Пациентска организация протестира срещу мораториума на здравната каса за нови лекарства

Архив

© Красимир Юскеселиев

АрхивПациенти организираха протест днес срещу забраната за включване на нови лекарства в списъка с медикаменти, които плаща здравната каса. Предложението за мораториум беше прието на първо четене в парламента като част от проекта за бюджета на НЗОК за 2018 г. и по думите на управителя на касата Камен Плочев се прави, за да й се даде една година за "отдих" от големите разходи за лекарства.


Протестът беше организиран от Федерация "Български пациентски форум" и получи подкрепа и от Националната пациентска организация, която се възпротиви на идеята още след обявяването й. "Не подкрепяме никакви забранителни и ограничаващи закони срещу българските граждани", заявиха от федерацията преди началото на протеста. Те се опасяват, че забраната може да предизвика вълна от здравни мигранти в Европа, затова и с писма са уведомили посланиците на държавите от ЕС в София за намеренията на държавата да ограничи достъпа на българските пациенти до нови лекарства. Протестиращите се събраха пред италианското посолство, където също внесоха писмо.


Като компромис между първо и второ четене на бюджета за догодина депутатите решиха, че касата ще може да плаща за генеричните заместители на новите лекарства, но не и за иновативните молекули. Пациентите обаче твърдят, че не всички медикаменти могат да се заместят.
"Всъщност държавата казва ние ще плащаме най-евтиното. А оттам нататък, който иска да се лекува с терапията, която е била досега, трябва да си ги извади и да си ги плати. Ще има много българи, които ще напуснат България. Като здравни мигранти по простата причина, че няма да бъдат лекувани", коментира пред БНТ Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум".


На протеста беше и Мирослав Митев, баща на 9-годишно дете с трансплантиран черен дроб. Детето всеки ден пие лекарства, които му помагат да не отхвърли новия орган. Според него целта е оригиналните лекарства да се заменят с генерични, които ще са по-евтини, но той не е спокоен, че те ще работят. "Най-голямата опасност е отхвърляне на органа и летален край", пояснява бащата.


Пациентската организация твърди, че догодина касата трябвало да започне да плаща за 15 нови лекарства. Забраната ще засегне пациентите с белодробни и онкологични заболявания, а пациентите с меланом чакали да получат безплатно два нови биологични препарата, предупреждават от там.


Гарнация от здравната каса?


"НЗОК гарантира, че нито един пациент няма да остане без лечение", отговори пресцентърът на здравната каса след протеста днес. В съобщение до медиите в отговор на пациентските опасения от там уверяват, че касата "няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му, както се спекулира в някои медии. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните". Обаче не поясняват какво означава това, щом в закона има нова забрана.


"Припомняме, че анализ на Евростат посочва, че България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Страната ни заделя за тази цел над 42% годишно от парите за здраве. Нека българските пациенти и техните близки имат доверие в НЗОК и бъдат спокойни, че институцията гарантира тяхното лечение", пише в съобщението на институцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Гледайте Европа, там как се прави. Непрекъснато тука си измислят правила, които отдавна някъде са въведени.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Разстроено

  Между другото - партийните субсидии ще стигнат точно за тези спорни 25 млн лв.

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  И то за животоспасяващи ,особено за онкоболни!
  Това е геноцид!

 4. 4 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "Като компромис между първо и второ четене на бюджета за догодина депутатите решиха, че касата ще може да плаща за генеричните заместители на новите лекарства, но не и за иновативните молекули."
  Това ми звучи абсурдно - какви са тези генерични заместители на нови лекарства? Ако лекарствата наистина са нови, те няма как да имат генеричен заместител тъй като са защитени с патент най-малко за 10 години. Най-вероятно става въпрос за стари лекарства, които чак сега се регистрират в България, тест най-вероятно не са особено обещаващи. Забраната за иновативни терапии обаче е застрашаваща живота на пациентите с редки заболявания тъй като много често алтернативни терапии няма.

 5. 5 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  "Не подкрепяме никакви забранителни и ограничаващи закони срещу българските граждани", заявиха от федерацията преди началото на протеста."

  Ама никой не ограничава или забранява на българските граждани да си плащат здравната осигуровка. Ограничават се плащанията на НЗОК. Ако утре Надзорният съвет намали двойно възнаграждението си, пак ли ще има протести!?

  "А оттам нататък, който иска да се лекува с терапията, която е била досега, трябва да си ги извади и да си ги плати."
  Аз винаги плащам от джоба си. Да не би социализЪма да се е върнал и някои вече да "консумират според потребностите си"?

  "Страната ни заделя за тази цел над 42% годишно от парите за здраве. Нека българските пациенти и техните близки имат доверие в НЗОК "
  Баси тъпотиите! Каквито са пациентите, такава е и НЗОК! Как ги получихте тия 42%!? При бюджет на НЗОК от 3.8 млрд. лв. и предвидени разходи за "аптечни продажби" от 1.098 млрд. лв., това прави 28%, похарчени от общите пари, а не че "страната е заделила пари". Харчлъка на "страната" е само 1.262 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Весело

  До коментар [#4] от "unbiased":

  "Ако лекарствата наистина са нови, те няма как да имат генеричен заместител тъй като са защитени с патент най-малко за 10 години."

  "Наистина" новите лекарства са още на етап клинични изследвания ... и, на практика, не са известни ни на пациенти, ни на НЗОК.
  Лекарствата, получили миналата година разрешение за употреба от ЕМЕА (най-вече) или от ИАЛ като "нова молекула"/синергична комбинация от молекули или "ново медицинско използване" се ползват от десет годишен екслузивитет (за този срок никоя друга фирма не може да се позовава и/или сравнява своя продукт с клиничните изследвания, на базата на които е одобрен въпросния лекарствен продукт). Генеричен еквивалент на тия лекарства няма и по закон не може да има в следващите минимум шест до 11 години, независимо дали има или няма патент, дали става въпрос за "стари лекарства", но с ново медицинско използване.

  "Забраната за иновативни терапии обаче е застрашаваща живота на пациентите с редки заболявания тъй като много често алтернативни терапии няма."

  Това изобщо не е така, а си е гола спекулация. Първо, на всеки живороден животът му е застрашен - все някога ще умре. Второ, каквато и иновативна терапия да е приложена, винаги има починали пациенти (някои поради страничното въздействие на терапията, други - поради вторични заболявания). Трето, винаги има алтернативни терапии, дори и за изключително редките заболявания (Самото откриване на заболяването дава и първата терапия). Друг е въпросът за ефективността на терапиите - за едни са ефективни, за други - понякога вредни. Но със спекулацията "ефективност" се дава възможност "търговци с бели престилки" да правят пачки от най-скъпите лекарства (в паралелна вселена, опс износ), без значение на ефективността им.
  Освен това, ако човек наистина умира (напр. от глад), не чака някой да му купи (или омеси) хляба. Тегли кредит от банка, купува "животоспасяващата" панацея, оздравява, работи и от дохода/заплатата ... си приспада от здравните осигуровки направените разходи.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#6] от "wanderer":

  Бай бабо да не те срещне мечка. Сигурно нямаш представа колко струват лекарствата за онкоболни , да не говорим за трансплантираните , които ги пият до живот. Намерили герберите от къде да пестят. Искрено им пожелавам да изпитат на свой гръб тази „икономия“

 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  2 милона внасят символични здравни вноски , а 7 милиона ползват. Позлвт и неосигурените Спена помош на корем. Който иска съвременно лечение ще трябва да очаква качване на здравната вноска на 12 %, осигуровки и от пенсионерите в реален размер и осигуровки за децата плащани от родителите им , а не от тъпото правителство , което се прави ,че ги внася и тов намален размер. Я ги внася ,че не никой не ти представя доказателства. Освен това трябва задъжително изваждане на бюджета на НЗОК от обшия консолидиран републикански бюджет за да не се бърка от там за асфалт и залички за певачки, И най-вече повече здравни фондове и конкуренция между тях за осигуряващите с и за изпълнителите на медицински дейности. Иначе сметката няма да излезе като внасяш по 30 евро и да имаш благата на германеца с неговите 320 евро здрвна осигуровка месечно . Другото са комунистическите измислици от типа перпетуум мобиле - ' на всеки всичко според потребностите'.......

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK