

  16. 16 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3778 Неутрално

    От тази статия излиза, че трябва умерено да се пие.

  17. 17 Профил на danvan
    danvan
    Рейтинг: 1722 Весело

    Имах известни подозрения, че е така :)

    Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
  18. 18 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 2172 Неутрално

    Това го знам от баба още.
    Умерено пийване на истинско червено винце хем пази кръвоносната система, хем и мозъка подостря, хем и други мераци докарва :)
    Наздраве !

    Panta rhei....
  19. 19 Профил на OOPS
    OOPS
    Рейтинг: 289 Неутрално

    Отдавна го знам и изпълнявам. Затова изглеждам на 53, а съм на цели 54:)

  20. 20 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 979 Неутрално

    Още едно оправдание за пияниците !!!

  21. 21 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1671 Неутрално

    Много? Колко много, бе джанъм? И понеже още го експерементират върху мишки и морски свинчета, и учените не са съвсем наясно. И докато им се изясни, ще им дойде нещо друго на ум. По любимите ми кулинарни предавания вече открито правят елегантна реклама на всевъзможни плодове и зеленчуци, толкоз полезни, че няма повече, как съдържат витамини от А нагоре, омега 3 мастни киселини и т.н. Вчера идва майстор у дома да сменя врата на банята, та сподели, че у тях ядяли само ЛИМЕЦ, много полезно било ,според жена му. Аз за пръв път чувам за такова нещо, жената тъкмо печеше джолани на фурна, а кумеца ми донесе предния ден 5 л. червен пелин от избата дето работи. Въпрос на вкус, един пие смути, аз пия всичко. Да ни дава Господ здраве и ни пази от бедствия.

  22. 22 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1096 Неутрално

    Една подробност, която не е спомената, а е съществена.
    Става дума за вино.
    А не за алкохолен продукт от джибри, вода и захар (в най-добрия случай).

    Аз не зареждам в Лукойл.
  23. 23 Профил на blagoj
    blagoj
    Рейтинг: 774 Неутрално

    Ползата от ресвератрола е известна отдавна, но във виното остава малко. За да има големи количества ресвератрол в гроздето, лозето не трябва да се обработва против мана. Всъщност най-ценното в гроздето, както и в много други плодове е в ципата и в семките.

  24. 24 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    Рейтинг: 583 Весело

    След едногодишен експеримент въпросните американски учени установили, че едната група мишки е по-весела, по-задружна и знае повече пиянски песни от другата група ....
    ;-)))

    А жълтинката в матр'яла е, че всъщност полезните вещества са в гроздето, но ефекта от тях върху човека се пречупва през ... виното. :-))

    Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
  25. 25 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9011 Неутрално

    Тогава не е ли по-добре да ядем червено грозде, отколкото да пием вино.

  26. 26 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4731 Любопитно

    До коментар [#25] от "Роси":

    Със сигурност е по-добре, ако искаш да си набавиш повече от въпросният антиоксидант. :)

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  27. 27 Профил на rainbou1
    rainbou1
    Рейтинг: 1490 Весело

    Аз пък остарях докато им чета на всички проучванията :)

  28. 28 Профил на gl_avatar
    gl_avatar
    Рейтинг: 639 Неутрално

    Ми нищо, ще похапваме грозденце в умерени количества и готово.

  29. 29 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 562 Неутрално

    Маса без вино е тъжна гледка...

  30. 30 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Това научно отркитие ми напомня за това със топлата вода.Да оставим настрана че не е упоменато точно от какъв сорт червено грозде е изолиран върпосният андтиоксидант ресвератрол,да оставим настрана и факта че именно с различни(да повторя различни)сортове и реколти от червено грозде от различни континенти и географски области са правени много и различни по вид изследвания и от много години е доказан полезният ефект само на определени сортове вида и то от определени географски райони и от определени години(реколта) както е доказано че има и такива вина както червени така и бели които нямат позитивен ефект върнху човешкият организъм.Тези изводите от въпросните изследвания са правени не от експерименти с здрави животни а от наблудения както със здрави така и с болни хора.
    Експериментите с животни са много по различно от изследвания на/върху определен контигент от хора понеже животните са или здрави или се симулира (симулира да се подчертае)някакво заболяване а хората обикновенно след определен брой години живот не са вече здрави макар и да се мислят за такива.Правени си и много изследвания с различни видове водка,уиски,коняци,ликьори,бели вина ,шанпански вина и т.н. но до този момент е доказан позитивният ефект само от определен сорт червени вина и от определни реколти и от определени изби.Обикновенно се смята за достоверно само това което е изследвано всичко друго е спекулация.Така че ако вино от Риоха е с доказан позитивен ефект но вино на братя Минков не е изследвано, то неможе да се каже че виното на Минков е полезно преди да е изследвано макар и някои вина да са по добри от някои на Риоха.....има червено и червено вино...

  31. 31 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 515 Неутрално

    До коментар [#28] от "gl_avatar":

    трябва да има ферментация на плода за да има негов т.н. ефект на антиоксидация прочети в Уикипедия какво е антиоксидант и какъв е този процес антиоксидация ...иначе си яж грозде но неговият ефект за дълголетието ти в това му агрегатно състояние ще е +/-0(НУЛА)

  32. 32 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2354 Неутрално

    Обичам ТЕЗИ учени и изследовАтели!НАЗДРАВЕ!!!

  33. 33 Профил на carebean
    carebean
    Рейтинг: 305 Неутрално

    Запазваме мозъка, убиваме дробУ :) Ма той черният нали може да си се оправя :) Оле :)

  34. 34 Профил на ambros
    ambros
    Рейтинг: 656 Неутрално

    Единственото смислено изречение от статията е последното. Останалото са откровени глупости и изрезки от рекламни кампании на винопроизводители.

  35. 35 Профил на marks_nazi
    marks_nazi
    Рейтинг: 233 Весело

    По-добре вино и производните му ,отколкото да пиеш ...ХАПЧЕТА!!!!

    Долу рушистите и фашистите
  36. 36 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3781 Неутрално

    Тъкмо си пиех кафето с едно толо кроасанче, но статията ме развълнува, и набързо си налях чаша червено чилийско вино.
    Сега ще видя и коментарите.

  37. 37 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3781 Неутрално

    Единственото смислено изречение от статията е последното. Останалото са откровени глупости и изрезки от рекламни кампании на винопроизводители.
    —цитат от коментар 34 на ambros


    Въпреки че виното, водката, ракиите и разни други алкохоли-шльокавици ги слагат в категорията "алкохоли", виното е нещо съвсем различно. Всеки го знае, 1 чаша вино, дори 1/2 бутилка на едно нормално ядене (обяд, вечеря) не значи нищо (само вино, без аперитиви). Между другото виното е най-здравословната напитка, казал го е Луи Пастьор. Всички съвременници на Дюма, а дори и неговите герои са консумирала най-вече вино. Вярно е, че имат и оправдание - тогава водата не ставала за пиене.

  38. 38 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4195 Весело

    До коментар [#6] от "Edge404":

    Снощи поправих тази грешка, все пак есен идва, зима... :-)

  39. 39 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4195 Весело

    До коментар [#36] от "historama":

    В никакъв случай не си сгрешил. Имам приятел собственик на една от най-реномираните изби в Унгария, внася основния материал от Чили, и после го обработва няколко години в избите си. Е, съответно това е отразено в цената :-)

  40. 40 Профил на Стоян Стоицев
    Стоян Стоицев
    Рейтинг: 8 Весело

    ахм, кратко гуглиране на английски показва, че тази "новина" е от поне 2015г. Само не мога да разбера дали причината за пре-публикуването и едва сега се дължи на следването на препоръките от редакцията :Д

  41. 41 Профил на mara71
    mara71
    Рейтинг: 943 Неутрално

    Извод:
    За да те осени прозрение, трябва да с набълбукаш в помията.

  42. 42 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9116 Неутрално

    Че защо им е това изследване като не е полезно, който има си пие червено вино по чаша дневни и без изследването им.

  43. 43 Профил на biss Mark
    biss Mark
    Рейтинг: 1431 Неутрално

    Аз много се съмнявам че вината в магазините, особено под 30-40 лв, са вина. То не че цената е гаранция ама ....

    Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  44. 44 Профил на the_thraex
    the_thraex
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Сега остава да ни кажат кои мега-вианарн(и) спонсориха това "откритие".

  45. 45 Профил на Fred
    Fred
    Рейтинг: 2555 Весело

    НЗОК ще приема ли за осребряване фактури от моловете?

    Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
  46. 46 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1600 Неутрално

    Тези изследователи на ниво мишки не са актуални . Т.н' 'френски парадокс' вече доказа полезния ефект на виното върху хората с десетилетия, ако не и столетия.
    А ако има разколебани все пак да наблягат на виното вместо на идиотските домашни дестилати по 50* тип разтворител за байцване. Догодина идва статията където виното пак ще е много полезно...ха-ха-ха.. Единствената 'полезност' е да снижат консумацията на повярвалите и озаптят цените на виното, което ще стимулира истинските ценители да купуват повече. А най-добре, който може да си го прави или да купува домашно вино от истински майстори-винари...

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  47. 47 Профил на Борис Тодоров
    Борис Тодоров
    Рейтинг: 177 Весело

    Не мога да схвана защо по дяволите се рекламира тая примитивна напитка при положение,че вече всеки може да си я свари. Все едно да прославяте лапад и коприва,пред чушки и домати. Ракията е висшето образование на виното ( нема бактерии,няма високо кръвно,няма главобол).

    Въпреки всичко, България ще я бъде!
  48. 48 Профил на Борис Тодоров
    Борис Тодоров
    Рейтинг: 177 Весело

    Не мога да схвана защо по дяволите се рекламира тая примитивна напитка при положение,че вече всеки може да си я свари. Все едно да прославяте лапад и коприва,пред чушки и домати. Ракията е висшето образование на виното ( нема бактерии,няма високо кръвно,няма главобол).

    Въпреки всичко, България ще я бъде!
  49. 49 Профил на els_g
    els_g
    Рейтинг: 571 Весело

    До коментар [#40] от "Стоян Стоицев":
    Тъй, тъй!
    Ами може да е загряване на аудиторията преди публикуването на, примерно, нещо от рода на тази статия:

    http://ezine.bg/n15-66221- %D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5_%D1%81%D0%B5_%D1%81_%D0%93%D0%9C%D0%9E_%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8

    Един вид, за да си набавите ресвератола, без да увредите черния си дроб, яжте новите чудеса-домати с огромно количество ресвератол...
    Е, и с ГМО...

    Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
  50. 50 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Рейтинг: 1128 Неутрално

    Заглавието малко жълтее. Не червеното вино забавя стареенето на клетките, а съдържащите се в него антиоксиданти. Само че антиоксиданти се съдържат в много храни, има ги и като хранителна добавка в най-различни форми, не само във виното. Има ги в някои зеленчуци, плодове, бобови растения...Иначе е добре да се пийва червено вино в умерени количества, аз го предпочитам пред бирата и концентратите.
    —цитат от коментар 11 на aralambi


    +++++++++++++++++++++++++++++ . И аз и аз .....

    Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
  51. 51 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 600 Неутрално

    До коментар [#11] от "aralambi":

    Само че антиоксиданти се съдържат в много храни, има ги и като хранителна добавка в най-различни форми, не само във виното. Има ги в някои зеленчуци, плодове, бобови растения.
    —цитат от коментар 11 на aralambi

    В случая става въпрос за един конкретен антиоксидант - ресвератрол, който много рядко се среща в достатъчни количества и освен това е много лесно да се унищожи. На практика, за да си го набавиш чрез храна в достатъчни количества, трябва да ядеш много от ципата на определен сорт червено грозде, което не е пръскано (при пръскане концентрацията на ресвератрола намалява, предполага се, че растенията го образуват като защитна реакция)

  52. 52 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 600 Неутрално

    До коментар [#48] от "Борис Тодоров":

    Не мога да схвана защо по дяволите се рекламира тая примитивна напитка при положение,че вече всеки може да си я свари. Все едно да прославяте лапад и коприва,пред чушки и домати. Ракията е висшето образование на виното ( нема бактерии,няма високо кръвно,няма главобол).
    —цитат от коментар 48 на Борис Тодоров

    Защото производството на вино е цяла наука с неизчерпаеми възможности. Виното се смята за храната с най-голям брой химични съединения. Докато ракията на практика е да оставиш само 0.01% от съставките на виното, като извлечеш само етанола, малко етерични масла и добавиш вредни висши алкохоли.
    И понеже, за разлика от виното, ракия става от всякакви боклуци, стига да са сладки, повечето хора варят ракия от чепки и джибри, останали от виното, много малко са тия, които я правят от вино (което най-често е почнало да вкисва) и почти никой не я прави от цяло грозде.

  53. 53 Профил на ambros
    ambros
    Рейтинг: 656 Неутрално

    Всеки го знае, 1 чаша вино, дори 1/2 бутилка на едно нормално ядене (обяд, вечеря) не значи нищо (само вино, без аперитиви)...
    —цитат от коментар 37 на historama

    Половин бутилка вино всеки ден е чиста проба алкохолизъм.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK