Работното време в офиса трябва да е три вместо осем часа на ден, показва проучване

Работното време в офиса трябва да е три вместо осем часа на ден, показва проучване

© ReutersОт стандартния си осемчасов работен ден средностатистическият офисен служител прекарва по-малко от три часа в действителна работа - по-точно 2 ч. и 53 мин. Останалото време запълва в преглеждане на новини и социални мрежи, ядене, почивки за цигара и разговори с колегите, които не са свързани с работата, показва анкета сред близо 2000 души във Великобритания и анализи на психолози, цитирани в изданието "Бизнес инсайдър".


Причината не е в протакането, а в неспособността на човешкия мозък да се концентрира върху една задача за повече време, показват психологически изследвания от САЩ и Великобритания. Според един американски експеримент човек може да прави едно нещо за около 20 минути без прекъсване, но не повече. Друго изследване показва и че още на десетата секунда от началото на изпълнението на задачата интересът може вече да се губи.


Към края на осемчасовия ден способностите на служителите не са в пълния си капацитет и представянето им може значително да се влоши, коментира трудовият психолог К. Андерс Ериксън. Ако от хората се изисква строго спазване на работното време и позволените почивки, те ще придобият вредни навици, като да прекарват повечето си време във "Фейсбук" и няма да са толкова продуктивни, колкото ако сами регулират ритъма си или ако работният им ден е по-кратък, смята той.
Още проучвания потвърждават, че дори и в работата вкъщи, където хората имат далеч повече свобода на времето си, те не успяват да се концентрират за по-дълго от оптималните 2-3 часа. А задачите, които изискват много часове работа независимо дали в офиса или у дома, се изпълняват с други механизми и когнитивен капацитет на мозъка - като осъзнато свръхусилие, което може да отключи креативността и да задържи вниманието за дълго, но не постоянно, пояснява Ериксън.


Компании по света отдавна се вслушват в учените как да помогнат на служителите си да бъдат по-продуктивни, но отскоро са склонни и на компромис с утвърдения 8-часов ден пет дни в седмицата. Един често срещан подход в последните десет години и предимно в технологичната индустрия е работните дни да се намалят на четири, което съкращава работното време от 40 на 32 часа на седмица.


Това според общото разбиране позволява на служителите да имат повече време за баланс и здраве в личния си живот и така да бъдат по-мотивирани за работа, но според Ериксън по-разумният вариант е работното време да се намали на шест часа и работната седмица да остане пет дни. Такъв експеримент проведоха в Швеция в последните две години и равносметката беше леко противоречива.


От 2016 г. пък компанията "Амазон" въвежда и двете опции - за по-кратък работен ден и по-кратка работна седмица с намаление на заплатите с 25%. Фирмата обещава да покаже анализа от промяната, когато стане готов.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 229 Неутрално
 2. 2 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ако го направят 3 часа ще работят 30 минути.

 3. 3 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Един човек кандидатства за държавна работа. Подал документи и стигнал до лично интервю.
  - В армията били ли сте?
  - Да, една мисия в Камбоджа и две в Афганистан.
  - Супер, а някакви инвалидности?
  - Да, в Афганистан се взриви една граната и ми откъсна тестисите.
  - Супер, а някакви алергии?
  - Само към кафето.
  - Супер, вие сте нашия човек. Работното време е от 08:00 до 17:00 с един час обедна почивка. Утре елате в 10:00 и после все така.
  - Но как, нали работното време е от 8:00?
  - Така е, но ние от 8:00 до 10:00 пием кафе и се чешем т*шаците.

 4. 4 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "...показва анкета сред близо 2000 души във Великобритания"

  Това важи само за Великобритания. В Германия се работи на бюро на пълни 37,5 часа/седмично. Заради китайската народна медицина, бюрата са разположени, ако в една работят 2-ма и повече, противоположно, това повишавало работоспособността, и с гръб към прозореца, или един от тях(този с повече площ), ако са повече.

  След Брексита Великобритания трябва да преорентира, от държава на услугите към държава на производство. Макар заради замърсяване на въздуха им се наложи тази посока, при индустриалната революция.

  Es muß Geld fließen!
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1482 Весело

  "От 2016 г. пък компанията "Амазон" въвежда и двете опции - за по-кратък работен ден и по-кратка работна седмица с намаление на заплатите с 25%. Фирмата обещава да покаже анализа от промяната, когато стане готов."

  Тези са гяволи.
  В смисъл, ще получат същото, а може и повече, но срещу по-малко. :)
  Останалите ще се чудят дали да въведат иновацията, плащайки повече. :)

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4878 Неутрално

  В Холандия със сигурност още по-малко работят - хората спокойни, не бързат, стоят си в офисчетата, усмихнати...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1009 Весело

  До коментар [#3] от "OOPS":
  Хахааха, супер! Крада!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Весело

  "Работното време в офиса трябва да е три вместо осем часа на ден, показва проучване"

  Много ясно! Подкрепям проучването! Ако, може и почивните дни от два да станат три моля! ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  8 часовия работен ден е просто някакъв анахронизъм. При увеличаваща се автоматизация е време да се въведе по-къс работен ден. Или 4-дневна седмица.

  Другото е, че в днешно време по-голяма част от комуникацията е електронна (имейли) и не става ясно защо е необходимо да се работи в офис, а не от вкъщи. Поне 2/3 от офисните работи могат спокойно да се вършат от всяка една точка на планетата. Трябва да има данъчни и осигурителни стимули за работата от вкъщи тъй-като тя пести много време и намалява задръстванията.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 10. 10 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Дълъг работен ден =. Неефективна работа

  If you are going through hell... Keep going!
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Преди дни четох за японска журналистка, която е работила повече от 140 часа извънредно само за един месец и починала от преумора. Така че докато в Европа им се събират по три часа, в Япония работят по 16.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Намаляването на работния ден ще си дойде от само себе си с навлизането на технологиите.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Разстроено

  До коментар [#11] от "Роси":

  Да, наскоро се случи това. И тази нещастна японска журналистка далеч не е първия подобен случай. Повече подробности тук:

  http://www.bloombergtv.bg/novini/2017-10-05/yaponka-pochina-sled-159-chasa-izvanreden-trud

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Интелектуалната работа може да се върши от всяка точка на света, където има интернет. Офисната работа като цяло е вече напълно безсмислена, може да се автоматизира и намали до минимум. Компютъра ми вкъщи е 3 пъти по-бърз от офисния, и вкъщи мога да работя по-бързо, по-качествено и по-спокойно. Само че, работодателите искат да контролират всичко, че даже и начина ни на мислене. Свърши тая, умря Марко.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#12] от "chicago514":

  Това го слушаме от 100 години насам. Лошото е, че благата от автоматизацията не се преразпределят в обществото, а отиват в джобовете на 1%; останалите да копаят...

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Николов":
  До коментар [#14] от "Darcas":

  Напълно Ви подкрепям, колеги! И аз съм ЗА работата от вкъщи. Остава обаче въпросът колко от фирмите са готови да преминат на такъв режим - засега не са никак много, или поне моите впечатления са такива. И на този фон продължава усиленото строителство и покупка дори на нови офис площи у нас, а и по света!?! Макар че този гигант, който изникна до НДК не знам кога ще се напълни, ако някога се случи това. А да е само той...

  Колкото до работното време - има логика в тази редукция. Но пък от друга страна има дейности, които изискват целодневно присъствие - като лекари, полицаи, редица държавни и общински служители, продавачи, шофьори, гумаджии, на поточни линии и т.н. Така че не знам как ще се получи промяната, но определено с повече механизация и автоматизация на процесите човекът трябва да има възможност да разполага с повече от личното си време, което му е дадено на този свят.

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Това е кат секса баце, не мое му заповедваш кога да стане и колко да стои. Когат.. тогава

 18. 18 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Може сумарно/средно да се работи 3ч. Но това не значи, че работния ден трябва да е 3 часа. Това са измикярски истории да ни плащат за 3ч вместо за 8. Понякога тези 3 часа са в Петък след 16:00, а понякога в Понеделник в 8:00. Служителя е на разположение 8 часа.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3424 Неутрално

  Аха. Амазон ги въвежда с намаление на заплатата. Или го правите до нивото на рентабилност, или не ни правите на идиоти!

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Поне 2/3 от офисните работи могат спокойно да се вършат от всяка една точка на планетата...
  —цитат от коментар 9 на Николай Николов


  Пробвал ли си да работиш от вкъщи?
  Аз се пробвах и забелязах, че производителността ми спада поне двойно.
  Същото е ако си сам на работното място и няма шефове в предприятието.
  И не ми разправяй, че нямам самосъзнание. Не е вярно.

 21. 21 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Интелектуалната работа може да се върши от всяка точка на света, където има интернет. Офисната работа като цяло е вече напълно безсмислена, може да се автоматизира и намали до минимум. Компютъра ми вкъщи е 3 пъти по-бърз от офисния, и вкъщи мога да работя по-бързо, по-качествено и по-спокойно. Само че, работодателите искат да контролират всичко, че даже и начина ни на мислене. Свърши тая, умря Марко.
  —цитат от коментар 14 на Darcas

  Зависи от естеството на работата. Аз нямам шеф да ми виси на главата. Мога да избирам къде да върша офис работата и съм пробвал и двата варианта. Определено предпочитам офиса ( по-висока концетрация и по-голяма производителност). Отивам, свършвам си работата и съм свободен. Колкото и да е мощен компа ти, кат се скапе сървъра някъде в Америка или Канада например, трябва да ползваш старите и никога не отказващи хард копита. Не забравяй и архивирането. Забелязъл съм, че колкото повече "ставаме зелени", толкова повече бумащината се увеличава. Моите колеги са на същото мнение. През почивните дни, който е "дежурен" отива в офиса, а не остава в къщи.

 22. 22 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "chicago514":

  технологиите отдавна са ни "навлезли" - да си чул някой да работи по-малко? парадоскално дори създават повече работа. с други думи, колкото повече работа свършваш улеснен от технологиите, толкова повече ти струпват. наричали го мотивация ;)

 23. 23 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Амазон ... гадовете ! :)
  Искат хем да оберат каймака, хем да плащат по-малко! В известна степен дори оправдават симулираната работа дейност

 24. 24 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#20] от "atmanpg":

  Пробвал съм. Въпрос на пренастройка е. Замисли се само за загубеното време в трафик до офиса, незибежното общуване с неприятни за теб тъпанари, шеф на главата и т.н. Звучи като да имаш проблем с дисциплината. Искаш да ти се налага отвън

 25. 25 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Тея анализатори трябва да ги пратят в някой завод да завиват капачки 8 часа на поточната линия.

 26. 26 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 677 Неутрално

  На мен ако ми плащат на час както е в 30% от икономиката в развитите държави къде ще ми излезе сметката. И не говоря за ходене на работа от 8 до 5. Говоря за истинска инженерна работа например не за отбиване на номера. Има места където се работи много, ама адски много :)
  Отивай му приказвай за Амазонските номера които скоро ще задминат дори и нашите цигани по продуктивност. И за сведение съм бил и в автоматизиран склад на Амазон и съм виждал за какво стана въпрос. Мъка голяма.

 27. 27 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Това който го мисли за реалност да опита да се сложи на мястото на мениджърите или собственика и след това да говори смехория. Между другото е ясно че е трудно това да стане, вижте за пример Валери Симеонов? Мислеше се за великани изведнъж се усети че е лапнал дебелия без да се усети. :)

 28. 28 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ще работи ако на входа им взимат телефоните и ограничат нета.

 29. 29 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Един от бившите ми шефове поощряваше работата от в къщи. На думи.
  Все казваше - ако искате, не идвайте в офиса, работете от вкъщи. И нямате работно време, важното е работата за деня да се свърши - но все поглеждаше часовника, когато влизах в офиса.
  А работата от вкъщи се практикуваше само когато си в болнични.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 30. 30 Профил на Roger de Flоr
  Roger de Flоr
  Рейтинг: Неутрално

  "Останалото време запълва в преглеждане на новини и социални мрежи, ядене, почивки за цигара и разговори с колегите, които не са свързани с работата, показва анкета..."

  Щом има идиоти, не може да няма и хакери, руски хакери.

 31. 31 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 771 Неутрално

  На мен толкова ми се събира. 5 дена по 8 часа, от които 3 съм вкъщи. Само 2 дни ходя до офиса = 16 часа. Делено на 5 = 3 часа и 12 минути. Мамка му, прекарвам се с 12 минути на ден.:-))

 32. 32 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Ами, че то не само в София. Навсякъде по света искат да се работи по 3, а да се плащат по 8+ часа. Най-добрият пример е самото това проучване. Със сигурност е направено за 3 часа, а са им платили за 8. Така е.

 33. 33 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  имам десетина служители за работа в офис с медицинска документация ,започнахме с 2 ма ,станаха няколко , работата една и съща ,с годините започнаха да работят по малко и по малко , последно не стигаха и до 4 часа дневно , а почнаха и големи отпуски ,болнични и отсъствия без болнични ,поради много доброто заплащане за малък регион с бедно население ,стигнахме до колизии ,да ги молим да работят , отказаха , разбира се съкратихме 50% от персонала ,който предпочиташе да не работи и да се скатава ,но да си взема пълната заплата и осигуровка ,която беше почти колкото на общинския кмет .Е ,сега са пак бедни безработни ,обикалят всеки ден и врънкат за работа и ,че ще бъдат много точни и колко съжалявали за държането си , но като работодател вече предпочитам да си гледам само моя интерес ,не на служителите си ,защото 2 години под ред ,при близо 8-10 постоянно назначени служители с пълни заплати и осигуровки ,се оказа ,че аз цяло лято трябва да работя ,а тях ги няма до един ,едва един беше на линия и то с много зор ,охкане и пъшкане ,другите в болнични ,отпуски ,майчинства ,строителства ,тежки проблеми ,а аз цяло лято на работа .....Така стигнахме до преустройство на работа с половината персонал извън борда ,а аз със спестени няколко хиляди лева от заплати и осигуровки и си върша същата работа , без да усещам ,че няколко души ги няма ,по случай реформата ,ще се наградя с чисто нов джип и ще му плащам лизинговите вноски поне 3 години със спестените пари ,а и ще почна да почивам повече , с друг ,по ефективен персонал .НЕ наемайте гладни и безработни ,не ги съжалявайте ,те не съжаляват и не работят качествено ,затова са гладни и безработни .

 34. 34 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Три вмсто 8.хахаха много малко бре..:((

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 35. 35 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#20] от "atmanpg":

  Изглежда, че ако няма кой да те натегне няма да свършиш нищо. Аз пък с кеф бих минал на 4 дни в офис и 1 ден от вкъщи. Даже 3-2 сплит може би ще ми е най-продуктивен. Твърде много време в офис среда, особена в голяма компания с много колеги, е вредна за производителността, както и води до стрес и преумора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK