Интерес от Франция съживи проекта за многопрофилна детска болница в България

Интерес от Франция съживи проекта за многопрофилна детска болница в България

© Николай ДойчиновСлед десетилетия в дискусии и опити за изграждане на педиатрична многопрофилна болница в България, помощта може да дойде отвън. Най-голямата верига болници във Франция ще прати свои експерти, за да проучат как функционира здравната грижа за децата в страната ни и да помогнат в отговора на въпросите, които спъват проекта досега - на какъв принцип да работи детската болница, къде да се позиционира и как да се финансира.


В понеделник на посещение в Министерството на здравеопазването беше делегация представители на френската верига болници, които заявили интереса си за инвестиция. Тогава в съобщение до медиите министърът Николай Петров коментира, че е необходимо първо да се направи анализ къде ще е най-удачно да се разположи болницата и как да работи. По думите му тази тема се обсъжда от близо 10 години, тъй като такъв тип лечебно заведение у нас няма - има детски клиники и отделения, но те функционират като структури в рамките на големите болници.


Френската делегация заяви, че по собствената си оценка, до три месеца ще направи анализ и ще предложи конкретен проект за целта.
Днес Инициативният комитет за изграждането на Национална педиатрична болница заяви подкрепата си към проекта на французите и приветства ангажираността на министерството с този въпрос, но настоя той да се прави с "пълна прозрачност" и в него да се включат "широк кръг професионалисти, заинтересовани лица като родители, представители на помагащите професии и представляващите ги организации".


"С настоящото писмо настояваме Министерството на здравеопазването да предвиди процедури за включване на всички заинтересовани страни при изграждането на концепция за Национална педиатрична болница", пишат до медиите от Инициативния комитет, макар че не е ясно дали проектът на французите изобщо ще има държавно участие и дали има амбиции за национални мащаби за България.


"От Инициативния комитет сме убедени, че България има остра нужда от съвременна педиатрична болница или както ние я наричаме "Детски здравен парк" – болница, която да отговаря на нуждите на децата, техните семейства и специалистите и да развива не само лечението, но и цялостната грижа и политиките за детското здраве в България. Да не забравяме, че изграждането на подобна болница е неразделна част от реформата в детското здравеопазване", коментира гражданското обединение, в което се включват медицински специалисти и пациентски организации.


Идеята за построяването в София на многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен и неизползваем. През 1988-1989 г. е изготвен план на структури на гражданското общество за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и изразходвани доста средства, проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т.нар. "Царска болница". Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии, проектът е прекратен, припомнят от Инициативния комитет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK