Защо Бил Гейтс дарява 50 млн. долара за борбата срещу Алцхаймер (видео)

Защо Бил Гейтс дарява 50 млн. долара за борбата срещу Алцхаймер (видео)

© ReutersВ целия свят расте продължителността на живота и това е чудесно, само че не е само за добро. Колкото по-възрастни стават хората, толкова повече се увеличават рисковете им за хронични заболявания, а от всички болести, които ни чакат на старини, Алцхаймер е най-голямата заплаха. Рискът за развиването й след 80 години е почти 50%, а това е и единствената болест в топ 10 на причините за смърт, за които няма ефективно лечение и чието разпространение расте. Въпреки това учените все още не знаят защо възниква и как да я спрат, докато все повече семейства са обречени да наблюдават как личността на някой от любимите им хора изчезва.


Това пише в блога си собственикът на "Майкрософт" и най-богатият човек на света Бил Гейтс. Той управлява и най-голямата благотворителна фондация в света заедно със съпругата си Мелинда и дарителството му е пословично. Сега е насочил вниманието си към невродегенеративната болест Алцхаймер, но не чрез фондацията, а с лични средства, като вече е дарил 50 млн. долара на частния фонд Dementia Discovery Fund, който подпомага научни изследвания и разработки на нови подходи срещу болестта. В подробен пост и видео в блога си милиардерът разказва защо.


"Започнах да се интересувам от Алцхаймер заради високата му цена - и емоционална, и икономическа - за семействата и здравните системи. Финансовата стойност е много по-лесно да се измери - човек с невродегенеративна болест харчи пет пъти повече на година за медицински грижи от друг човек в напреднала възраст, но незасегнат от това. И за разлика от хората с други хронични болести, тези с Алцхаймер може да се нуждаят от много по-продължителни грижи, защото болестта може да се развива с десетилетия", казва Гейтс.
Разходите за болните от Алцхаймер и други дегенеративни болести на мозъка са едно от най-бързо растящите пера в здравните системи в развитите страни. В САЩ през 2017 г. цената достига 259 млрд. долара. Ако не се намери лек или превенция, тези болести ще източат огромни ресурси особено при прогнозата на Световната организация за Алцхаймер, според която до 2050 г. засегнатите ще са тройно повече от сега.


Защо Бил Гейтс дарява 50 млн. долара за борбата срещу Алцхаймер (видео)

© -


"Човешката цена е много по-трудна за пресмятане. Това е ужасна болест, която покосява и човека и близките му. Познавам добре този проблем, защото много хора в семейството ми са страдали от Алцхаймер. Знам колко е страшно да гледаш хората, които обичаш да се мъчат, докато болестта ги ограбва от мисловните им способности и няма какво да направиш. Чувстваш се сякаш наблюдаваш постепенната смърт на човека, който си познавал", казва Бил Гейтс, който е на 62 години.


"Историята на семейството ми не е единствената причина за интереса ми към това заболяване. Видяхме как науката успя да превърне абсолютни убийци в миналото като ХИВ в контролируема хронична болест и вярвам, че с Алцхаймер можем да направим същото, че и повече", допълва той. Смята, че трябва да се работи в пет основни посоки:


- Да разберем как се развива болестта. Това все още е мистерия, защото мозъкът е изключително деликатен и трудно може да се проследи началото и развитието на болестта. Знанието, което имаме за нея, е събрано основно от аутопсии след смъртта на пациентите и в късен стадий на развитието й.


- Да усъвършенстваме ранното улавяне и диагностика. Категоричната диагноза за Алцхаймер в момента е също само постмортем - след аутопсия. Много е трудно да се определи, че е това в развитието й и особено на по-ранен етап. Използват се когнитивни тестове, но при тях може да има голямо вариране - например, ако не си се наспал предната вечер, това може да промени резултата. Необходим е ясен и категоричен тест, например кръвен, с който да може да се следи и развитието и повлияването на болестта от лечения.


- Да намерим повече подходи за лечение. Повечето лекарства в момента атакуват протеините, заради които в мозъка се натрупва плака, която го затлачва. И медикаментите, които се разработват сега се въртят около тази идея, но трябва да подпомогнем и учените, които търсят други посоки и имат други идеи, защото това ще увеличи шансовете за намиране на вярната.


- Да намерим начин за по-лесно включване на пациенти в клинични изпитвания. Темпото, с което се приближаваме към решението, се определя от темпото, с което провеждаме клинични изпитвания на нови терапии. Но когато нямаме дефинитивна диагностика за ранен стадий няма как и да провеждаме ранни опити за спиране на болестта. В повечето случаи хората, които се включват в опитите са вече с напреднало развитие на болестта и отнема години, докато се събере подходяща и достатъчно голяма група пациенти. Можем да опитаме да създадем система за предварителна селекция и регистри на хората, които биха се включили в изследванията, веднага щом те достигнат до етапа с човешки тестове.


- Да използваме информацията по-добре. Всеки път, когато фармацевтична компания или лаборатория прави проучване, се събира много информация. Ако всичко се обедини и се стандартизира, така че ясно да забележим закономерностите за развитието на болестта и темпото му, например спрямо пола, възрастта и гените, може да ни хрумне по-добра идея за лечението.


Гейтс казва, че ще продължи да подкрепя учените, които търсят решение засега с тези 50 млн. долара, а по-нататък със субсидия от фондацията ще осигури достъп до новите лечения в бедните държави. Евентуалните резултати обаче ще се видят може би след десет години или повече, а проучванията ще са много скъпи. "Но аз съм убеден, че сме в повратен момент и сега трябва да се действа, преди науката да остане на заден план за сметка на увеличените разходи за всички болни", казва накрая филантропът.


Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Това е т.нар болест на счетоводителите. Много ме страх да не прихвана.

 2. 2 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Това е т.нар болест на счетоводителите. Много ме страх да не прихвана.
  —цитат от коментар 1 на xali


  Не бои се , на такива като теб ..... и МЪЖ не могат да си прихванат , та камо ли болест като тази .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1946 Весело

  Просто Бил одъртява и го налягат болежките.

  мурзилка
 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Уважавам хора като Бил Гейтс, които даряват огромни средства за изследвания.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 923 Любопитно

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  Вие, имунизиран ли сте против одъртяване?
  Бил Гейтс, така или иначе е ангажиран с финансиране на много научниизследователски програми!

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4572 Неутрално

  Добра и разумна идея, както повечето финансирани от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Може би малцина осъзнават, че Алцхаймер е болест за която няма лечение и заболелите умират максимум след седем - осем години, или че тя засяга все по-млади хора.

 7. 7 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 570 Весело

  [quote#2:"Радко - СВОБОДА или РОССИЯ"][/quote]

  Така е, богата, успяла и неангажирана. С бедни женици никой не се занимава ,-)

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#1] от "xali":

  Г-жо Ксали, "болестта на счетоводителите" е грипът, както впрочем и на учителите и на всички останали, които работят с много хора. Преди време имаше една хипотеза, че болестта на Алцхаймер може да се предизвиква от херпесния вирус, след това се появиха съобщения, че и две бактерии може да участват в етиологията, преди това пък се подозираха определен вид гъбички. Опитите да се докажат неопровержимо тези връзки обаче досега не дават особен резултат. Основната хипотеза си остава, че болестта на Алцхаймер се предизвиква от натрупването на лепкави амилоидни плаки и неправилно нагънат "тау" протеин в мозъка, което води до разпад на комуникацията между невроните и загуба на паметта, когнитивен упадък и в крайна сметка смърт. За момента няма категорични доказателства, че болестта на Алцхаймер може да се "прихване", така че поне това гайле във връзка с Вашата счетоводна дейност може да отпадне.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Шишковците кога ще дарят? Не натрупаха ли достатъчно? Да дават нещо и за благото на народа си.

 10. 10 Профил на wys16524047
  wys16524047
  Рейтинг: 233 Любопитно

  А има ли изследване , кои етнически групи са най-податливи ??????

 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Велик човек. Един от строителите на съвременния свят.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5325 Неутрално

  Вероятно досега не се обръщало толкова внимание поради липсата на икономически интерес от заболелите. Сега това се променя, заедно с техния дял. Браво на Бил Гейтс, който продължава да бъде визионер в много области!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Браво на Бил! Респект. Поздравявам го с една епиграма на бай Радой.
  Науко, победителко на мрака,
  за теб няма предели.
  Открила би и средство против рака,
  ако да беше за военни цели!

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  Имал бол пари, дал 50 млн. Аз като нямам и 50 лв няма да дам. Въпреки че каузата е благородна. Друг е въпроса как е спечелил 50 млд? Откъде са се взели при него? Че има талант и заслуги, ОК, признавам ги, но все пак един човек печели 50 млд!!! Един процент от населението притежават 50% от богатството на планетата. И парите не валят, а идват от същите тия дето се разболяват от Алцхаймер и какво ли не. И само една малка част се използват за благотворителност, останалите се харчат за всякакви екстри и изгъзици. Такава е системата и засега никой няма намерение да я променя. Още повече, че някои много а харесват, нека и така да е. Проблемът е, че положението започва да става неудържимо във всяко отношение, цивилизацията виси на косъм във всяка минута и апокалипсисът приближава със страшна сила.

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Имам едно желание. Затова понякога се обръщам към Бог в мислите си, да помага онези, които инвестират ежегодно стотици милиарди в оръжейната индустрия да намалеят до някакъв санитарен минимум, за сметка на филантропите-мултимилионери, които да инвестират все повече в научни изследвания с цел доброто на Човечеството.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1091 Разстроено

  Нема спасени от тролчетата на Кутев и Вова, па дори и под новина за такава благородна кауза!
  Оная/ия уж счетоводител/ка се изходила първа, а некои от следващите тъпанари плюят капиталисто Били откъде се сдобил с 50 милиарда!

  Нема да се интересуват, как вилончелисто на Путлер се е сдобил с два милиарда, или нашио Череп или успелия млад бизнесмен, а тръгнали да му злобеят ... Бил Гейтс?
  Щото, аз за вилончелисто не съм чул нещо концерти, композиране?
  Ама за Бил Гейтс е ясно - простотиите дето им плащат да пишат са на компютъра с ОС Windows.

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Гейтс се оказа точният човек на нашето съвремие, поклон за всичко, което прави с благотворителната си дейност.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Колко руски, китайски,индийски или милиардери с чаршаф сте чули да даряват парите си за нещо подобно?

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Бил Гейтс дарява, защото богатите имат пари и знаят, че парите не лекуват, не осигуряват вечен живот и не правят човека вечно щастлив. Затова и Гейтс не ги събира в сейф за вечни времена. Този лош капиталист Гейт, като другия лош капиталист Бъфет, които даряват богатството си за благотворителни цели. Къде по-добре е да ги затворят в един калъф за виолончело и да ги платят в Панама като нашите "руски православни братушки" олигарси. Православно е все пак!

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 20. 20 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тъкмо викам тоя с очилата е някой богат Руснак и дарява пари на болните!!!!!хаххаха тида видиш все едно джуджето Путин да се бръкне в джоба да даде на бедните;)))Тоя филм го НЯМА

  Долу рушистите и фашистите
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Много богати хора даряват, адмирации за Гейтс.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  Със сигурност Бил е откраднал парите си от болните с Алцхаймер, просто нема как да е иначе.
  Боже...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Шишковците кога ще дарят? Не натрупаха ли достатъчно? Да дават нещо и за благото на народа си.
  —цитат от коментар 9 на truly


  Ако ти е направило впечатление, колкото по-умен и творчески надарен е даден човек, толкова по-голям човеколюбец (по-добрата българска дума за "филантроп") и дарител е той...
  Та в тази връзка, шишковците просто не влизат в категорията на дарителите и човеколюбците!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3840 Весело

  До коментар [#14] от "Judjuk":Със сигурност Бил е откраднал парите си от болните с Алцхаймер, просто нема как да е иначе. Боже...
  —цитат от коментар 22 на Darth Plagueis


  И този намерил на кой да търси сметка за произхода на парите му!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Dante integra
  Dante integra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо Бил Гейтс дарява 50 млн. долара за борбата срещу Алцхаймер (видео)
  ---------

  Защото самият той може да се разболее.
  Вероятността е много голяма.
  Няма нищо странно в това.
  На негово места, аз бих дал всичките си пари за търсене на лечение срещу стареенето. Щеше да има яко експериментиране

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dante integra":

  Със сигурност ще да е това. Вероятно очаква да се разболее и от СПИН тогава, да?
  Или да заживее в Индия, без вода?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Dante integra
  Dante integra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dante integra":Със сигурност ще да е това. Вероятно очаква да се разболее и от СПИН тогава, да?Или да заживее в Индия, без вода?
  —цитат от коментар 26 на Darth Plagueis  Много мило от негова страна да снабдява индусите с вода.
  Аз обаче мисля, че той има потенциал да направи много повече.
  Трябва да инвестира в медицина и по този начин ще постигне най-голям ефект върху човечеството.
  Ще подобри живота на много хора.

 28. 28 Профил на Dante integra
  Dante integra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И Бил Гейтс най-вероятно ще умре от сърдечно-съдови проблеми, защото това е причината за смърт при богатите.
  Или мозъка или сърцето и кръвоносните съдове - зависи кое ще откаже първо.

 29. 29 Профил на parasit
  parasit
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Като е почнала баба Султана отгоре да продължим с Радой-

  ' Ако загина от хрема, чумата хич да я нема'

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dante integra":

  Ми той го прави. 4 милиарда дарение, за борба с маларията. По твоята логика той очаква да се разболее от малария?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 303 Неутрално

  По нашите географски ширини сме свикнали да търсим материалния интерес на всяко начинание .Когато един жест е направен без разпознаваем личен интерес, това буди съмнение и дава повод за всякакви спекулации.

 32. 32 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1620 Весело

  Шишковците кога ще дарят? Не натрупаха ли достатъчно? Да дават нещо и за благото на народа си.
  —цитат от коментар 9 на truly


  Ми, двамата шишковци ги даряват, а третият дарява. Затворили са цикъла, а затвореният цикъл е запазена марка на прехода...;)

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  Нашите бизнесмени , освен за чалга и футбол, да вземат да даряват и за такива неща. Борба с болести, бедност и неграмотност.

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси":

  Така е, ама за да има полза от даряването трябва да има не само кой да дарява, а и на кого да дарява. Че използването на даренията също е малък проблем в България.

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  "И този намерил на кой да търси сметка за произхода на парите му!"
  [quote#24:"Храбър"][/quote]

  Не си разбрал колега. Не става дума за конкретно лице, а за системата която позволява на някой да съсредоточи 50 млд в себе си. Това е колкото целия БВП на държавата България. И половината богатство на планетата в 1% от населението. Е, сега, на тебе това явно ти харесва, твое право. Но пък отде накъде и аз да си нямам мнение? Стига с тоя фашизъм бе, докога?

 36. 36 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Никой не знае със сигурност, кой стои зад публично популяризираните имена "собственици" на "Фейсбук", "Майкрософт", "Гугъл" ...
  За такива корпорации 50 млн. са по-малко от 5 стотинки за един обикновен човек със обикновени доходи.
  50 млн. за напомпване на имиджа веднъж на десет години - това е среднодневната им печалба.
  Това първо.
  Второ. Ако наистина искаха да преборят болестите на човечеството, досега да бяха го направили с поне една от по-значимите. .
  Нито рака, нито диабета, нито сърдечносъдовите заболявания намаляват. Напротив, вземат все по-големи размери.
  А, ако все пак някой отделен учен успее да пробие "загрижените" фармацевтични индустриалци и изнамери лечение за дадена масова болест, същите фармацевти ще създадат нова.

  .
 37. 37 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Докато не се намери решение на въпроса с пренаселеността на планетата, нито една масова болест няма да бъде победена.
  Докато не получи отговор въпроса : "Нужно ли му е на елита голямо количество съпътстваща човешка маса?"
  А, отговорът все повече клони към отрицание.
  Новите технологии, изкуствения интелект правят човечеството излишен биологичен товар за елита. Замърсител на околната им среда и източник на проблеми и заплахи.

  .
 38. 38 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Никой не знае със сигурност, кой стои зад публично популяризираните имена "собственици" на "Фейсбук", "Майкрософт", "Гугъл" ...За такива корпорации 50 млн. са по-малко от 5 стотинки за един обикновен човек със обикновени доходи. 50 млн. за напомпване на имиджа веднъж на десет години - това е среднодневната им печалба. Това първо. Второ. Ако наистина искаха да преборят болестите на човечеството, досега да бяха го направили с поне една от по-значимите. . Нито рака, нито диабета, нито сърдечносъдовите заболявания намаляват. Напротив, вземат все по-големи размери. А, ако все пак някой отделен учен успее да пробие "загрижените" фармацевтични индустриалци и изнамери лечение за дадена масова болест, същите фармацевти ще създадат нова.
  —цитат от коментар 36 на Явор Рг


  Непрекъснато излизат нови терапии с увеличаваща се успеваемост за лечение на онкологични заболявания.Стига се вече до нови възможности с персонализираната медицина. Диабетът се контролира съвсем успешно. А може би трябва да споменем и СПИН. Да не говорим как ваксинациите просто изкорениха определени заболявания в развитите общества.
  А е нормално да се увеличава честотата на заболяващите от рак, ами то населението е все по-голямо и живее все по-дълго(благодарение на тази лоша медицина), при което се увеличава риска от заболяване. Ако някога всичките видове онкологични заболявания бъдат победени хората ще умират от нещо друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK