Три начина да се предпазим от Алцхаймер

Кадър от филма "Все още Алис" по книгата на Лиса Дженоува с участието на Джулиан Мур. Разказва историята на жена с рядка ранна форма на Алцхаймер и битката й с болестта.

© Екип на филма

Кадър от филма "Все още Алис" по книгата на Лиса Дженоува с участието на Джулиан Мур. Разказва историята на жена с рядка ранна форма на Алцхаймер и битката й с болестта.Ако си представите, че сте (или наистина сте) на 85 години и сте обградени от други 85-годишни, вие или един от двамата около вас със сигурност е болен от Алцхаймер. "Няма да съм аз", ще си помислите. Добре, но тогава пак ще бъдете засегнати, защото голяма част от връстниците ви ще са болни, или ще трябва да се гиржите за някой с това заболяване в семейството си. И дори да си кажете, че може и изобщо да не доживеете до 85, болестта се проявава още след 65 - при приблизително един на 10.


Целта на тази равносметка не е да се стряскаме, а да разберем колко широк проблем стават невродегенеративните заболявания с напредването на възрастта, и още по-важно - да предприемем навременни мерки срещу това. В Световния ден за борба с Алцхаймер, 21 септември, публикуваме съветите на авторката на "Все още Алис" - неврологът Лиса Дженоува и видеото от лекцията й в едно от световните издания на TED тази година.


Не можем да направим нищо срещу факта, че остаряваме, нито срещу гените си, които са два от ключовите предразполагащи фактора за Алцхаймер, но има няколко други неща, които зависят от нас самите и могат да предотвратят появата на симптомите на болестта до края на живота, дори да я имаме, казва Дженоува. Сред тях са традиционните съвети за здравословен живот като редовният сън и физическа активност, но освен тях важно е също и... любознанието.


Сън
Все още няма лечение за Алцхаймер, но поне вече е ясно защо се появява. Причината е натрупването на плака между невроните и блокирането на синаптичните връзки между тях. Това натрупване е неизбежно с възрастта, като някои са по-предразположени от другите, но работещите стратегии срещу Алцхаймер са такива, че подпомагат синапсисите преди да се стигне до пълно затлачване.


Редовният пълноценен сън е задължителна част от превенцията - в състоянието на дълбок покой мозъкът се чисти от токсините и не позволява натрупването им отвъд непоправимия праг. И обратното е валидно - нередовният и недостатъчен сън е сред утвърдените рискови фактори за Алцхаймер и деменция.


Физическо здраве


Високото кръвно налягане, висок холестерол, диабет, сърдечно-съдови болести - все неща, свързани с наднорменото тегло, застоелия начин на живот и тютюнопушенето, също са предпоставки за по-бързото затлачване на мозъка. Противодействието за всичко това са разумният хранителен и здравословен режим на хранене и редовното спортуване.


Ум


Дори всички рискови фактори да са налице - генетична предразположеност, лош начин на живот, възраст над 65 години - а дори и всички характеристики на болестта да са вече налице и плаката в мозъка да е отвъд границата, пак има начин болестта да се надлъже, казва неврологът. Възможно е изобщо да не се появяват характерните симптоми като загуба на спомени и дезориентация, ако човек полага усилия да създава нови синапси, на мястото на блокираните.


Това става благодарение на функцията на мозъка, наречена невропластичност - с всяко ново познание и предизвикателство за ума се раждат нови връзки между невроните, по които съзнанието буквално заобикаля блокажите на болестта, пояснява специалистът. Колкото повече нови неща учи човек - нов език или умение, нова книга или ново място - толкова по-гъвкав остава мозъкът. Тайната е да е наистина нещо ново, защото отъпканите пътища в паметта може вече да са разрушени.


Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1781 Весело

  Това става благодарение на функцията на мозъка, наречена невропластичност - с всяко ново познание и предизвикателство за ума се раждат нови връзки между невроните, по които съзнанието буквално заобикаля блокажите на болестта, пояснява специалистът. Колкото повече нови неща учи човек - нов език или умение, нова книга или ново място - толкова по-гъвкав остава мозъкът.
  —цитат от коментар 0 на Ангелина Генова


  А когато алцхаймерът те удари, всеки ден научаваш нещо ново, природен механизъм за естествено лечение.

 2. 2 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Не познавам пушач с Алцхаймер,

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Не познавам пушач с Алцхаймер,
  —цитат от коментар 2 на antikvarno


  Пушенето го слагат навсякъде. Забравили са злоупотребата с алкохол.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Весело

  Всичко за съжаление на човек е БОЖА РАБОТА! колко хора бяха и вегани и непушиха и умряха от рак!?? Не пуша ама проблемът на пушачите не е толкова в тютюна ,а в препратите за третиране на растението те влизат в хората!!! Същото е е и гмо третираните животни

  Долу рушистите и фашистите
 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1089 Весело

  ядене, пиене... и-ии... забравих го...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Прекрасен лектор.

  подпис
 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Тази госпожа преоткри Америка и топлата вода. Съветите и не са нито оригинални, нито са панацея, просто едни пожелания за по-здравословен живот.

 8. 8 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 339 Весело

  Ехей, мен Алци няма да ме хване!!
  Просто съм феномен по тета точка - УМ!!!
  Умен съм бее, уменн...
  Язък че умря циганката дето ме фалеше

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Общо взето това са неща,които всеки интелигентен човек знае.Ама друго си е да ти вземат парите и да ти ги кажат по подобен начин.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  До коментар [#4] от "marks_nazi":

  Така ли, я ходете вижте пациентите на онко-диспансера. Според близка лекарка от ТЕЛК'а, 99% от хората с рак на белия дроб са заклети пушачи, останалия 1 % са спрели скоро.

 11. 11 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1276 Любопитно

  До коментар [#2] от "antikvarno":

  Приятел на дядо ми,умря на 96 години с ум като бръснач,а пушеше по 2-3 кутии цигари на ден.Единственото му отклонение от нормата беше,че се заглеждаше по всички(дебели-слаби,ниски-високи,руси-черни)жени.За него всички женски в границата 15-50 години бяха красиви.

 12. 12 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#2] от "antikvarno":

  Ами нормално, обикновено не достигат възрастта за Алцхаймер. ;)

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#2] от "antikvarno":Приятел на дядо ми,умря на 96 години с ум като бръснач,а пушеше по 2-3 кутии цигари на ден.Единственото му отклонение от нормата беше,че се заглеждаше по всички(дебели-слаби,ниски-високи,руси-черни)жени.За него всички женски в границата 15-50 години бяха красиви.
  —цитат от коментар 11 на Sabbath

  А един колега умря на 45 години от рак на белите дробове,защото пушеше по 2 кутии цигари на ден.Та по-добре да не разбирам как ми действат цигарите.

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#2] от "antikvarno":
  А познаваш ли пушачи на възраст, когато се появява Алцхаймер?

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Четох научно изследване, което твърдеше че ако някакъв определен ген е някъкъв специален тип вероятността да хванеш рак на белия дроб е 40 пъти по-малка. Ама как да знаеш дали имаш този точно тип (и дали тези данни са 100%тови или има още някаква причина)? Аз лично не рискувам и не пуша.
  Има куп генетични причини да си предразположен повече към Алцхаймер (както и за редица други болести). Е, ако живееш що годе здравословно ще отложиш появата на болестта, плюс че ще се чустваш по-здрав (и щастлив) докато я хванеш.

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  секи 4ти км

  Вродена интелигентност.
  Реалност... Не е утопия.

  Помниш ли кога за първи път чу "Алцхаймер"? :)

  До коментар [#9] от "mushashi":

  Общо взето това са неща,които всеки интелигентен човек знае.

  "Три начина да се предпазим от Алцхаймер"

 17. 17 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Доказано е, че истинския воден пост (както и сухият) предпазват от Алцхаймер. И при двата се регенерират неврони и техните синаптични връзки.
  За повече инфо, примерно тук:
  https://www.youtube.com/watch?v=4UkZAwKoCP8

  Fail with honour then succeed by fraud
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  ядене, пиене... и-ии... забравих го...
  —цитат от коментар 5 на tucker case


  Ми ти първо ще умреш от глад бе човек!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Не познавам пушач, който да има Алцхаймер. Не познавам и такъв, който да няма Алцхаймер.Всъщност никого не познавам , всеки ден ми се налага да се запознавам с близките си" !

 20. 20 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 974 Неутрално

  https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/otkriha-glavnata-prichina-za-stareeneto-6073957

  "Експериментите бяха извършени с нематоди Caenorhabditis elegans. Били изследвани няколко гени.
  Резултатите показали, че за стареенето допринася ДНК, която е отговорна за процеса автофагия.
  Учените са на мнение, че откритието ще допринесе за разработване на терапии срещу болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и на Хънтигтън. "

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  До коментар [#11] от "Sabbath":

  Това са някакви митове и легенди ако не и откровенни лъжи. Мои близък е доктор с 40 годинишен стаж като участъков лекар/джипи, грижил се е за хиляди пациенти и не виждал нито един престарял (>75) дългогодишен пушач.

 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  не е така ,в последно време много рак на белия дроб и при жени и то непушачи ,но пастьозни ,пълни и руси .

 23. 23 Профил на Lorak
  Lorak
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Не познавам пушач с Алцхаймер,
  —цитат от коментар 2 на antikvarno


  Те просто не доживяват заветните за статията 85 години. :)

 24. 24 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#2] от "antikvarno":

  Не познавам пушач с Алцхаймер,
  —цитат от коментар 2 на antikvarno


  Пушачите умират от рак и изобщо не достигат възрастта за Алцхаймер. Впрочем, Реигън почина от Алцхаймер, и е бил пушач.

 25. 25 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#2] от "antikvarno":Приятел на дядо ми,умря на 96 години с ум като бръснач,а пушеше по 2-3 кутии цигари на ден.Единственото му отклонение от нормата беше,че се заглеждаше по всички(дебели-слаби,ниски-високи,руси-черни)жени.За него всички женски в границата 15-50 години бяха красиви.
  —цитат от коментар 11 на Sabbath


  Изключенията само потвърждават правилото. А че приятелят на дядо ти е изключение и ти сам знаеш.

 26. 26 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  http://newsroom.ucla.edu/releases/Breakdown-of-Myelin-Implicated-7921

  Сън
  Умствени Упражнения
  Качествена Храна - мазнина и протеин .
  Миелинът е липопротеин , ако веганите си мислят че ще го зпазят за дълго пасейки каквото там пасат , жестоко се заблуждават .
  Яжте краве масло , свинска мас , сметана и месо !

 27. 27 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#2] от "antikvarno":

  Има нещо такова. Никотинът е изследван върху мишки и показва защитен ефект върху нервните клетки.

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Коментиращите тук са като слепците които обарвали слона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK