Онкоболните жени ще могат да кандидатстват за инвитро процедури с държавни средства

Зам.-министър Мирослав Ненков

© Надежда Чипева, Капитал

Зам.-министър Мирослав НенковОнкоболни жени до 35 години вече ще могат да съхраняват яйцеклетки за инвитро процедури чрез финансиране от Фонда за асистирана репродукция, обяви зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков в пресконференция днес.


Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките, обясни Ненков. "Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите за зачеване", посочи зам.-министърът. Както и за останалите кандидатки за инвитро процедупри "финансирането ще бъде безлимитно", допълни той.


"Досега ние буквално намирахме средства чукайки от врата на врата, за да решаваме този генерален обществен проблем. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми", коментира и председателят на Фондация "Искам бебе" Мария Янева.
Готов е новият вариант на правилника за работа на Центъра за асистирана репродукция, в който са отразени промените, които обеща правителството по-рано тази година. В него се предвижда и още жени с репродуктивни проблеми и които по медицински показания не могат да преминат стандартната процедура по хормонална стимулация за производство на яйцеклетки, да имат право на четири пункции за опит за директна екстракция.


Друга новост в правилника, е че се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, като вече ще се чака до 2-3 месеца. Сега голям проблем е това, че двойките чакат около една година да получат одобрение, след като са подали документи за помощ.


Освен това с новия правилник ще се изискват данни за успеваемостта от всяко лечебно заведения, което работи с фонда и осъществява инвитро процедури. Те ще бъдат публикувани на електронната страница на институцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK