За съществените разлики между марихуаната и дизайнерската дрога

За съществените разлики между марихуаната и дизайнерската дрога

© Анелия НиколоваОсемнайсетгодишен младеж преби медицинска сестра в "Пирогов" миналата седмица, след като бил приет в токсикологията за "употреба на марихуана". Бил завързан, но успял да се освободи сам според твърдението на болницата и часове по-късно е сложил край на живота си.


По разказа на бащата на момчето седмица преди трагедията започнали внезапни коренни промени в поведението му. Спрял да спортува и да контактува с близките си, започнал да проповядва религиозни и сатанински послания, смятал, че е "избраният". Бащата си обяснява промяната със "секта, която го е зомбирала", защото младежът не взимал наркотици, освен че пушел марихуана. Специалисти по зависимостите обаче дадоха друго предположение - синтетични наркотици или т. нар. дизайнерска дрога, която може да действа точно така - с резки животозастрашаващи промени в поведението.


От "Пирогов" отказаха да дадат на "Дневник" подробности дали пробите от младежа показват наличие на други наркотични вещества. Те повториха само информацията от деня на инцидента, че чрез тест е установена употреба на марихуана, но не пожелаха да уточнят и какъв е бил тестът. Въпросите какво точно е взело момчето и какви са проверките, които правят в токсикологиите, обаче са съществени, защото от това може да зависи животът и на други осемнайсетгодишни хора в разцвета на силите си.


Какво е дизайнерска дрога и защо съществува
Дизайнерска дрога е популярното название на ново поколение наркотични вещества, които масово заливат пазарите в последните пет години. Първият потресаващ случай, който насочи вниманието към тях, е от 2012 г. когато мъж под влиянието на "новото LSD" изяде лицето на бездомен човек на улицата в Маями. През 2013 г. ООН предупреди, че тези нови видове наркотици, идващи предимно от Китай, се разпространяват със светкавична скорост и се превръщат в сериозна заплаха. А през 2017 г. броят на синтезираните нови формули, достъпни в целия свят, е вече тройно повече от тогава - около 650.


Тези наркотици се произвеждат от комбинации от разнообразни химични, промишлени и дори строителни материали, което ги прави невъзможни за улавяне с познатите наркотични тестове. И понеже властите не смогват на темпото, с което навлизат, за да ги вписват в списъците със забранени вещества, та са и на практика легални.


Още по-достъпни са и заради ниската си цена. В репортаж на "България он ер" младежи споделят, че 3-4 цигари от така наречената "билка", която прилича на синтетичен канабис, струват 10 лева и се намират много лесно. В материала Стефан Бакалов от Агенция "Митници" коментира, че суровината е изключително евтина и за 1000 долара можеш да поръчаш един килограм от Китай, а от един килограм се получават 10 хиляди дози.


Производството на дизайнерска дрога е "с една единствена цел – да се заобикаля анти-дрога законодателството и ограниченията за внос-износ, произвеждайки абсолютно нова субстанция и ново химическо съединение, което все още не фигурира в забранителните списъци. По този начин за кратък период от време пазарът може да бъде наводнен с нещо, което е евтино, силно потентно, законно (не е все още забранено) и без никаква информация и изследвания за дозите и ефектите му върху човешкия организъм", коментират в анализ по темата от Българско либертарианско общество.


Строгите политики и мерки срещу традиционните наркотици са довели дотук, и особено в България, смятат от организацията. "Заплахата от затвор дори за цигара трева, засиленият контрол върху автомобилните водачи, тестуването на ученици и младежи и общата стигма върху употребяващите наркотици роди и засили търсенето на полу-легални, по-евтини и неоткриваеми за тестерите субстанции... а търсенето определя предлагането." Ако мерките продължават да се затягат, каквато е тенденцията у нас, инцидентите като този в "Пирогов" ще зачестяват, защото тийнейджърите вече масово се преориентират към дрогите, за които не могат да ги хванат, прогнозират либертарианците.


Природен и синтетичен канабис


За съществените разлики между марихуаната и дизайнерската дрога

© Reuters

Растителният и синтетичният канабис са две много различни неща. Освен цената им, достъпността и отношението на закона към тях, съвсем различни са и въздействието им и рисковете за здравето. Аргументите за легализиране на канабиса тук са без значение, но заради случая в "Пирогов" е важно разграничаването на растението от синтетичния продукт, защото първото не застрашава пряко живота, а второто - да.


Ефектите на прекомерна употреба на марихуана се свързват с отпадналост, сънливост, нарушена координация, мускулна слабост и понижено кръвно налягане - точно обратните на агресията, която е демонстрирал младежът в онази вечер в "Пирогов", посочват от Либертарианското общество. Освен това ефектите на тревата стават незабележими към третия час след прием чрез пушене, докато момчето е проявило агресия дълго след като е било прието в токсикологията, пресмятат либертарианците. Причината да се установи употреба на марихуана в организма му е това, че веществото остава в кръвта със седмици, докато синтетичните дроги не могат да бъдат уловени, дори когато човек е все още под влиянието им.


"Със сигурност марихуаната не е причинител на това агресивно поведение. Вероятно е пушил марихуана, защото много хора пушат, но употребяват и съзнателно или без да знаят и много други опасни субстанции", коментира и д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости, президент на Българската асоциация за метадоново лечение и член на Борда на директорите на Европейската асоциация за лечение на опиева зависимост в интервю по Нова телевизия.


"Новите наркотични субстанции водят много бързо до пристрастяване, неадекватни реакции, които често са свързани с микропсихотични епизоди, регресивно поведение и много сериозна агресия. Имат много рязко увреждащо действие и с много висок риск за агресивни действия, предозиране и смърт.", казва специалистът.


По думите му тези субстанции заливат и България. "През последните една-две години повечето случаи, за които се съобщава в медиите, са свързани с употребата и комбинираната употреба на такива субстанции. Рядко обаче причината за фаталните инциденти се свързва с реалния причинител", коментира Канчелов. Дизайнерските дроги могат да се приемат по различни традиционни начини например чрез пушене или поглъщане, "но разликата е в това, че те водят до много резки психиатрични и мозъчни увреждания, особено при младите хора, които некритично ги употребяват".


В конкретния случай според специалиста по зависимостите "има преморбидни данни за вероятни личностови и други психични проблеми, което е често срещано при хората, които активно употребяват наркотични субстанции. И комбинирането на такива субстанции може да доведе до резки промени в поведението и психичното състояние".


За съществените разлики между марихуаната и дизайнерската дрога

© Георги Кожухаров


Скрити от света


Доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, публикуван тази година, показа, че най-популярното наркотично вещество сред българите е марихуаната (за която вече има по-евтина, по-силна, но и далеч по-опасна алтернатива), а най-честите потребители са младежите между 15 и 24 години. Същевременно България е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от ученици, а според анализ на Световната здравна организация като цяло подрастващите у нас оглавяват класациите за злоупотреба със забранени вещества.


Дизайнерсата дрога обаче е невидима и за тестерите, и за закона. Това означава, че всички младежи, които са я открили, са извън мрачната статистика и истинската статистика е всъщност много по-мрачна. Обаче свят без наркотици е утопична идея. Строгите мерки срещу притежанието и разпространението им очевидно не дават резултат, още повече когато и самите наркотици еволюират. Трябва да се смени подходът.


Ако фокусът се постави върху превенцията, особено сред учениците и младите хора, картината може би ще се промени, но това няма как да стане достатъчно бързо, че да бъдат спасени всички застрашени животи в момента. Още случаи като този в "Пирогов" ще има дотогава, докогато отговорните институции не насочат усилията си на правилното място. На Исландия й отне около 20 години да замести пороците сред тийнейджърите със спорт и хобита, благодарение на целенасочени управленски решения и добре премислени нови политики. Те са публични и се предлагат на всяка общност и държава, която ги поиска. Остава само и България да ги поиска.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Децата ни израстват в стерилна среда защитени от всякакви трудности. Но човек по природа се нуждае от предизвикателства. Като са лишени от природните предизвикателства младежите си намират изкуствени

  подпис
 2. 2 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Така е! Изключително си прав!
  Онези, които ежедневно се борят за физическото си оцеляване, надали имат проблеми с наркотиците.

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  Ей сега ще наскачат феновете на "тревичката" да ни обясняват колко е безвредна, абе - направо полезна!
  Естествено, не им идва през ума, че като почнеш с трева, логичното е да продължиш с нещо "по-така", за да стигнеш до панделата или направо в гробищата.

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Децата ни израстват в стерилна среда защитени от всякакви трудности. Но човек по природа се нуждае от предизвикателства. Като са лишени от природните предизвикателства младежите си намират изкуствени
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Да, абсолютно!
  Общувам с млади майки и какво ми разправят:
  Обаждат й се след половин час от яслата: детето плачело! Майката да го вземела!
  Трябвало първия месец да го води за по 20-30 минути, да свикнело!
  Нас ни оставяха първия ден в 7 часа и и идваха да ни вземат в 17. Някои от нас поплакваха поплакваха пък се запознаваха с другите деца, сприятеляваха се и за един ден свиквахме.
  На другия ден се обаждат на майката: ДЕТЕТО ИМА СОПОООЛ! Елате да го вземете! Ой какъв невероятен ужас, имало сопол! И мама веднага на лекар-бързо антибиотик за поне 30 лева, че чичко доктор има нужда да изпълнява план към дистрибутора, за да заслужи почивка в Тайланд. Ако се изрепчиш-мислиш лошото на обичното й детенце!

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чета коментарите и не съм особено обнадежден...

 7. 7 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Л Е Г А Л И З И Р А Й

  1914 / 88
 8. 8 Профил на krassik
  krassik
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Хубаво написана статия. Поздравления за авторката.

 9. 9 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Весело

  Естествено, не им идва през ума, че като почнеш с трева, логичното е да продължиш с нещо "по-така", за да стигнеш до панделата или направо в гробищата.
  —цитат от коментар 3 на pag
  Туй е като да кажеш, че като започнеш с тютюн и по-късно хероина ти е вързан в кърпа, че и панделата след това :)

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  с прекалено строгите закони милиционерите и политическите к...ви пазят дръг бизнеса на мутрите и тласкат младежите към химията.

 11. 11 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":Така е! Изключително си прав!Онези, които ежедневно се борят за физическото си оцеляване, надали имат проблеми с наркотиците.
  —цитат от коментар 2 на cristo_n


  Затова в гетата в първия свят и навсякъде из третия свят наркотици няма.
  ...Къде е портала към тази планета? Нещо трябва ли да се пуши за да се попадне там?

 12. 12 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За случаи като този можете директно да обвините Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които, въпреки всички доказателства и изследвания, неведнъж категорично са отказвали да декриминализират употребата на марихуана. Ако един препушил с марихуана стане латентен и с по-ниско кръвно, това за 3 месеца минава, без перманентни повреди по паметта (доказано с изследвания). На такъв човек може да се помогне, ако има проблем. На хората, които са се ориентирали към синтетичните наркотици (което включва и хероин, и амфети, и дизайнерска дрога), в България много трудно може да се помогне. Така че ако детето ви един ден се самоубие заради това, че е препушило с дизайнерска дрога, знаете кого да обвините.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 13. 13 Профил на Marin Aganderov
  Marin Aganderov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":

  Ей сега ще наскачат феновете на "тревичката" да ни обясняват колко е безвредна, абе - направо полезна!
  Естествено, не им идва през ума, че като почнеш с трева, логичното е да продължиш с нещо "по-така", за да стигнеш до панделата или направо в гробищата.

  Защо говориш глупости? От хилядолетия има една истина - забранения плод е най-сладък. Знаеш ли какъв е процента холандски младежи който пушат трева? За последните 10 години процента е спаднал от 33% на 23% именно поради факта, че не е забранено. Ама като ти е толкова акъла в чугунената тиква, защитавай драконовски мерки срещу тревата ( която доказано не може да те убие и доказано не причинява зависимост, за разлика от цигарите и алкохола) .

  Fortuna favet fortibus
 14. 14 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "pavur":
  Ти па много ги разбираш, ма.

 15. 15 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  дизайнерска дрога вземат само парвенюта-либералчета-вегани-гееве. обикновено им пробутват смес от стрит на прах паркизан,диазепам и малко транквилант за гребен,рогат добитък. ганджа пушат само простаците.
  —цитат от коментар 4 на pavur


  Тонът на авторитетно знание го умеете доста добре. Но защо го ползвате за пласране на измишльотини? Някак си на халост е така всичко. Синтетичната трева https://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_cannabinoids била направена от стрит паркизан, диазепам, и транквилант? Хм. Та вие разкрихте всичко. Шеф на Интерпол веднага. Нобел и за медицина и за химия и за мир.
  И за литература, впрочем. Щом за рок-фолк текстове може, защо за авторитени форумни измислици да не може?

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Доста разхвърляна статия. От "искаме си канабиса", до заместването на дрогата със спорт за 20 години.
  България отново на първо място сред младежите по дрогирани.
  А България е обречена на евтина дрога, защото: бедно общество = дрогирана младеж...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#9:"cristo_n"][/quote]

  За това не зная , но гробищата са ти вързани в кърпа....

 18. 18 Профил на Prozerpina
  Prozerpina
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Личи си, че повечето коментирали тук хал хабер си нямат нито от марихуана, нито от по "тежки" наркотични вещества. Твърдението, че тревата е "входен" наркотик към по-опасни такива има същата причинно-следствена връзка и стойност, като твърдението, че всеки умрял през Втората световна е ял картофи преди това. Страните в Западния свят една след руга легализират или декриминализират марихуаната, само тук нашите примитивни управници я класифицират като високо рисково наркотично вещество наравно с хероина. Преди 15-20 години много малко хора пушеха трева, а тези които я продаваха я гледаха по нивите в селата. Цената за един килограм беше от 100 до 300лв. Дойде обаче бащицата, стана секретар на МВР и реши да направи партия с мутрите, които се усетиха, че продажбата на марихуана е неразработена златна мина. Все пак, много повече пушат коз, отколкото дурсат херца или тупат бяло. За месец-два на всички "фермери" бе поставен ултиматум - или да почнат да продават за кварталния бос или да излязат от бизнеса под риск за живота си. Цената се дигна с хиляди проценти, а по времето на самото превземане на пазара започнаха да се продават цигари с марихуана със специални печати по тях. Ако продаваш трева без печата на местния дерибей те бият или по-лошо. Ъпсурд пееха, че помнят когато джойнта бил левче. Истината е, че беше дори по-малко. Сега грамът е грубо около 20лв. Вие сметнете как и защо нещо, което има производствена стойност по-ниска от тази на картофа и расте практически на всякъде, и във всякакви условия сега струва толкова много. А тези, които се борят за легализирането могат да бъдат сигурни, че докато България е на бащицата и неговите мутри, никога няма да могат да спят спокойно. Защо ли? Защото всички сега (освен пушещите) са на далавера. Мутрите печелят милиони, простите куки си докарват дневно стотици от изнудване на клети тийнейджъри, а цацаратурата редовно тръби гордо как е заловила мастити пласьори (хванали някой тийн с 30 грама). Аз съм на 34 години. Пуша трева от 14 годишен. За това време не станах наркоман - напротив! Порастнах здрав психически и физически мъж. Завърших елитна софийска гимназия, Софийския университет и направих магистратура в чужбина. Сега работя и давам по 500лв месечно данъци на тази скапана държава, която обаче продължава да ме третира като престъпник за това, че от време на време обичам, като се прибера изтормозен от работа да си вдигна краката на дивана, да си пусна някоя комедия и да пуша един коз. Новата далавера е с полевите тестове за наркотици за шофьори, които забележете са с завишена чувствителност към трева. Защот ли? Така МВР ще попълни дупките в бюджета си. А простият народ ликува как улиците ще станат по-безопасни... Вие виждали ли сте напушен шофьор? Знаете ли че средно статистическият такъв кара три пъти по-внимателно за разлика от пияният такъв и трезвият такъв. Да не говорим, че тези тестове хващат часове и дни след като си пушил. Значи, за алкохол има 4 часа период и после всичко е ок, но ако аз вечерта пуша един коз и сутринта тръгна на работа, хващат ме и ми съсипват живота, въпреки че реално вече действието отдавна е преминало. Дизайнерските наркотици имат успех точно заради тази корумпирана рестриктивна политика, по която си приличаме с държави като Иран, Индонезия и други такива „демократични“ и развити страни. Та така... Малко се поувлякох, но това ми е болна тема.

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Доста малоумни коментари по-горе, явно някой пак е чел на две на три. В статията ясно са описани радикални промени в поведението в рамките на една седмица. Не одобрявам легализацията и употребата на марихуана, но е малко вероятно да има сорт марихуана, който да предизвика такива поведенчески прояви за толкова кратък срок. (Не разбирам ако допускаме че е марихуана довела до такива резултати защо има коментари в подкрепа на нейната легализация???). Версията на бащата за едноседмично "промиване на мозъка" от секта е пълна глупост и невежство. Прави са лекарите младежът явно е опитал и/или прекалил със синтетичен наркотик с неясно качество и това се е оказало пагубно. Бил вързан ама успял сам да се освободи?

  Умерен толераст
 20. 20 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "Prozerpina":

  И аз така смятам. Пуша понякога и като цяло съм против пушене и шофиране. Все пак те прави малко по-неадекватен. Относно проверките обаче, трябва да се измисли начин да се установява и колко ти действа в момента активното вещество. Примерът, който даде - за пушене вечер и проба сутрин е валиден и наистина проблемен.

  Относно т.нар. дизайнерски дроги, а и всякаква синтетика - твърдо против съм и ако не употребяващите, то поне "вносителите" трябва да са сериозно наказвани.

  Щом така не може, обратното ще става.
 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Забраната е много по-лесна и неефективна от просветата. Но това не е само работа на училищата. Семействотоо трябва да подходи съшо с много мъдрост и такт към децата си още от най-ранна възраст.
  За себе си, мога само да благодаря на родителите си. Никога нищо не ми е било забранявано. Вино ми дадоха да опитам на 9 години, кафе също горе-долу тогава. До към 15 годишна възраст с това си остана - по глътка вино на Коледа, Нова Година, Великден, на рождени и имени дни. На 16 се научих да пуша (докато се учех да карам кънки на лед), но никога не пропуших истински и сега цигари не докосвам, 2-3 пъти годишно запалвам наргиле. От 17-18 започнаха да ме обучават как се пие, така че да не се напивам, а да нося. За един лекар се оказа много важно умение. На 19 опитах марихуана, но по-възрастни колеги медици ме поучиха как се прави интелигентно, та да няма напушване (например да не комбинирам с алкохол). И сега от време на време запалвам - също не повече от 2-3 пъти годишно. Твърда дрога не съм докосвал.
  Но доколкото се познавам, ако бяха ми забранявали и наказвали, щях нарочно да го искам. И, мисля си, че повечето хора са така.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на omw11517649
  omw11517649
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много ми е странен този дебат за тревата и към какво води употребата й, а в същото време никой не коментира употребета и зависимостта от алкохола и колко сериозен проблем е това ...

 23. 23 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  едно време по соца си пиеха ракия в 9 часа на закуска .и вечерта се пребиваха до смърт.тогава беше здрав соц строй !сега се дрогират с разни синтетики като марихуаната вече е стара. Кой както иска ама всичко е едно:За Пари става въпрос!

  Долу рушистите и фашистите
 24. 24 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  В момента тече МВР акция - хайки с полеви тестове за трева. Трикът е че тревата остава в кръвта доста дълго време и на практика не можеш да докажеш кой кога е пушил. Идват избори все пак, нужни са кинти. Иначе, намираме се в държавата, където е ОК да се напиеш като свиня предната вечер и на следващия ден да караш с тежък главобол. Ако си дръпнал малко трева преди седмица обаче е голям проблем.

 25. 25 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Ей сега ще наскачат феновете на "тревичката" да ни обясняват колко е безвредна, абе - направо полезна!Естествено, не им идва през ума, че като почнеш с трева, логичното е да продължиш с нещо "по-така", за да стигнеш до панделата или направо в гробищата.
  —цитат от коментар 3 на pag


  Дам, като пиеш една бира пък логичното е да станеш алкохолик.

 26. 26 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":

  Това е една доста нелогична логика :)
  Направо не я разбирам

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Стига ве деа мама му, доста правилни неща са написани и накрая .. НА ИСЛАНДИЯ!
  На исландия ако и сложиш един полицай на входа, един на изхода и един вътре, ще познават населението поименно

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#18] от "Prozerpina":

  Евала човек. Не си се поувлякъл а напротив, това трябва да се набие в главите на населението, защото ... абе ето защо - виж статията.

 29. 29 Профил на dakatarules
  dakatarules
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#18] от "Prozerpina":

  Prozerpina от eRepublik? :D

 30. 30 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#24] от "kapitan_laino":

  Има ли значение дали си пушил предната вечер или преди 10 вечери - явно си употребил нещо, забранено от закона.
  Личното ми мнение е, че тревата не влияе по-зле от алкохола, но някак ме дразни мисълта, че 16г. деца ще пушат трева ежедневно защото животът им бил "тежък". Едно е да си на 25-35г. и да пушиш след работа, тогава и глупости няма да вършиш, но при подрастващите е малко по-различно. Най-малкото - ти си шофьор от 10г., а той от 1 месец - дали резултатът ще е същия? Иначе казано - мисля, че е добре да се дава разрешително за пушене на трева, но да е индивидуално. Примерно след някакъв психо тест или нещо подобно, за да има някакъв минимален контрол.

 31. 31 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Психо диспансерите в БГ от няколко години се пълнят с повече и повече млади момчета и момичета, изтряскали от синтетична дрога. И аз имам един познат, който на една коледа в рамките на 2-3 дена се превърна от обикновен келеш в "избрания" - 3 месеца изкара в психодиспансер докато го изпишат, после на хапчета я караше за поне още 1 година докато се стабилизира в главата. В неговия случай - продължителна употреба на амфети.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 32. 32 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#24] от "kapitan_laino":Има ли значение дали си пушил предната вечер или преди 10 вечери - явно си употребил нещо, забранено от закона.Личното ми мнение е, че тревата не влияе по-зле от алкохола, но някак ме дразни мисълта, че 16г. деца ще пушат трева ежедневно защото животът им бил "тежък". Едно е да си на 25-35г. и да пушиш след работа, тогава и глупости няма да вършиш, но при подрастващите е малко по-различно. Най-малкото - ти си шофьор от 10г., а той от 1 месец - дали резултатът ще е същия? Иначе казано - мисля, че е добре да се дава разрешително за пушене на трева, но да е индивидуално. Примерно след някакъв психо тест или нещо подобно, за да има някакъв минимален контрол.
  —цитат от коментар 30 на koalimar


  От една страна, ако е законно, ще се спазват същите възрастови ограничения като с продажбата на алкохол и цигари.
  От друга страна, да, тинейджърите често имат свои проблеми, с които се справят чрез "патерици" започващи с бира и цигари, и свършващи с рязане на ръцете си, дишане на лепило, и бягане от вкъщи.
  Т.е. ако човек приеме че алтернативата на "тревата като емоционална патерица" не е младежът да е отличник и спортист, а просто алтернативата ще е хапове или себе-кълцане--тогава вече подхождаме с разум, а не емоции, към казуса.

 33. 33 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#30] от "koalimar":

  Аз не разбирам защо трябва да е забранено нещо при положение ,че не вреди на околните и че има легални ред други алтернативи, които са в пъти по-опасни или вредни? А 16-годишните технически нямат право нито на алкохол, нито да шофират.

 34. 34 Профил на Prozerpina
  Prozerpina
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#29] от "dakatarules":

  Един друг живот ;)

 35. 35 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Офф с таа дизайнерска дрога и параноята около нея - истината е че не може да се ограничат наркотиците поради ред причини.
  1-вата има много наркотици ( журналисите са доста спрели и не им се рови в нета), но още с откриването си на синтетичните стимуланти като амфетамина са открити след това 50 000 синтетични стимуланта. А сега не искам и да си представям колко са.
  2-рата всеки има интернет и в нета има всякакви хора със всякакъв опит с различни вещества и съвети за тях- като се почне от амазанските джунгли с какви ли не разтения и животни до домашна направа на какви ли не неща дето "ловят". Тези неща не са описани в закона няма и да бъдат. Не само журналиситте а и прокурорите и полицаите не им се рови в нета.
  3-тата. Липсата на контрол адекватен от страна на полицията. Следния пример: какъв е смисъла да ровиш по джобовете в метрото и на улицата - вместо да ровиш по джобовете на хората около увеселителни заведения и партита (където всъшност се употребяват). Ходил съм на 100-тици такива един полицай не съм виждал. Истината е че имат закрила такива заведения.
  4-тата. Организиранта престъпност която е винаги се оказва не с едни а с 5 гърди пред полицията.
  5-то - възпитание
  6то - училище
  7мо - родители които са заминали в чужбина и са оставили децата на бабите тук с кинти
  8мо
  9-то.....


  ИСТИНАТА Е ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
  и насочване на изхабения ресурс за по смислени неща

 36. 36 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стигнал съм до същия извод като колегата по-горе: в тази мутренска страна няма как да се легализира тревата.

  I had a dream, Joe
 37. 37 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#18] от "Prozerpina":

  Човеко, подписвам се и аз под всяка дума от това мнение. Че даже сме връстници, само че аз съм жена. Всичко казано от теб го помня много добре и си важи до ден-днешен. С одобрението на по-голямата част от обществото, разбира се. Особено радостта от това, че вече хващаме "надрусаните" шофьори. Но то е от простотия, от незнание.

 38. 38 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Борбата на държавата трябва да е съсредоточена на 100% срещу синтетиката и хероина.
  Дори и кокаина не е проблем в БГ, защото малцина го употребяват, а и употребяващите кокаин със сигурност не са "бъдещето на българия", а по-скоро миналото и.

  Всеки родител трябва да е наясно с голямата заплаха, която води синтетиката и да работи системно с децата си по превенция. В крайна сметка всичко започва в семейството и накрая семейството е това, което страда най-много. Всеки родител трябва да е на ясно с тези опасности и да участва в превенцията, ако разчиташ на държавата (прокурори, съдии, милиционери) да ти пази децата - забрави!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hasta La Vista antifascista OI!":

  ВЧЕРА !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#40] от "sa6":

  мн си зле - личи си че нямаш никва представа за нещата. от тревата нямаш халюцинации бе професорчо. Тестовете са супер чувствителни. Аре като си толко "умен" се нокаутирай с 2 шишета ракия - гарантирам ти че след 2 дена ще покажеш 1 на дрегера. Ти си живееш в някъв измислен свят май май - само храниш по опитните от тебе с веществата

 43. 43 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#42] от "touchthis":

  нямам и желание да придобивам опит с веществата. Иначе и аз съм привърженик на легализирането, при това на всички видове дрога. Така проблемът ще се реши от самосебе си. Виждам, че ти не претендираш да си много "издигнат", но онзи гоУемия, дето учил и работил по чужбините и сега плаща големи данъци, сигурно е чувал че в сериозните фирми в САЩ правят същите тези тестове на КАТ върху служителите си? На мен са ми ги правили, ама той няма как да знае, защото най-вероятно е работил нещо в доставките там.. Айде със здраве

  Евроатлантида
 44. 44 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#43] от "sa6":

  ти си ушев то си ти личи :) затва ти праат тестове . ама "приятелю" мога да те светна че в ИТ сектора всички пушат трева - а там са очевидно доста по умни от това което е останало тебе и професията ти (с която толкова се гордееш и с която толкова си закостенял)

 45. 45 Профил на lnv03536310
  lnv03536310
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#30] от "koalimar":

  Употребата на наркотици не е забранена! Забранено е притежанието и разпространението.

 46. 46 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Имам познат,умрял от употреба.Умря в краката на майка си,паднал на прага на дома.Дете на много близко семейство едва го спасиха от дрогата.Моя позната беше на едногодишно лечение в Швейцарска клиника.Не ми се иска да продължавам,всеки има такива познати,но явно тук,в този форум,има прекалено много НАРКОМАНИ.Да,НАРКОМАНИ.
  Е,всеки си избира живота,но аз свестен НАРКОМАН не съм видял.
  Впрочем,тъй като сте все високоАнтилигентни,прочетете последните данни в медицинската литература за марихуаната.На *англичански* са,да знаете.

 47. 47 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Няма съществена разлика между различните видове дроги. Всички са много опасни, особено за подрасващи. От Дневник по-добре да не се компрометират, като защитават наркоманите, пушещи трева.

 48. 48 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#40:"sa6"][/quote]

  И кокаина и хероина не се хващат след ден от теста. Айде сега от трибуната: "Това научно доказва че тревата е десет пъти по-вредна от кокаина и хероина."
  И за вас половин дузина нобели за принос към науката.
  ...Пиянска работа;)

 49. 49 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#46] от "tedif":

  едно питане - всички имаме и познати починали/осакатени/и т.н от алкохола и цигарите .... те наркомани ли са?

  Ако всяка вечер пред телевизора пиеш по 2 бири или 100 гр ракия ти по НЕопасен ли си от друг, който вместо алкохол пуши джойнт?

  1914 / 88
 50. 50 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#46] от "tedif":

  Да ти имам мелодраматиката.... умрял от употреба на какво точно? И аз имам познати. Единият, най-големият пич на класа, уби трима и себе си в катастрофа с автомобил, пиян с ракия. Голем беше той. 15-годишен. Другият не знам жив ли е още щото се опитваше да се самоубие с пиене и не можах да му помогна, затова просто се отдалечих. Защо точно го правеше не знам. И баща му беше алкохолик. И един чичо имам, дето пушеше цигари с тютюн и нищо друго, ама по много. Замина си на няма и 50, от рак, точно му се беше родило внуче. И други познавам. Типична история в село: мъжът се напива със съседа, заспива, съседът почва да ебе жена му, той се буди и го убива с брадва, отива 30 г. затвор. Нормална пиянска история.

  И така.

 51. 51 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 522 Неутрално

  За да не се трови никой-ЛЕГАЛИЗАЦИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ. Що тези химии не вървят в Амстердам? Или в Лос Анджелис или Ямайка?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK