Замърсеният въздух в Азия поставя развитието на 17 милиона бебета в риск, предупреждава УНИЦЕФ

Замърсеният въздух в Азия поставя развитието на 17 милиона бебета в риск, предупреждава УНИЦЕФ

© ReutersОколо 17 милиона бебета са родени в последната година в районите с най-замърсен въздух в света в Южна и Източна Азия. Токсичните нива на замърсяване на въздуха там поставят новородените във висок риск от увреждания и пречат на пълноценното развитие на мозъците им, предупреждава агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ, цитирана от Би Би Си.


Най-засегнати са децата в Южна Азия, където попадат над 12 милиона от новородените. Родени са в градове като Делхи, където прахът във въздуха надвишава шест пъти допустимите норми почти целогодишно.


Вдишването на фините прахови частици може да увреди мозъчната тъкан и да забави драстично когнитивното развитие на бебетата, съобщава УНИЦЕФ в нов доклад. Там се посочва, че качеството на въздуха има връзка и с вербалните и невербалните способности на децата, паметта и различни неврологични проблеми. Според организацията това личи дори от средното ниво на оценките на децата в училищата в тези райони. Получените увреждания са завинаги.
Ново проучване в Лондон пък показва, че мръсния въздух има влияние и върху плода още преди да се роди. Учените го свързват с увеличаващ се проблем на недоносени бебета или родени с поднормено тегло, което също е предпоставка за трайни увреждания и завинаги лошо здраве за тези деца.


С масовата урбанизация и липсата на адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха все повече и повече деца ще бъдат застрашени през следващите години, коментират от агенцията за децата на ООН. Специалистите препоръчват да се увеличи употребата на предпазни маски, филтри за пречистване на въздуха в дома и родителите да избягват да извеждат децата навън в пикови моменти на смога.


Миналата седмица в Делхи бяха регистрирани извънредно опасни нива на замърсяването, а местната управа определи проблема като "газова камера" за жителите на града. Част от училищата в града бяха затворени, докато отмине кризата, а отварянето им отново се посрещна с критика от родителите, че е прибързано. Същият пик на замърсяване предизвика повръщане сред състезателите по време на мач по крикет в столицата на Индия.


В Северен Китай, където има същия проблем, нови изчисления показват, че мръсния въздух скъсява живота на населението със средно три години. Правителството се опита да наложи строги правила за емисиите на производствените компании, но според местните медии те масово се нарушават.


Сателитните справки на УНИЦЕФ показват, че проблемът с мръсния въздух расте застрашително и в някои градове в Африка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK