Промяна на имунизационния календар може да се направи през следващата година

Промяна на имунизационния календар може да се направи през следващата година

© Анелия НиколоваПромяна на имунизационния календар, която да въведе ваксинация за варицела и намаляване на тези за туберкулоза, може да се направи през следващата година и да влезе в сила от 2019 година, каза днес по БНТ националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той поясни, че има логика това да се направи, тъй като всяка година от дребна шарка се разболяват около 30 000 деца. В същото време, случаите на туберкулоза са намалели двойно за десет години.


Д-р Ангел Кунчев каза още, че в по-голяма част от страните от ЕС се прави ваксинация за варицела. В същото време в повече от половината държави няма ваксини за туберкулоза. Според Ангел Кунчев е достатъчно ваксини за туберкулоза да се поставя два пъти в живота, а не пет, както сега.


Що се отнася до грипната вълна тази година, тя се очаква в края на януари. Очакванията са заболеваемостта основно да е от щамовете Мичиган и Хонконг, които са част от всички ваксини. Кунчев обаче отбеляза, че едва 2-3% от хората се ваксинират. Като най-подходящ период за поставянето на ваксина се смятат месеците октомври и ноември.


Специалистът подчерта, че за лечението няма значение кой е вируса, като той се третира с едни и същи лекарства. Сходни са и симпомите - ясно начало с появата на висока температура, болки в мускулите, общо чувство на отпадналост, която създава невъзможност да се изпълняват нормалните дейности.
Като предпазна мярка Ангел Кунчев посочи избягване на среща с видимо болни хора. Зоната за заразяване се простира до 2-3 метра, уточни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK