Бюджетът за здраве крие рискове от фалити на поликлиники, смятат от лекарския съюз

Бюджетът за здраве крие рискове от фалити на поликлиники, смятат от лекарския съюз

© Юлия ЛазароваПредвидените в бюджета средства за общопрактикуващите лекари и Диагностично консултативните центрове (бившите поликлиники, б.а.) са недостатъчни, обяви днес по Нова телевиция председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той уточни, че при поискани от съюза през юли допълнителни 23 милиона лева за сектора, увеличението е с едва 9.9 млн. лева.


За общопрактикуващите лекари са предвидени със 7 млн. лева повече, при поискани 10 млн, а за ДКЦ-тата 2.9 млн, при искани 13 млн, уточни д-р Грозев.


Според него, ако бюджетът бъде одобрен в настоящия си вид, бившите поликлиники ще дават между 80 и 85% от парите си за заплати. "Какво остава за разплащане с контрагенти, плащане на ток, вода и отопление", попита председателят на Българския лекарски съюз.


Той не изключи фалити, като най-застрашени били ДКЦ-тата, които имат най-много работа. Според д-р Грозев начинът на разпределение на парите за здраве не кореспондира с идеята на правителтво за изнасяне на част от ангажиментите на болниците към бившите поликлиники.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK