Пациентска организация протестира срещу мораториума на здравната каса за нови лекарства

Архив

© Красимир Юскеселиев

АрхивПациенти организираха протест днес срещу забраната за включване на нови лекарства в списъка с медикаменти, които плаща здравната каса. Предложението за мораториум беше прието на първо четене в парламента като част от проекта за бюджета на НЗОК за 2018 г. и по думите на управителя на касата Камен Плочев се прави, за да й се даде една година за "отдих" от големите разходи за лекарства.


Протестът беше организиран от Федерация "Български пациентски форум" и получи подкрепа и от Националната пациентска организация, която се възпротиви на идеята още след обявяването й. "Не подкрепяме никакви забранителни и ограничаващи закони срещу българските граждани", заявиха от федерацията преди началото на протеста. Те се опасяват, че забраната може да предизвика вълна от здравни мигранти в Европа, затова и с писма са уведомили посланиците на държавите от ЕС в София за намеренията на държавата да ограничи достъпа на българските пациенти до нови лекарства. Протестиращите се събраха пред италианското посолство, където също внесоха писмо.


Като компромис между първо и второ четене на бюджета за догодина депутатите решиха, че касата ще може да плаща за генеричните заместители на новите лекарства, но не и за иновативните молекули. Пациентите обаче твърдят, че не всички медикаменти могат да се заместят.
"Всъщност държавата казва ние ще плащаме най-евтиното. А оттам нататък, който иска да се лекува с терапията, която е била досега, трябва да си ги извади и да си ги плати. Ще има много българи, които ще напуснат България. Като здравни мигранти по простата причина, че няма да бъдат лекувани", коментира пред БНТ Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум".


На протеста беше и Мирослав Митев, баща на 9-годишно дете с трансплантиран черен дроб. Детето всеки ден пие лекарства, които му помагат да не отхвърли новия орган. Според него целта е оригиналните лекарства да се заменят с генерични, които ще са по-евтини, но той не е спокоен, че те ще работят. "Най-голямата опасност е отхвърляне на органа и летален край", пояснява бащата.


Пациентската организация твърди, че догодина касата трябвало да започне да плаща за 15 нови лекарства. Забраната ще засегне пациентите с белодробни и онкологични заболявания, а пациентите с меланом чакали да получат безплатно два нови биологични препарата, предупреждават от там.


Гарнация от здравната каса?


"НЗОК гарантира, че нито един пациент няма да остане без лечение", отговори пресцентърът на здравната каса след протеста днес. В съобщение до медиите в отговор на пациентските опасения от там уверяват, че касата "няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му, както се спекулира в някои медии. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните". Обаче не поясняват какво означава това, щом в закона има нова забрана.


"Припомняме, че анализ на Евростат посочва, че България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Страната ни заделя за тази цел над 42% годишно от парите за здраве. Нека българските пациенти и техните близки имат доверие в НЗОК и бъдат спокойни, че институцията гарантира тяхното лечение", пише в съобщението на институцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK