Д-р Ангел Кунчев: Задължителният имунизационен календар на България трябва да се осъвремени

д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел КунчевЗадължителният имунизационен календар на България трябва да бъде осъвременен, каза главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев по време на кръглата маса за профилактиката на ваксинопредотвратими заболявания, организирана от Българското сдружение по иновативна медицина, която се проведе днес в парламента.


По думите на Кунчев, цитиран от БТА, може да се отмени още един от приемите на ваксината срещу туберкулоза, както беше направено преди време с последния прием. За целта обаче, първо е необходимо да се направи точен анализ на заболеваемостта и групите, които боледуват от туберкулоза. Здравният инспектор посочи като пример за тази възможност това, че в девет европейски държави не се прави имунизация срещу болестта, а в други дозите на ваксината срещу туберкулоза са по-малко, отколкото са в България.


Друга идея за задължителния имунизационен календар за българското население е да се въведе ваксина срещу варицела, но отново е необходима ясна предварителна преценка коя ваксина да се използва и на каква възраст ще е най-подходящо да се поставя. Въпреки че има ваксина, в Европа всяка година около 5.5 милиона деца и възрастни се разболяват от варицела, като над 20 хиляди от тях се налага да лежат в болница, а около 80 човека не оцеляват.
За последните пет години - от 2012 г. до 2016 г. - постигнатият имунизационен обхват в България е сравнително висок, но има още какво да се желае. При децата до 2-годишна възраст обхватът на имунизираните срещу туберкулоза е 96.6%, срещу вирусен хепатит Б - 93.7%, срещу дифтерия, тетанус, коклюш ш полиомиелит - 92.1%срещу пневмококови инвазивни инфекции - 91.9% и срещу морбили, паротит и рубеола - 93.1%, показват официалните данни.


Домакин на събитието бяха депутатите от комисията по здравеопазването, начело с председателя Даниела Дариткова, която увери, че по отношение на ваксините в страната годината е спокойна и има достатъчно наличности от всички необходими имунизационни продукти. Гост на дискусията беше и представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила, който коментира, че "Всяка смърт, причинена от ваксинопредотвратимо заболяване, е неприемлива трагедия".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK