Проверката на ВМА за починала пациентка: направени са консултации с 11 специалисти, няма пропуски (коригирана)

Проверката на ВМА за починала пациентка: направени са консултации с 11 специалисти, няма пропуски (коригирана)

© Юлия ЛазароваГотова е вътрешната проверка на Военномедицинска академия по втория медицински казус, който предизвика възмущение миналата седмица - на 67-годишна жена, препратена към ВМА след като първо е била прегледана и грешно дианостицирана в "Пирогов". Жената починала заради сепсис, но в "Пирогов" не успяли да разпознаят симптомите, а във ВМА отнема около три часа, докато я приемат в интензивното отделение, разказаха близките й.


По случая във ВМА е назначена комисия, която да извърши проверка. Тя, както и редовната лечебно-контролна комисия на болницата стигат до извода, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес при пациентката.


От лечебното заведение посочват всички подробности около диагностицирането и лечението на жената. От тях личи, че тя прекарва общо ден и половина там, по случая й са проведени консултации с повече от 10 специалисти и са направени редица изследвания. До смъртта се стига, защото заболяването й е вече много напреднало, но няма пропуски в работата на екипите, обобщава проверката.
Колкото до едно от обвиненията по първоначалния разказ на близките - че синът на починалата, лекар в САЩ, опитал да насочи колегите си във ВМА към правилната диагноза, но те били груби и не се вслушали, от лечебното заведение сега коментират, че "лекарят има право на професионална независимост и лична свобода за осигуряване на медицинска помощ и грижи за пациента, без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това".


Отчетът на ВМА:


Пациентката постъпва в спешен неврологичен кабинет на ВМА, МБАЛ – София, на 31.08.2017 г. в 00.50 ч., с оплаквания от болки в кръста от 24 часа и принудителна поза. Преди това тя е посетила неврохирургичен кабинет на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", където са й препоръчали консултация с невролог, с какъвто там не разполагат в момента. Пациентката и нейната придружителка не съобщават за други заболявания.


Дежурният невролог във ВМА не установява неврологична симптоматика, но предвид увреденото общо състояние на пациентката назначава клинично-лабораторни и образни изследвания – пълна кръвна картина, биохимия, рентгенография на бял дроб и сърце, латерография, тропонин.


Първите резултати от изследванията са готови в 01.35 ч. и от тях става ясно, че пациентката е с полиорганна дисфункция на базата на инфекция с неясна етиология. След получаване на всички резултати от назначените изследвания е проведена консултация с дежурния лекар в спешен терапевтичен кабинет, който взема решение за хоспитализация по спешност и в 03.05 ч. болната е приета в Клиника "Спешна терапия".


В клиниката пациентката е настанена на легло и незабавно е прегледана от дежурния лекар. Последният е назначил кислород с маска, вливания, кожно- алергична проба и антибиотично лечение. Първата апликация на антибиотика – Цефтриаксон, е към 06.00 ч., веднага след получаване на резултатите от кожно-алергичната проба.


По-късно е добавен втори антибиотик – Левофлоксацин. Назначени са разширени хематологични и биохимични изследвания, резултатите от които дават основание на дежурния дневен екип, явил се на смяна в 08.00 ч., да постави диагноза "Сепсис. Септичен шок". За поставянето на окончателна диагноза "Сепсис" не са достатъчни клиничните и лабораторните данни, поради това са назначени микробиологични изследвания – урокултура и хемокултура.


Резултатите от хемокултурата, получени на следващия ден (01.10.2017г), показват наличие на стафилококова инфекция – златист стафилокок, чувствителен и на двата приложени антибиотика.


С оглед уточняване източника на инфекцията са проведени консултации с токсиколог, офталмолог, специалист по инфекциозни болести, гинеколог, нефролог, коремен хирург, невролог, дерматолог, хематолог, специалист по диализно лечение, ехокардиография, ехография на коремни органи и на малък таз, токсико-химичен анализ на кръв и урина. Проведени са допълнителни хематологични и биохимични изследвания, изследвания на хемостазата, назначени са серологични изследвания за Лаймска болест, Ку-треска, Кримска хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Бруцелоза, Листериоза, Хепатит В, С и D.


Междувременно полиорганната недостатъчност се задълбочава, към 11.00 ч. пациентката става неконтактна, със забавена неритмична сърдечна дейност и хипотония. Проведена е кардио-пулмонална ресусцитация, интубация и е поставена на изкуствена белодробна вентилация.


На фона на крайно тежко общо състояние – кома, в 16.14 ч. настъпва срив на хемодинамиката, който не се повлиява от проведените в пълен обем реанимационни мероприятия, и в 17.06 ч. е регистриран летален изход.


Както комисията, извършила проверката, така и Лечебно-контролната комисия считат, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес при пациентката. За около 2 часа в спешното звено на ВМА, МБАЛ – София, са проведени два прегледа от специалисти, лабораторни и образни изследвания, и е взето решение за хоспитализация на пациентка, която постъпва с оскъдна анамнеза, насочваща към неврологичен проблем, без никакви анамнестични данни и/или медицинска документация за състоянието й до момента.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  черни души в бели престилки!

  да пратиш сина на пациентката да си завре месиндържа (с точната диагноза) еди-къде-си, това ли ви е скапаният професионализъм????

 2. 2 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Не всяка смърт, трябва да е лекарска грешка!

 3. 3 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 579 Неутрално

  3 часа от хоспитализацията до вливането на първия антибитик! Ето тук е зарито разковничето.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  Много баби - хилаво дете.
  Консултации с 11 специалисти - починал пациент.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Разстроено

  До коментар [#3] от "Емо":

  По-скоро 5 часа и 50 минути. Постъпила е в Пирогов в 0ч и 50 мин. До 1 час там е трябвало да й направят изследванията и да й влеят антибиотик.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Неолибералния модел на медицински заведения тип - "търговско дружество" прави лекарите хладнокръвни наблюдатели констатиращи за протоколите exitus letalis!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Проверката на ВМА за починала пациентка: направени са консултации с 11 специалисти за 16 часа, няма пропуски

  https://youtu.be/8A1a4pWiQzM?t=3m29s
  на този ****** свят само има лъжа и измама!
  Да живей здравната рИформа! рИформаторите и челният американски опит в здравеопазването! Прилаган по побългарен начин!
  Как е възможно да се направят 11 консултации за 16 часа? Подозирам отчитане на неосъществени консултации с цел източване на касата. Не е жива вече, за да потвърди или отхвърли! Камери няма! Които да потвърдят или отхвърлят имало ли е 11 консултации за 16 часа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Един тежко болен няма време 16 часа да го мотаят по различни специалисти. Трябва му един, който да постави правилната диагноза, както я поставил сина
  и, спешен лекар в САЩ, от хиляди километри.

 9. 9 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Заминавайте да ви лекуват врачки и проблемът ви е решен. Аман от специалисти по всичко.

 10. 10 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 233 Неутрално

  без да чета статията...

  близък роднина едва не умря във ВМА преди 5 години... не искаха да му направят скенер на тялото (дори срещу заплащане) но не можеха и да установят какво е със сигурност... пробваха разни антибиотици и каквото стане. Наложи се брат му да подкупи една сестра през нощта за да му разрешат да го изнесе нелегално от болницата и да му направят частен скенер, който установи много тежко загнояване на черния дроб. След това беше върнат пациента в болницата и на сутринта резултатите от скенера предоставени на докторите във ВМА. Стана мега скандал как се е позволило да се изкарва пациент нелегално и щяха да уволнят сестрата, ако не бяха използвани едни връзки по най-високите етажи за ходатайстване. Слава Богу, взеха скенера под внимание и след няколко-седмично лечение пациента оцеля и се възстанови. Жив късмет... без изнасянето през нощта, щеше да почине, без да разберат от какво.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Заминавайте да ви лекуват врачки и проблемът ви е решен. Аман от специалисти по всичко.
  —цитат от коментар 9 на еко


  всъщност точно на врачки е попаднала жената ..... предвид , че сина ѝ е поставил правилна диагноза (това не го отричат) само по описание на симптоми . от личен опит го казвам за жалост

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#11:"дерибеев"][/quote]

  Следващият път идете наистина при врачки и няма да имате никакви проблеми.

 13. 13 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Пациянтката е била със сепсис - това е много лоша диагноза и до момента смъртността е между 40-60% въпреки лечението. Без лечение е 100% смъртност. Да се говори, че е починала от лекарска грешка е прекалено.

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  Тази проверка е ПЪЛНА ПАРОДИЯ.
  Синът е дал бързо точната диагноза от Щатите и им написал и лечението, а те са му казали да си го "завре отзад:

 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  "лекарят има право на професионална независимост и лична свобода за осигуряване на медицинска помощ и грижи за пациента, без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това" - първата част - добре, последната част с поемането на отговорност - чудно ми е как точно според този, който е направил горното твърдение, се поема въпросната отговорност. Как?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  До коментар [#12] от "еко":

  ГЕЕРБер, той си плаща редовно здравните осигуровки. ЗАЩО го докарахте дотам, че да го пращаш на врачки?

 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#11:"дерибеев"]
  —цитат от коментар 12 на еко
  Следващият път идете наистина при врачки и няма да имате никакви проблеми. [/quote]

  Не е ли по-правилно търговците да бъдат изгонени от храма?

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  [quote#11:"дерибеев"]
  —цитат от коментар 12 на еко
  Следващият път идете наистина при врачки и няма да имате никакви проблеми. [/quote]

  всъщност след месец следвайки лечението предписано в университетска болница "да го пази и да не натоварка крака " , направихме нещо по абсурдно . пратихме снимка на крака направена с ... телефон на клиника в чужбина . последва "луди ли сте , кракът е счупен . утре ще ви чака кола в Бургас "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 458 Гневно

  Тази проверка е ПЪЛНА ПАРОДИЯ.Синът е дал бързо точната диагноза от Щатите и им написал и лечението, а те са му казали да си го "завре отзад:
  —цитат от коментар 14 на stenli1


  Интересно, ако на същият тоя 'син', някой лекар от България му се обади да му дава акъл как да лекува в САЩ , дали ще го послуша?
  И ако бяха приложили неговият съвет (дето и ти не знаеш какъв е, ама вярваш на вска написана дума) и пак беше починала жената, какво щеше да се оправдае екипът - ами той оня доктор от САЩ по Вайбъра ни каза?!?! Не смяташ ли, че е малко глупаво да вярваш на всяка дума на роднините?

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 20. 20 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 581 Неутрално

  токсиколог, офталмолог, специалист по инфекциозни болести, гинеколог, нефролог, коремен хирург, невролог, дерматолог, хематолог, специалист по диализно лечение
  —цитат от коментар 0 на отчет

  Това един вид е списъкът на специалистите, непознали заболяването.
  Уважаеми медици от ВМА, по-добре да не го бяхте излагали на показ този отчет! Стресирахте ме!

 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Само със стоматолог не са консултирали горката жена!

  Това е положението - вече лекарите все по-рядко снемат подробна и задълбочена анамнеза; все повече се облягат на лабораторни и други изследвания и консултации и резултатът е прахосване на средствата на здравната каса и съсипване на здравето и живота на пациентите.

 22. 22 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Гледах интервю със сина-доктор в САЩ по бТВ. Самият той каза, че майка му се оплаквала от засилващи се и отслабващи болки в кръста от СЕДЕМ дни! Явно и той не е поставил веднага диагнозата...

  Жалко за жената, явно иначе е била здрава.

 23. 23 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Или просто не ми се ще да повярвам, че могат да изпуснат човек, който от хиляди километри е диагностициран :(
  Мисля, че следното може да е полезно в такива случаи:
  -----
  При критични ситуации и инциденти, свързани с оказаната спешна медицинска помощ може да се обръщате към дежурен експерт всеки ден от 0-24 ч. на:

  тел. 02/ 8050 300, 0888 33 45 45
  -----
  Източник: Министерство на Здравеопазването
  http://www.mh.government.bg/bg/kontakti/

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Българи емигранти лекари в САЩ се броят на пръстите на двете ръце. Ако е роден и израсъл там - може. Иначе е 'аз знаеш ли кой съм'. За да си приравниш дипломата към щатските изисквания може да минат 6-8-10 години и един самосвал пари. Много по-вероятно е да почнеш да продаваш коли или имоти за това време вместо да се бориш с конкуренцията - в САЩ лекарите са сигурно към 10 милиона и всяка година завършват към 40 000-50 000. Почти същото е и за Канада. Така ,че този е лекар колкото аз съм султанът на Бруней. Да не говорим, че кодекса за лекарска етика там не позволява да вдигаш телефона и да спориш с лекуващ лекар даже отвъд океана пък било то и за майка ти. А най-вече къде са му мънитата да дойде като е американски лекар и да се погрижи ТУК за майка си или да я вземе там. Това е от типа -бачкам като оператор, ама за другите се барам програмист....А за медицинските аргументи не ми се говори. Тук вече са писали много светли умове оператори на клавиатури ,които се барат лекари, ама тука е така и зад Океания да отидат Бай Ганю разбира от всичко……

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK