Общо 660 глоби за пушене на забранени места са издадени от началото на 2017 г.

Общо 660 глоби за пушене на забранени места са издадени от началото на 2017 г.

© Анелия НиколоваОт началото на 2017 г. до края на октомври в страната са наложени 660 глоби за пушене на забранени места на обща стойност 380 600 лева, съобщава в. "Сега". Информацията е от Министерството на здравеопазването, откъдето обаче нямат данни каква част от глобите са платени и каква са обжалвани и отменени от съда.


Регионалните здравни инспекции са извършили общо 167 234 проверки – дневни и нощни, в делнични и в почивни дни. Проверени са 162 167 обекта. Съставени са 704 акта и 341 предписания, което според изданието е сравнимо с миналата година. До края на октомври 2016 г. при над 180 хил. проверки на 174 696 обекта са били наложени 672 глоби за общо 383 600 лв.


Инспекторите проверяват заведения, работни помещения на закрито, болници и детски площадки, където също е забранено да се пуши.
От неправителствения сектор обаче твърдят, че често съставените актове биват обжалвани и падат в съда. Причината е, че глобите се налагат на управителя на заведение, където е открито нарушението, но по закон отговорността се носи от собственика, който не е на място и глобата не е на негово име. Затова от неправителствените организации предлагат законът да се промени така, че при трето установено нарушение в един обект да се пристъпва към неговото затваряне. Едно от предложенията на Сдружение "България без дим" е глобите да се налагат на персонала на заведенията, който допуска там да се пуши, а актове да могат да издават не само служители на РЗИ, а също полицаи и инспектори по храните и труда.


От Министерството на здравеопазването признават, че контролът не е достатъчно ефективен, и смятат, че са необходими промени в Закона за здравето. Изданието обаче отбелязва, че е малко вероятно да бъде предложена драстичната законова промяна, която да дава възможност и за затваряне на заведенията нарушители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK