С промяна в четири закона ще бъде забранено пушенето на наргиле на закрито

С промяна в четири закона ще бъде забранено пушенето на наргиле на закрито

© Анелия НиколоваРаботната група, която беше натоварена с изготвяне на нормативната уредба за ограничаване на пушенето на наргиле сред деца и младежи, е готова с предложенията си. Тютюнът и растителните смеси за наргиле ще се допишат в Закона за здравето под точката, забраняваща пушенето в закрити обществени места, обяви министърът на здравеопазването Николай Петров по време на днешния парламентарен контрол. Освен това върху продуктите за наргиле може да се наложи акциз както за цигарите.


На практика в Закона за здравето ще бъде разширена забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира забрана за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия и така ще се обхванат и наргилетата. За тази цел и в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия ще се направят предложения за промени в дефиницията на "изделия, свързани с тютюневите изделия", така че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн.


След тези промени управителите на обекти, където се пуши наргиле, ще подлежат на санкциониране като при нарушение на забраната за тютюнопушене. При системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено и спиране експлоатацията на обект за определен срок.
"Считаме, че това ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти. Предлага се също така да се разшири кръгът на контролните органи с цел постигането на по-ефективен контрол", коментира здравният министър.


проф. Николай Петров, министър на здравеопазването

© Велко Ангелов

проф. Николай Петров, министър на здравеопазването


Ще е необходимо също и изменение в Закона за закрила на детето, за да се забрани предлагането и продажбата на деца на наргиле и смеси за наргиле. Предложени са също и промени в Закона за акцизите и данъчните складове, свързани с разширяване определението за тютюневи изделия, като се поясни, че смесите за пушене с наргиле, също попадат в обхвата за облагане на тютюневите изделия.


"На 5 септември с мое писмо до министъра на образованието стартирахме информационна кампания, която вече е в ход сред родителите и сред децата – така че на първия учебен ден, а ако някъде се забавят, и след това, да има видеоклипове, да има лекционен материал, с които да се убедят хората, че това не е безвредно", посочи още здравният мнистър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK