Според Москов отмяната за здравната карта скрива възможност за източване на здравната каса

Според Москов отмяната за здравната карта скрива възможност за източване на здравната каса

© Анелия НиколоваБившият министър на здравеопазването Петър Москов определи отмяната на националната здравна карта като "юридически заврънкулки, които скриват възможност за източване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


"Здравната карта беше ефективен управленски инструмент за орязване на неефективни и ненужни от гледна точка на здравето на хората разходи. Целта й беше да поправи дисбалансите", каза Москов и интервю за Би Ти Ви.


Във вторник Върховния административен съд (ВАС) окончателно отмени постановлението на Министерския съвет за утвърждаване на националната здравна карта. Първоначално друг състав на съда се произнесе по същия начин през май, но решението му беше обжалвано от правителството и здравния министър. Според ВАС постановлението за здравната карта е нищожно, тъй като не е обнародвано в Държавен вестник, което е задължително за подобен нормативен акт.
Според бившия здравен министър здравната карта не е отменена по същество и в определението на съда "няма нито една дума по същество дали картата е добра или лоша, смислена или не. "Министерския съвет смята, че националната здравна карта е административен акт, а административен акт не се публикува в Държавен вестник. Съдът обаче казва, че това е нормативен акт. За разлика от административния, нормативният акт се публикува в Държавен вестник. И понеже националната здравна карта не е публикувана в Държавен вестник, ВАС отменя цялата карта и цялата философия, която стои зад нея", обясни Москов.


"Преди пет години същият съд, в друг състав, но с един повтарящ се съдия, отсъжда, че здравната карта на тогавашния здравен министър Стефан Константинов, е административен акт и не подлежи на публикуване в Държавен вестник. Сега ВАС казва, че картата е документ, изпълнен с правно-нормативна уредба. Зад тези юридически заврънкулки стои огромно прикриване на възможност да продължава източването на касата", обобщи бившият министър на здравеопазването.


Документът, който определя потребностите от болнична и извънболнична помощ в различните райони на страната и въз основа на който здравната каса сключва договорите с лечебните заведения, бе въведен от Москов по време на втория кабинет "Борисов". Картата определяше потребностите от медицинска помощ във всяка област, а на местата, където са били разкрити повече легла, здравното министерство можеше да откаже да разреши разкриването на нови отделения или болници.


"Здравната карта практически блокира инвестициите в здравеопазването, включително и на държавата в държавните болници. На базата на тази карта се въведоха и лицензионни режими за инвестиционно намерение, както и правила за подбор на договорите на монополиста НЗОК", смятат от Центъра за защита на правата в здравеопазването.


Петър Москов обяви, че към края на миналата година в България има 40 хил. легла за активно лечение, което "според Европейската комисия, всички политически партии, синдикатите, съсловните организации и работодателите, е раздута болнична система, която е нефункционална и неефективна". "Отменената карта предлагаше тези легла да са малко над 34 хил. Средният разход за едно легло на година, заето или не, е 32 хил. лв. Тази сума, умножена по броя на излишните легла, дава 110 млн. лв. неефективен разход. Който обаче е приход за някои хора", коментира Москов. По думите му парите са концентрирани спрямо бизнес интереса на определени групировки, а не спрямо нуждите на хората.


"Здравната карта беше ефективен управленски инструмент за орязване на неефективни и ненужни от гледна точка на здравето на хората разходи. Целта й беше да поправи дисбалансите", обобщи бившият министър на здравеопазването. Според него без картата ще продължават да бъдат откривани болници на места, където реално няма нужда.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  Я Москов се показа - питайте го, дали още е следствен или вече е подсъдим!?

  [email protected]
 2. 2 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 589 Гневно

  Кой ще плати разходите които направи по просташки реформи: отпечатъци, карти и прочие. Става дума за милиони, и добри печалби. Трябва да го опандизат,а аверите му да си взимат оборудването и да върнат парите.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Здравната каца се източва постоянно.То си зави от хората,винаги ще си намерят дупки да крадат като искат.

 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Любопитно

  С какво се занимава този човек в момента и къде рАботи?

  https://frognews.bg/novini/frogoko-moskov-varnal-anna-nikoi-vijdal.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Петър Москов: Мутренски интереси стоят зад отхвърлянето на Националната здравна карта"

  - Прав е Москов. Започнатите от него промени ще се случат. Със забавяне, за съжаление.
  Мутренските интереси са ярко представени от Стефан Сираков, агент на ДС който от самото възстановяване на БЛС е плътно до Илко Семерджиев.

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Бедни, бедни Москов! Защо не си тръгна преди Бойко да те стъпче?!

 7. 7 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Много зле идглежда Москов на снимката.

 8. 8 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Има треска не само към лалетата не само в БГ, а и по света - така например, намаляването или увеличаването на предпоставките към дадено престъпно деяние, не означава непременно премахването на съществуващата, и то не от вчера, треска на бг-тарикатите към източване на това или онова (точ, точ, източ, ... капка по капка вир става... и т.н.). Повече приказки на пазара, там може и да вървят, но в много случаи откровено вредят или имат обратен ефект, когато се пускат по медиите.

 9. 9 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Има сериозни интереси източването да продължи. Доста усилия се хвърлиха в очернянето на Москов от мафиотите

  malart.blog.bg
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Първо поддържаме монопол на НЗОК, после се чудим как да я спасим от източване

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 11. 11 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  само по медиината кампания срещу москов човек може да разбере, че се е опитал да промени нещо в системата и да спре източването...

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 882 Любопитно

  и на кой му пука за мнението на един тотално провален политик ,най добре ще е баце да си го вземе за съветник ,те двамата си се заслужават а и се допълват един с друг

 13. 13 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Не виждам част от интервюто, където Москов обясни какво се случва във Врачанската болница и НЯКАКСИ интервюто приключи ....

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Има сериозни интереси източването да продължи. Доста усилия се хвърлиха в очернянето на Москов от мафиотите
  —цитат от коментар 9 на malart


  И в момента продължават във форума.
  А Мафията празнува отпадането на електронната здравна карта.

 15. 15 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Брей защитници на Москов, я кажете защо тогава се изхарчиха няколко стотин милиона за система за отпечатъци (при положение че болницата не е полиция) която в крайна сметка не работеше както трябва и не решаваше по никакъв начин проблема за който беше предназначена. В крайна сметка аз мога да си сложа отпечатъка и с пак бай Пешо да се лекува. Или аз да го сложа и без да разбера бай Георги да се лекува. Дали с лична карта дали с отпечатък е едно и също.

  Я кажете сега защо се отхвърли идеята за електронни досиета? Т.е. в която и болница да влезеш тук и в Европа ще ти се види от какво си боледувал, как са те лекували, къде са те лекувал, кой те е лекувал, с каква са те лекували, какви алергии имаш и т.н. И много лесно може да стане проверката по тоя начин. Айде сега си плачете забийте си една турска ваксина, отидете да оставите един отпечатък когато някой роднина Ви е получил инфаркт и отказват да го приемат защото трябва системата да го отрази и тогава ги ръсете тия простотии.

 16. 16 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  няколко милиона не стотин за горното

 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#15] от "Denis Stoyanov":

  Защото с един паспорт могат да се лекуват една тумба цигани (когато лекарят реши да си затвори очите), но с чужд пръстов отпечатък не може.
  Празнувайте мафиоти. Успяхте да стопирате реформата на Москов.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Москов иска контрол, но не става. Сега болниците ще получат 400 млн. повече и никой няма да им търси сметка , за какво са изхарчени. А следващата година ще искат още повече.

 19. 19 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#15] от "Denis Stoyanov":Защото с един паспорт могат да се лекуват една тумба цигани (когато лекарят реши да си затвори очите), но с чужд пръстов отпечатък не може.Празнувайте мафиоти. Успяхте да стопирате реформата на Москов.
  —цитат от коментар 17 на atmanpg


  Значи искаш да кажеш че с пръстовия отпечатък на първия в опашката, не могат да се пуснат 5 различни кръвни изследвания (за тия зад него) и да се лекува от пневмония, гастрит и краста едновременно? Паспорт =/= електронно досие. Електронно досие се пази и винаги е достъпно. И когато ти имаш достъп до него и видиш че без твое знание си лекуван за 5 симптома просто можеш да си дадеш жалбата. А със отпечатък трудно ще видиш от гърба на монитора какво се пуска :). По-добре си замълчи и не се излагай. Отпечатъка не променя сегашната практика по никакъв начин.

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Москов реформатора се омаза с неговите реформи и по добре да си мълчи или да ги обяснява на радан и гроздан

 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Да даваш съвети когато си се омазал е меко казано безочливо,
  но е толкова убедителен, че май си вярва !!!

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Москов реформатора се омаза с неговите реформи и по добре да си мълчи или да ги обяснява на радан и гроздан
  —цитат от коментар 20 на Гаргамел


  тъй, тъй, още по-добре ще е нищо да не се пипа, и да се КРАДЕ, КРАДЕ, до безкрай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK