За десет години са заведени 28 дела за акушеро-гинекологични лекарски грешки

За десет години са заведени 28 дела за акушеро-гинекологични лекарски грешки

© Валентина ПетроваЗа последните десет години има заведени 28 граждански дела, отнасящи се до специалността акушеро-гинекология от общо 238 срещу лекари и болници. Това й отрежда второ място сред най-често "съдените" специалности след хирургията. От тези дела 43% завършват в полза на пациента, 29% все още са висящи и 28% са в полза на болницата или лекаря, срещу когото са водени.


Тази статистика съобщи за "Дневник" адвокат Мария Шаркова, която е автор на новия сайт "Лекарска грешка" - половингодишен проект, посветен на събиране и анализиране на съдебната практика в областта на медицинските деликти ("лекарски грешки"). Потърсихме я за повече информация по темата след новината, че жена от Бургас е спечелила такова дело на две инстанции този октомври, защото останала без детероден орган заради забавено лечение на инфекция след раждане със секцио.


Делата за увреден или загубен орган са най-честите в тази специалност. След това са тези за смърт на новородено и родилка и на трето място - за увреждане на новороденото заради неправилно водене на раждането. Най-голямото обезщетение, което е присъждано, е за смъртта на родилка в софийска болница, като на родителите й са присъдени по 110 000 на всеки, а за детето 200 000 лв.
Има също и няколко дела за забравени чужди тела по време на секцио, като при тях средното обезщетение е около 30 хил. лв., посочи адв. Шаркова.


От случаите на увредени или загубени органи в гинекологията, най-често става въпрос за дела за неправилно проведени операции, например довели да увреждане на съседни органи като уретер, от там и бъбрек. При уврежданията на новородените - най-често се стига до парализиране на крайник (най-често ръка) или фрактура на краче при раждането, поясни адвокатът.


Освен граждански дела, понякога срещу лекарите може да се заведе и наказателно дело, което се води от прокуратурата: за причиняване на смърт или средна/тежка телесна повреда по непредпазливост. Такива дела за периода от десет години са малко - около 20, като в по-голямата си част, около 70%, са завършили в полза на подсъдимите, т.е лекарите са били оправдани.


Адв. Мария Шаркова

© Личен архив

Адв. Мария Шаркова


Санкциите от АГ делата са най-вече финансови. Логиката на съда е, че това са пресъпления по непредпазливост, а не умишлени и за тях се налагат по-ниски наказания, поясни адв. Шаркова. При наказателните дела, завършили с присъда за лекаря, които са по-малко от една трета от всички, обикновено има условни присъди и лишаване от право да се упржанява професията за срок до три години, като отделно роднините могат да предявяват и граждански иск за обезщетение. Засега има само една ефективна присъда на АГ лекар - за смърт и на родилката и на бебето, но тя не е потвърдена окончателно.


Макар че има и други авторитети, които могат да налагат санкции върху провинените лекари, на практика единствено наказателната присъда се оказва фактор за отнемане на лиценза за практикуване на осъдените. Иначе Централната етична комисия на Българския лекарски съюз има правомощието да прави това и без решение на съда, като може да наложи порицание, глоба и отнемане на права. Това обаче видимо не е практика. Последната статистика от там е от 2016 г. и показва седем отнети лиценза за пет години назад, и то само след съдебни решения срещу съответните лекари.


Изпълнителната агенция "Медицински одит" също може да налага санкции (глоби на лекарите и имуществени санкции на болниците) за нарушаване на правата на пациентите, неспазване на медицинските стандарти и други наредби в областта на здравеопазването. В момента обаче в тази връзка има затруднения, защото последният стандарт по АГ беше отменен от Върховния административен съд като незаконосъобразен и има спор в практиката дали тази отмяна връща действието на стария стандарт или в момента няма въобще действащ стандарт. Това затруднява работата на наказващите органи, допълни Мария Шаркова.


Министърът на здравеопазването също може да накаже лекар да не практикува за определен срок, но само при повторно нарушение.


Според адв. Шаркова тук е особено важна ролята на Българския лекарски съюз. "Самоконтролът е много важен за всяка една гилдия. В крайна сметка подобни нарушения рефлектират върху отношението към всички професионалисти и ако няма ефективен контрол, този проблем се задълбочава", коментира тя. Дава пример с други държави, където има т.нар. peer review, в рамките на който лекари-колеги преценяват правилността на действията на лекаря и излизат с обективно становище. "Целта не е да се замаже проблемът, да се скрие грешката на принципа "да помогнем на колегата", а ако има нарушение това да се знае, за да се предприемат адекватни мерки. И тук не става дума за линчуване и унижаване на специалиста, а наистина за подобряване на системата", казва Шаркова.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Бременността и раждането са съпътствани от рискове . Затова ходете при доказали се специалист.
  Никой лекар не е застрахован от професионални неудачи но затова трябва да има задължителна застраховка професионална отговорност която да компенсира, макар и частично, увредени пациенти.
  Това е валидно не само за гинеколозите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4994 Неутрално

  Адвокат Шаркова никога няма да остане без работа, за съжаление... По скоро, трябва да премине на 24-работен ден....

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 3. 3 Профил на maria sharkova
  maria sharkova
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Всъщност бих искала да остана без работа, свързана с подобни казуси. Твърдя го съвсем искрено.
  Целта на този "регистър" на делата, които създадох и анализът, който направих, са създадени с надеждата да помогнат за подобряване на системата. Това изисква обаче сериозна дейност от страна на законодателната и изпълнителната власт. Необходимо е да се въведат електронни здравни досиета, процедури за регистрация на нежеланите събития в лечебни заведения и анализ на причините за осъществяването им и да се създадат работещи системи за управление на риска.
  Необходимо е и сериозно обучение на медицинския персонал по комуникация, което да започне още от университета и борба с фалшивите медицински новини. Пациентите и лекарите трябва да са партньори, а не враждуващи страни, които се страхуват и възмущават един от друг.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4994 Неутрално

  До коментар [#3] от "maria sharkova":

  Преносно съм коментирал.
  А колкото до "Пациентите и лекарите трябва да са партньори, а не враждуващи страни...", как да стане това, след като пациентите са "клиенти", а лекарите - "търговци", в голямата си част?! Или, не го знаете?
  Буквално, всекидневно слушам разкази на жертви на медицински грешки, независимо, че са си платили хората... Особено при третата възраст, там е страшно. Както наскоро си говореха помежду си, "Така ще е, докато си мълчим". Но, продължават да си мълчат, плащат от трудно скътаните си пари, взимат им личните карти в отделение (за евентуална проверка от РЗОК/НЗОК, а те са извън клиника/болница, а адекватно лечение не получават...
  Принудих се накрая да си съставя списък на лекари с различни специалности, на които може да се разчита, както от мои лични впечатления, така и от познати, клиенти. Това действа, като някой ме пита за кардиолог, ортопед, невролог, ендокринолог, неврохирург и т.н., ако имам - предоставям, поне зная, че ще получат правилната диагноза и последващо лечение (което, все пак, доста често не се случва).
  Сега ще ви предоставя данните на един колега, истинско богатство за Форума. Драмата е голяма.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10807 Неутрално

  До коментар [#3] от "maria sharkova":

  Няма как да останете без работа :), защото една изградена система за да бъде добра винаги се нуждае от подобрения. А целта на регистъра е подобрение на работата на лекарите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2053 Любопитно

  Бременността и раждането са съпътствани от рискове . Затова ходете при доказали се специалист. Никой лекар не е застрахован от професионални неудачи но затова трябва да има задължителна застраховка професионална отговорност която да компенсира, макар и частично, увредени пациенти. Това е валидно не само за гинеколозите.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, ако се ходи само при доказали се специалисти, как ще натрупат практика и опит младите кадри, или си мислиш, че доказалите се специалисти ще живеят вечно?

  мурзилка
 7. 7 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мда, в нормалния свят такава една застраховка е и задължителна и се поема от работодателя. Освен това лекарят може да се застрахова отделно сам и при случай на случай да не остане роб на улицата. А от такива случаи никой не е изключен, дори най-добрите. Такава е професията.

 8. 8 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Нищо лично към младата дама, но съм доста вътре в проблема (от другата страна), та 2.8 дела за година по всички проблеми свързани с възпроизводство са комично малко. Натрапва се изводът, че или БГ медицината е брилиантна, или потърпевшите не желаят да се обръщат към правосъдието, или адвокати си търсят работа. Очевидно по малко и от трите...

  roo
 9. 9 Профил на maria sharkova
  maria sharkova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "babyroo":
  В анализите, които съм изготвила за тези дела, съм посочила, че годишно се завеждат по около 45 дела, при 2 200 000 хоспитализации. Тази информация беше публикувана и в Дневник. На въпроса много ли са или малко тези дела, не може да се отговори, защото няма с какво да се сравни (това е първият такъв регистър, който е правен до този момент). В сравнение с други държави, не са много, но сравнението пак е условно (население, здравна система, правосъдна система, кулутурен и икономически контекст). Когато вие сте в тази статистика, също ще ви се сторят много. Проблемът е, че ние не можем да си направим никакви обективни изводи за системата на безопасност по простата причина, че никой не регистрира нежеланите събития в болнците, не ги анализира и не предоставя информация за това, за разлика от други държави, в които системата за анализ е част от изискванията за качество и от там, за изпълнение на определени условия за финансиране. Има тенденция за увеличаване на делата в сравнение с първата половина от изследвания период, но също не може да се установи дали това се дължи на нарастване на нежеланите събития или на желанието и възможностите на пациентите да водят такива дела. Що се отнася до адвокатите, повярвайте ми, не може да се забогатее от водене на подобни дела и едва ли някой колега си търси клиентела. Аз лично в моята практика в повечето случаи предлагам медиация и решаване на спора извънсъдебно, без значение от коя страна на спора съм. Така че последното, което бих правила, е да се радвам на подобни казуси. Няма нормален човек, който да се зарадва на увреден пациент или на близките на починал пациент.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  До коментар [#6] от "Маршалов":

  Ще "чиракуват" при майсторите. Елементарно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Бурян Киров
  Бурян Киров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НСИ сайта дава 15-17 починали родилки годишно при 55000 60000 раждания, не е зле, ако половината искате да махнем , това е 50 % редукция, няма как да стане, особено за година, ако решим че половината са грешки, то , да добре има ги но не са проичина да казваме, че горките Азг са мадови убийци. Сега дали този народ е готов да приеме дейност най общо каьано за да намали с 5 броя грешките годишно....? това е въпроса, англо саксонците да, но ние.....едва ли

 12. 12 Профил на Бурян Киров
  Бурян Киров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  в Барселона има център за оплаквания, за 15 г към 54000, от хириргия и под специалности, само 0,4 % били верни.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK