За над 500 българи с хронична миелоидна левкемия има надежда за живот без лекарства

От ляво: проф. д-р Маргарита Генова, проф. д-р Жанет Грудева, проф. Георги Балаценко

От ляво: проф. д-р Маргарита Генова, проф. д-р Жанет Грудева, проф. Георги БалаценкоЛевкемията "вече не е страшна диагноза". От месец май тази година след успешно приключени клинични изпитвания и проверки от контролните органи в характеристиката на съвременното лечение на хроничната миелоидна левкемия с тирозинкиназен инхибитор е записано, че приемът на медикамента може да се прекрати и пациентът да остане в пълна ремисия, или с други думи - да се върне към живота на здрав човек, без да пие лекарства всеки ден.


Това обявиха на пресконференция националният консултант по клинична хематология и началник на Клиниката по онкология и хематология към УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив проф. д-р Жанет Грудева, председателят на Българското медицинско сдружение по хематология и началник на Лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания проф. д-р Маргарита Генова и проф. Георги Балаценко - началник на Лабораторията по цитогенетика и молекулярна биология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.


Специалистите нарекоха новината революция в хематологията, защото досега дори и овладяването на болестта изискваше контрол и лечение до края на живота. Сега обаче с модерната терапия може да се постигне толкова дълбок молекулярен отговор срещу левкемичните клетки, че те изобщо спират да се повяват в кръвните проби. С предпазливост хематолозите поясняват, че това много прилича на пълно излекуване, което позволява на хората с диагнозата да живеят съвсем нормален живот, макар че болестта продължава да се счита за хронична и нелечима.
Около 520 човека живеят с хронична миелоидна левкемия в България, съобщи д-р Грудева. Лечението със съвременни терапии на този и другите (остри) видове левкемии се покрива от Националната здравноосигурителна каса.


По преценката на проф. Балаценко между 20 и 25% от хората с ХМЛ на тирозинкеназна терапия може би вече подлежат на спиране на терапията, но не при всички това е възможно. Има строги критерии, на които пациентите трябва да отговарят, включително да са приемали медикамента най-малко три години, от които последната година да са показвали дълбок молекулярен отговор или ремисия.


В България вече има един пациент в ремисия без лечение. Млада жена от Пловдив е първата, одобрена по критериите да прекъсне терапията. Основната й мотивация е, за да роди дете, защото медикаментът иначе пречи, обясни националният консултант по хематология.


Но дори без такова съображение, за много от диагностицираните хора с хронична миеолидна левкемия единственото напомняне за болестта е пиенето на лекарството и това, че всеки месец трябва да пътуват до някоя от петте специализирани болници в страната за протоколи за набавянето му. Иначе хората се чувстват здрави и ако действително левкемията не може вече да се открие в кръвта им, вече няма пречка да спрат да пият лекарства и да живеят нормално, коментира д-р Жанет Грудева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK