СЗО: България има напредък в здравеопазването, но пушенето и затлъстяването са сериозен проблем

СЗО: България има напредък в здравеопазването, но пушенето и затлъстяването са сериозен проблем

© Надежда Чипева, КапиталЗа 15 години здравният статус на българите търпи големи промени. Има отчетливо подобрение в статистиката за смъртност на новородени и смъртност при инциденти, както и повишаване на средната продължителност на живота на населението, обаче сериозните рискови фактори за всякакви хронични и злокачествени болести като тютюнопушенето, затлъстяването, лошото хранене и застоялия начин на живот продължават да обхващат голяма част от хората и да застрашават здравето им.


Това е изводът от нов подробен доклад на Световната здравна организация, изготвен за България. Организацията сравнява официалната здравна статистика за страната от 2000 г. с тази за 2014 г. и 2015 г. и извежда тенденциите. Докладът беше представен в Министерството на здравеопазването днес от представители на българския офис на СЗО и националните здравни служби.


Според данните смъртността на бебета, което е един от най-съществените показатели за ефективността на всяка здравна система, е намаляла почти наполовина за изследвания период. Друга добра новина е, че продължителността на живота на българите се е увеличила с повече от 3 години за последното десетилетие, достигайки 71.4 години при мъжете и 78.7 години за жените. Въпреки това то все още е под средното за Европа и ЕС, което надхвърля 80 години.
По думите на държавния главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по-важният показател обаче е колко време от живота човек е в добро здраве и той също е сравнително добър за страната ни - 63.8 години за мъжете и 69.2 г. за жените, или средно 66.4 години. За сравнение - за Западна Европа този показател е 68.1 години.


България обаче продължава да е водеща по тютюнопушене с 36% пушачи сред населението през 2014 г. Консумацията на алкохол пък се е увеличила с 24% за изследвания период.


Хората с наднормено тегло също вече са повече - близо една трета от населението (59.1%). Отчита се ръст на затлъстяването, каквато е и тенденцията за целия свят, но заедно с това се увеличава заболеваемостта от онкологични болести, а тази от сърдечно-съдови болести, макар и да намалява, е все още значително по-висока (1.5 пъти) от стойността за Западна Европа и е все още причина номер едно за преждевременна смърт в страната, отбелязаха специалистите.


Освен всичко друго българите демонстрират ниско удовлетворение от живота. Индексът за удовлетвореност на жителите на България е 4.4 от 10 възможни точки.


"Основният извод е, че всеки управляващ, всеки правещ политики в областта на здравеопазването трябва да бъде наясно, че в центъра на здравето не е лечението на болести, а е тяхното предотвратяване. Наливането на пари само в болници, само в лекарства, само в нова техника е необходимо, но не е достатъчно условие и не може да реши здравните проблеми на една нация. Нещата са много ясни и навързани - тютюнопушене, алкохол, наднормено тегло, обездвижване, стрес. Резултатът е тази продължителност на живота, която е все още значително по-ниска от средната в Западна Европа", коментира д-р Кунчев.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Така си е. Прав е г-н Кунчев, но кой ли от управляващите го слуша.

  Особено показателна е последната категория за удовлетвореността от живота - за мен тя е ключовият фактор за всички останали, които определят здравния ни статус. Така или иначе, всички отиваме на едно и също място, с някоя година в повече или по-малко - колкото дал Бог. След като властимащите са оставили народа ни на произвола на съдбата и да доплаща все повече за здравеопазване, освен милиардите от държавния бюджет, които се наливат в тази система, то картината е ясна - системен геноцид, който оцелее, оцелее.

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Клиентите на погребалните ни агенции се увеличават постоянно...При намаляващ брой на населението. Ако това е в резултата на "подобреното" ни здравеопазване, само мога да поздравя г-н настоящият министър на МЗ, дано да успея достатъчно бързо преди да си подаде оставката и СЗО наблюдателите.

  мурзилка
 3. 3 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 484 Неутрално

  За да се намали затлъстяването на подрастващите е редно да се забранят рекламите на пакетирани храни:вафли, чипсове, зрънчо и подобни или да им се налепят картинки, като тези на цигарите.
  Също в закусвалните Макдоналдс не трябва да се допускат деца под 18г.

 4. 4 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1119 Любопитно

  Защо аз пуша от малък,а не мога,да затлъстея?

 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Това с пушенето е голям проблем, защото масово не го смят за нещо вредящо на здравето. Съдя го от опита, който имам с родителите ми.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Има и още една констатация , че българите доплащат най-много за здраве. Сигурно защото сме много богати.

 7. 7 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Все повечè се убеждавам в намаляващата и клоняща към нула полезност на СЗО за развитите страни.Пушенето и затлъстяването не са проблем на здравеопазването,а на личен избор.
  Едва ли има човек,който не е информиран за рисковете от тях.Какви усилия ще положи и от какви удоволствия ще се лиши и какъв дискомфорт ще претърпи е въпрос на личен избор.
  Ако се намери начин за контрол на теглото не включващ диети и спорт добре да го промотират и да натиснат здравната система да го направи достъпен,за друго да си затварят чиновническите плювалници,защото се замислям какво получаваме от СЗО срещу $ 10 млн годишно,оавен празни приказки и чат пат брандиране на някой грип

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Това с пушенето е голям проблем, защото масово не го смят за нещо вредящо на здравето. Съдя го от опита, който имам с родителите ми.
  —цитат от коментар 5 на deymus


  Едва ли има човек,който не знае за рисковете от пушенето.Но отказването е съпроводено с продължителни усилия и дискомфорт,които не всеки е склонен да понесе.А мотивационните приказки и действия и опити за социално инжинерство се харесват на едни и дори плащат за да посщавт мотивационни лекции и семинари,но дразнят и отвращават други.

 9. 9 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хората с наднормено тегло също вече са повече - близо една трета от населението (59.1%). ???? една трета или 59% ?

 10. 10 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Консумацията на алкохол пък се е увеличила с 24% за изследвания период."
  Това не го вярвам. Според мен тези данни са отчетени съгласно акцизните приходи. Просто все по-малко се консумира домашен безакцизен алкохол

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Ако е истина е чудесно. Но защо ли не ми се вярва.

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Стигнали сме до там сами да се оправяме, колкото може да живеем здравословно и по малко да търсим лекари и болници.

 13. 13 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Когато здравните вноски (включително и за децата) почнат да се определят от ниво на затлъстяване, пушене, пиене и т.н. рискови фактори, тогава може и да се промени нещо. Тая "солидарност", едни да се грижат за себе си и да внасят толкова, колкото затлъстял алкохолик дето пуши по 20-30 цигари на ден, няма как да проработи.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  За последните 30 години детската смъртност е намаляла наполовин А какво стана с прогресивното съветско здравеопазване от 1944 г до 1989 г ? Доказа се ,че е било калпаво въпреки комунистическите носталгици днес мечтаещи да живеят пак при правешкия селяндур ТодАр... а Ха-ха-ха

  До коментар [#6] от "hodounski":
  И с цялото доплащане далеч пак не може да стигнете здравните вноски на германеца -средно 320 евро всеки месец , да не говорим ,че вноски за децата не се правят и за 4 членно сeмейство тук разпределено на месец размерът на здравната вноска е не-повече от 20-30 евро. И къде доплащате ,като лекарите не сме разбрали нищо от вашите 'плащания ' , а младите лекари изобщо не чакат от вас и бягат поголовно , щото сте големи плащачи.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на pys07539928
  pys07539928
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Пушенето е наркомания!

 16. 16 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хора, не пушете! Движете се, залудо не стойте! Пушех по кутия и нещо на ден, работех на няколко места, тичах подир автобуси и успех в работата, в израстването. Един инфаркт сложи край на това, но е по-важно, че оживях. Не пушете, свикнете с едно сутрешно кафе без захар, яжте малко /но качествено/ и много движете. И да ви пазят ангелите ви!!!

 17. 17 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dr_Doolittle":

  Докторче, що не си лекуваш жирафите и крокодилите, а все се мъкнеш в "комунизма"? Знам, имаш право на мнение, но това виене по Тошко вече е омръзнало на повечето нормални хора. Да, може би медицината сега е "въоръжена" по-добре отпреди 30 години, но лекарите тогава правеха от нищо - нещо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK