Вътрешният часовник на човека определя с какво темпо заздравяват раните му, установиха учени

Вътрешният часовник на човека определя с какво темпо заздравяват раните му, установиха учени

© Георги КожухаровУчени от Британския медицински научен съвет по молекулярна биология установиха изненадваща закономерност между темпото, с което заздравяват раните и времето от денонощието, по което са нанесени. След многобройни наблюдения на пациенти, изследователите открили, че изгаряния или порязвания, направени през нощта, заздравяват двойно по-бавно, отколкото раните, получени през деня. Обяснението е в биологичния или вътрешния часовник на хората, пише "Ройтерс".


Науката за биологичния часовник (хронобиология) е сравнително ново научно направление, което тази година получи широко внимание с Нобеловия приз за тримата пионери, положили основата му. Те доказват, че работата на човешкото тяло се води от собствен вътрешен механизъм, който е заложен в гените и е в унисон със смяната на светлата и тъмната част от денонощието. С новото британско проучване се оказва, че той влияе дори и на регенеративните способности на кожата.


Изгаряния и наранявания, получени през деня, заздравяват с 60% по-бързо, отколкото сходни рани, нанесени през нощта, изчисляват от държавната лаборатория по молекулярна биология на Великобритания. В единия случай - раните, получени между 8 ч. сутринта и 20 ч. вечерта - зараствали за средно 17 дена, а получените в останалите тъмни часове от денонощието - за 28 дни.
Причината за драстичната разлика е в това, че през деня клетките, които се насочват към мястото да помагат, са много по-бързи отколкото през нощта и освен това се натрупва много повече колаген (основният структурен протеин на кожата). Телата ни вероятно са еволюирали да са по-мобилизирани срещу наранявания през активната част от денонощието, защото точно тогава те възникват по-често, пояснява ръководителят на научния екип проф. Джон Онийл.


Откиритието е важно, защото може да даде нови насоки в лечението на рани и оптималното време за него, но също и защото очертава ясна времева рамка за това кога е най-препоръчително да се правят хирургически операции, смятат изследователите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK