Служителите на Европейската агенция по лекарствата не искат да се местят в София, Варшава или Букурещ

Служителите на Европейската агенция по лекарствата не искат да се местят в София, Варшава или Букурещ

© Associated PressНай-предпочитаната дестинация за ново седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е Амстердам, показва анкета сред 900-те й служители. Ако агенцията се премести там, повече от две трети от хората ще останат на позициите си и работата на службата ще може бързо да се върне към нормалния си ритъм. Обаче ако се премести в столиците на България, Румъния или Полша, 90% биха напуснали и потърсили работа другаде и така службата дълго време няма да може да функционира.


Това предупреждават от самата лекарствена агенция след проведеното допитване сред служителите, съобщава европейското издание на "Политико". През октомври на срещата на върха на лидерите на ЕС трябва да се реши къде ще се премести централата на ЕМА, тъй като заради Брекзит се налага да се изнесе от сегашната си сграда в Лондон.


София е една от 19-те кандидатирали се градове за нов дом на ЕМА из Европа и макар че българското здравно министерство има амбиции и надежда да спечели надпреварата с лобиране и с аргумента, че България е една от малкото държави без официални структури на ЕС, самата агенция изглежда не е склонна на риска да загуби почти всичките си служители.
София, Букурещ и Варшава са се класирали най-ниско сред предпочитанията на служителите и представляват най-голям риск за масово напускане на специалистите, което пък ще спъне работата на агенцията да проверява и одобрява нови лекарства за европейския пазар или да следи за качеството на медикаментите, пуснати за масова продажба.


В топ дестинациите, класирани в анкетата на служителите на ЕМА освен Амстердам са и Барселона и Виена, Милано, Копенхаген, Атина и Дъблин. За тези градове между 65 и 81% от служителите казват, че биха останали в агенцията и биха живели в съответния град, щом се налага.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK