Кампания "Върни лентата": Защо родените между 1945 и 1965 г. са по-застрашени от хепатит С

Кампания "Върни лентата": Защо родените между 1945 и 1965 г. са по-застрашени от хепатит С

© "ХепАктив"

Днес започва Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, в която се включва и България. Между 17 и 24 ноември Сдружение "ХепАктив" и Сдружение "Здраве без граници" ще предлагат безплатни, бързи и анонимни изследвания за трите вирусни заболявания, като призовават особено много родените между 1945 и 1965 г. да си направят тестове, защото попадат в най-рисковата група от последния век. Мотото на кампанията е "Върни лентата. Спомни си. Тествай се".


Един от всеки 30 човека на възраст между 50 и 70 години е инфектиран с хепатит С, но не знае. Това е поколението в най-голям риск, защото болестта е открита чак през 1989 г. и се е разпространявала незабелязана в младостта им през 70-те и 80-те най-вече при кръвопреливане, операции или зъболекарски манипулации (или в някои случаи при инженктиране на наркотици и татуиране). Същевременно болестта може да се развива с десетилетия абсолютно безсимптомно, докато не започнат да се проявяват тежките увреждания върху черния дроб.


Едва през 1992 г. дарената кръв за преливане в България започва да се тества за вируса, така че и тези, които са се нуждаели от вливане преди това, е добре да се изследват.
Тестът е взимане на кръв от пръста и резултатите са готови в рамките на 15 минути. Освен, че са бързи, тестовете са безплатни и анонимни, гарантират орагнизаторите. Не е нужно предварително записване. Желаещите могат да се проверят в Центъра за сексуално здраве на ул. "Цар Самуил" 111, гр. София, който в рамките на кампанията ще работи с удължено работно време.


Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първа за развитие на рак на черния дроб. Според доклад на Световната здравна организация от 2017 г. 71 млн. са хората, заразени с хепатит С в световен мащаб. У нас се предполага, че те са около 94 000, но няма официални данни. В България от 2016 г. е въведена най-модерната терапия за лечение на вируса с директно действащи антивирусни средства (ДДАС), която се поема изцяло от здравноосигурителната каса и с нея може да се постигне почти пълно излекуване на болестта, която допреди пет години се считаше за нелечима.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK