Ананиев за ветото на президента: Огромна манипулация, изпълняват се корпоративни интереси

Кирил Ананиев

© Анелия Николова

Кирил АнаниевМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи като несериозен мотива на президента Румен Радев за налагането на вето върху част от Закона за бюджета на Здравната каса. Държавният глава аргументира решението с това, че няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани за равнопоставеност при възможността да се лекуват, съобщава "Фокус".


Частта, която атакува Радев е за забраняването на изплащането на нови лекарства през годината. Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, който налага мораториум на около 20 нови молекули, одобрени за приложение в България, но непокривани от касата досега, ще бъде върнат за преразглеждане в парламента.


"В момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси. Използва се една много чувствителна за обществото тема за тази манипулация", уточни Ананиев.
Според него хората, които са писали мотивите за ветото не са добре запознати с материята. По думите му позитивният лекарствен списък на Здравната каса е с широка гами лекарства и с доказан терапевтичен ефект. Той допълни, че няма заболяване, за което да не са осигурени най-модерните в света медикаменти.


"30% от разходите на публичния фонд на Здравната каса отиват за лекарства. В Европейския съюз този процент е 15-20. Самите министри на здравеопазването в ЕС останаха приятно изненадани от нашия позитивен лекарствен списък, от новите лекарства, от ускорения темп за приемане на новите молекули", посочи Ананиев.


Той коментира и провелия се днес протест пред Народното събрание. Десетки се събраха под надслов "Не на мораториума върху лекарствата и новите терапии!".


"Забелязах значителна част от малкото хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се коментира. Това показва организирания характер на протеста", заяви здравният министър.


Той каза още, че се е срещнал с колегите си от ЕС и е разговарял с тях, като почти всички са изказали притеснения от натиска на фармацевтичната индустрия, която искала да вкара възможно най-бързо новите молекули, за да възстанови инвестициите за тях. Притесненията идвали от това, че някои от молекулите не са преминали през периода на изследване, не е доказан терапевтичния им ефект, а се бърза да бъдат вкарани в терапевтичното лечение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK