Всички отговори за метаболитния синдром в един сайт

Всички отговори за метаболитния синдром в един сайт

© www.metaboliten-sindrom.bgПървият информационен сайт на български език, посветен на метаболитния синдром, вече работи и е достъпен на адрес www.metaboliten-sindrom.bg. Това е нов проект на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Ив. Пенчев", чиято цел е да обърне внимание и да информира хиляди българи, засегнати от това състояние, което пречи на здравето им и ги поставя във висок риск от миокарден инфаркт и диабет тип 2.


Според официалните статистики около 25% от населението на Европа и САЩ са с метаболитен синдром, а статистиката за България показва, че над една трета от населението е с наднормено тегло, което е основна предпоставка за появата на синдрома.


Метаболитният синдром не е конкретно заболяване, а съвкупност от рискови фактори като високо артериално налягане, повишена кръвна захар, повишени нива на холестерола и затлъстяване, основно в областта на корема. Ако не се вземат мерки, засегнатите хора са в сериозен риск от атеросклероза, захарен диабет тип 2, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, предупреждава специализираният сайт.
Причините за развитието на метаболитен синдром са комбинацията от генетични и демографски фактори, факторите на околната среда и най-вече на начина на живот. Честотата на случаите нараства с натрупването на наднормено тегло, както и с възрастта, като достига пикови стойности при хората над 60 години.


Натрупването на мазнините, предимно в областта на корема, се означава като затлъстяване от мъжки тип, или тип "ябълка", и точно този тип затлъстяване е свързано с възникването на метаболитен синдром. При затлъстяването от женски тип, при което мастната тъкан се натрупва в областта на ханша и бедрата, такава връзка не е установена, но това не означава, че жените са предпазени от възникването на синдрома.


Диагнозата се поставя по няколко общовалидин критерия, описани през 2010 г. от Българския институт "Метаболитен синдром". При наличие на 3 или повече от петте рискови фактора се поставя диагнозата метаболитен синдром:


- Повишена обиколка на талията: за мъже ≥ 94 cm, за жени ≥ 80 cm;
- Нива на триглицеридите > 1.70 mmol/l или прием на медикаменти срещу повишените нива на триглицериди;
- Намалени нива на ХДЛ – холестерол: за мъже < 1.03 mmol/l, за жени < 1.30 mmol/l;
- Артериално налягане ≥130/85 mm Hg или наличие на терапия срещу повишеното артериално налягане;
- Кръвна захар на гладно ≥ 5.6 mmol/l или вече установен захарен диабет тип 2.


Изключително важна е профилактиката, ранното откриване и ранното лечение на метаболитния синдром, отбелязват от специализираната болница. На първо и най-важно място - трябва да се положат усилия за понижаване на телесното тегло чрез промяна в храненето и ако е възможно - с физическа активност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 429 Неутрално

  "Метаболитният синдром не е конкретно заболяване, а съвкупност от рискови фактори..."

  "Изключително важна е профилактиката, ранното откриване и ранното лечение на метаболитния синдром..."

  Щом не е заболяване за какво лечение става въпрос. Просто още един начин за източване на пари. Просто трябва повишаване на културата на хранене и движение на хората - това се прави в семейството и в училище.

  "...трябва да се положат усилия за понижаване на телесното тегло чрез промяна в храненето и ако е възможно - с физическа активност."

  Не може ако е възможно физическа активност. Тя е от първостепенна важност за здравето, и е наравно с храненето!!!!!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 2. 2 Профил на Velin Dobrev
  Velin Dobrev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре е да има повече информация по проблема, стига сме се образовали от уикипедия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK