САЩ одобри първото дигитално лекарство в историята

<strong>Източник:</strong> <a href="http://www.proteus.com/">Proteus Digital Health</a>

© -

Източник: Proteus Digital HealthАмериканската агенция по храните и лекарствата съобщи в понеделник, че е одобрила за масова употреба първото по рода си "дигитално хапче". Всяка таблетка от медикамента е снабдена със сензор, който позволява на лекуващия лекар и на близките на пациента да следят чрез мобилно приложение дали лекарството е прието навреме, или не. Така производителите се надяват да намалят загубите от неправилното и непълно лечение, които възлизат на 100 млрд. долара годишно, обаче засега идеята се посреща повече с притеснение за "биомедицински Биг брадър", отколкото с възторг, пише "Ню Йорк таймс".


Новото хапче е всъщност вариация на старо и широко прилагано лекарство, наречено Abilify, за хора с шизофрения, личностни разстройства и клинична депресия на производителя Otsuka. Новата му дигитална версия е създадена в сътрудничество с калифорнийската технологична компания Proteus Digital Health, която е изработила специалния сензор. Избрали са да модифицират точно това лекарство с аргумента, че хората с психични болести често забравят или отказват да пият хапчетата си, което бързо може да доведе до фатални последици.


Миниатюрният сензор е направен от мед, магнезий и силиций - безопасни съставки, които се съдържат и в различни храни, и работи като изпраща слаб електрически сигнал, когато се докосне до стомашните сокове. Сигналът се регистрира от друго специално изделие, подобно на лепенка, което трябва да бъде залепено от лявата страна на гръдния кош и да се подменя на седем дни.
Оттам по Bluetooth сигналът влиза в мобилното приложение, разработено към лекарството, където пациентът може да отбележи и настроението си и различни параметри за това как се чувства за по-добро следене на действието на хапчето. Тази информация достига автоматично до лекаря на човека, както и до близките му, ако също имат достъп до приложението и позволение от пациента. За спокойствието на човека, който приема лекарството, приложението има опция и той самият да блокира достъпа на останалите хора до информацията.


За дигиталния медикамент Abilify MyCite все още не е определена цена, нито има прогноза за приложението му и ефекта от него. То ще бъде пуснато на пазара от догодина, но първоначално само в тесен обхват в услугите на няколко здравни фонда в САЩ. Доколко се търси и успява ли да изпълни целта си - да повиши придържането към лечебните планове при тези пациенти - ще определи и обема на производството и цената му, поясняват от компанията Otsuka.


Изчислението, че загубите от неправилно провеждани лечения възлизат на 100 млрд. долара на година, включва в себе си огромните разходи за необходимо допълнително лечение, след като хората отказват или забравят да пият това, което първоначално им е било предписано. Това е сериозен и масов проблем, който дигиталните медикаменти, с които и много други фармацевтични компании експериментират в момента, могат да решат, смятат застъпниците на иновацията.


Скептиците, цитирани от "Ню Йорк таймс", са съгласни, че дигиталното хапче има потенциала да направи революция в общественото здраве, но не и ако приемането му стане задължително и насилствено. В този случай би могло да предизвика още повече недоверие и избягване на самото лечение.


А противниците са категорични, че идеята представлява "Биомедицинският голям брат" (по Джордж Оруел) и ще обвърже лечението като цяло с негативния заряд на назиданието и клеветничеството. Заради това ефектът може да е точно обратният и особено при хората с шизофрения, за които страхът от това да са следени и наблюдавани, може да бъде краен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK