Здравната каса обмисля да откаже да плаща нови терапии за една година

Проф. д-р Камен Плочев пред здравната комисия в парламента, архив

© Цветелина Белутова, Капитал

Проф. д-р Камен Плочев пред здравната комисия в парламента, архивМораториум за покриване на нови скъпи терапии през следващата година е обсъдил Надзорния съвет на Националната здравна каса на вчерашното си заседание. Дали ще бъде одобрен зависи от парламента при дискусиите за бюджета за 2018 г., обяви управителят на касата Камен Плочев пред депутатите от комисията по здравеопазването днес.


По думите на управителя в заседание на Надзорния съвет на здравната каса е коментирано да се ограничи внедряването на нови лекарствени молекули за една година, тъй като през настоящата година се е видял "свръхпреразход на средствата за лекарства".


Това означава здравната каса да не поема плащането на нови медикаменти, макар че такива непрекъснато излизат и единствено чрез касата стават достъпни за пациентите, защото са много скъпи. С този аргумент идеята предизвика неодобрение сред част от депутатите и коментари, че би създала социално напрежение и че лекарското съсловие не би се съгласило на нея.
"Абсолютно съм съгласен, че няма лекар, който това - да го речем мораториум - да го подкрепи. Но, за съжаление, здравната каса е една бюджетна институция, която получава своите рамки, а и разпорежданията какво да плаща и какво не и в какъв обем - от финансовите институции. А това решение е на Надзорния съвет", оправда се Плочев и допълни, че в крайна сметка парламентът ще реши дали да одобри или отхвърли идеята.


Личното му мнение било, че "не можем да лишаваме хората от лекарства". Но после добави и, че все пак големият брой на пациентите - например за новото лечение за хепатит С, за което НЗОК очаквала 300 човека, но получила 900 - "извива ръцете на касата" и трябва да има критерии за отпускането на такива терапии, както и да се подбират добре само тези от тях, които са наистина ефективни. "От всички нови медикаменти - за множествена склероза, за ревматоидни артрити, за псориазис... Колко от тях излязоха ефективни? Единствено за хепатит С.", коментира той.


"Основният пакет здравни услуги е свръхразширен и неадекватен за утвърдените в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса средства. Липсва и актюерска оценка на финансовите рискове. В него трябва да се съдържат само базисни дейности за здравето на пациентите, а високотехнологичните дейности, както и алтернативните, би следвало да са изплащат като допълнителен пакет, но не от НЗОК. Пари за това наистина няма", каза в началото на изложението си Плочев, който беше привикан в парламента, за да коментира обсъжданите промени в Националния рамков договор с Българския лекарски съюз за 2018 г.


Според Плочев отмяната на наредба 2 за дейностите, покривани от касата, в момента поставя институцията в патова ситуация, която само законодателите могат да решат.


Други проблеми са също и честата промяна в нормативната уредба, водеща до липса на стабилност и предвидимост, отмяната от съда на медицински стандарти и наредби, спазването на добра медицинска практика. Броят на договорните партньори се увеличава непрекъснато, което води до ескалиране на разходите и финансовите проблеми, каза още той. Договарянето със съсловните организации също е отчетено като проблем, защото съсловните организации не носят финансова отговорност, а договорът за цени и обеми вменява едностранни задължения на НЗОК, допълни управителят на НЗОК.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 570 Весело

  "свръхпреразход". Като напиша това в Гугъл....Познайте де! Не ми вади речник с определението на "термина", а ми вади линкове към статии, в които основно е цитиран бай Ганьо Плочков(не изключвам грешното изписване, да е дело на първият ммм...журналист, който е записал изказването на Плочков "на хартия", а останалите цитати да са не на изказването на Плочков, а на записа на този журналист)...Общо само 5 страници с резултати. Предполагам, защото не съществува точно такъв термин, съставен от "свръх"и "преразход", изписани слято?

  мурзилка
 2. 2 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Като няма да плаща да я закриват , за какво се плащат здравни осигуровки. Ако трябва да се увеличи здравната осигуровка но да има качество , поредна година без реформи.

 3. 3 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  А аз обмислям да спра да плащам на здравната каса за повече от една година...
  Крайно време е да се появят частни здравноосигурителни компании и да разкажат играта на т.н. здравна каса, дето уж е на плащаштите осигуровки, а се ръководи от държавата...и се ръководи ЗЛЕ!

 4. 4 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Абе защо не го направят като в САЩ - получаваш колкото си си платил. Може да стане и с болничните - изплащат ти се максималко еди-колко си болнични на базата на вноска.

 5. 5 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Докато гражданите не обявят мораториум на чиновниците в здравеопазването, нищо няма да се получи.
  Какво ще правят жертвите на този едногодишен мораториум? До вчера се е плащало - оживяваш, от утре не се плаща - мреш?!?!Нещо като лотария на живот и смърт.
  Тия не са редовни!

 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Абе защо не го направят като в САЩ - получаваш колкото си си платил. Може да стане и с болничните - изплащат ти се максималко еди-колко си болнични на базата на вноска.
  —цитат от коментар 4 на rainbou1


  Сакън, по-сбъркана от американската здравна система - няма. С най-големи далавери, с най-скъпи цени..

 7. 7 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 358 Неутрално

  "НЗОК очаквала 300 човека, но получила 900"

  Извод: безхаберните чиновници от НЗОК не знаят какво правят. То и затова касата е на такъв хал.

  Да си ходят групово, от директора до чистачката!!!

 8. 8 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Ей това е държава, чиновник с някакво икономическо образование да решава кое лекарство е най-ефективно, да следи всички нови терапии, да прави биохимичен анализ на всеки лекарствен продукт. Ей така се гради държава! Един икономист трябва да има познания също по биохимия, молекулярна биология, генетика, рехабилитация, хирургия и алтернативна медицина. Някакъв си лекар чел недочел ще ми предписва лекарства. Я да бяга тука! Бай Гошо от надзорния съвет, бълдъз на бай Пешо знае много по-добре кое е по-добре за моето здраве!

 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1401 Гневно

  Тия май забравиха как една дама, царство ѝ небесно, осъди държавата в Страсбург за отказ от лечение.
  Само да посмеят и не само ще дадат парите, ами и обезщетение ще платят.
  Само се чудя, докога ще ги търпим да крадат, а после да вадят масрафа от нашите джобове.
  Аз лично искам пълен публичен одит на касата - колко, кога, на кого и за какво.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  да ви>>>>>>>>>>>>>!
  В Румъния го казват-касата се източва от държавни и частни заведения под едни покрив! Тук ниКОЙ не смее и да си помисли за забрана!
  СБ казва-50 болници СТИГАТ на малка България! Но 400+ -те частни болници са собственост на политици и приближени! А парите за тях са от политическа корупция! Да сем доволни и на това! Защото ако нямаше да се краде толкова, нямаше да има демокрация в Бъгария! А енергетиката, здравопазването, обществените поръчки и €вро-фондовете са сладки места за крадене! Заради тях си залужаваше да се въведе деморкацията, да сме членове на НАТО и €С! Не е било напразно, значи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Абсолютен противник съм на тази Здравна каса! Само се източва а баламурниците плащат! По-голяма простотия болшевиките не можаха да измислят! Контрола на парите трябва да е в пациентите. Всеки да си плаща и по този начин да решава на кого, колко и ако не е доволен от един да отиде при друг лекар! Да видим тогава, дали лекарите ще се държат като малки Господчета или ще са безкрайно вежливи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#9] от "rapidfire":

  лошото е ,че тази дама и други като нея не са внасяли никакви вноски ,защото са инвалиди , тоест някой друг им внася ,за да искат скъпо лечение ,да изискват права и да съдят в Страсбург ,кое ще съдиш ,къде по света няма вноски за 2/3 от населението , 2/3 са фиктивно осигурени от държавата и вноската за тях трябва да е минимум 8% от мин работна заплата за страната или 200 лв мин пенсия и 400 средна ,тоест държавата трябва за 2.3 милиона пенсионери да плаща средно 1.4 милиарда вноска в НЗОК само за тях ,а това става от данъците ни , а за останалите групи ,които незнайно защо ,пак се осигуряват от държавата и нашите данъци - държавни служители ,студенти до 26 ,затворници ,социални ,айде децата няма как ,но защо и тези дето не ходят на училище безпричинно , та и там е една дупка ,и там трябва за 2.5 милиона да се плащат още 8% от 460 лв сега ,което е пак грубо 1.750 млрд лева ,или само вноските на държавата трябва да са 3.150 милиарда към касата ,без другите пари на 2.5 милиона осигуряващи се редовно на средна заплата над 800 лв ,тоест бюджета на касата реално трябва да е най малко грубо казано около 5.15 милиарда ,а той е 3-8 милиарда ,тоест държавата краде от лекарите най вече и труда им ,както и от пациентите и за лекарства над 1.35 милиарда лева ,затова е голямото напрежение в системата и затова докторите са обругавани ,а не държавата .

 13. 13 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  точно обратното ,ако контрола е в пациентите е вярно ,че ще ходите при определени лекари и качеството ще е по високо ,но се съгласете ,че и цената няма да е 1 лев за масата пациенти и 3 лв за преглед ,а ще е реална ,сега искате на цената на влизане в градската тоателтна ,да влезете при лекаря и той да е супер качествен и вежлив с вас и това е с години , е да ,ама не ,ти какво ще ми свършиш за 3 лв и ще ми губиш поне половин час от времето , ами времето на лекаря е скъпо ,той без това е за губил 20 години в учене ,докато останалите са пирували .

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#10] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  тук е обратното ,защото начална заплата за лекар в Румъния е вече 4500 лв ,а за специлаист до 7500 ,ама месечно ,а тук е годишно , кой кого източва и не е ли държавата и пациентите да източват тук труда на лекарите ,1000 лв заплата е за един продавач в мола без образование ,ама да чакаш хирург на ниво и след 20 г подготовка да ти поеме лечението за 1000 лв месечно е цинизъм ,на това отгоре всички са озверели против лекарите ,чунки плащат 20 лв кенеф парасъ месечно и лекарите тряба да им слугуват денонощно и безропотно ,щото касата им дава 1 лев от тях .

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#5] от "victor_victim":

  да де ,ама ти не плащаш никакви вноски ,а искаш касата да ти плаща 100000 лв лечение ,щото имаш права ,а после да обвиняват докторите как източвали касата ,като им дава по 1 лев на пациент месечно и да раздуват по медиите лакърдии ,няма как да се получи ,ти не внасяш нищо ,а искаш ,почваш да внасяш вноски и данъци като докторите ,които те обслужват и едва тогава почваш да имаш претенции ,ама да минат и 5 години от началото на вноските ,че последните 20 години нито един пенсионер на пенсионен доход напр ,нито един инвалид или психо болен или ревматологичен ,не са внесли и лев в системата ,да не говорим за роднините им ,ама претенциите за скъпи лекарства и за права и лечение в чужбина са огромни и псевдо журналята не се интересуват защо няма пари за лечение на тези групи лица и защо те нямат реално вноски в системата и кой ще им плаща масрафа ,а скачат на докторите ,те били виновни ,те източвали системата ,нито един доктор не може да източи системата така както един болен на скъпо струващо лечение .

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drug":

  Това ,че жената не е осигурена си е твоята истина ,защото тя сигурно е работила преди да се разболее.По твоята логика всеки болен не е осигурен и трябва да го оставим бавно да умре. Вярно от това ,което си писал е само това ,че държавата не внася своя дял за деца пенсионери и чиновници.Те висят на вноските на работещите. Това се премълчава от всички.

 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1401 Гневно

  До коментар [#12] от "edin drug":

  Много дълго си писал, но поради липса на елементарна граматика няма да си моря очите да те чета до края.
  НАУЧИ СЕ ДА ПИШЕШ ГРАМОТНО, КОЛЕГА!
  Ти какво предлагаш да ги правят онкоболните, на чиито работодатели първата им работа е да ги уволнят, щом разберат че са болни?
  А тези, които поради заболяването си не са в състояние да работят?
  Да ги наредим до стената и да ги разстреляме за да не товарят системата?
  Доколкото си спомням държавата е поела ангажимента да им плаща здравните вноски.
  Като го е поела - да ги плаща. Ако не - представителите ѝ да се махат и да идват следващите.
  В един учебник по медицина пишеше че за степента на цивилизовансот на една държава се съди по отношението ѝ към нейните инвалиди.
  За държавното отношение е ясно, ами ти като се броиш за лекар? Елементарно състрадание, нещо?
  И друг път писах, заради такива като тебе ме е срам да казвам че съм лекар!
  Потърси квалифицирана помощ, не е нормално да изпитваш такава омраза към пациентите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK