Животът в центъра на града е по-здравословен отколкото в "спокойните" квартали, показва проучване

Животът в центъра на града е по-здравословен отколкото в "спокойните" квартали, показва проучване

© ReutersНапук на широкото убеждение, животът в натоварения градски център е по-добър от този в крайните квартали или извън града. Хората там са по-активни и в социален и във физически аспект - съответно са по-щастливи и по-здрави, благодарение на условията, в които живеят, показва съвместно проучване на университетите в Оксфорд и Хонконг, цитирано от фондация "Томпсън Ройтерс".

Жителите на центъра, живеещи нагъсто и в постоянен контакт едни с други, общуват много повече с други хора отколкото тези, които живеят в разпръснати домове в предградията. Заедно с това ходят много повече пеша, защото това е най-удобният начин за придвижване по претоварените от трафик централни улици. И двете са сред ключовите фактори за здрав и дълголетен живот.


Анализът обхваща 22 града във Великобритания и общото здравословно състояние на над 400 хил. жители в тях. Сред изследваните градове са и Лондон, Глазгоу и Кардиф. Обобщението показало, че оптималното място за живот, или там където има най-много здрави хора, е с гъстота 32 или повече жилища на 10 хил. кв. м. (10 дка), което е и стандартът за новите жилищни сгради за Великобритания. Такава е приблизителто мярката в градските центрове, но в кварталите на привилегированите с големи дворове и широки улици между къщите гъстотата е по-малко от една четвърт от идеалната.


Сравнението по местоживеене показало, че хората, които живеят в гъстонаселени квартали в многофамилни жилища и високи блокове, прекарват повече време в движение на седмица и имат по-здравословно тегло. А сред жителите на "спокойните" квартали имало повече затлъстели и хронично болни.
Най-лошо здравословно състояние е отчетено сред жителите на новосформирани квартали извън градовете с гъстота 18 къщи на 10 дка. Те са разположени обикновено покрай магистрали и до тях в общия случай се стига единствено с автомобил, което не дава почти никакви поводи на жителите им за разходки. Там са отчетени най-много случаи на затлъстяване и най-ниска физическа култура сред изследваните градски условия.


В по-старите елитни квартали с къщи с големи дворове здравето на жителите е по-добро, но също далеч под това, което демонстрират живеещите в центъра и натоварените квартали.


Колкото по-населени стават градовете, толкова по-удобни стават за ходене, обясняват учените от Оксфорд и Хонконг. Личните автомобили се използват по-малко в полза на обществения транспорт и собствения ход, което създава условие за много движение в ежедневието, а дори и 30 минути на ден са достатъчни за поддържане на добро здраве. По тази причина според изследователите изводите им ясно показват на градоустройствените специалисти в каква посока трябва да работят.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Напук на университетите не съм съгласен с тяхното изследване.

 2. 2 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 892 Неутрално

  В централнате части живеят повече млади хора, нормално е да са по здрави!

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#2] от "ralita68":
  И защо решихте, че в цебнтъра живеят повече млади хора? В българските градове е точно обратното (особено в София)

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  А отчетен ли е ефектът на смога? Ако в София и в другите големи градове у нас решим този въпрос, съществено ще се повиши качеството на живот в страната.

 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Явно проучването не е правено в София и големите градове в България.

  "Колкото по-населени стават градовете, толкова по-удобни стават за ходене, личните автомобили се използват по-малко в полза на обществения транспорт и собствения ход"

  В България е точно обратното. Всеки в големия град има по две коли и от тях не слиза. А когато мястото за паркиране свърши, започват да задръстват градинките и тротоарите за тормоз на пешеходците. Получава се абсурдът пешеходци да пречат на колите, ходейки по платното, защото тротоарът е блокиран от паркирана кола.

  И не съм много съгласен с това изследване. Дайте ми на мен една хубава удобна къща с приятен зелен двор и чист въздух, пък аз ще ви оставя да се бутате в панелката в центъра.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  Това важи за тези градове, в които мият улиците редовно и качествено. Не и у нас и особено НЕ в София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И какво общуване може да има в панелните джунгли,където хората дори не се познават?Или имат някакви постоянни спорове относно поддръжката на блока.И постоянно се оплакват едни от други заради шума,който вдигат.Докато в един спокоен квартал с къщи съседите се познават и общуват много повече.Къщите са отдалечени на достатъчно разстояние,за да няма оплаквания от шум.Относно ходенето пеша-в спокойните квартали хората си имат дворове с градинки и вършат някаква дейност в градинката.А могат и ако искат спокойно да се разхождат из квартала вечерно време поради по-ниската престъпност.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5342 Неутрално

  Напук на университетите не съм съгласен с тяхното изследване.
  —цитат от коментар 1 на chicago514  В централнате части живеят повече млади хора, нормално е да са по здрави!
  —цитат от коментар 2 на ralita68


  В централните части на градовете живеят ПО-ЗАМОЖНИТЕ.
  Живеят БОГАТИТЕ, които могат да си позволят покупката на жилище в Центъра.
  Оттам и големият процент щастливи и доволни от живота хора.
  Плюс това могат да си позволят качествено здравеопазване и здравна профилактика.
  Такива богати и известни люде биват постоянно ухажвани и са постоянно обект на внимание от всички, оттам и многото социални контакти.
  Връзката е точно обратната на поднесената ни с изследването....

 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  До коментар [#2] от "ralita68":

  Не живеят по-млади.Само работят там.Има разлика.

 10. 10 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2466 Весело

  Тоя дебат дали е по-яко на селу/в града е нерешим като тоя за контрола на оръжията просто щото различните хора имаме различен профил. Ранните години и одъртяването също оказват влияние. Мен сега не можеш да ме измъкнеш извън голям град за повече от три дни освен вързан в багажник, просто джангъра на града ми е в кръвта от много малко лапе, обаче не бих се учудил с одъртяването да ми се променят вкусовете и да запредпочитам крайградско село/квартал или даже хептен зачукано такова

  Use your Illusion
 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Такова изследване не може да се генерализира. Много зависи от градовете и тяхната реална инфраструктура.
  В добре уреден, добре регулиран град, с добро градоустройство и управление - студията е вярна. Но тя е и правена в подобни условия. В хаотично застроен, мръсен, с ужасяваща инфраструктура град, не е така. В центъра се живее по-зле. Т.е. данните трябва да се представят така, че в централен Лондон се живее еди как си, баче в централна София иначе, а в централна Калкута пък съвцем иначе.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  "Колкото по-населени стават градовете, толкова по-удобни стават за ходене, обясняват учените от Оксфорд и Хонконг. Личните автомобили се използват по-малко в полза на обществения транспорт..."

  Това за София не важи. Точно обратното.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Ааааа, учени от Хонгконг. Е за Хонгконк сигурно важи, че там като знам покрайнините им какви са, не бих припарил там.

 14. 14 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#12] от "Cassi":

  "Това за София не важи. Точно обратното"

  Защо тоя прословут балкански негативизъм?

  Да, в достатъчно голям град като София е лесно да се посочат определени места и да се каже - гледай колко е зле, обаче това може да се направи и за Франкфурт, Марбея и Ню Йорк.

  Ето например кварталите около Западен Парк в София имат слава на нискокачествено място за живеене, обаче точно там хората пият кафе/бира в оемвито/мола, карат колелета/ходят пеша/тичат в някой от ДВАТА парка и центъра им е на пет минути с метрото.

  Да не говорим около Южен Парк кви благи местенца има и не само

  Use your Illusion
 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  София е затворено поле и проблемът със смога, който е климатино яление, е неразрешим, за съжаление.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  В централнате части живеят повече млади хора, нормално е да са по здрави!
  —цитат от коментар 2 на ralita68

  Особено в Британия в централните части на градовете е пълно в млади ергени в спортна форма и правоверни! Повечето са минали и през лагери за спортна форма,калени са и имат по-здравословно тегло като не ядат свинско.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  В някои мегаполиси дават на бежанците безплатни карти за транспорта и добри социални помощи за да са мобилни и да се хранят по-здравословно халал месо!

  "Колкото по-населени стават градовете, толкова по-удобни стават за ходене, обясняват учените от Оксфорд и Хонконг. Личните автомобили се използват по-малко в полза на обществения транспорт..."Това за София не важи. Точно обратното.
  —цитат от коментар 12 на Cassi


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1481 Весело

  Мне, благодаря.
  Роден съм в къща с двор, от над 20 години живея в (друга) къща с двор, и нямам абсолютно никакво намерение да се местя в апартамент, докато мога да си позволя къща финансово (което, надявам се, ще е докато съм жив).
  Прелестите на социалните контакти в термитниците британските учени могат да ги рекламират на някой друг, който не ги е вкусвал още.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Логично изследване. Всеки, който живее в центъра, ползва по-малко кола и повече ходи пеша. Също така и общува повече, неизбежно, понеже винаги има хора в центъра. Бих казал, че го има и фактора цивилизованост - твърде рядко в центъра може да попаднете в ситуацията "тротоара е твърде тесен и за двама ни", която е често срещано явление в квартали, заселени с предимно новодошли хора, необръгнали на градските порядки. Не можах да намеря изследването, пък и дневник не са го търсили, понеже е директно копи-пейст с превод от Ройтерс, и не знам дали в него се контролира богатството, както някой спомена по-горе. Понеже е факт, че богатите като цяло живеят в центъра на градовете. Както и, че, особено в западните общества, богатите полагат повече грижи за здравето си и спортуват по-често, което е основен извод на това изследване. Но, след като авторите не са от унсс, а от Оксфорд (поне единия), предполагам този ефект се контролира.

 20. 20 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 2003 Весело

  Още малко и Макдоналдс и КФЦ ще изкарат здравословна храна.

 21. 21 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това може да се отнася до Мелбърн или Монреал, но не за София.

 22. 22 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "evlampi":

  Ш'ти се променят. Гледай в момента, в който усетиш промяната, да можеш да си позволиш и да се изселиш от Катастрофия

 23. 23 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#22] от "Tрилионер":

  По цените ще познаеш докъде пълзят селяни, и откъде нататък е спокойно. Защото ако да речем баба ти е имала вила в Бъкстон, днес там е ужас. Трябва да се мисли докъде селяните с багерите няма да дойдат, и там да се живее. Това засега са 10 км. около София

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Значи чистотата на въздуха не оказва влияние върху здравето. Защо ни лъжат тогава.

 25. 25 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Имам прабаба, доживяла 105 години в Търновския балкан. Значи, ако беше живяла в центъра на Лондон щеше да доживее 205. По нейно време лондончани са я1 докарвали докъде 70.
  Глупости май, на търкалета!

 26. 26 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Просто: София не е Лондон. Софийска община не е Лондонска община. Ние виждаме, че те крият данните за замърсяването или изместват станциите на незамърсени места. Пет пари не дават за озеленяване и нови паркове. Само строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи, строежи.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  За съжаление изследването се отнася за Великобритания, там едва ли центърът на града е с толкова замърсен въздух.

 29. 29 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2466 Весело

  До коментар [#22] от "Tрилионер":

  Сенсея насякъде е добре. Плебея насякъде мрънка.

  Use your Illusion
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10792 Неутрално

  По-голяма глупост не бях чел :)
  В централните квартали живеят по-млади хора и не толкова състоятелни, в крайградските са по-състоятелни, с по-високи доходи и повече пенсионери.
  в централите райони средата (замърсяване, шум и престъпност) е в пъти по-лоша от крайградските райони.
  "Спортуването" при едните е принудително, при другите - осъзната необходимост :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10792 Неутрално

  Иначе съм съгласен, че има оптимален размер на града, в който да се живее и големите градове като Лондон (ако не се разделят на райони) не са от тях. За мен оптиманлният размер е град със 70-100000 хиляди души.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Живея извън центъра на областен град и ползвам кола само за да ида някъде, където да вървя пеш по-дълго. В центъра влизам само да си платя данъците.
  Колкото до София, смешно ми е, че има "софиянци", които реват от селинджърите. При Освобождението градът е бил 20 000 и когато станал столица, започнало преселението. Всеки обаче смята, че дядо му е дошъл навреме, а тези след него да натрапници.

  Еретик
 33. 33 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2466 Весело

  До коментар [#32] от "Костадин Иванов":

  "Всеки обаче смята, че дядо му е дошъл навреме, а тези след него да натрапници"

  Това е много забавен феномен и се забелязва и при мигрантите - оня ден се изтърсил на Лутън с автобуса с криле и торбите с кромид и салам ама вече зее как наглите пришълци му нарушават картинката все едно е наследник на половината графство.

  Сапиенсите сме забележително забавни създания

  Use your Illusion
 34. 34 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#29] от "evlampi":

  Ти ще видиш, то се трупа в тебе.

 35. 35 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Самозалъгването не може да работи безкрай.

 36. 36 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#2] от "ralita68":И защо решихте, че в цебнтъра живеят повече млади хора? В българските градове е точно обратното (особено в София)
  —цитат от коментар 3 на uq


  Защо включваш България където и да е? За нас важи само изследването ако се прави за централна Африка, някоя бабанова република или някое племе в някоя гора/остров/джунгла...

 37. 37 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#33] от "evlampi":

  Забавен е, но това не е само в София. И в Поликраище е така, и в Ставерци. Зависи от броя новодошли също така. Варненци са също толкова луди колкото софиянци, защо ли?

 38. 38 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не може и просяците и безработните да се мъкнат към София! Цяла България - в София!

 39. 39 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#34] от "Tрилионер":

  Е нищо не казвам, наясно съм че е напълно възможно да започне да ми изглежда все по-привлекателно да заживея извън голям град.

  Засега обаче урбанията като цяло доста ме кефи

  Use your Illusion
 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Не може и просяците и безработните да се мъкнат към София! Цяла България - в София!
  —цитат от коментар 38 на Tрилионер


  И откъде черпиш подобни сведения?Според НСИ населението на София към 31.12.2016г е било 1 милион и 236 хиляди души.А през 1985г 1 милион и 165 хиляди души.Увеличение с 70 хиляди за 31 години или около 6 процента.

 41. 41 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#40] от "mushashi":

  Да, ама от моите приятели като деца 90% вече не са в България. Т.е. селяните дойдоха в София, софиянците отидоха в чужбина.

 42. 42 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#41] от "m_todorov":

  "Т.е. селяните дойдоха в София, софиянците отидоха в чужбина"

  Абсолютно безпочвено твърдение. В чужбина отиват хора отвсякъде, даже за някой дето живее на сравнително добро място в голям град е много по-малко изкушението, а обратно - цели села има дето на практика компактно са се изнесли извън България. Тесния приятелски кръг не може да бъде 'доказателство' за нищо

  Use your Illusion
 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#41] от "m_todorov":
  В София мигрират основно хора, които имат някаква квалификация.За един нискоквалифициран работник е по-добре да мие чинии в Мюнхен, отколкото в София. Защото заплатите за нискоквалифициран труд в София трудно покриват разходите по наема , транспорт, храна, режийни за жилище. От моите познати в София мигрираха около 10 човека. И над 100 в чужбина. Всичките 10 имат висока квалификация-инжинер, лекар, банкер, преподавател в университет.И не познавам нито един човек с ниска квалификация или образование, който да е мигрирал в София.

 44. 44 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2822 Любопитно

  Много ми е любопитно каква е структурата по възраст на изследваната извадка?

  Модератора е неадекватен!
 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2822 Любопитно

  До коментар [#2] от "ralita68":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2822 Весело

  До коментар [#3] от "uq":


  На база на емпиричен метод е отпределено:)

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2822 Любопитно

  До коментар [#14] от "evlampi":

  Марбея от кога стана голям град?

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2822 Любопитно

  До коментар [#19] от "m_todorov":

  Вие всичките колеги пишещи за богатите, които живеели в центъра може ли да дефинирате богат, моля!

  Че моите познати, които са богати имат по няколко жилища и се въртят...
  Определено не мога да кажа за тях, че живеят в центъра, живеят на две три места...

  Даже за някой от тях не мога да кажа в коя държава живеят:)

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2822 Любопитно

  До коментар [#43] от "mushashi":

  Мусаши,
  стига човек, запри се с твоите лични примери, които нямат общо с реалността...

  Я кажи според теб всички панелни софийски номерирани квартали със сърдечни хирурзи и инжинери ли са населени?

  Тези квартали са целево строени и в тях са настанявали работници за предприятията, вземи Кремиковци за пример и квартал Металург, който след това се преименова на квартал Левски Г...

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2466 Весело

  До коментар [#47] от "ivan_":

  Къде съм казал че е голям? Съвсем напосоки съм ги изредил с идея че ако човек непременно държи да е негативен винаги може да подбере някаква част 'показваща' колко е 'зле' дадено място.

  Use your Illusion
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#50] от "evlampi":

  Примам логиката, но имай в предвид, че от коментара ти излиза, че е голям...

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Зимата въздухът в крайните квартали е опасен където има цигани Красна поляна, Филиповци и Малашевци е убийствен. Бай мангал се грее с гуми , талашити, стари маратонки и всякакъв боклук.

 53. 53 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2466 Весело

  До коментар [#51] от "ivan_":

  Сенсея пише така че различни неща да се виждат при различен прочит. Уча от най-добрите, примерно Тръмп

  Use your Illusion
 54. 54 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivan_":

  Няма лошо. Ениуей, по цените на имотите може да се разбере кой и къде. Иначе на въпроса ти - както се дефинират богати навсякъде - топ 1%, топ 5%, кеф ти дори топ 10% по нетни активи.

 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#54] от "m_todorov":

  В такъв случай е смешно да пишем, че богатите живеят в центъра, защото те на практика имат голям апартамент в центъра, къща в околностите на града, имение или ранчо някъде сред природата, яхта на пристанището и апартаменти или къщи по морси и планински курорти и здраво движат между тези си имоти, плюс редовно пътуват и по почивки...

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  Освен,че е по-здравословен,животът в център на голям град е и много по-интересен.Също така е и много по-спокоен.От малък винаги съм живял на такива места и винаги,когато съм по-вече от 2-3 дена на някое тихо,забутано и безлюдно място ме хващат нервите.

 57. 57 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6731 Неутрално

  Слабо развита инфраструктура в покрайнините

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 58. 58 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":
  Смог има във всички големи градове, но в София е едно от местата с относително най-много смог. За него допринасят както най-старите коли е Европа, включително много от тях без катализатори, така и фините прахови частици, които в България са над всякакви норми. Наскоро се върнах от южна Италия (най-мръснта част от страната), за една седмица и над 1000 километра изобщо нямах проблем затова че нямах течност за чистачки в колата. Има много какво да се направи в София и другите български градове за качеството на въздуха.

 59. 59 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Живеят БОГАТИТЕ, които могат да си позволят покупката на жилище в Центъра.

  Ти на кой свят живееш?
  В центъра живеят кореняци на изживяване и амбициозни селяни.
  Всички нормални, отдавна са си вкъщите и си косят моравите!

 60. 60 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Учьоните пак се изказаха

 61. 61 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Весело

  До коментар [#21] от "Tрилионер":

  За Мелбърн със сигурност се отнася, за повечето европейски големи градове, също. В София има паркове и приятни улички за ходене пеша, използвам ги всеки ден, не е приятелски настроена към велосипедисти, но вечер в Градската градина е препълнено с хора, общуващи реално, не виртуално. Затова и за нас има шанс. Не зависи само от градските власти.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 62. 62 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#13] от "cristo_n":

  Направо би било нормално ако бяха включили и Хонг Конг в подкрепа на тази елементарно поднесена информация. Последният път като се качих на The Peak най-ниското място, което беше изплувало от смог бяха антените на Bank of China. Сутрин в Mid Levels, в мини парк с точно 1 дърво и 2 пейки бабки танцуват тай-чи между хаоса от хора тичащи надолу за работа.
  И все пак си е планински въздух пред Пекин.
  Мерси за проучването.

 63. 63 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#25] от "nonsens2":

  Търновски балкан?!?

 64. 64 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#18] от "pag":

  Съгласен съм.
  Но представи си че забодат в проучването повече 20 годишни, които предпочитат да живят в центъра щото е по-атрактивно, комуникативно и тн..а да речем като при мен в къщата ми извън града "нямало какво да се прави", "имало само интернет".. и ето ти резултата.
  Наскоро се появиха нови съседи, като купиха къща и се преместиха от центъра само защото малкото им детенце има здравословен проблем, при който качеството на въздуха оказва огромно влияние.
  Много положително се повлиява след промяната.

  Абсолютно несъстоятелни драсканици в статията по отношение на място и здраве.

 65. 65 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 229 Неутрално

  1. Мръсотия
  2. Смог
  3. Коли
  4. Шум
  5. Задръствания
  6. Блъсканица
  7. Гледката е композиция от фасадни стени.
  =>Задравословно. И един мармот завива шоколада в станиол....

 66. 66 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 2189 Любопитно

  Това важи за тези градове, в които мият улиците редовно и качествено. Не и у нас и особено НЕ в София.
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти пък откъде знаеш как е в София?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 67. 67 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Здравословно!
  Затова всички в петък се чудят как НАЙ-БЪРЗО да се изнесат извън ЗДРАВОСЛОВНОТО...

 68. 68 Профил на GD
  GD
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако не живея от 5 месеца в центъра на Лондон нямаше да се съглася със статията.

 69. 69 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Весело

  Ако сте проследили сериала "Убийства в Мидсъмър", английската провинция е някаква вълшебна идилия. Е, то като на кино много убийства стават в тази провинция. Но пък иначе нямаше да го бъде сериалът за инспектор Барнаби...

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 70. 70 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 686 Весело

  До коментар [#55] от "ivan_":

  Ти описа 0.01% по нетни активи. Или категорията ултрабогати. Но дори и те имат само един задник и могат да го разположат едновременно на само едно място.

 71. 71 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#26] от "Tрилионер":''Просто: София не е Лондон. Софийска община не е Лондонска община.''

  То и Лондон не е Лондон - а е мнооого широко понятие. Дори т.н. Централен Лондон.

 72. 72 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  ''Колкото по-населени стават градовете, толкова по-удобни стават за ходене, обясняват учените от Оксфорд и Хонконг. Личните автомобили се използват по-малко в полза на обществения транспорт и собствения ход, което създава условие за много движение в ежедневието''

  А дали са взели под внимание огромния стрес, на който са изложени ''пешеходците'' в Лондон, например, когато ползват претъпканото метро, към което се прибавя и риска от терористични актове? Дали са взели предвид все по-честите фатални злополуки с велосипедисти, избрали екологичния начин на транспорт в Ц. Лондон? А стреса от огромните тъплпи туристи, налазили централните части и т.н. туристически обекти? Централен Лондон вече е станал изключително непоносим за посещаване, камо ли за постоянно живеене там.

 73. 73 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  П.П. Дори след въвеждането на допълнителната ''такса за задръстванията'', движението по улиците на централен Лондон става все по-гъсто. Там единственото ''облекчение'' е, че има въздушни течения, които не позволяват образуването на смог както в София, но и в Ц.Лондон въздухът е много замърсен и причина за заболявания и преждевременна смърт.

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  секи 4ти км

  Верваме. ;)

  Downtown LA (примерно) или Филаделфия...

  А за класата над bum (т.нар. средна класа)
  Манхатън е точно место за Relax Playboy нагласи

  "Напук на широкото убеждение, животът в натоварения градски център е по-добър от този в крайните квартали или извън града.

  Хората там са по-активни и в социален и във физически аспект - съответно са по-щастливи и по-здрави, благодарение на условията, в които живеят,

  показва съвместно проучване на университетите в Оксфорд и Хонконг, цитирано от фондация "Томпсън Ройтерс"."

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  Виш ИИ WWW

  Категория 1: Колкото по-населени, толково по-пренаселени.
  Голям процент. Преобладаващ?

  Категория 2: Колкото по-населени, все още не пренаселени.
  Златна среда?

  Категория 3: Колкото по рядко населени.
  Трудно е да си социално животно в такъв един (невиртуален) град.

  До коментар [#72] от "princess_x":

  ''Колкото по-населени стават градовете, толкова по-удобни стават за ходене, обясняват учените от Оксфорд и Хонконг.

  Личните автомобили се използват по-малко в полза на обществения транспорт и собствения ход, което създава условие за много движение в ежедневието''

  А дали са взели под внимание огромния стрес, на който са изложени ''пешеходците'' в Лондон, например, когато ползват претъпканото метро, към което се прибавя и риска от терористични актове? Дали са взели предвид все по-честите фатални злополуки с велосипедисти, избрали екологичния начин на транспорт в Ц. Лондон? А стреса от огромните тъплпи туристи, налазили централните части и т.н. туристически обекти? Централен Лондон вече е станал изключително непоносим за посещаване, камо ли за постоянно живеене там.

 76. 76 Профил на Gale To
  Gale To
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Във въррешните градове живеят 10% богати юпита и 90% бедни, често без дистъп до здравна помощ по една или друга причина, средната възраст на Лондин например в около 34г, на Ессекс като 42г. Въздухът във въррешните градиве е изключително пръсен, има епидемия от разпираторно забилявание, живеещите извън градовете живеят средно много по-дълго. Тоест изследването е открило невероятната закономерност че младо и често нерегистрирано население, с щъс затруднен достъп до здравни услуги или използващо частни провайдъри, използва NHS по-рядко отколкото демографски смесена популащия с широк достъп до обществени здравни услуги. Обясненията много ме радват, но за съжаление в сверата на фанфастиката, чисто статистически населението в провинцията в Англия живее значитено по-дълго (един реален социален фактор е, че повечето пенсионерски комплекси са в пролежащите провинции - които да разясна на журналиста, не са предградия, а частни дивелопмънт със собствен тауншип) .

 77. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#70] от "m_todorov":

  Не, описаните от мен на практика са хайде не 10% те, но 5% те...

  Тези 0,1% имат от всичко описано от мен по много и навсякъде и всяко нещо е супер, мега и т.н.

  Аз пиша за яхта за 200 - 400 хил., а не за такава за минимум 50 млн. бройката, и не съм посочил частни самолети...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK