От диабет умират повече хора, отколкото от СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно

Не всички диабетно болни се нуждаят от инсулин. Промяна в начина на живот може да е достатъчна за голяма част от хората с тип 2.

© Надежда Чипева, Капитал

Не всички диабетно болни се нуждаят от инсулин. Промяна в начина на живот може да е достатъчна за голяма част от хората с тип 2.Ако до неотдавна световните здравни служби само предупреждаваха за опасността от епидемия от диабет, сега тя вече е факт. Диабетът е световна епидемия, която взима по 5 милиона жертви всяка година - повече, отколкото са жертвите на СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно. Само за последните 35 години болните са се увеличили 4 пъти и сега са 422 милиона по света, а поне половин милион от тях са българи.


Такава равносметка направи в месеца за борба с диабета проф. Цветалина Танкова, началник на клиника по диабетология към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" и ръководител на Клиничен център по ендокринология и геронтология в Медицински университет - София. По думите й проблемът е сериозен и мащабите на болестта са такива, че скоро няма да има семейство, което не е засегнато от нея. Обаче на този фон от ново национално проучване за България, което тя представи, личи, че информираността на хората за опасността от диабет намалява, вместо да се увеличава.


Мащабите на епидемията


В момента един от всеки 11 души по света е болен от диабет (8.5% от населението), но прогнозата на Световната здравна организация е, че за следващите 20 години делът им ще е вече над 10%. Двата вида диабет обхващат всички възрастови групи, като над половин милион са децата засегнатите от диабет тип 1 и се нуждаят от прием на инсулин през целия си живот.
Голямата част от случаите обаче - 90% от всички - са на диабет тип 2 сред възрастни, но също и все повече сред деца. Това е диабетът, който се появява най-вече заради лошия начин на живот и съответно е предотвратим. А една от седем бременни жени има гестационен диабет, което е подценяван проблем, изреди проф. Танкова.


За България прогнозата на СЗО вече е факт, като по изчисленията на здравната служба за 2016 г. 10.3% от българското население, или около 700 хил. души, са засегнати от болестта. Официалната статистика у нас е за около половин милион души с диабет, но специалистите вярват, че има поне още около 200 хиляди, които не знаят, че са болни, и вероятно няма да разберат, докато не се появяват неизбежните усложнения.


Неглижиране на проблема


Въпреки огромната налична информация за диабета и периодичните кампании на здравните служби вниманието на хората все още не е насочено към превенцията и правилния контрол на заболяването. Представителна анкета за България, проведена тази година, показва, че масово не се познават симптомите на диабета, макар и да се осъзнават опасностите за здравето, които създава.


Жаждата, сухотата в устата, учестеното уриниране и лесната уморяемост са най-разпознаваемите първи симптоми на диабета, само че много от хората, които идват в клиниката за диагностика, казват, че са ги имали от много време и това не им е направило впечатление, разказа проф. Танкова. От анкетата, която е направена за пръв път през 2013 г., личи, че сега само малко над една трета от хората разпознават симптомите, докато преди четири години около две трети са били наясно с тях. Точно заради това в голяма част от случаите у нас диагнозата идва късно, когато вече има по-сериозни поражения по организма.


Има проблем с информираността и на хората, вече диагностицирани с диабет, особено за това колко често да следят стойностите на кръвната си захар и какви трябва да са те. Една трета от тях не са посещавали лекар в последната година и не са измервали гликирания си хемоглобин (средната стойност на кръвната захар за последните три месеца). 20% дори не знаят какво е това и защо е важно.


Рисковите фактори и помощ


За диабетно болните в България са достъпни всички видове терапии, включително и най-новите, които се покриват от здравната каса. Технологиите и условията за лечението у нас са добри, осигуряват се вече и инсулинови помпи и консумативите за тях, но проблемът е, че има много необхванати, а около половината от тези, които са - не упражняват добър контрол върху болестта си, обобщи проф. Танкова.


Много повече усилия здравната система и самите хора трябва да насочат към превенцията, като познават рисковите фактори, смята специалистът. Те са:


- на първо място наднорменото тегло
- заседналият начин на живот
- нездравословното хранене и преяждане
- стресът
- тютюнопушенето


Има и фактори, които са извън контрола на човек, като генетичната предразположеност и факторите на околната среда, но ако в семейството има диабетно болни, това означава още по-голямо внимание към правилния начин на живот за превенцията му. Всички други фактори подлежат на промяна и дори човек в преддиабетно състояние може да се избави от участта на диабет тип 2, ако положи усилия. Може да започне, като например провери гликирания си хемоглобин и се консултира със специалист.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  Тихият убиец не прощава. Разбира се боклуците, които се предлагат БЕЗНАКАЗАНО на пазара за храни са един от главните проичинители но на ГЕРБ не им "пука" за раята.
  Стресът от начина на живот също не тревожи политикви и меринджеи.
  Масовият спорт се неглижира.
  Цигари и наргилета не се забраняват и забраните за пушене на закрито и в превозни средства за масов транспорт масово се нарушават.
  ВИДИМИ резултати !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  А нали от диабет не се умира?
  Умира се от нещата, които предизвиква през годините, докато си болен ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  при екстремни кризи (войни, бедствия) е установено, че пушачите могат да издържат много повече без храна, отколкто без цигари (и алкохол = пиячите).
  Няма сила на тази земя, която може да бастиса тутунъ.

 4. 4 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Герб въведоха забраната за пушене на закрити обществени места и мерки за поне някакъв контрол върху качеството на храните.

  Срещу което основно русоробите побесняхте щото било 'ограничаване' на права. Разбира се това сега по никакъв начин не ви пречи нагло да лъжете и манипулирате.

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 5. 5 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Нито дума за захарта и другите вредни въглехидрати???
  диабетът убива повече хора от много други болести взет заедно освен споменатите. Но като се спомена за данък вредни храни в България повечето хора бяха против....

  Истината ни прави свободни.
 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#4] от "saint evlampi":

  требе да се изкопаят статиите от времето на въвеждането на забраната за пушене на обществени места и да се видят коментарите на тутунените талибани.

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 996 Неутрално

  При толкова химикали, които поглъщаме, направо си е чудо, че сме още живи. Отделно пластмасите, които са навсякъде и също ни тровят.

  " Плодородна беше земята българска… А сега? Всичко се отрови и вие го ядете – ето откъде се взимат болестите. Алчните за пари за хората не мислят. Ама никой не е по-силен от Природата. Тя ще си връща. Големи промени ще има в Природата.

  (Баба Ванга пред Бойка Цветкова)"

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Диабетът е болестта на мързела и безволието.Всеки знае трите основни начини на превенция и лечение-повече физическа активност,поддържане на здравословно тегло и ограничаване приема на захар.Ама колко от болните ги спазват?Естествено има и изключения,но имам предвид масовият случай.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#4] от "saint evlampi":

  ти можеш ли да четеш? хайде напъни се.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ф.Нинов":

  Може просто да не се произвежда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#5] от "Forrest Gump":

  Изкуствените подсладители са много по-опасни за организма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 639 Гневно

  В България кампании за диабета!?Друг път.Лекарствата са изключително скъпи а тест лентите за измерване на захарта ,която трябва да се мери няколко пъти на ден също!За профилактики,изследвания и вливания,както и информации и брошури въобще няма смисъл да говорим!Извън големите градове,изобщо няма смисъл да говорим!Абсолютна безхаберност от страна на държавата!Цената за лекарства и консумативи стига 100лв. на месец,при това със намаленията на НЗОК!При нищожни пенсии и калпави заплати,кое по напред?Никакви профилактики в държавата за каквото и да било,а искат да сме здрави и работоспособни.Може,но не и у нас.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#8] от "mushashi":

  Явно много си млад и неопитен. Нямаш представа как силен стрес може да го отключи за часове дори при спортисти и непушачи. Разбира се ако не те е убил на момента.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  някой ако е наясно моля да СПОДЕЛИ.....?????!!!!....ако има ДИАБЕТ иследванена УРИНАТА ще ГО ОТЧЕТЕ ЛИ......????????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Корнелия Нинова е най-големият тутунен лобист в страната. Самата тя казва в интервюта, че пуши по две кутии цигари на ден.... и нищо й няма.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ф.Нинов":

  Тя така си мисли, защото е още млада. Бойко ги отказа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#14] от "kesh":

  ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНАТА ПРИ ДИАБЕТ: https://goo.gl/1SSqVj

  ИЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛЮКОЗА В УРИНАТА: https://goo.gl/Gospcw

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#14] от "kesh":

  има един стар еврейски метод - отиваш и пикаеш да мравуняк -ако мравките дойдат и проявят интерес трябва да отидеш на лекар.
  Значи и в урината показва.ю
  Друг въпрос е колко хора си правят пълна кръвна картина всяка година.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#12] от "Plamen Shopov":

  В повечето държави лентичките са безплатни за болните .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  трябва да се разровим в мрежата да видим, дали навремето БСП бяха главната сила на протеста против въвеждане на забраната за пушене?

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2203 Весело

  До коментар [#5] от "Forrest Gump":

  “Нито дума за захарта и другите вредни въглехидрати???”
  А също нито дума водата, която “убива” чрез удавяне. Нито дума и за инжектирания допълнително инсулин, с което се потиска всякакво функциониране на задстомашната жлеза, ако и да е леко нарушено.

  “диабетът убива повече хора от много други болести взет заедно освен споменатите.”
  И как ги убива? Като старостта за 100 и кусур години или като ебола/СПИН за три месеца?

 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#17] от "baba_zozolana":

  БЛАГОДАРЯ ЗА ИНФОТО......!!!!!....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А ти можеш ли да осмисляш написаното?
  Не минава статия без да лъжеш и внушаваш, че при вашите комуноидни управления....как беше....всичко е за благото на човека. На човека даже му знаем името.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ЩЕ ГО ТЕСТВАМ......!!!!!€€€€...... ЕВРЕЙТЕ СА МЪДРИ ХОРА........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ф.Нинов":

  Първо- това не ме интересува!
  Второ - няма никакво значение !!
  Трето - мисля, че това бе приоритет на ДПС !!!
  Четвърто - ГЕРБ си лапат лептата от акциза без да се замислят !!!
  Пето - никой не се бори с колосалната контрабанда, така че ти сметни кой в момента е най-силен да осигурява чадърът !!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Весело

  До коментар [#23] от "Росен (Путлер капут)":

  пак си сгрешил рейса и адресата. тежка вечер???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#24] от "kesh":

  А не е ли по-лесно, по-бързо и по-надеждно просто да си направите кръвно изследване - елементарно изследване на кръвна захар или пък глюкозотолерантен тест (натоварване с глюкоза), за да проверите дали имате инсулинова резистентност, или грубо казано, предвестника на диабета?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 28. 28 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#3] от "Ф.Нинов":

  Какво се има предвид под "могат да издържат повече без храна, от колкото без цигари"?
  Без храна ще умрат, а без цигари могат да живеят.

 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Всъщност, диабетът убива рядко пряко - при екстремна хипергликемия (гликемия = ниво на глюкоза в кръвта) над 33 ммол/л глюкоза в серума може да се получи кетоацидоза (много кетони в кръвта) и кома (дълбоко безсъзнание) и да се умре. Другият начин е тежка хипогликемия под 1.5 ммол/л глюкоза в серума - пак кома уи смърт.
  Диабет тип 1, който започва в детска възраст, по-често е толкова нестабилен и е по-опасен за хипергликемична или хипоглимечична кризи и кома. Диабет тип 2 е обикновено стабилен. В последно време се говори и за тип "нито-1/нито-2", който диабет възниква като тип 2 и има неговите рискови фактори, но почти от самото начало се регулира само с инсулин и е биохимично нестабилен с риск от кома, както е при диабет-1.

  Като изключим прякото застрашаване на живота от кома, диабетът убива косвено. Ликвидира кръвоносните съдове, периферните нерви, компрометира имунната система. Пораженията са бавни, ноо неумолимо напредватт. Добрата компенсация на диабета със стойности на гликемията от 5 до 10 ммол/л на гладно забавят, но не могат да върнат уврежданията. За здрави хора хормалната гликемия е от около 4 до около 6 ммол/л на гладно и до около 11 ммол/л след храна. Точните стойности в десетини ммол/л зависят от калибрацията на съответната лаборатория или глюкометър и затова е важно контролите да се правят на един и същи уред/лаборатория.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така се тества за проблем на черен дроб!

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Весело

  До коментар [#29] от "PavelCZ":

  +++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Весело

  До коментар [#30] от "Plamen Shopov":

  Не знаех. Значи мравките са голяма работа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#28] от "Pandipool":

  по време на кризи като руската (през 90-те) години, надаващата се във Венецуела в момента, Германия през 1945 г, от гледна точка на управляващите задоволяването на населението с цигари и алкохол е основната трудност, защото за ядене хората все ще намерят някой плъх да си сготвят, ама без тутун много бързо побесняват. В такава ситуация ако изборът е храна или цигари (алкохол) - побеснелите избират второто.

 34. 34 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":
  Почти никой не прави такъв тест!Единство ако те хванат на кръвен тест!Преди 6 години в Украина,лекарите ме засекоха при рутинно изследване което правя всяка година!Като ме грабнаха,пълни изледвания за каквото се сетите,брошури,консултации и събеседване със специалисти!Назначаване на специални диети и препоръки!За чужденец,цялото това удоволствие ми струваше ....20 долара плюс някои дребни подаръчета!В Карлово,когато поисках вливания/правят се два пъти в годината/ме хвърлиха в една нръсна и неугледна стаичка,мръсни чаршафи...въобще ужас!За храната няма смисъл да говорим..кошмар!И ме гледаха ровешки,все едно безплатно съм отишъл!

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2203 Весело

  До коментар [#6] от "Ф.Нинов":

  “ да се видят коментарите на тутунените талибани”
  Подкрепили сме забраната за обществени закрити места в името на “съвместното мирно съществуване” с антитютюневите талибани. Само лъжата с акциза ни заседна на гърлото - два млрд. лв. щели били да отиват за здравеопазване. ЕК на, пушачите даваме мило и драго (акцизът отново е увеличен с 4% от 1 октомври, тихомълком от финансовия талибан Горанов), ами непушачите продължават да си мрат преяждане и заяждания, изпуфкали парите за лекарства под формата на хонорари за консултации за магистрали, язовири или като тая статия ( няма как да се знае, че 500 хил. българи са болни от диабет, когато няма персонални здравни досиета. Ако беше вярно твърдението на авторката, щеше да посочи разпределението по форма на диабета, по възраст и водеща/съпътстваща причина за смъртта. Това са общи приказки за цоцане на още пари опс вдигане отново на акциза на цигарите, защото някой не знае как да излекува диабета. И не ще и да знае, защото един път болен, цял живот ще бъде цоцан с уж контролиращи изследвания. Демек гарантиран стрес дорде мина на пълна зависимост от външен “нечовешки” инсулин).

 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Първо не лъжи тогава.
  Пример:

  БЕЗНАКАЗАНО на пазара за храни са един от главните проичинители но на ГЕРБ не им "пука" за раята.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Разкриването на лъжата ти:

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Герб въведоха забраната за пушене на закрити обществени места и мерки за поне някакъв контрол върху качеството на храните.Срещу което основно русоробите побесняхте щото било 'ограничаване' на права. Разбира се това сега по никакъв начин не ви пречи нагло да лъжете и манипулирате.
  —цитат от коментар 4 на saint evlampi


  Взе ли да стопляш?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#34] от "Plamen Shopov":

  за какво искаш вливания. Извинявам се за любопитството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1593 Разстроено

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":

  много ме е стах.....повечето пъти като давам кръв ПРИПАДАМ-губя СЪЗНАНИЕ.....!!!!!????.....не знам защо се случва така ......вероятно някаква ФОБИЯ......но се по НЯКОЕ ВРЕМЕ ше се ПРЕСТРАША и ше си направя ПЪЛНА КРЪВНА КАРТИНА.......понеже скоро си правих тест на урината-по-друг повод.......гледам ,чеГЛЮКОЗАТА Е ОТРИЦАТЕЛНА.......БЛАГОДАРЯ ТИ ПАК ОТ СЪРЦЕ ЗА ИНФОТО.....!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 39. 39 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#34] от "Plamen Shopov":

  Знам, че нивото на беге "здравеопазването" се срива постоянно, но все пак ако човек настоява, ще му дадат направление, но и с направление ще си доплати 40 лв. за изследването (глюкоза с натоварване). Убедена съм обаче, че при всички случаи медицинските изследвания са по-надеждни от пикаенето върху мравуняци и гадаенето какво мотивира мравките.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":

  При диабетна полиневропатия!

 42. 42 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#38] от "kesh":

  Много неприятно е това. Има един съвсем нелош английски сериал - Doc Martin ("Доктор Мартин"), в който главният герой - д-р Мартин, развива хемофобия (фобия от кръв) и се налага от уважаван хирург в Лондон да се премести в едно английско село, за да работи като общопрактикуващ лекар. Освен това донякъде е и с разстройство от аутистичния спектър, та доста често има трагикомични ситуации.

  Все пак обаче ще трябва да намерите начин да дадете кръв за изследвания.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#38] от "kesh":

  Едва ли ти има нещо. Повечето мъже сме жалки пред иглата и зъболекаря.

  Става въпрос не е това причина да се притесняваш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ето ти част от отровителите.
  От твоите са.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/02/04/2234437_upravliavashtite_s_nov_opit_za_otmiana_na_zabranata_za/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1252 Разстроено

  Експанзията на вериги за бързо хранене в София продължава - за какво говорим...

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Гневно

  До коментар [#39] от "baba_zozolana":

  мравките не изключват докторите .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Гневно

  До коментар [#41] от "Plamen Shopov":

  ок. и какво вливат ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#42] от "baba_zozolana":

  ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ ше направя КОНСУЛТАЦИЯ С ДОКТОР .......!!!!!......А ДОВЕЧЕРА ШЕ ПИЯ ЕДНО ПИТИЕ ЗА ТВОЕ ЗДРАВЕ ......!!!!!..... ПОЗДРАВИ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 49. 49 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#46] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Съгласна съм, че през ХХІ век мравките биха били много полезни диагностични инструменти на някой необитаем остров.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 50. 50 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1465 Неутрално
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Весело

  До коментар [#43] от "Росен (Путлер капут)":

  Аз пък те мислех за шуменския Рамбо и Хуан в едно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#12] от "Plamen Shopov":
  Не си прав, следенето на кръвната захар се включва в задължителните годишни профилактични прегледи - по желание или задължително, ако си в рискова група (наднормено тегло, възраст и т.н.). Но голяма част от населението са безотговорни за личното си здраве, включително и мен личната всеки път като отида за болничен или медицинско, ме заплашва, че няма да ме обслужва, ако не си правя ежегодните профилактични прегледи и че са предвидени санкции за пациентите, които не си ги правят, но няма кой да ги налага.

 53. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На ежегодните прегледи за летенето винаги пребледнявах, ама и ония във военна болница сякаш пържоли режат като цепят пръста за кръв.

  После се сетих да питам зъболекарка с голям стаж дали на стола и е сядал мъж куражлия.
  Не била виждала такъв.

  Та не, не съм куражлия в тези случаи. Покажи ми игла/спринцовка и кръвното ми пада......това обяснява защо ми пада бързо кръвното в спешния център. Мама му, чак сега стоплих защо пада толкова бързо в спешното. Страха.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#52] от "kumcho___valcho":

  Точно така ме гони и моя личен лекар.
  Годишните задължителни изследвания.
  Така ми намери пясък в бъбреците. Случайно.
  Нищо особено, но защото беше навреме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на emilcho47
  emilcho47
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#14] от "kesh":

  Да! Ако е повече ще се появи и във урината...именно така при някой хора се засича за първи път

 56. 56 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#52] от "kumcho___valcho":

  Не ми е работа да говоря от името на г-н Шопов, но според мен той говори за глюкозотолерантния тест - наистина рутинно не го назначават, ако не настояваш или ако вече не са те пратили на ендокринолог. По същия начин и гликиран хемоглобин много рядко се назначава. Самите лекари обаче казват, че появи ли се наднормено количество захар в кръвта, вече е късно.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 57. 57 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":''Цигари и наргилета не се забраняват и забраните за пушене на закрито и в превозни средства за масов транспорт масово се нарушават.''

  Онзи ден чух как обясняваха на една клиентка в магазин за алкохол и цигари (каквито изникнаха на всеки 100 метра в Пловдив) за някаква оферта - получаваш ''подарък'' при закупуването на определено количество цигари. На продавачката и' се развали настроението от моя коментар, че активно поощряват пушенето. (Аз купувах само един вестник, не за собствена употреба ;) )

 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#45] от "rainbou1":


  Експанзията на вериги за бързо хранене в София продължава - за какво говорим...
  —цитат от коментар 45 на rainbou1


  Това е въпрос на избор. Има достатъчно места за хранене.
  Освен това на Гърлето миналата седмица и се прияде нещо от Макдоналдс.
  Остана разочарована, но :), но това е нормално след моите запаси от месо.

  Конското месо намалява холестерола. Вероятно влияе и на диабета. Не съм се сещал и това да проверя.

  Рецепта за кюфтета.
  1 част конско месо, 1 част говеждо/телешко по нашенски, 1 част свинско разбира се и 1/2 част сланина. Сланината НЕ е вредна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#56] от "baba_zozolana":''По същия начин и гликиран хемоглобин много рядко се назначава. ''

  Сигурно зависи от личния лекар. На майка ми доста редовно и' правят тези изследвания.

 60. 60 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#59] от "princess_x":

  Възможно е. Аз поне не познавам лично човек, на когото да е назначаван, независимо че някои от приятелите ми имат дадености, подсказващи потенциал за проблеми със захарта и инсулина.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 61. 61 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#38] от "kesh":
  До коментар [#43] от "Росен (Путлер капут)":
  Ако това ще ви успокои, вече не ползват от старите спринцовки, а по-скоро прилича на контейнерче или епруветка с игличка и пробата се изтегля с вакуум. Някое медицинско лице може да обясни по-добре, но исках да кажа, че вече е по-безболезнено, вероятността за грешки при изтеглянето е по-малка и не е толкова неприятно за гледане

 62. 62 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#60] от "baba_zozolana":
  Мен личната лекарка ме заплашва да не ми дава болнични и медицински, ако не си правя годишния профилактичен преглед (който е задължителен и дори са разписани санкции за пациента). Тя ми казва, че по закон е длъжна да включва и кръвна захар и холестерол, защото попадам в рискова група (леко наднормено тегло), а иначе е по-желание. Даже ме пита, ако искам да изследвам урина или нещо друго по желание, защото също се покрива от профилактичния преглед.

 63. 63 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В България също са безплатни за инсулино зависимите.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 64. 64 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#62] от "kumcho___valcho":

  Говорим за различни неща. Моля, вижте коментар #56.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#63] от "hamiltonf1":

  По колко броя годишно ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#4] от "saint evlampi":требе да се изкопаят статиите от времето на въвеждането на забраната за пушене на обществени места и да се видят коментарите на тутунените талибани.
  —цитат от коментар 6 на Ф.Нинов


  Няма да наричаш една достатъчно голяма група хора талибани, само заради това че пушат! Вие непушачите тотално изтрещяхте, а да се приема че тютюнопушенето е причина за диабет е най-глупавото нещо, което съм чувала.
  Никотинът няма нищо общо с нивата на кръвна захар в кръвата.
  Диабет тип 1 е генетично обусловен, а тип 2-следствие на прекалена употреба на въглехидрати и захар, свързани със заседнал начин на живот.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  До коментар [#65] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Максимум 450 бр. (9 кутии х 50 бр.) за година.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Гневно

  До коментар [#63] от "hamiltonf1":

  я прочети това АКО си излъгал е много грозно дори и за гербераст !!!
  http://czpz.org/news-news/2015-11-28-13-40-14/4568-blood-glucose-test-09-01

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#56] от "baba_zozolana":
  Не мисля, глюкозо-толерантен тест се прави за поставяне на по-точна диагноза в спорни, гранични и неясни стойности на кръвната захар, определени от другите изследвания. Няма смисъл от него за целите на общата профилактика, по-скоро е на следващ или при специфични състояния (като бременни). Първо хората да започнат да си изследват редовно кръвната захар в рамките на задължителния профилактичен годишен преглед, пък после ще обсъждаме по-прецизните методи

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Гневно

  До коментар [#67] от "hamiltonf1":

  при необходими ПОНЕ 1100 бр. годишно. КОЕ Е безплатното???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Няма ли да се появи някой противник на ГМО, да ни каже колко е вредно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стига с твоите глубости, герберист това, герберист онова?! И чети нещо, преди да го публикуваш:
  "В интервю за Дарик той информира, че от април касата ще покрива 450 тест ленти годишно, а не 300, както до сега..."

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Гневно

  До коментар [#72] от "hamiltonf1":

  инатът не е качество . необходими са ПОНЕ 1100 бр. годишно. Набий си го .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  До коментар [#70] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Далече си от истината. Отначало, при по-тежки случаи, е необходимо многократно измерване на нивото на кр. захар, за да може да определи и дозира точния/те видове инсулин и др. медикаменти. След назначаване на лечението за повечето пациенти е необходимо само контролни измервания 1-2 пъти на ден.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 75. 75 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  За диабетици във Форума, предлагам рецепта за чай, с която двама диабетици, единия от които е на инсулин, се отказаха от лекарствата за диабет:
  60 бр. шипки, мурсалски чай - 3 стръка, чай за диабетици - 3 бр. пакетчета. Добавят се 2 литра вода и се вари 15 минути. След изключване на котлона се поставят 3 щипки бял равнец. Прецежда се.
  Употреба: преди всяко ядене по една водна чаша.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 76. 76 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 958 Весело

  До коментар [#66] от "Kami":

  Не е проблема пушенето само по себе си, по десет кутии ако щете пафкайте. Проблем беше че като правило пушачите не признавате абсолютно нищо като ви засърби, даже малки деца и бременни и палите където ви кефне щото било свещено право. За щастие сега е сравнително окей и това даже по-умните пушачи го признават.

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 77. 77 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#64] от "baba_zozolana":
  Не мисля, че е реалистично за всички рискови групи ( всички с наднормено тегло, над определена възраст и т.н.) да се прави гликиран хемоглобин или натоварване с глюкоза. На мен например личната винаги ми пуска захар и холестерол, защото казва, че е длъжна заради наднормено тегло, но стойностите ми винаги са много по-ниски от граничните и нямам фамилна обремененост. Нормално е по-прецизните методи да се използват при реални съмнения, но личният лекар би трябвало да те насочи, дори да не се покриват от общия профилактичния преглед. Иначе при повече ресурс в здравната система няма да е зле да се включи гликиран хемоглобин в профилактиката, но за глюкозотолерантният тест не мисля, защото изисква ангажиране на пациента.

 78. 78 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  Пушенето че е вредно, вредно е. Само че, във всяко белодробно отделение ще ви кажат, че най-тежките случаи на заболявания на бял дроб, колкото и да е странно, са при непушачи, и то през целия си живот.
  Човек ако пуши, първо, белия му дроб трябва да е развит, т.е. започваш да плуваш, първия ден 100 метра, втория 200, третия 400 и така докато стигнеш 1 км. на ден. Тогава може да си сигурен, че белия ти дроб използва 100% от капацитета си. Ако си асматик, заболяването изчезва след като преминеш границата от 1 км.
  Тогава не е проблем и пушенето, само да е в разумни граници - 8-10 цигари дневно.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 79. 79 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Диабетът е болестта на мързела и безволието.Всеки знае трите основни начини на превенция и лечение-повече физическа активност,поддържане на здравословно тегло и ограничаване приема на захар.Ама колко от болните ги спазват?Естествено има и изключения,но имам предвид масовият случай.
  —цитат от коментар 8 на mushashi


  Коментар точно в десятката.

 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#79] от "Rex":

  Ебати десятката. И с децата ли е така?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Инсулиновите помпи са само поддържаща терапия, те не лекуват. За лечение на диабета нищо не се говори, напредък няма. А това е бичът за човечеството сега и занапред.

 82. 82 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Нито дума за захарта и другите вредни въглехидрати???диабетът убива повече хора от много други болести взет заедно освен споменатите. Но като се спомена за данък вредни храни в България повечето хора бяха против....
  —цитат от коментар 5 на Forrest Gump


  Данък "вредни храни" не решава никакъв проблем! Затова сме ПРОТИВ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 83. 83 Профил на svetla33
  svetla33
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#79] от "Rex":

  Baba mi beshe diabetichka, Bog da ia prosti.
  Imashe 44 godini trudov staj kato uchitelka na romi.

 84. 84 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#78] от "hamiltonf1":
  А ти защо смяташ, че пушенето вреди само на белия дроб? Например почти в същата степен увеличава и риска за рак на панкреаса. Най-лошото е, човек не осъзнава как пушенето влияе на всички органи и намалява капацитета на целия организъма, без да се усетиш (освен може би за белия дроб, там повечето хора се усещат). Да се върнем на темата с диабета - смята се, че пушенето увеличава риска с 30-40% и освен това сериозно затруднява лечението на диабета, като това няма никаква връзка с белия дроб. Все още не е ясен точния механизъм, по който пушенето влияе, защото засяга твърде много органи и системи, но е установено, че увеличава инсулиновата резистентност и отделно задълбочава усложненията в тъканите и органите, предизвикани от диабета

 85. 85 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#66] от "Kami":
  Многократно и по категоричен начин е установявано, че тютюнопушенето увеличава риска от диабет и затруднява контролирането на кръвната захар, а с пораженията, които нанася върху много органи допълнително задълбочава усложненията, предизвикани от диабета. Пушенето прецаква толкова много системи, че е спорен точния механизъм, по който увеличава инсулиновата резистентност, но това е емпирично доказано.

 86. 86 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":много ме е стах.....повечето пъти като давам кръв ПРИПАДАМ-губя СЪЗНАНИЕ.....!!!!!????.....не знам защо се случва така ......вероятно някаква ФОБИЯ......но се по НЯКОЕ ВРЕМЕ ше се ПРЕСТРАША и ше си направя ПЪЛНА КРЪВНА КАРТИНА.......понеже скоро си правих тест на урината-по-друг повод.......гледам ,чеГЛЮКОЗАТА Е ОТРИЦАТЕЛНА.......БЛАГОДАРЯ ТИ ПАК ОТ СЪРЦЕ ЗА ИНФОТО.....!!!!!.....
  —цитат от коментар 38 на kesh


  Ти, при тоя стрес, гаранция ще хванеш диабет при всяко вземане на кръв, така че вече го имаш, глюкозата ти е била отрицателна поради повреда в апаратурата, вероятно, а и това е единственото обяснение за отрицателна глюкоза, ръст или тегло по принцип. Добре дошъл в клуба, ние сме все още сме малцинство, следователно сме елита на човечеството!

  П.П. Вече ще трябва да си мериш глюкозата сам, т.е. в припаднало състояние, което потвърждава колко сме специални! Ние сме 77-мата раса!

 87. 87 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#47] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Милгама!

 88. 88 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Весело


  Данък "вредни храни" не решава никакъв проблем! Затова сме ПРОТИВ!
  —цитат от коментар 82 на lz2


  Долу акциза на цигарите и алкохола!

 89. 89 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Ей, това стресът и тютюнопушенето в наши дни разболяват повече хора от пиенето на вода и сношаването с Дявола през Средновековието!

 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#87] от "Plamen Shopov":

  ок.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6847 Неутрално

  При всеки човек е различно, стресът е посочен на четвърто място, но може и да е по напред, както и начина на живот, хранене и бит.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4063 Любопитно

  До коментар [#92] от "Dimiter Tsvetkov":Спираш захарта, хляба, картофите, ориза и край с диабет 2.
  ....> А бира може ли?

 94. 94 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 538 Весело

  До коментар [#92] от "Dimiter Tsvetkov":
  До коментар [#93] от "тулса":
  А кафяв ориз може ли?

 95. 95 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#79] от "Rex":Ебати десятката. И с децата ли е така?
  —цитат от коментар 80 на Darth Plagueis


  Мога да се опитам да ти обясня, ама ме съмнява че имаш минималните познания да разбереш за какво става дума.

 96. 96 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#79] от "Rex":Baba mi beshe diabetichka, Bog da ia prosti.Imashe 44 godini trudov staj kato uchitelka na romi.
  —цитат от коментар 83 на svetla33


  По времето на баба ви не е имало толкова много и толкова достъпна информация за диабета.

 97. 97 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 603 Неутрално

  За диабетици във Форума, предлагам рецепта за чай, с която двама диабетици, единия от които е на инсулин, се отказаха от лекарствата за диабет:60 бр. шипки, мурсалски чай - 3 стръка, чай за диабетици - 3 бр. пакетчета. Добавят се 2 литра вода и се вари 15 минути. След изключване на котлона се поставят 3 щипки бял равнец. Прецежда се.Употреба: преди всяко ядене по една водна чаша.
  —цитат от коментар 75 на hamiltonf1


  Моля ти се не заблуждаваи хората с подобни глупости.

  If you are going through hell... Keep going!
 98. 98 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#66] от "Kami":

  Много си тъпа!

 99. 99 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  За диабетици във Форума, предлагам рецепта за чай, с която двама диабетици, единия от които е на инсулин, се отказаха от лекарствата за диабет:60 бр. шипки, мурсалски чай - 3 стръка, чай за диабетици - 3 бр. пакетчета. Добавят се 2 литра вода и се вари 15 минути. След изключване на котлона се поставят 3 щипки бял равнец. Прецежда се.Употреба: преди всяко ядене по една водна чаша.
  —цитат от коментар 75 на hamiltonf1


  Глупости на търкалета. Как така при липсващ панкреас (или по-точно липсващи бета клетки на лангерхарсовите острови, които отговарят за производството на инсулин), с някакви треви, ще се набави необходимия за организма инсулин?!
  Много моля, тези щуротии настрани.

 100. 100 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Диабетът е болестта на мързела и безволието.Всеки знае трите основни начини на превенция и лечение-повече физическа активност,поддържане на здравословно тегло и ограничаване приема на захар.Ама колко от болните ги спазват?Естествено има и изключения,но имам предвид масовият случай.
  —цитат от коментар 8 на mushashi


  Отново глупост. Диабет 2 може и да в резултат на генетична обусловеност и вреден начин на живот, но тип 1 е много далеч от цитирания пост. Може би ако добавите "Некомпенсирания диабет", ще сте по-близо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK