Финансови и административни санкции ще има за Спешна помощ и болниците, отговорни за смъртта на пациент

проф. Николай Петров, министър на здравеопазването

© Велко Ангелов

проф. Николай Петров, министър на здравеопазванетоЩе бъдат наложени финансови и административни санкции на болниците "Св. Иван Рилски" и "Н. И. Пирогов", както и на Центъра за спешна медицинска помощ в София, заради случая на починалия 74-годишен Спас Добрев, съобщи Министерството на здравеопазването. Тази сутрин беше обавен резултатът от проверката на агенция "Медицински одит" към МЗ по казуса, според който трите институции си поделят вината за изпуснатия живот.


"Това, което може да се промени по отношение екипите на спешна помощ, е да бъде запълнен съставът им. В момента няма желаещи да работят при тези кошмарни условия и при това заплащане, въпреки че от една-две години започна поетапно повишаване на възнагражденията, но като място за работа, центровете за спешна помощ продължават да бъдат непривлекателни", заяви пред медии министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, цитирън от пресцентъра на ведомството.


Министърът обясни, че по разчети само за София са необходими 30 екипа, а в деня на инцидента дежурни са били 12. Въпреки че сигналът е идентифициран като "код червено" и по стандарта за спешна помощ линейката би трябвало да пристигне до 8 минути, тя е на адреса след час и двадесет минути. Затова на ЦСМП – София ще бъде наложена административна и финансова санкция.
На УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" са наложени административнонаказателни производства заради нарушенията, установени в случая. На "Св. Иван Рилски" защото не е коректно отразено в документацията преждевременното напускане на лечебното заведение от пациента – същият не е подписал информирано съгласие, че иска да напусне по-рано лечебното заведение, а на "Пирогов" заради отказа да прегледа и приеме пациента.


За "Александровска", където в крайна сметка е починал пациентът, след като бил предсрочно изписан от "Св. Иван Рилски" и отказан за лечение от "Пирогов", няма да има санкции, защото там не са установени никакви нарушения, просто пациентът е стигнал дотам късно.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 519 Неутрално

  А не трябваше ли първо министърът на здравеопазването да подаде оставка?
  Той е на този пост първо за да управлява и после да налага наказания.
  Явно може само второто и трябва да си върви!
  Оставка!

 2. 2 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Хм, "финансови и административни санкции...". Имам някакви спомени за съществуването на един документ, наречен Наказателен кодекс. Мисля, че някъде в него пишеше нещо от типа "Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие...".

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  "Финансови и административни санкции ще има за Спешна помощ и болниците, довели до смъртта на пациент"

  От единия джоб на държавата в другия. Персонални санкции трябва и то не само финансови.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Весело

  Ще вземете на босия - цървулите.

 5. 5 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Така,няма пари за адекватни заплати в спешната,съответно няма необходимия брой екипи.И като решение на проблема минздравът ще ГЛОБЯВА центърът за спешна помощ,което ще рече,че парите за заплати още ще намалеят!Страшен управленски капацитет се демонстрира,няма що!

 6. 6 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 442 Гневно

  Хм, "финансови и административни санкции...". Имам някакви спомени за съществуването на един документ, наречен Наказателен кодекс. Мисля, че някъде в него пишеше нещо от типа "Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие...".
  —цитат от коментар 2 на lz73


  Ти хубаво знаеш Наказателният Кодекс, ама направи ли си труда да прочетеш ПЪЛНИЯТ текста на одита или вярваш само на оскъдната информация тук?!?!
  Щото ето както пише на друго място:
  "На 12 септември Спас Добрев е приет за планово лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по клинична пътека „Диагностика и лечение на левкемии“ (минимален болничен престой – пет дни). Три дни по-късно обаче пациентът е напуснал лечебното заведение по собствено желание, като към документацията му не е приложено подписано информирано решение за прекратяване на престоя, какъвто документ е задължително изискуем.

  Съпругата на Добрев - Евелина Добрева е декларирала, че по изрично нейно настояване и със съгласието на лекуващия лекар, на болния е разрешено прибиране у дома. За констатираните нарушения са образувани административно-наказателни производства"

  Влязъл е на 12-ти, тръгнал си е по настояване на съпругата на 15-ти, ако беше останал 5 дни, нямаше да се налага да викат линейка. Ясно ли ти е, че при ОТКАЗ от лечение е виновен отказалия?!?
  Отделно Дневник премълчават, че устатата съпруга е подписала и отказ от аутопсия.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 7. 7 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Ухааа сега ако накажат Спешната дето и фелдшери не искат да работят после министеро ли ще се качва по линейките :) Луда държава - крадат като за световно после наказват тези дето са состанали да поддържат бента. Ми да дадат заплати като в частните болници дето лекуват само пъпки и ще има кой да лекува. Ама нали трябват пари за крадене. Скоро матряла ще го лекуват ветеринари май...

 8. 8 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Сега всички плюят по държавните болници но някой запитва ли се защо никой не води тежко болни в уж перфектните частни? Ми защото последните са главно да източват срества от касата, а реалната тежка работа я вършат държавните болници. Съответно трупат загуби, а частните прибират печалбата. Отгоре като се включи тоталната корупция с надценени лекарства, надути държавни поръчки и прочие става ясно как при увеличение на здравния бюджет над 10 пъти за последните 12 години нивото на услугите е от зле на по-з;е а системата е в перманента финансова криза. Това което не знаете са стотиците милиони в офшорки.

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  По пътя по който е тръгнало МЗ утре ще накажат лекар, че не е спасил алкохолик от чернодробна недостатъчност.

 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  То скоро няма да има кого да наказват... както е тръгнало не е далеч времето матряла да го лекуват ветеринарите защото докторите си заминават. Те за разлика от политиканите могат да работят навън.

 11. 11 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#10] от "sqrt":

  Ами нека да отидат всички навън,що не го правят?Стига сте ни плашили с това.
  Само не ми казвай че чувстват някакъв морален дълг.Обаче има една малка подробност,НА ВЪН им скъсват за.ника от бачкане и смени,а ако лекари и сестри си позволят да се държат по начин непристоен с пациентите,директно изхвърча от работа.
  А тука,като са нощна смяна,се наспиват като тулупи.
  Така че пожелавам на всички лекари и сестри да минат шест месечни курсове в западни болници,за да спрат да ни обясняват как щели да "избягат навън"!
  И м/у другото,ходил съм на преглед при немски професор,само можем да си мечтаем за тяхното отношение,ние пациентите!

  sdg
 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  До коментар [#2] от "lz73":

  Що не цитирате целия чл. 123:
  "Чл. 123. (1) Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
  (2) Който по непредпазливост причини другиму смърт чрез действия, кои то спадат към занятие или дейност по предходната алинея, които той няма право да упражнява, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.
  (3) Ако в случаите по предход ните алинеи деецът е бил в пияно състояние или ако е причинена смърт на повече от едно лице, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години, а в особе но тежки случаи - лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
  (4) Ако деецът след деянието е направил всичко, зависещо от него за спасяване на пострадалия, наказанието е: по ал. 1 и 2 - лишаване от свобода до три години; по ал. 3 - лишаване от свобо да до пет години, а в особено тежки слу чаи - лишаване от свобода от три до десет години. "

  Ако не можете да се съсредоточите върху "източник с повишена опасност" (изпуснат бактериален щам или токсично вещество; взрив, пожар), то се концетрирайте върху "правнорегламентирана дейност"! Дали в "Пирогов" има пътечка "„Диагностика и лечение на левкемии“, която пътечка е само по планов прием? И да го приемат, кой и с какво да го лекува - кислородна маска, морфин или молитви към Бога?
  Обърнете внимание и на алинея 4 - "пострадал". Къде тука има "пострадал" - внезапно влошено състояние след "изпълнението на занятие" и "болен", еле пък "избягал болен и то от болинцата, която има и специалистите, и апаратурата за провеждане на лечение".

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#8] от "sqrt":

  "Сега всички плюят по държавните болници но някой запитва ли се защо никой не води тежко болни в уж перфектните частни?"

  Това не е вярно! Митьо Очите си лежа близо месец в Софиямед докато зараснат огнестрелните рани.
  Тъй че водят се тежко пострадали (готови да дадат щедро дарение) в частни болници, както и болни по скъпи клинични пътеки.

 14. 14 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "Подлизурко":

  Е, става въпрос за това, че като рече пациентът да си ходи, лекарят трябва да му обясни какво му е състоянието, какво правят с него в болницата, какво може да се случи, ако прекрати процедурите. Човекът да реши, след като знае за какво става въпрос, да разбере, ако вземе да му се случва нещо, да може да го обясни на лекарите в Спешната помощ. Лекуващият му лекар е забравил даже да му даде формално да подпише документа, не да говори с него. Това ако не е немарливост... Той даже и към самия себе си е немарлив, щото тия документи са измислени за това, да освободят от отговорност лекарите, не да се създава работа на деловодителката.

 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "Svetlio":

  ""Ами нека да отидат всички навън,що не го правят?Стига сте ни плашили с това.""

  Аз лично не отивам навън, защото не мога да мръдна заради възрастни родители.
  Инаè от лични наблюдения искам да ти кажа, че никой, АМА НИКОЙ навън не може да ми скъса задника така, кактъо го правят тука.
  Просто защото не са неграмотни садисти.
  И понеже всички у нас много знаят, официално скъсах с държавната система.
  Няма някакъв недоучил илитерат да ми дава наклон как да си лекувам пациентите!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#13] от "wanderer":
  До коментар [#6] от "Подлизурко":

  Господа, предлагам ви да използвате малко мозъка си и да решите коя болница е постъпила правилно - Александровса или Пирогов.
  Щото не може и двете да са спазили закона.
  Освен това човекът си е отишъл и сигурно е щял да си отиде така или иначе, но това не оправдава поведението на тия в Пирогов. По тяхната логика ако видим, че някой ще мре, то по-добре е да го довършим за да си освободим време за остналите...

 17. 17 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#11] от "Svetlio":

  Ти нормален ли си?Официалната статистика е ,че 90% от завършилите медицина в БГ веднага напускат страната.Снощи даваха болницата във Враца ,ще подават колективно
  предизвестие за напускане и болницата се закрива.Не са получавали цяла заплата от юни
  само мижави аванси.Масово се закриват отделни отделения заради липса на лекари,средната възраст на лекарите е 50-52 г а попълнения дефакто няма.Да коментираш факта ,че в цяла България анестезиолозите са само около 400?
  Матрял дето не си цени лекарите е обречен на мизерно и болно вегетиране.

 18. 18 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "rapidfire":

  Ето,мога да те поздравя само за това,че щом не си съгласен със системата,има вариант,за частна практика.
  Но ако си на работа,и ти се заплаща за това(без значение от заплатата,щом си на работа там,значи си съгласен с заплащането),всеки трябва да си върши съвестно работата.
  Без значение,дали е лекар,или работник на полето.

  sdg
 19. 19 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "Крез":

  И какво предлагаш.да си мируваме докато тези които са тука,допускат грешки,защото видите ли щели да заминат в чужбина?
  А и тука виждам грешки в системата.След като завършват в България,на държавна издръжка,и плащат някакви минимални пари на семестър(спрямо парите които се плащат в чужбина за семестър),ще им направят десетгодишен договор,за да си изработи образованието,и то в най забутаните райони.Пък после да ходи където си иска.Така се прави и в белите държави,ако случайно не ти е ясно.

  sdg
 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#16] от "lz73":

  "Господа, предлагам ви да използвате малко мозъка си и да решите коя болница е постъпила правилно - Александровса или Пирогов.
  Щото не може и двете да са спазили закона."

  Вие сте сущински Баце! Две банди се гърмятв Слънчака, а прокуратурата проверява управителя на заведението, пред което е стрелбата, дали спазва санитарно-хигиенните норми.
  Преди Александровска, и преди Пирогов, има една друга болница - "Свети Иван Рилски". Имаме волеизявление на пациента (представителя на пациента) за отказ от лечение. Имаме и Спешна помощ, която не знае (или се прави на ударена, че не знае) диагнозата на пациента и го води в най-близката (селска) болница, която не е специализирана за такива болни.
  Ако болница "Пирогов" беше "документирала" пациента и той почине докато се чакат изследванията (от специализирана клиника), щеше ли да бъде обвинена, че точи НЗОК в компромат със специализираната клиника? Или че е загубила "безценно време", за което специализираната болница (Св. Иван Рилски) щеше да "спаси" пациента?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK