Предсърдното мъждене може да няма симптоми, но да доведе до смърт, предупреждава пациентска организация

Предсърдното мъждене може да няма симптоми, но да доведе до смърт, предупреждава пациентска организация

© Велко АнгеловСърдечносъдовите заболявания, начело с инфарктът и инсултът, продължават да са причина номер едно в света за преждевременна смърт. Всяка година над 17.5 млн. души по света умират заради болести на сърцето и съдовата система - болести, които с редовни прегледи и по-здравословен начин на живот са в голяма степен предотвратими. Въпреки това прогнозата е, че до 2030 г. броят на жертвите ще е вече около 23 милиона на година.


Националната пациентска организация (НПО) припомня тези мрачна статистика и тенденция в днешния Световен ден на сърцето. По същия повод от октомври организацията подновява програмата си за обхващане и наблюдение на пациенти с предсърдно мъждене, което е едно от най-често срещаните видове сърдечни аритмии, водещи до инсулт.


Предсърдното мъждене засяга близо 6 млн. души само в Европа, а България е сред водещите държави по заболеваемост на сърдечно.съдовата система. Приема се, че този вид аритмия е главната причина за емболични инциденти и в 75% от случаите е причината за мозъчносъдови инциденти като инсулт. Свързано е също и с повишен риск от деменция и от сърдечна недостатъчност, която може да бъде животозастрашаваща без навременно и постоянно лечение.
Основният проблем за късното овладяване на проблемите на сърцето е това, че често пъти предсърдното мъждене може да протича без никакви клинични изяви и нерядко остава неразпознато и нелекувано, докато води към усложнения, от които пациентите много по-трудно се възстановяват. Затова и кампанията на НПО е насочена към откриването на аритмия при хората в риск, като в нея са се включили над 100 кардиолози от страната. Досега са обхванати около 2000 пациенти, предимно над 65 години, когато рискът става по-висок. При около една трета от хората в програма мъжденето е новодиагностицирано.


От този октомври организацията ще включи още около 1000 души в изследванията и наблюденията си. Към картите на лекарите, с които се изчислява рискът от предсърдно мъждене, ще бъде добавена и карта за пациента, чрез която той по-лесно ще може да контролира заболяването си и ще следи за следващия си преглед при специалист. За пациентите са предвидени обучителни материали, обучение за измерване на пулса, както и скринингови акции в различни градове на България за изчисляване на сърдечносъдовия риск и измерване на пулса.


НПО припомня и основните съвети за здраве, които човек може да следва, за да предпазва сърцето си:


- здравословно хранене - да се ограничи консумацията на полуфабрикати, газирани напитки и натурални сокове със захар, сладкиши и захарни изделия, да не се прекалява с алкохола.
- поддържане на нормално ниво на кръвна захар, защото 60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания, а ако диабетът е недиагностициран и нелекуван, това води до увеличаване на риска от инфаркт или инсулт.
- да се следят холестеролът и индексът на телесна маса
- физическа активност - умерено интензивна 30-минутна тренировка пет пъти седмично се отразява благотворно на сърцето.
- контролиране на кръвното налягане, защото високото кръвно налягане е най-големият рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания.
- отказ от тютюнопушенето, защото статистиката показва, че само две години след спирането на цигарите рискът от коронарна болест на сърцето драстично намалява, а до 15 години рискът от сърдечносъдови заболявания се връща в нормите като при непушачите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK