Здравната каса обмисля да откаже да плаща нови терапии за една година

Проф. д-р Камен Плочев пред здравната комисия в парламента, архив

© Цветелина Белутова, Капитал

Проф. д-р Камен Плочев пред здравната комисия в парламента, архивМораториум за покриване на нови скъпи терапии през следващата година е обсъдил Надзорния съвет на Националната здравна каса на вчерашното си заседание. Дали ще бъде одобрен зависи от парламента при дискусиите за бюджета за 2018 г., обяви управителят на касата Камен Плочев пред депутатите от комисията по здравеопазването днес.


По думите на управителя в заседание на Надзорния съвет на здравната каса е коментирано да се ограничи внедряването на нови лекарствени молекули за една година, тъй като през настоящата година се е видял "свръхпреразход на средствата за лекарства".


Това означава здравната каса да не поема плащането на нови медикаменти, макар че такива непрекъснато излизат и единствено чрез касата стават достъпни за пациентите, защото са много скъпи. С този аргумент идеята предизвика неодобрение сред част от депутатите и коментари, че би създала социално напрежение и че лекарското съсловие не би се съгласило на нея.
"Абсолютно съм съгласен, че няма лекар, който това - да го речем мораториум - да го подкрепи. Но, за съжаление, здравната каса е една бюджетна институция, която получава своите рамки, а и разпорежданията какво да плаща и какво не и в какъв обем - от финансовите институции. А това решение е на Надзорния съвет", оправда се Плочев и допълни, че в крайна сметка парламентът ще реши дали да одобри или отхвърли идеята.


Личното му мнение било, че "не можем да лишаваме хората от лекарства". Но после добави и, че все пак големият брой на пациентите - например за новото лечение за хепатит С, за което НЗОК очаквала 300 човека, но получила 900 - "извива ръцете на касата" и трябва да има критерии за отпускането на такива терапии, както и да се подбират добре само тези от тях, които са наистина ефективни. "От всички нови медикаменти - за множествена склероза, за ревматоидни артрити, за псориазис... Колко от тях излязоха ефективни? Единствено за хепатит С.", коментира той.


"Основният пакет здравни услуги е свръхразширен и неадекватен за утвърдените в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса средства. Липсва и актюерска оценка на финансовите рискове. В него трябва да се съдържат само базисни дейности за здравето на пациентите, а високотехнологичните дейности, както и алтернативните, би следвало да са изплащат като допълнителен пакет, но не от НЗОК. Пари за това наистина няма", каза в началото на изложението си Плочев, който беше привикан в парламента, за да коментира обсъжданите промени в Националния рамков договор с Българския лекарски съюз за 2018 г.


Според Плочев отмяната на наредба 2 за дейностите, покривани от касата, в момента поставя институцията в патова ситуация, която само законодателите могат да решат.


Други проблеми са също и честата промяна в нормативната уредба, водеща до липса на стабилност и предвидимост, отмяната от съда на медицински стандарти и наредби, спазването на добра медицинска практика. Броят на договорните партньори се увеличава непрекъснато, което води до ескалиране на разходите и финансовите проблеми, каза още той. Договарянето със съсловните организации също е отчетено като проблем, защото съсловните организации не носят финансова отговорност, а договорът за цени и обеми вменява едностранни задължения на НЗОК, допълни управителят на НЗОК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK