Пациентски и професионални организации се обявиха против мораториума за нови лекарства

Пациентски и професионални организации се обявиха против мораториума за нови лекарства

© Цветелина Белутова, КапиталНационалната пациентска организация и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични
производители в България (ARPharM) излязоха с позиции днес на категорично несъгласие с решението на Надзорния съвет на здравната каса за мораториум от една година върху заплащането на нови медикаменти и терапии. Идеята на касата е това да е мярка срещу преразхода за лекарства, който се е получил тази година, но според организациите ще ощети и застраши много пациенти.


От фармацевтичната асоциация изброяват общо 12 нови медикамента, за които вече има препоръка да бъдат покривани от касата или дори вече са сключени договори за отстъпки при доставки с публични средства, но ако мораториумът влезе в сила ще останат недостъпни за пациентите. Става въпрос за хора с животозастрашаващи онкологични заболявания или редки автоимунни болести, при част от които нищо друго не помага.


Новите терапии са преминали вече и през необходимата оценка на здравните технологии с положителен резултат - т.е. експертно е установено, че има терапевтичната полза от тях, че удължават продължителността на живота или подобряват качеството на живот, намаляват усложненията от основното заболяване, нямат алтернатива, преценено е съотношението между разходите за терапията и резултатите от нея и е направена икономическа оценка на допълнителните ползи, отговарят и на още много други критерии, посочват от организацията.
"Плащанията на НЗОК за лекарства нарастват поради обективни причини – застаряващо население, повишена заболеваемост, но и удължена преживяемост в резултат на достиженията на медицината и навлизането на нови технологии. Бюджетните съображения не следва да са причина пациентите да не получават достъп до нови терапии, които могат значително да подобрят лечението им. Зад сухите цифри стоят излекувани пациенти и спасени животи, на които институциите би трябвало по-често да обръщат внимание", настояват от ARPharM и отбелязват, че ако мораториумът бъде допуснат, от "широко прокламираното увеличение на средствата за здраве с 400 милиона лв." няма да има смисъл и ефект върху здравето на хората. Припомнят и че отстъпките на индустрията за държавата през 2017 г. ще достигнат 130 млн. лв.


"Лишаването на българските пациенти от нови терапии, които могат значително да повишат качеството на живот, да доведат до адекватна поддържаща терапия, трайна ремисия на заболяването или дори да го излекуват, не бива да се случва и на практика ще ги остави без алтернатива, без надежда и ще ограничи достъпа им до обществения и стопански живот на страната. Можем да дадем положителен пример с новите молекули в лечението на хепатит С, които след като започнаха да се поемат от НЗОК, доведоха до излекуването на 97% от пациентите с това коварно заболяване – нещо, което доскоро беше считано за невъзможно и което даде надежда, че в бъдеще хепатитът може да бъде елиминиран завинаги", посочват и от Националната пациентска организация в позицията си.


"Отнасяме се с разбиране към сложната финансова ситуация и отчитаме факта, че НЗОК среща затруднения да покрие нарастващите нужди на всички пациенти, но подчертаваме, че това не бива да става за сметка на нововъведенията в лечението на заболявания, без които нововъведения съществува рискът от фатален изход за пациентите", допълват от там и призовават за преосмисляне на ситуацията, защото одобряването на подобно решение от парламента би довело до социално напрежение.

Назаем от ...

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4775 Неутрално

  ГЕРБерастките мозъчни протуберанси са безкрайни !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  А ако тези лекарства са животоспасяващи,пак ли ще са изключени от списъка?

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Парите зависят от вноските. Не зависят от броя на нуждаещите се.
  Разходите са сбор от разходите на болните от всички болести. Все трябва да има някакъв баланс - колко за редките колко за честите болести.

  подпис
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Всеки болен трябва да осъзнава, че каквото се дава на него се спестява от другите.

  подпис
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Всички трябва да плащат здравните си вноски.
  Дори и бюджетните служители.
  Така парите ще стигнат.

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Я,МЛЪК ! НЗОК първо трябва да остойности и ПЛАТИ за лекарския труд , а след това ще дава пари за лекарства. Защото утре никой няма да остане да работи тук в здравната сфера ако ще да затрупате пациентите с медикаменти 'на корем' . Ако ли не направо при гласуването на бюджета да дадат всичките 3 милиарда за лекарства и да кажат на кратуните гласуващи за тях наречени електорат ,че вече ще си плащат кеш прегледите при лекарите . Какво избират ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4775 Разстроено

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  То лекар ли си ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  А ако тези лекарства са животоспасяващи,пак ли ще са изключени от списъка?
  —цитат от коментар 2 на Cara Mia


  Няма изключени лекарства от "списъка". Всяко лекарство с редовно издадено разрешение за употреба (от Европейската агенция по лекарствата или от Българсктата) може да бъде закупено (или поръчано) във всяка една аптека. Някои от лекарствата (за "значими" заболявания) се заплащат частично, от 15% до 100%, от НЗОК.
  Друг е въпроса какво е "значимо" заболяване (например, късогледството и НЗОК да плаща златните рамки на късогледите) и каква част от цената да плаща НЗОК. Доколкото няма никаква взаимовръзка между здравната осигуровка и здравето на осигуряващия, не би следвало да се очаква каквата и да е логика от НЗОК - дава колкото има за каквото намери за добре. Например, за хонорари на директори на болници за да не се разболят от депресия поради липсата на притежание на последния модел супер лимузина. Тъй де, солидарност! Бихте ли искали депресиран лекар да Ви преглежда/оперира!?

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Весело

  "ако мораториумът бъде допуснат, от "широко прокламираното увеличение на средствата за здраве с 400 милиона лв." няма да има смисъл и ефект върху здравето на хората."

  Тия "иновативните" не са разбрали! Тия 400 млн. л. не се дават за здравето на хората, а за здравето на здравеопазването - ток, парно, линейки, балнеолечебн ексурзии (Мавриций, Бора-бора, Тора-бора),заплати, хонорари и здравни осигуровки на медицинския персонал.
  Освен това основна цел на нашата демократична пенсиона реформа (Иван Нейков) е да се намали отношението пенсионери/работещи. Това става чрез увеличаване възсрастта за пенсиониране (има двоен ефект - хем се внасят осигуровки, хем после не се получават пенсии), чрез намаляне продължителността на живота (по-малко време се плащат пенсии, ако може -хич) и чрез назначаване на пенсионери на държавна служба (пак двоен ефект - държавата като работодател пести от осигуровки).

  За здравето на хората се пие по едни напръстник... за Бог да прости.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4775 Неутрално

  До коментар [#8] от "wanderer":

  искат да лекуват само с генерици, кото много често води до недобри резултати.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нито първото, нито второто е вярно.
  Колкото "стоката" е по-скъпа, толкова комисионната за търговеца е по-висока. Но когато стоката е толкова скъпа, че търговецът "затваря" целия си капитал за една-две бройки, той няма да я купи/поръча, защото на практика ще спре да продава. И тук "търговец" го използвам добросъвестно като добросъвестен аптекар/служител на НЗОК.

  Колкото до резултати, каквито и лекарства да приема човек, той винаги остарява и накрая умира. Ако беше открито лекарство/панация за раково заболяване, нямаше да се търсят нови, още по-скъпи лекарства ....които щели били да подобрят "качеството на живот" на умиращия.
  Друг е въпросът кой какви манипулации прави с цел да извлече максимална печалба ... от нечия "сляпа вяра в светлото бъдеще". Но изборът е един - или приемаш, че собствените ти клетки/организъм толкова си може; или вземаш парите на другите да ги похарчиш за собственото "светло бъдеще".

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Пари за внасяне и използване на всеки "последен писък" на медицинската наука няма дори в Швейцария и подобни ней държави. Казвам го от опита си 22 години в онкологията - на всеки 10-тина години сметката набъбва с една нула. Нулата е нищо, ще каже някой.
  Истината е, че от солидарно осигуряване не става да се натрупат неообходимите средства. Част от проблема се решава с диференцирано осигуряване. Тогава поне за богатите има всичко. И пак не съвсем всичко.
  Друга част отн проблема се решава с генерици или с "байосимиларс"- т.е. молекули с подобно действие на оригиналната, макар и с различна структура.
  Но всеобщо решение така и не е измислено.
  С написаното не оправдавам българската каса, а просто обяснявам. Тъжно е, но това са фактите.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Я,МЛЪК ! НЗОК първо трябва да остойности и ПЛАТИ за лекарския труд , а след това ще дава пари за лекарства. Защото утре никой няма да остане да работи тук в здравната сфера ако ще да затрупате пациентите с медикаменти 'на корем' . Ако ли не направо при гласуването на бюджета да дадат всичките 3 милиарда за лекарства и да кажат на кратуните гласуващи за тях наречени електорат ,че вече ще си плащат кеш прегледите при лекарите . Какво избират ?
  —цитат от коментар 6 на Dr_Doolittle


  Да си плащам кеш защото някои лекарства са много скъпи. Дори и пред алтернатива да чакам 20 болни пред ГП-то които само ще ме разболеят при положение че съм отишъл на профилактичен преглед само или ваксинация, предпочитам да си платя 30 лева в частна клиника и да спестя след това 50 за лекарства. Лечение > преглед цената.

 14. 14 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Я,МЛЪК ! НЗОК първо трябва да остойности и ПЛАТИ за лекарския труд , а след това ще дава пари за лекарства. Защото утре никой няма да остане да работи тук в здравната сфера ако ще да затрупате пациентите с медикаменти 'на корем' . Ако ли не направо при гласуването на бюджета да дадат всичките 3 милиарда за лекарства и да кажат на кратуните гласуващи за тях наречени електорат ,че вече ще си плащат кеш прегледите при лекарите . Какво избират ?
  —цитат от коментар 6 на Dr_Doolittle


  Друга гледна точка майка ми (мир на прахта и) беше болна от множествена склероза. Терапия с Интерферони Бета не беше покрита от касата и струваше 2000 долара на седмица. Едната ампула беше по 200 долара. За да излезе от криза понякога и се налагаше да седи в болницата по 2-3 седмици. В момента цената на продукта е като гледам фрамар 1400 лева значи може и за 1200-1300 да се намери. Хайде моля те кажи ми ако имаш криза през месец как нормалния човек ще си го купи? При положение че това ще е цял живот, защото болестта не се лекува. Има шанс симптомите да намалеят но рядко и зависи кога е диагностицирана болестта с блестящите лекари. Представяш ли си. Баща ми беше ветеринарен лекар и трябваше да спори с хора които са доценти че майка ми не е луда а всъщност е болна и да моли лекари в 10+ различни болници някой да и назначи ядрено магнитен резонанс. Така че не ми хвали въобще лекарите. Ако ще и 10000 да им е заплатата ще си останат на същото дереже 90% от тях. Лекар, войник, пожарникар и полицай не се става защото искаш да изкарваш много пари. Ако за това си станал лекар значи си смени професията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK