Здравното министерство пропуснало да си иска пари за превенция на пушене и наркомании

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

© Анелия Николова

Кирил Ананиев, министър на здравеопазванетоВ Министерството на здравеопазването (МЗ) не са постъпвали задължителни по закон средства за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и наркомании. Това се разбра от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол. Според Закона за здравето всяка година министерството следва да получава 1% от постъпленията в бюджета от акцизи върху алкохол и цигари, а средствата - да се използват за финансиране на националните програми.


Днес Ананиев така и не отговори на въпрос от депутата от БСП Георги Гьоков какъв е размера на средствата, получени в здравното министерство по този текст за 2015 и 2016 г. Той единствено увери, че по бюджетите на министерството и на здравната каса се разпределя значителен ресурс за профилактика и наблюдение на редица обществено значими заболявания, включително за тези програми.


Според Георги Гьоков само за 2016 г. по този текст от закона в министерството е трябвало да постъпят около 23 млн. лева, но тези пари не се отделят, а ведомството не ги е и търсило. Кирил Ананиев, който доскоро бе заместник-министър на финансите, отговори, че цифрата била по-голяма от посочената от левия депутат и добави, че било правилно, че ведомството не ги е искало.
"Аз мисля, че и Министерството на здравеопазването е постъпило правилно като не си е поискало тези пари, и Министерството на финансите е постъпило правилно, като не ги е предвидило в бюджета", заяви Ананиев и обясни, че конкретният текст от Закона за здравето влизал в противоречие със Закона за публичните финанси.


"В момента се нарушава българският Закон за здравето. Дайте да променим закона, да кажем на обществото, че тези пари са много и да ги намалим", изтъкна Гьоков.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ГЕРБ крадат всичко, но сега се разбира, че крадат от здравето и живота на българите.

  ДОЛУ ГЕРБ , оставка и съд за мафиота борисов

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Адмирации за Министерството на здравеопазване,Отдавна не сме виждали победа на здравия разум над здравите сили.А и това не са пари за борба с тютюнопушенето а с пропаганда срещу вредни и опасни за здравето практики като антиваксърсство,вредни хранитетелни режими,някои представяни като здравосовни,ползването на някои лекарства на своя глава,опровергаване на заблуди свързани със здравето.
  А за прохибиционистите и антипушене активистите RIP и дано горят в ада,за наемниците им да си търсят друг да му служат,за активистите по принцип да си търсят друг лозунг и парцал.

 3. 3
  slonsco
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 4. 4 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 927 Неутрално

  МЗ и МФ са постъпили "правилно".
  След като Държавата подпомага една търговска верига, която произвежда и продава цигари и алкохол на непълнолетни пред училища и на оживени спирки, няма логика да се превеждат пари на МЗ за подобни програми.
  Също така Държавата губи и от унищожения дребен бизнес, осигурявайки комфорт на незнайния собственик на тази верига, който от своя страна води борба срещу идеологическата диверсия, контролирайки медиите.
  Друг е въпросът, колко пари от акцизи постъпват в хазната от тази търговска верига.

 5. 5 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ГЕРБ крадат всичко, но сега се разбира, че крадат от здравето и живота на българите.ДОЛУ ГЕРБ , оставка и съд за мафиота борисов
  —цитат от коментар 1 на ironhorse  До коментар [#1] от "ironhorse":

  А Москов ???

 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#5:"aboto"][/quote]

  Москов е едно кариеристично леке ...
  Никога не е късно да се орезилиш.
  Лукарски, Москов и Ненчев се оказаха толкова жадни за власт, че не се усетиха как станаха досущ като Борисов - бандити.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"aboto"]
  —цитат от коментар 6 на ironhorse
  Москов е едно кариеристично леке ...Никога не е късно да се орезилиш.Лукарски, Москов и Ненчев се оказаха толкова жадни за власт, че не се усетиха как станаха досущ като Борисов - бандити.[/quote]


  До коментар [#6] от "ironhorse":

  Ти кога се омаскари - когато гласува за ГЕРБ (не еднократно заявено от теб) , или сега когато плюеш решението си ?
  И в двата случая си МАСКАРА !!!

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#4] от "mara71":

  При търговията и производството с тютюневи изделия конкуренцията и ползите от нея не се ползват от защита на антимонополното право.В тази област нежелателно и недопустимо е пазарът да бъде фрагментиран,като доминиращо положение на пазара се допуска,дори по аргумент на противното че е нежелателно и недопустимо е пазарът да бъде фрагментиран се приветсва.Защо и как се е стигнало до това е отделен въпрос,но по същество в даден момент е постигната сделка или поне изрично или мълчаливо съгласдуване на действия и бездействия между държавите и големите производители и търговци на тютюневи изделия по силата на която държавата допуска неконкурентни практики и препятства навлизането на нови играчи на пазара,срещу което големите производители и търговци на тютюневи изделия не препятстват действията на държавите за ограничаване на пушенето и сътрудничат данъчно ,Ползата за големите производители и търговци на тютюневи изделия е по голям дял от макар и свиващ се пазар възможност за злоупотреба с господстващо положение и избягване на ценовата конкуренция,а и избягване конкуренцията по качеството в голяма степен,което води и до по големи печалби,Освен това потребителите на тютюневи изделия имат по малка защита на правата си,ако въобще имат някаква,Това се допуска,но не се налага от общностно право,и тези разпоредби в общностно право са инициирани и прокарани от националните държави,а не от Европейския съюз и предшестващите го институции,което навежда към извода че националните държави са по-податливи на лобизъм,активизъм и друг,включително конспиративен натиск отколкото Европейския съюз и предшестващите го институции,като и че идологиите нямат все още достъп до Европейския съюз и предшестващите го институции,какъвто имат до националните правителства,

 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#7:"aboto"][/quote]

  Глупости ...
  Защо да е срамно, човек да си признае грешката ?
  Да, гласувал съм за ГЕРБ и считам, че съм направил огромна грешка.

  А маскара си ти, дето нито гласува, нито заема позиция как да се оправят нещата, но си лепящ етикети.
  "Колкото повече използва човек етикети, токова му е по-къс акъла."
  Народа мъдрост

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "ironhorse":

  За "мъничка" разлика от теб - аз цитирам твой публично признания за глупост - докато ти , който , и името ми не знаеш , а се опитваш да ми приписваш неща от своя мироглед !
  Както и преди съм ти казвал - всеки си мисли със своя акъл и възможности .

 11. 11 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#9] от "ironhorse":За "мъничка" разлика от теб - аз цитирам твой публично признания за глупост - докато ти , който , и името ми не знаеш , а се опитваш да ми приписваш неща от своя мироглед !Както и преди съм ти казвал - всеки си мисли със своя акъл и възможности .
  —цитат от коментар 10 на aboto


  Ми аз не съм милицЮнер, та да се интересувам от името на някой, който не си го е публикувал. Щом си с ник-нейм твоя воля, това не ме бърка.

  И не си спомням въобще да съм влизал в полемика с теб преди, а и не мисля и за напред.

  Иначе си доста съмнителен, защото след писането с теб, от Гугъл ми сигнализираха, че някой е опитвал да влезе в профила ми ...
  Ченге ли си, милицЮнер ли си ....

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 12. 12 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 329 Неутрално

  А от акциза за горивата колко отива за пътищата?

 13. 13 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "ironhorse":

  Много си сладък - сладур !!!

  ПП
  една моя позната много мразеше да и казват , че е сладка , все си мислеше , че и казват колко е глупава .

 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#7:"aboto"]
  —цитат от коментар 9 на ironhorse
  Глупости ...Защо да е срамно, човек да си признае грешката ?Да, гласувал съм за ГЕРБ и считам, че съм направил огромна грешка.А маскара си ти, дето нито гласува, нито заема позиция как да се оправят нещата, но си лепящ етикети."Колкото повече използва човек етикети, токова му е по-къс акъла."Народа мъдрост[/quote]

  Никога не съм гласувал за ГЕРБ.Никога не съм мислил това за грешка.Не смятам да гласувам за ГЕРБ и в бъдеще,
  Но това не ми пречи да оцена една достойна и разумна постъпка,чийто деклариран мотив споделям,И адмирирам,Особенно ако е една от двете,за която се сещам през този век, достойни и разумна постъпки,чийто деклариран мотив споделям.

 15. 15 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 344 Неутрално

  е дано разкарат идиотските картинки от цигарите

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#15] от "rossen4i4o":

  Кво ти пука,взени си табекера или калъф,

 17. 17 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ГЕРБ крадат всичко, но сега се разбира, че крадат от здравето и живота на българите.ДОЛУ ГЕРБ , оставка и съд за мафиота борисов
  —цитат от коментар 1 на ironhorse


  А бе човек, ГЕРБ крадяха/крадат от ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА, ти се възмущаваш от някакви си тук 23 милиона за превенция .... Да крадеш от (болни) деца - няма по-гнусно нещо от това, и всеки, който гласува за тези мръсни подчовеци, е абсолютен изрод! Разбирам, че тук е пълно с платени "фенове" на ГЕРБ - кафявата точка, яне, догуоман, половин дузина турски подлоги, и знам, че за тях това е нещо нормално - да се краде от "нашите хора" не е престъпление, но искам да ги питам - Плужеци герберски, вие деца нямате ли? Предполагам, че нямате, защото и в природата има баланс, и такива отрепки като вас рядко успяват да я излъжат и да се възпроизведат, но дори и да нямате, не ви ли пука за децата на другите, и изобщо за ДЕЦАТА? Или е по-важно да има за Делян, Цецо, Боко, Данчето, чичо окмет в Бургас, и т.н...... Времето на ГЕРБ изтича, лошото е, че и на България не й е останало много, а и "партията" се погрижи нищо да не й остане!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK