Стрес, хранене, спорт - гени, доза, честота, или как се групират факторите за дълголетие

Надя Петрова, нутриционист

© Радина Ганчева, фондация Credo Bonum

Надя Петрова, нутриционистЗа всички е ясно, че стресът, храненето и движението са най-важните физиологични фактори за здравето. Но малко хора осъзнават, че тези фактори не могат да се степенуват и едното не работи без другите. Не е достатъчно да спортуваме редовно, без да поддържаме добър хранителен режим или без да обръщаме внимание на психичното си спокойствие. Трите трябва да са неизменно свързани, за да достигнем дълголетие в добро здраве и с подобаващ тонус.


С това послание започна в неделя шестчасовият научнопопулярен маратон, наречен форум "Дълголетие", който "Дневник" проследи с интерес. Специалисти от различни сфери, включително нутриционисти, генетици, спортни треньори и архитекти, представиха различни гледни точки и факти за здравословния начин на живот, или по-точно за начина на живот, който води до дълъг и здрав живот. Оказа се обаче, че нищо от съветите им не може да се обобщи с една дума, а в повечето случаи - с поне по три.


Спокойствие, хранене, спорт


Като най-важни за здравето нутриционистът Надя Петрова посочи тези три - справянето със стреса, балансираното хранене и редовното физическо движение. И макар че нейната специалност е здравословното хранене, тя призна, че то не е най-важното, ако някой от другите компоненти е пренебрегнат. Храненето само по себе си, нито пък само спортът или само релаксът не са достатъчни за здравето. Много хора се фокусират върху едно от трите, а малко осъзнават значението им в комплект и търсят равновесието между тях, коментира специалистът.
Ходенето (по 10 хил. крачки на ден), дълбокото коремно дишане (като при йога или тай чи) и високо интензивните интервални тренировки (кардиотренировки) имат най-голям ефект за здравето според проучванията, подбрани от Петрова. От собствената си сфера тя препоръча три подхода, които в последните години са научно доказании като режими на хранене, които удължават живота и намаляват риска от различни заболявания. Те се основават на намаления прием на калории и добиват все по-голяма популярност:


Схемата 8 - 16: Един вариант за намаляване на калорийния прием е храненето да е ограничено в определен интервал от деня - например в рамките на осем часа, а в останалите 16 часа от денонощието да не се яде нищо. Това означава, че ако закуската е в 8 сутринта, последното хранене за деня трябва да е в четири следобяд, но това варира според собствения режим на живот.
Схемата 5-2: Друга рецепта е постене или гладуване два дена в седмицата. В тези два дена не се яде почти нищо, само се приемат течности.
Схемата 25 - 5: Третият вариант е пет дена в месеца да са посветени на пълно пречистване и детокс, отново с минимален прием на каквато и да било храна.


Никола Томов, предприемач, онлайн треньор

© Радина Ганчева, фондация Credo Bonum

Никола Томов, предприемач, онлайн треньор


Треньорът Никола Томов също се съгласи, че спортът без правилно хранене не e достатъчен, но постави акцента върху тренировките с тежести и обясни защо ги нарича "фонтана на младостта". Експерименти, провеждани с възрастни хора, показват, че редовните тренировки с тежести с увеличаващ се интензитет, заздравяват мозъка и повишват когнитивния му капацитет. Заедно с това костите и мускулите заякват, което предпазва хората в напреднала възраст от контузии и счупвания при падане например.


Упражненията могат да бъдат най-различни - със собствена тежест, с дъмбели, гирички, ластични ленти или машини, но независимо на какво се спре, човек трябва да си поставя и да следва определени цели, като увеличава интензитета на тренировките си. Чувството за целеустременост при трениране е важен за мотивацията, защото иначе може да омръзне. Томов препоръча на всеки да намери физическо занимание, което му доставя удоволствие, да го практикува и да го надгражда, защото фонтанът на младостта се крие в постоянството.


Любомир Балабански, генетик

© Радина Ганчева, фондация Credo Bonum

Любомир Балабански, генетик


Генотип, доза, честота


Генетикът Любомир Балабански посочи друга ключова троица за дълолетието - генотип, доза и честота. Балабански разказа за амбициозния си докторски проект - ДНК банка на българските столетници. По данни на Националния статистически институт през 2016 г. в България живеят 254 столетници и амбицията на младия учен е да се срещне с всички тях и да изследва гените им чрез геномно секвениране.


Балабански нарече геномът на столетниците "златния стандарт в геномиката", и обясни, че всеки човек може да оптимизира живота си така че да е максимално дълъг и здрав, ако познава характеристиките на собственото си ДНК. Спрямо генотипа науката може да прецени с абсолютна точност какви са оптималните дози и честота за всеки външен фактор за всеки индивидуален организъм.


С нагледен пример - ако една група от случайно подбрани хора е подложена всеки ден в продължение на една година на еднакво количество слънчева светлина за еднакъв период от време - една част ще заболеят от рак, друга част ще получат кожни изгаряния, а трета просто ще добият бронзов тен. Каква ще е реакцията се корени в гените, но останалото зависи от количеството и честотата, с които те се тестват.


От анкетите, които вече е провел сред над 40 от българските дълголетници, Балабански е установил няколко отчетливи общи характеристики:
- имат дълголетни родители и роднини, което потвърждава генетичната предразположеност
- нямат конкретна диета, а цял живот са яли "каквото е имало", обаче без да преяждат и без да се лишават от месо
- не са пушили никога, и много рядко пият алкохол
- работят много и са активни дори и на 100 - повечето са работили цял живот в градините и нивите си
- имат позитивна нагласа към живота и другите хора, демонстрират психическа стабилност
- не се стресират и дори повечето отдават дълголетието си на спокойствието.


Стоимен Демерджиев, архитект

© Радина Ганчева, фондация Credo Bonum

Стоимен Демерджиев, архитект


Въздух, светлина, вода


Средностатистическият европеец прекарва 90% от времето си на закрито - у дома, в офиса, в колата. Това означава, че условията в помещенията, в които живеем, са огромен, може би подценен фактор за качеството на живот, коментира от сцената на форум "Дълголетие" архитектът Стоимен Демерджиев.


Но няма универсален отговор на въпроса "коя е къщата на столетника". Къщата на столетника е тази, която отговаря на всички човешки физиологични нужди - която му предоставя нужното количество свеж въздух, свежа питейна вода, светлина и всичко останало, обобщи специалистът. "А дали някой тук е чел техническия паспорт на сградата, в която живее, или пък е получил наръчник за употреба на жилището си...", попита риторично той.


- Замърсеният въздух, който влиза вкъщи отвън
- влагата
- светлинното замърсяване (когато уличното осветление пречи на съня вътре)
- шумовото замърсяване от движението по улицата
- остарялата канализация, която доставя замърсена питейна вода
- остарелите строителни материали, които съдържат тежки метали - това са все фактори, които пречат на здравето и влияят на шансовете за дълъг живот, а са често срещан проблем в градските домове, изброи Демерджиев. Срещу всичките има възможни технически решения, които обаче изискват инвестиции.


Лесли Мартин, професор по психология в университета "Ла Сиера", съавтор на книгата "Проект Дълголетие"

© Радина Ганчева, фондация Credo Bonum

Лесли Мартин, професор по психология в университета "Ла Сиера", съавтор на книгата "Проект Дълголетие"


Съвестност, социалност и малко тревога


Специалният гост на форума - проф. Лесли Мартин, един от авторите на мащабното проучване "Проект Дълголетие" - разказа за изследването, което се провежда от близо сто години. Над 1500 деца са подбрани през 1921 г. и са изследвани през целия им живот по повече от 4000 критерия. И макар че трудът дава много подробен анализ на различни фактори за дълголетието, проф. Мартин представи пред публиката трите най-важни според нея, защото част от тях противоречат на логиката, а друга част са такива, че всеки човек може веднага да промени живота си и да започне да го удължава.


Отговорност, благоприличие, съобразителност и изобщо всякакви черти на характера, които могат да се обобщят като съвестност, се оказали в изследването ключов показател за това дали един човек ще живее дълго или не. Колкото по-съвестен си, толкова по-дълъг и здрав живот ще имаш, казва Мартин. И обратното...


Оптимизмът не е най-добрата стратегия за начин на живот, макар и да е полезен за справяне в кризисни ситуации. Всъщност най-ведрите и щастливи деца стават най-болните и рискови възрастни, защото подчиняват живота си на вярата, че "всичко ще бъде наред" и правят твърде много компромиси със здравето и безопасността си. Това са хората, които обикновено, като пораснат, пушат и пият прекалено много, не спортуват и преяждат. Проект "Дълголетие" доказал нещо, което не бихме предположили - че малко тревога в живота повече помага, отколкото пречи, коментира специалистът. Причината е, че хората, които се тревожат, обръщат повече внимание на здравето и начина си на живот, отколкото безгрижните.


И накрая нещо, което всеки може още днес да промени в начина си на живот, което ще помогне и на него и на другите - повече социални контакти и алтруизъм. Резултатите от проучването показват, че социализирането е сред най-важните фактори за дълголетие и колкото повече човек общува, толкова повече живее. Дори не са толкова важни естеството на контактите и качеството на взаимоотношенията, колкото честотата им, подчерта проф. Лесли Мартин.


Обаче все пак най-благоприятен ефект са демонстрирали тези взаимоотношения, които са свързани с помощ - да помогнете на близък или непознат е еднакво полезно за вас, така че още днес намерете доброволческа инициатива или занимание, към което да се присъедините, посъветва тя.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Всъщност най-ведрите и щастливи деца стават най-болните и рискови възрастни, защото подчиняват живота си на вярата, че "всичко ще бъде наред"
  ____________
  Позитивния оптимизъм винаги намалява шансовете за осъзнаване и интелигентен анализ на реалността! От друга стана като гледам живота на някой столетници "филантропи" се чудя каква точно е ползата от дълголетие щом на младини не си постигнал нищо съществено като финансов социопат?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Нутриционист не е ли диетолог?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  Постене по християнски, два дни в седмицата, има и духовен смисъл.

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5788 Неутрално

  Би трябвало гените да са по напред в класацията за дълголетие, освен всичко друго, храна, спорт, стрес и не на последно място въздух и вода.

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#4] от "Peni Nikol":

  Правилно, гените определят склонността към определен вид храна, начин на живот, поддаване на стрес.

 6. 6 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Питайте кралица Елизабет!
  Тя ще ви обясни по темата...

 7. 7 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Нутриционист не е ли диетолог?
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Не е. Диетолог (поне в България) е човек, който първо е завършил медицина (6 години) и после е взел специалност диететика (още 3 години учене). А нутриционист в момента се пише всеки, който е изкарал някакъв курс. Мисля, че ясно се вижда разликата в квалификацията.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Винаги можеш да познаеш жената от Източна Европа- няма начин да не се барне в нещо флорално, нещо като ваза, разни рози, разни цветя...... може на блуза, сако и дори на панталона. Забелязъл съм, че хората които се грижат отчаяно за здравето си не изглеждат никак добре. Сега жените масово обядват с.......ядки. Микс от ядки. Маруля. Кисело мляко. ........... Това е положението. Физическият труд е най- плашещото наказание за новите поколения. .......

 9. 9 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  По-важното е животът, който живеем, да е смислен, защото в противен случай 100 години са си доста време...

 10. 10 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Третият вариант е пет дена в месеца да са посветени на пълно пречистване и детокс, отново с минимален прием на каквато и да било храна." -- мисля че имаме достатъчно пенсионери и хора със скромни заплати, които този вариант редовно го спазват, последната седмица преди следващата пенсия или заплата.

 11. 11 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Би трябвало гените да са по напред в класацията за дълголетие, освен всичко друго, храна, спорт, стрес и не на последно място въздух и вода.
  —цитат от коментар 4 на Peni Nikol


  Здравия организъм наистина ще разложи бира и кебапчета на съставните им части по най-ефективния начин, и ще извлече от тях също толкова полезности, колкото слабия организъм от спанак, риба, и мултивитамини и минерали, но тъй-като живеем в хуманно време в което слабите организми не умират още като бебета, то мнозинството не може да разгради бира и кебапчета на полезности, а само ще трупа от тях гнъс, така че си трябва по-рационален подход...

  За всеки дядка който е на 90 и цял живот пия по кило ракия и пафка по три кутии, има 50- души, които така и до 60 няма да доживеят, ако не се фанат за акъла овреме.

 12. 12 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "нутриционист" е уникална професия. 100% момата има стаж в някой "кол център".

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Забравили сте ПИЕНьЕТО! Водата съдържа микроби

 14. 14 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Днес повечето жени са болни, защото се напъват рамо до рамо с мъжете, а гените им не го позволя. Имаме около 6500 разлики в гените между двата пола. Например, генните за изграждане на мускули са повече при мъжете, а за запазване на мазнините при жените. От там и новите поколения деца се раждат все по-болнави, защото здравето на бебето се определя от тялото на майката.

  Феминизмът убива.

 15. 15 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Весело

  А някой завършил и практикуващ МЕДИЦИНА??? Не дай Боже университетски преподавател? Поне за да има кого да набиеш? Тц...

  roo
 16. 16 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 458 Неутрално


  Nutritionist = нутритионист -както и да е .....но нутриционист ???? неможе ли да се каже инстуктор по (здравословно)хранене????.......нутриционист хахахаха как ги транскриптирате тези думи...????

 17. 17 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Днес повечето жени са болни, защото се напъват рамо до рамо с мъжете, а гените им не го позволя. Имаме около 6500 разлики в гените между двата пола. Например, генните за изграждане на мускули са повече при мъжете, а за запазване на мазнините при жените. От там и новите поколения деца се раждат все по-болнави, защото здравето на бебето се определя от тялото на майката. Феминизмът убива.
  —цитат от коментар 14 на the_thraex


  Що? Едно време сигурно по цял ден са лежали от кълка на кълка ли?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 18. 18 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Днес повечето жени са болни, защото се напъват рамо до рамо с мъжете, а гените им не го позволя. Имаме около 6500 разлики в гените между двата пола. Например, генните за изграждане на мускули са повече при мъжете, а за запазване на мазнините при жените. От там и новите поколения деца се раждат все по-болнави, защото здравето на бебето се определя от тялото на майката. Феминизмът убива.
  —цитат от коментар 14 на the_thraex


  А геномът на хората и шимпанзетата съвпада на 96%. Що тогава направо не вземем маймуни да ни работят? И не знам колко са болни жените, но-живеят средно по 5 години по-дълго от мъжете в почти всички държави. Иди кажи на яките двуметрови шведки, че не могат да работят рамо до рамо с мъжете и ще видиш как ще те смелят от бой! :)

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 19. 19 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Аз считам, че стареенето трябва да се разглежда като вродено генетично заболявания и за него трябва да се търси лечение.
  Стареенето е физиологичен процес, който е изгубил своето еволюционно значение.
  Стареенето вече не носи еволюционно предимство на нашия вид.
  Следователно, ние трябва да търсим начини за премахването на тази болест, която носи толкова много страдания.
  Премахването на стареенето е напълно възможно и ние имаме примери от други видове, който не стареят.

  If you are going through hell... Keep going!
 20. 20 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Схемата 8 - 16: Един вариант за намаляване на калорийния прием е храненето да е ограничено в определен интервал от деня - например в рамките на осем часа, а в останалите 16 часа от денонощието да не се яде нищо. Това означава, че ако закуската е в 8 сутринта, последното хранене за деня трябва да е в четири следобяд, но това варира според собствения режим на живот.

  Това ми звучи като тотална глупост .Може да не е имала това предвид ?
  Тялото се възстановява нощем и има нужда от енергия и протеин , т.е трябва да му се дадат един/два часа преди лягане .

 21. 21 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Благодарности на Дневник за тази статия.
  Общото между столетниците в различните страни е, че не се "косят" (ядосват, тревожат за глупости). "Оти да се косим, като че ми мине" е казал шопът. Животът в задружна общност, в която отношенията са приятелски и добронамерени (т.е. липсват психически отрови), също е характерен за почти всички столетници.
  Диетата, двигателният режим, и пр. варират много в различните страни.
  Ако кажеш на тибетците или на племето "хунза" в Северен Пакистан (известно с дълголетниците си) да не ядат месо, ще те сметнат за луд.
  Има известно противоречие между препоръките за повече спорт и по-малко хранене. Честите интензивни физически натоварвания износват организма (най-вече ставните хрущяли), особено в по-напреднала възраст, и са свързани с голям енергоразход, който пък изисква прием на повече храна. В днешно време обаче всичко - храна, вода, въздух - е замърсено, така че препоръката за по-икономично хранене е основателна (по-малко токсини вкарваме в организма). Но с малко храна организмът не може да издържи на големи натоварвания.
  Май е много трудно да се уцели мярката ("ваксата").
  Ходенето и селският труд са най-естествените движения.
  Кардио-тренировките не са полезни за всички, например изобщо не се препоръчват за астенични типове (ектоморфи), които имат склонност към слабеене (за разлика от повечето хора). Няма общовалидни правила.
  Съветът за повече силови упражнения е по-приемлив. Наистина при по-здрави кости и мускули счупванията и контузиите в напреднала възраст са по-малко вероятни. Но за да са ефективни и безопасни, сърдечно-съдовата и дихателната система трябва да са подготвени. Как? Ами с кардио :).
  Относно социализацията: Проститутките общуват много с други хора, ежедневно, целодневно. По-общителни и социализирани хора от тях едва ли има. Би трябвало животът им да е много здравословен :) (впрочем така казваше и старият италиански сводник в "Параграф 22").
  Като че ли малко дилетантски са се изказали някои от лекторите, повече за обща култура. Няма лошо. Добре е по-често да се повдигат тези въпроси , защото българинът наистина живее нездравословно.

 22. 22 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#21] от "neadekvaten":

  Хубав пример с Хунзите ......апропо тези хора се хранят рано сутрин и късно вечер !
  През деня работят .

 23. 23 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Стареенето е генетично заложено и диетите и физическата активност могат само да забавят процеса, но не и да го прекратят.
  Даже не е сигурно, че ще го забавят.
  Аз мисля, че систематичната повишена физическата активност ще доведе до по-голямо потребление на енергия(храна) и това от своя страна ще доведе до по-голямо износване.

  If you are going through hell... Keep going!
 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#19] от "dante_18":''Аз считам, че стареенето трябва да се разглежда като вродено генетично заболявания и за него трябва да се търси лечение.
  Стареенето е физиологичен процес, който е изгубил своето еволюционно значение.''

  Така ли? И какво предлагаш - да се мре в цветущо младо здраве ли?
  Напротив, стареенето е най-логичният и естествен процес, който постепенно ни подготвя към неизбежната смърт. Колкото по-здрав, силен и млад се чувства човек, толкова по-болезнена ще бъде за него мисълта за смъртта.
  Затова хората, които са се вкопчили в младостта и не подбират средства и не жалят пари, за да изглеждат млади и да си удължават живота, предизвикват огромно съжаление у мене. Пълни нещастници.

 25. 25 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Само да уточня, че износването на тялото не е проблем, стига паралелно с това да протича и процес на възстановяване и обновяване. Проблемът е, че с напредването на възрастта, процесите на възстановяване се забавляват и не могат да компенсират износването.

  If you are going through hell... Keep going!
 26. 26 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#4] от "Peni Nikol":

  Но няма как да рекламираш гени, да ги продаваш и да съветваш, как се използват за 25 лв на час :)

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 27. 27 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#19] от "dante_18":

  Гледаш много филми. Дънкан Маклауд?!?

 28. 28 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#24] от "princess_x":

  "И какво предлагаш - да се мре в цветущо младо здраве ли?"

  -----+---

  Щом някой е в цветущо здраве, то тогава защо ще умира?
  Нали знаеш, че за умирането трябва да има причина.
  Я пак помисли какво точно искаш да кажеш.


  "Напротив, стареенето е най-логичният и естествен процес, който постепенно ни подготвя към неизбежната смърт""

  ---------------


  Аз не виждам нищо логично в стареенето. Стареенето е безсмислен процес и е остатък от нашето еволюционно минало. Този процес не е нужен.
  Може да се каже, че стареенето е остатък, както например някои органи в нашето тяло са остатък от нашето еволюционно минало -
  Апендикс, опашн кост, третия клепач и тн.

  If you are going through hell... Keep going!
 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#28] от "dante_18":

  Искаш да кажеш, че ще ставаме безсмъртни ли? Дори и да се запази напълно здраво тялото ни и всичките му органи и системи, ти представяш ли си какво ще му е на мозъка при един безкраен живот? Да не говорим за другите проблеми - пренаселеност, изхранване и прочие.
  Който ни е измислил такива, си е знаел какво и защо го прави.

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1306 Весело

  До коментар [#28] от "dante_18":

  Ето какво ще се случи в бъдеще - богатите ще живеят все по-дълго, за сметка на бедните и ще се стигне до един тесен кръг от безсмъртни, които ще бъдат обслужвани от масата простосмъртни. Така човекът или някои хора ще се доближат до Бога. И накрая от скука ще им се прииска да са мъртви. ;)

 31. 31 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 282 Неутрално


  ... Колкото по-здрав, силен и млад се чувства човек, толкова по-болезнена ще бъде за него мисълта за смъртта. Затова хората, които са се вкопчили в младостта и не подбират средства и не жалят пари, за да изглеждат млади и да си удължават живота, предизвикват огромно съжаление у мене. Пълни нещастници.
  —цитат от коментар 24 на princess_x


  Съгласен. Жалко е да видиш някой, толкова вкопчил се в младостта, здравето и добрия си външен вид, че да изпитва ужас от предстоящата и неизбежна смърт ("Това не може да се отнася до мен!").
  Сетих се за "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд.
  Някои холивудски звезди с безбройните си пластични операции на стари години явно също са с такава нагласа.
  Духовното и душевното здраве имат приоритет над физическото.
  Добре че сме смъртни, че да се раждат и други, по-еволюирали хора, без да се пренаселва земята.

 32. 32 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "Добре че сме смъртни, че да се раждат и други, по-еволюирали хора, без да се пренаселва земята""


  "Да не говорим за другите проблеми - пренаселеност, изхранване и прочие."


  Само да да ви напомня, че всички тези проблеми(глад, пренаселеност, неравенство) ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАТ, а ние все още не сме решили проблема със стареенето.
  Следователно нищо няма да се промени след като открием лек за стареенето. )

  [/quote]


  [quote#30:"princess_x"]До коментар [#28] от "dante_18":Ето какво ще се случи в бъдеще - богатите ще живеят все по-дълго, за сметка на бедните и ще се стигне до един тесен кръг от безсмъртни, които ще бъдат обслужвани от масата простосмъртни. Така човекът или някои хора ще се доближат до Бога. И накрая от скука ще им се прииска да са мъртви. ;)
  —цитат от коментар 31 на neadekvaten


  If you are going through hell... Keep going!
 33. 33 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "богатите ще живеят все по-дълго, за сметка на бедните"

  Богатите и сега живеят по-дълго от бедните.

  If you are going through hell... Keep going!
 34. 34 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Отивам да се обадя на нутриционистта си, щото от диететиката ми падна глюко-левела и може да се наложи генетика да приложи инвазивна процедура.....

  Омайна реч.
  О-Майна реч...

  Който не хваща разликата, просто да бие един минус и да не мисли мнооооо

 35. 35 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Днес повечето жени са болни, защото се напъват рамо до рамо с мъжете, а гените им не го позволя. Имаме около 6500 разлики в гените между двата пола. Например, генните за изграждане на мускули са повече при мъжете, а за запазване на мазнините при жените. От там и новите поколения деца се раждат все по-болнави, защото здравето на бебето се определя от тялото на майката. Феминизмът убива.
  —цитат от коментар 14 на the_thraex


  Имате ли линк към доказателства че работата в офис или като продавачка прецаква мускулите на жените и така те раждат болни деца? Или визирате само заводи за чугуний и дигане на щанги?
  Апропо повече болни деца ли се раждат, или повече болни деца оцеляват?
  Апропо има места по света където лошия феминизъм няма да ви досажда. Два часа полет и сте вече в близкия изток или северна Африка.

 36. 36 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#19] от "dante_18":
  Мда, дълъг живот без здраве си е мъчение. Но както се казваше в един анекдот: Най-смъртоносното нещо на този свят е животът. Няма лечение.

 37. 37 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#33] от "dante_18":
  Не винаги. В една кооперация живееха заедно милиционерски шефове и обикновени служители. Едните богати, другите по-скромни. И пенсиите им... вие си знаете. Но какво се оказа? Милиционерските началници си отидоха най-рано. И до днес обаче има живи вещеваци, деловодителки.

 38. 38 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Браво. Ето Зщо Сега си Имаме Социална Дистанция за да Съкратят по лесно Живота на Хората. Но Човека е Глупак Който Иска да не Полага Усилия за Нищо и така Това е Началото на Края.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK