За човешкия биологичен часовник и най-голямото признание в науката

Майкъл Розбаш, професор в Университета "Брандайс", Масачузетс, САЩ

© Reuters

Майкъл Розбаш, професор в Университета "Брандайс", Масачузетс, САЩУчените от САЩ Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг са носителите на Нобеловата награда за медицина за 2017 г. Трудът, с който екипът печели, е посветен на молекулярните механизми, които "настройват" вътрешния часовник при хората, съобщиха в понеделник световните медии.


Хронобиологията или науката за биологичния часовник, е растящ дял в науката благодарение на тримата пионери, които тази година са отличени с най-високото признание за учени, разказва "Ройтерс".


Идеята, че има вътрешен механизъм, който предопределя кога в денонощието е добре човек да спи или да будува, как се настройва ритъмът и какво се случва, когато се наруши, става обект на внимание в научните среди през 60-те и 70-те години на миналия век.
В средата на 80-те тримата нобелови лауреати, които тогава са обикновени молекулярни биолози, започват експериментите си с мушици дрозофили, при които успяват да изолират един конкретен ген и да покажат как той контролира ежедневния биологичен ритъм на съществото. Генът програмира протеин, наречен PER, който се натрупва в клетките през нощта и се разпада през деня. По-нататъшните им изследвания разкриват и още ключови гени в този процес.


Майкъл Янг, Университета "Рокфелер" в Ню Йорк

© Reuters

Майкъл Янг, Университета "Рокфелер" в Ню Йорк


"Съвсем като парчета от пъзел, гените взаимодействат перфектно помежду си, създавайки този красив механизъм, който сега познаваме в цялост", казва Майкъл Янг по време на пресконференцията след обявената награда в понеделник. Откритието им е ключово не само за човешката физиология, но за начина по-който работят всички живи организми на света, включително растенията и животните. Всички те са в унисон с въртенето на Земята заради няколко гени, които тримата методично са намерили измежду десетките хиляди.


Трудът им вече обхваща цялостната система на вътрешния часовник и дава обяснение по какви причини се разстройва - например когато човек пътува и сменя часовата зона, или така нареченият "самолетен синдром". Общата стойност на изследванията им се изчислява на 1.1 млн. долара.


Днес, благодарение на откритията на Хол, Розбаш и Янг в световен мащаб се разработват лечения, съобразени конкретно с човешкия биологичен часовник и оптималните периоди от денонощието за прием на лекарства. На основата на откритията им е установена и ясната връзка между разстроения биологичен часовник и често срещани здравословни проблеми като безсънието, депресията и сърдечно-съдовите заболявания. Все по-осъзнат става проблемът с недостига на сън и все повече внимание му се обръща като рисков фактор за множество болести.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK