За съществените разлики между марихуаната и дизайнерската дрога

За съществените разлики между марихуаната и дизайнерската дрога

© Анелия НиколоваОсемнайсетгодишен младеж преби медицинска сестра в "Пирогов" миналата седмица, след като бил приет в токсикологията за "употреба на марихуана". Бил завързан, но успял да се освободи сам според твърдението на болницата и часове по-късно е сложил край на живота си.


По разказа на бащата на момчето седмица преди трагедията започнали внезапни коренни промени в поведението му. Спрял да спортува и да контактува с близките си, започнал да проповядва религиозни и сатанински послания, смятал, че е "избраният". Бащата си обяснява промяната със "секта, която го е зомбирала", защото младежът не взимал наркотици, освен че пушел марихуана. Специалисти по зависимостите обаче дадоха друго предположение - синтетични наркотици или т. нар. дизайнерска дрога, която може да действа точно така - с резки животозастрашаващи промени в поведението.


От "Пирогов" отказаха да дадат на "Дневник" подробности дали пробите от младежа показват наличие на други наркотични вещества. Те повториха само информацията от деня на инцидента, че чрез тест е установена употреба на марихуана, но не пожелаха да уточнят и какъв е бил тестът. Въпросите какво точно е взело момчето и какви са проверките, които правят в токсикологиите, обаче са съществени, защото от това може да зависи животът и на други осемнайсетгодишни хора в разцвета на силите си.


Какво е дизайнерска дрога и защо съществува
Дизайнерска дрога е популярното название на ново поколение наркотични вещества, които масово заливат пазарите в последните пет години. Първият потресаващ случай, който насочи вниманието към тях, е от 2012 г. когато мъж под влиянието на "новото LSD" изяде лицето на бездомен човек на улицата в Маями. През 2013 г. ООН предупреди, че тези нови видове наркотици, идващи предимно от Китай, се разпространяват със светкавична скорост и се превръщат в сериозна заплаха. А през 2017 г. броят на синтезираните нови формули, достъпни в целия свят, е вече тройно повече от тогава - около 650.


Тези наркотици се произвеждат от комбинации от разнообразни химични, промишлени и дори строителни материали, което ги прави невъзможни за улавяне с познатите наркотични тестове. И понеже властите не смогват на темпото, с което навлизат, за да ги вписват в списъците със забранени вещества, та са и на практика легални.


Още по-достъпни са и заради ниската си цена. В репортаж на "България он ер" младежи споделят, че 3-4 цигари от така наречената "билка", която прилича на синтетичен канабис, струват 10 лева и се намират много лесно. В материала Стефан Бакалов от Агенция "Митници" коментира, че суровината е изключително евтина и за 1000 долара можеш да поръчаш един килограм от Китай, а от един килограм се получават 10 хиляди дози.


Производството на дизайнерска дрога е "с една единствена цел – да се заобикаля анти-дрога законодателството и ограниченията за внос-износ, произвеждайки абсолютно нова субстанция и ново химическо съединение, което все още не фигурира в забранителните списъци. По този начин за кратък период от време пазарът може да бъде наводнен с нещо, което е евтино, силно потентно, законно (не е все още забранено) и без никаква информация и изследвания за дозите и ефектите му върху човешкия организъм", коментират в анализ по темата от Българско либертарианско общество.


Строгите политики и мерки срещу традиционните наркотици са довели дотук, и особено в България, смятат от организацията. "Заплахата от затвор дори за цигара трева, засиленият контрол върху автомобилните водачи, тестуването на ученици и младежи и общата стигма върху употребяващите наркотици роди и засили търсенето на полу-легални, по-евтини и неоткриваеми за тестерите субстанции... а търсенето определя предлагането." Ако мерките продължават да се затягат, каквато е тенденцията у нас, инцидентите като този в "Пирогов" ще зачестяват, защото тийнейджърите вече масово се преориентират към дрогите, за които не могат да ги хванат, прогнозират либертарианците.


Природен и синтетичен канабис


За съществените разлики между марихуаната и дизайнерската дрога

© Reuters

Растителният и синтетичният канабис са две много различни неща. Освен цената им, достъпността и отношението на закона към тях, съвсем различни са и въздействието им и рисковете за здравето. Аргументите за легализиране на канабиса тук са без значение, но заради случая в "Пирогов" е важно разграничаването на растението от синтетичния продукт, защото първото не застрашава пряко живота, а второто - да.


Ефектите на прекомерна употреба на марихуана се свързват с отпадналост, сънливост, нарушена координация, мускулна слабост и понижено кръвно налягане - точно обратните на агресията, която е демонстрирал младежът в онази вечер в "Пирогов", посочват от Либертарианското общество. Освен това ефектите на тревата стават незабележими към третия час след прием чрез пушене, докато момчето е проявило агресия дълго след като е било прието в токсикологията, пресмятат либертарианците. Причината да се установи употреба на марихуана в организма му е това, че веществото остава в кръвта със седмици, докато синтетичните дроги не могат да бъдат уловени, дори когато човек е все още под влиянието им.


"Със сигурност марихуаната не е причинител на това агресивно поведение. Вероятно е пушил марихуана, защото много хора пушат, но употребяват и съзнателно или без да знаят и много други опасни субстанции", коментира и д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости, президент на Българската асоциация за метадоново лечение и член на Борда на директорите на Европейската асоциация за лечение на опиева зависимост в интервю по Нова телевизия.


"Новите наркотични субстанции водят много бързо до пристрастяване, неадекватни реакции, които често са свързани с микропсихотични епизоди, регресивно поведение и много сериозна агресия. Имат много рязко увреждащо действие и с много висок риск за агресивни действия, предозиране и смърт.", казва специалистът.


По думите му тези субстанции заливат и България. "През последните една-две години повечето случаи, за които се съобщава в медиите, са свързани с употребата и комбинираната употреба на такива субстанции. Рядко обаче причината за фаталните инциденти се свързва с реалния причинител", коментира Канчелов. Дизайнерските дроги могат да се приемат по различни традиционни начини например чрез пушене или поглъщане, "но разликата е в това, че те водят до много резки психиатрични и мозъчни увреждания, особено при младите хора, които некритично ги употребяват".


В конкретния случай според специалиста по зависимостите "има преморбидни данни за вероятни личностови и други психични проблеми, което е често срещано при хората, които активно употребяват наркотични субстанции. И комбинирането на такива субстанции може да доведе до резки промени в поведението и психичното състояние".


За съществените разлики между марихуаната и дизайнерската дрога

© Георги Кожухаров


Скрити от света


Доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, публикуван тази година, показа, че най-популярното наркотично вещество сред българите е марихуаната (за която вече има по-евтина, по-силна, но и далеч по-опасна алтернатива), а най-честите потребители са младежите между 15 и 24 години. Същевременно България е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от ученици, а според анализ на Световната здравна организация като цяло подрастващите у нас оглавяват класациите за злоупотреба със забранени вещества.


Дизайнерсата дрога обаче е невидима и за тестерите, и за закона. Това означава, че всички младежи, които са я открили, са извън мрачната статистика и истинската статистика е всъщност много по-мрачна. Обаче свят без наркотици е утопична идея. Строгите мерки срещу притежанието и разпространението им очевидно не дават резултат, още повече когато и самите наркотици еволюират. Трябва да се смени подходът.


Ако фокусът се постави върху превенцията, особено сред учениците и младите хора, картината може би ще се промени, но това няма как да стане достатъчно бързо, че да бъдат спасени всички застрашени животи в момента. Още случаи като този в "Пирогов" ще има дотогава, докогато отговорните институции не насочат усилията си на правилното място. На Исландия й отне около 20 години да замести пороците сред тийнейджърите със спорт и хобита, благодарение на целенасочени управленски решения и добре премислени нови политики. Те са публични и се предлагат на всяка общност и държава, която ги поиска. Остава само и България да ги поиска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK