През 2018 г. всеки ще има достъп до данните за лечението си, обяви здравният министър

През 2018 г. всеки ще има достъп до данните за лечението си, обяви здравният министър

© Велко АнгеловАмбициите на Министерството на здравеопазването са до половин година всеки българин да има достъп до електронното си здравно досие чрез код за достъп, съобщи днес по БНТ здравният министър Николай Петров. Той допълни, че болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще е достъпна.


"Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените рецепти и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 хил. души са проявили интерес", допълни министърът. Той обясни, че с информационни кампании и съдействието на личните лекари и болниците всички ще бъдат информирани, че могат да видят тази информация.


Нужни са пари, но не се знае колко


Според професор Петров по този начин ще се засили и контрола върху дейностите, финансирани от здравната каса. В отговор на въпрос той уточни, че още следващата година НЗОК ще разполага с 400 млн. лева повече.
Бюджетът на Министерството на здравеопазването също ще бъде увеличен, като само средствата за капиталови ремонти ще се повишат с 5 млн. лева до 20 млн. лева. "Това е много добре но и по-голяма отговорност. Нужни са пари, но нямаме аргументите да кажем колко", призна здравният министър.


Според него трябва да се преостойностят клиничните пътеки и да се анализира тяхното съдържание. "Средствата по всяка от тях са определени през 2006 г., когато средната работна заплата беше 600 лева, сега е над 1000 лева. Процентът за заплащане на труда е все по-голям и това създава напрежение и стремеж да се правят повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите", обясни Николай Петров.


Той поясни, че ръководството на министерството има амбицията да вкара лекарския труд в пътеките. "Правят се разчети, ползват се и специалисти от икономически институти, за да се определят базите за заплащане", допълни министърът.


В отговор на въпрос Николай Петров каза, че подготвяната стратегия за развитие на болниците ще е опит за вменяване на добрите управленски модели върху всички лечебни заведения. "Добрите модели, облечени в норматива рамка, ще бъдат част от договорите за управление и всеки директор на болница ще бъде принуден да играе в рамката на добрия модел", уточни здравният министър.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 527 Весело

  Наистина ли това е заглавието? "секи ще има достъп до данните за лечението си до половин година, обяви здравният министър"

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 2. 2 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Всеки българин трябва да си има здравна осигурителна партида и примерно 70% от здравната му месечна вноска да постъпва по нея, а останалите 30% да отиват в Здравната каса. Това е решението, когато се наложи лечение, пациентът с подписа си нарежда парите на болницата. Тогава той ще бъде лекуван за това, което иска. Всичко друго не работи.

 3. 3 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 222 Неутрално

  В петък ходих в РЗОК да заверявам документи и забелязах, че на всяка врата има разлепени бележки с информация за уникален идентификационен код за достъп.
  Попълних готова бланка за една минута и ми дадоха запечатан плик с кода.
  Проверих веднага и всичко е наред - извади информация за хоспитализирането ми, извършените прегледи и манипулации, издадените жолнично листове със съответните основания.
  Чак се учидих колко обстойна и подредена е информацията.


  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Нужни са пари, но нямаме аргументите да кажем колко
  -------------------------------------------
  Когато някой даде смислен отговор за няма държавна болница на печалба и защо няма частна болница на загуба , ще разберем колко пари трябват.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1049 Весело

  Колкото и да се дадат пак ще са малко ....

 6. 6 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  А т.н. "добри управленски модели" кой ще ги определи? Ако се вземат отвън, добре, ама, ако тукашните "заинтересовани" субекти ги опреледят, ще бъде поредната имитация на реформа.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Ако си мислят, че всеки ще се разхожда до РЗОК за един код, ще имат много здраве. Трябва да го направят още по-достъпно и опростено. Това важи и за другите институции, които издават е-документи и всяка от тях си има свои кодове, за които поотделно трябва да обикаляме.

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Отдавна се учудвам колко примитивно работи здравеопазването ни във века на информационните технологии. Личната лекарка от 15 минути преглед 12 отделя да се бори с разни бланки в компютъра, за мен не и остава време. Като капак ми дава рецептата на хартия и в аптеката отново следва борба и въвеждане на ръка в компютъра. После следва подписване на ръка на разни бланки. Като резултат дълги опашки.

  Когато е за приходи в бюджета всяка каса я свързаха с НАП, дори Дянков за кафе машините искаше да го прави. Но за здравето всичко на ръка. Срамота, аз вече всички битови сметки плащам по Интернет а в супермаркета дори дребните покупки с безконтактна карта, само здравеопазването ни е в Средновековието. А хората вече прилагат компютърна диагностика и дистанционна хирургия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 хил. души са проявили интерес"

  Ами много ясно, че никой няма да прояви интерес, като трябва да ходи до здравната каса, за да си вземе кода. Кой ходи в здравната каса? Очевидно трябва да има начин да се взимат кодовете от болниците, например...

 10. 10 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":
  "Ако си мислят, че всеки ще се разхожда до РЗОК за един код, ще имат много здраве."
  Много здраве ше имат такива като вас, дето държавата им е виновна и за паяжините в гаража. Вижте написаното в пост № 3. Какво да искаме - куриер в удобно за нас време?

 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  А, да. И кодовете за достъп били налични. Аз си взех моя код още преди години, когато за пръв път казаха, че има електронно здравно досие. Като погледнах вътре какво има - имала съм някакво заболяване на сърцето, което никога не се е и проверявало, не съм се и оплаквала, камо ли да са ми го установили. После преди три години като си счупих крака и попитах в Пирогов ще ми въведат ли данните в е-досието и ми отговориха, че нямат достъп до него.

 12. 12 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#10] от "Неизвестен извършител":

  А не е ли по просто да има един ПУК за всички е-услуги свързани с държавата ?

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Всяка година отлагаме с една година, защото догодина я камилата, я камиларят:).
  Уж ни обещаваха електронно правителство, а не може една елементарна справка да се уреди и е ясно защо, докато това го няма, спокойно може да са надписва каквото тии дойде на ума, дори и без да стъпи човек в лечебно заведение, а какво ли става, когато все ако си минал през него - виждаме как хвърчат милионите, а кой знае какъв резултат няма.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  А след колко години ще почнат да ни лекуват по-добре.

 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всеки българин трябва да си има здравна осигурителна партида и примерно 70% от здравната му месечна вноска да постъпва по нея, а останалите 30% да отиват в Здравната каса.
  —цитат от коментар 2 на The Island
  А със здравно-осигурителната партида на баба ти какво става в такъв случай, с каква вноска ще се пълни? Или на децата? Като се опитвате да предлагате разни "рационализации", поне се постарайте да си представите цялостната картинка, а не да гледате само собственият си двор! Иначе и мен много ме устройва това, което предлагате, ама живеем в общество, а не всеки за себе си!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#12] от "Quo Vadis?":

  Точно така и уж по въпроса нещо се прави, но само се говори. Дето се вика, заедно с личната карта, може да се решат всички въпроси, всяка банка ( понеже има интерес) го прави, а държавата не - докога ще е така, един Господ знае.

 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално


  Амбициите на Министерството на здравеопазването са до половин година всеки българин да има достъп до електронното си здравно досие чрез код за достъп, съобщи днес по БНТ здравният министър Николай Петров. Той допълни, че болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще е достъпна."

  Здравният министър е достатъчно възрастен , за да знае , че далече преди 89- та ВСИЧКИ пациенти , минали през болница , имаха здравно досие . И тъй като новородените също минаваха през болница , това означава , че на всеки здравните данни бяха отразени в Здравните картони от раждането до самата смърт . И в някои болници тези" носители "на здравна информация даже битуваха в коридорите на" Информация " И макар и на КНИГА тази база данни беше достатъчна за д доста по- добрата организация на Здравеопазването , отколкото сегашната . И тази база данни , вместо да се съхрани , и постепенно да беже премахнат хартиения носител , буквално беше УНИЩОЖЕНА . И министъра е длъжен поне с една две думи да направи съпоставка между двата периоза поне за отрасъла , за който отговаря . Но къде ти ...

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Е да прав си! Има още много път за изминаване.
  Но има и друго - по съществено. Докато срещу всеки по-умен и далновиден човек, нагърбил се с държавното управление, се изсипват тонове помия, независимо какво прави, от разни знайни политическо-обвързани "експерти", през стотиците продажни "журналисти", до десетките хиляди незнайни интернет тролове (най големите разбирачи), то никой наистина умен човек няма да иска за се занимава да оптимизира нещата в държавата. Същият човек отива в частна компания и там за 6-12 месеца прави това, за което на полу-специалистите в държавната администрация им трябват 5-6 години. Ама понеже на 4 години се променя политическата обстановка, та дори и те не успяват да си довършат работата...

 19. 19 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#12] от "Quo Vadis?":

  Разбира се! Ей затова електронно правителство досега са похарчили към един милиард, само че и тоз им мандат ще мине в приказки за Естония.

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бюджетът на Министерството на здравеопазването също ще бъде увеличен, като само средствата за капиталови ремонти ще се повишат с 5 млн. лева до 20 млн. лева. "Това е много добре но и по-голяма отговорност. Нужни са пари, но нямаме аргументите да кажем колко", призна здравният министър."

  И какво от това , че парите се увеличават ? Какво от това , че НЗОК ще получи 400 млн повече ? Осткакто е създадена Касата ежегодно получава увеличение , ито все значително , но никога до сега не съм прочел някъде АНАЛИЗ до какво са довеле тези увеличения . Какъв е реалния ПРИНОС на тези пари в подобряване на здравеопачването . И тъй като общественото , а и професионалното мнение е, че здравеопазването куца и с двата крака , извода е -никакъв . Просто се харчат едни пари , но никой не знае за какво и за кого . Та работата на министъра е да направи и такъв анализ. Имаче всеки , хванат на кръгово или кръстовище , може да е министър . Лесно е - нрави отчет какво е наследил , казва какво може и трябва да се направи и почва да обяснява как не може да стане , защото НЯМА ПАРИ .

 21. 21 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":

  На баба ти и на децата ти също се внасят здравни вноски от страна на държавния бюджет. На полицаите също. Принципът е много прост , ще работи с реални пари и ще има конкуренция между болниците за пациенти. А сега какво - плащаш си здравните вноски и като се наложи лечение отново плащаш нали? Двойно, тройно и т.н. А на депутате в правителствена болница кой плаща лечението ? Отново ти.

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Весело


  До коментар [#14] от "Роси":А след колко години ще почнат да ни лекуват по-добре.

  Не ти и трябва да знаеш . По- добре работи алтернативно - да попаднеш в Рая. Перспективата е отлична .

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В отговор на въпрос Николай Петров каза, че подготвяната стратегия за развитие на болниците ще е опит за вменяване на добрите управленски модели върху всички лечебни заведения. "Добрите модели, облечени в норматива рамка, ще бъдат част от договорите за управление и всеки директор на болница ще бъде принуден да играе в рамката на добрия модел", уточни здравният министър.

  Всичко тона , а и гореспоменатото , вече е търкаляно в общественото пространство и и е станало клише . Коренна е разликата на говоренето бъдещия министър преди влизане в длъжност и сега у няколко месеца след това . Нищо ново под слънцето - така ще говори и следващия . Когато и да дойде .

 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "cristo_n" Същият човек отива в частна компания и там за 6-12 месеца прави това, за което на полу-специалистите в държавната администрация им трябват 5-6 години. Ама понеже на 4 години се променя политическата обстановка, та дори и те не успяват да си довършат работата...

  Е, няма как политическата обстановка да влияе на частната инициатива . А ако това е така , що му трябва на тоя "човек " да отива в частна компания , след като и там не може да си върши работата " Значи ключа от бараката е на съвсем друго място .

 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  И въобще това с здравният код е една... Сърби ме езикът да го нарека тъпотия но няма защото някаква макар и малка полза има.

  За министърът е ясно, иска да ни направи безплатни контрольори на болниците, да не надписват. Само че какво улеснява той МОЯТ живот? С този код ще престане ли личната лекарка на ръка да попълва безбройните формуляри, ще престане ли аптеката на ръка да въвежда всичко в компютъра и така аз да чакам по опашките, ще престанат ли всеки месец да ме мъкнат до личната лекарка с единствената задача да ми даде рецептата за лекарства за хроничните болести2

  Силно се съмнявам, всичко е потънало в бюрокрация и тя им е изгодна защото така чиновниците оправдават съществуването си.

  Необходима е здравна карта подобна на банковите и всичко да става дистанционно и безконтактно, чак тогава човек ще бъде наистина улеснен и ще отива при личната лекарка само за преглед. Всичко останало през Интернет. И съвсем не е толкова трудно за въвеждане, технологиите са отработени и лесни за въвеждане след като дори в ресторантите можеш да плащаш с карта.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Явно кашата е по-голяма...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Цяла върволица министри в МЗ забавиха реформите като се свърши с Пепи Левото , който вместо да въведе лични здравни смарт-карти, се упражняваше с африкански методи за идентификация. Истината е ,че комунягите във властта тези 27-28 години не желаеха да осигурят пари за елктронно здравепазване, докато Естония скъса още 2000 година с бумажното комунистиеческо здравеопазване. Партийната класа обаче няма интерес да въвежда неща , които нямат инстантен пропаганден ефект като лентичките по зали,магистрали и стадиончета. Освен това разходите за здравеопазване ще се увеличат В ПЪТИ за да се одигури модернизацията, а това не им харесва ,защото трябва да има за съветски самовари, кухи банки и други 'утилизациии' където работят нашите фирми...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на Семейство Славеви
  Семейство Славеви
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще доживеем ли електронната здравна карта??????

 29. 29 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Къде е електронната здравна карта ???

  Аман от изкопаеми като това на снимката, които само говорят излишни приказки и не предприемат нищо конкретно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK