Девет от десет нови случаи на заразяване с ХИВ в България са при мъже

Мобилни екипи ще правят безплатни изследвания за ХИВ на различни места в страната (вижте в прикачения файл)

© Красимир Юскеселиев

Мобилни екипи ще правят безплатни изследвания за ХИВ на различни места в страната (вижте в прикачения файл)През 2017 г. новите регистрирани случаи на ХИВ-позитивни хора в България са 220 от над 260 хиляди изследвани. Така общият брой на инфектираните в страната към момента става 2 694, като се запазва тенденцията от последните години броят на засегнатите мъже да е в пъти по-голям от този на засегнатите жени. При случаите от тази година съотношението е 9 към 1 или 199 мъже и 21 жени.


Такава е официалната статистика за България, изнесена от Министерството на здравеопазването, по повод днешния Световен ден за борба със СПИН - 1 декември. Днес и в различни дни през целия месец в страната се организират информационни кампании и акции за безплатни анонимни изследвания за ХИВ (Вижте акциите по градове и дати в прикачения файл).


ХИВ в България


Освен че повече мъже са засегнати от вируса, се запазват и други тенденции от последните години като тези, че инфекцията се разпространява основно по полов път, по-често при хомосексуален контакт, и най-много случаи има в големите градове. Заразените по полов път са 88% (от тях 52% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт), останалите 12% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. В София и София област са диагностицирани 98 човека от 220-те за годината, в Пловдив са 22-ма, във Варна - 18, в Плевен - 9, и четирима в Бургас.


Най-засегната при новорегистрираните случаи е възрастовата група 30-39 години (36%), следвана от възрастовата група на 20-29-годишните (34%). Най-младият ХИВ серопозитивен в България е на 20 години, а най-възрастният е на 67 години.
Девет от десет нови случаи на заразяване с ХИВ в България са при мъже

© Reuters


Към 31 октомври т.г. общо 1 291 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 163 (90%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.


"В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравно-осигурителен статус. Разкрити са и работят 5 сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора", пише ведомството. В сила от тази година е и Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН 2017-2020 г., която ще замести с държавни средства досегашната програма, обезпечена от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария


Според сигнал до "Дневник" на пациент с ХИВ, пожелал да остане анонимен, въпреки гаранцията на министерството обаче, понякога има проблем с осигуряването на медикаменти от антиретровирусната терапия, и се налага смяна на комбинацията от лекарства на хората в тази ситуация, а това поставя здравето им в риск. Читателският сигнал разказва за два такива случая при самия него за последните две години.


В Европа и света


България е сред страните в Европа с най-ниско разпространение на ХИВ. При средна честота на инфектираните от 5.7 на 100 хил. души, този показател за България е 2.8. Страните с показатели над средните за ЕС и ЕИП са: Латвия с 18.5, Естония с 17.4, Малта - 14.5, Люксембург - 11.5, Ирландия с 10.5, Португалия - 10, Кипър - 9.4 и Великобритания - 7.9..


По данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2016 г. в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП) са регистрирани над 29 хил. нови случая на ХИВ. Данните показват, че един от всеки двама регистрирани случая на ХИВ в Европа са диагностицирани със закъснение.


В световен мащаб разпространението на вируса се овладява все по-ефективно. По данни на Световната здравна организация от 2000 г. до 2016 г. делът на новоинфектираните е намалял с 39%, а на смъртните случаи с една трета или има общо 13.1 млн. спасени живота, благодарение на разширяващия се достъп до антиретровирусна терапия. Особено висок е обхватът с терапията на бременни и кърмещи жени - 76% от всички инфектирани, като това предотвратява заразяването на бебетата.


Въпреки това ХИВ продължава да е една от големите заплахи за човечеството. От началото на епидемията през 70-те досега жертвите са над 35 милиона - 1 милион от тях починали през 2016 г. Други 1.8 милиона са били новодиагностицирани като носители на вируса през същата година, допълвайки общия брой на живеещите с вируса по света до 36.7 милиона души.


Дали светът може да се пребори веднъж завинаги със СПИН? Вижте във видеото на "Дневник":

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK