Нови препоръки за храненето издаде здравното министерство (графика)

Нови препоръки за храненето издаде здравното министерство (графика)

© Юлия ЛазароваДа се намали количество калории, вода и приема на някои видове витамини и минерали, но да се увеличат други, препоръчва Министерството на здравеопазването в нов нормативен документ.


За пръв път от 2005 г. ведомството обновява Наредбата за физиологичните норми за хранене на населението в отговор на новите проучвания на Световната здравна организация и Европейската служба по безопасност на храните за потребностите на организма от основни хранителни вещества. Модернизираният вариант на документа, изискван от Европейския съюз, беше публикуван в понеделник в портала за обществено обсъждане strategy.bg. Наредбата е в основата на нормативните актове, уреждащи изискванията за здравословно хранене в детските градини и училищата.


В наредбата са въведени нови формули за изчисляване на метаболизма и нови критерии за увеличаване на енергийните потребности в зависимост от степента на физическа активност на хората. Към досегашните изчисления колко калории на ден е добре да приемат гражданите на България, се прибавят нови графи за хора с активен и много активен начин на живот, а за хората с ниска активност калорийният прием е занижен.
Средни енергийни потребности на възрастните

Средни енергийни потребности на възрастните


Друга промяна по препоръките е съобразена с научните данни за по-ниски потребности от въглехидрати, но минималните стойности за въглехидрати на ден за бебетата и бременните остават същите като досега:


адекватният хранителен прием на въглехидрати при
кърмачета на възраст от 0 до 6 месеца е 60 г/ден,
за кърмачета на възраст от 6 до 12 месеца - 95 г/ден;
за над 1-годишна възраст - 130 г/ден,
за бременни жени - 175 г/ден,
и за кърмещи жени - 210 г/ден;


Занижени са препоръките за прием на някои видове витамини и минерални вещества като калий, но се препоръчва увеличеване на приема витамин Д и С. Също така е намалено препоръчителното количество вода. От препоръчаните 3.7 литра вода на ден за възрастните мъже в старата наредба, нормата е вече 2.5 л/ден, а за жените от 2.7 л/ден става 2 л/ден.


Минимални потребности, адекватен хранителен прием (АХП) и горни граници занерисков хранителен прием (ГГНХП) на електролити, адекватен прием на вода

Минимални потребности, адекватен хранителен прием (АХП) и горни граници занерисков хранителен прием (ГГНХП) на електролити, адекватен прием на вода

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK