Специализираната болница по онкология предлага безплатни прегледи за рак на кожата всеки петък

Специализираната болница по онкология предлага безплатни прегледи за рак на кожата всеки петък

© Георги КожухаровУниверситетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) в София започва инициатива за безплатни прегледи за рак на кожата. Всеки петък между 11 и 12 ч. желаещите могат да се прегледат в кабинет 128 на Диагностично-консултативния блок на болницата, като не е необходимо предварително записване, но може да има опашка.


Прегледите се осъществяват от екипа на доц. Красимир Киров, началник на Клиниката по дерматология.


Всяка година в България има около 38 хил. нови случаи на онкологични заболявания по данни на Националния раков регистър, а приблизително 5 хиляди от тях са тумори на кожата, съобщават от болницата. Най-честите диагнози в тази група са за базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, а най-злокачественият вид кожен тумор е малигнения меланом.
Рискови за развитие на рак на кожата са хората със светла кожа, с руси и червеникави коси. Също така онези, при които има диспластични невуси – бенки, които са на нивото на кожата, с неравномерно очертание и оцветяване. Промяната на размера и цвета на бенките обикновено е първи признак на израждането им.


Изложени на опасност от развитие на рак на кожата са и хората, които имат в родословието си един или повече кръвни роднини с доказан меланом. Друга рискова група са работещите на открито, които остават изложени продължително време на пряка слънчева светлина без защитно облекло. Също така хората, които обичат горещите и слънчеви курорти. Слънцето може да бъде опасно и във високите планини през зимата, тъй като ултравиолетовото лъчение е налично и тогава. Препоръчително е повишено внимание и към пациентите с псориазис, които са подложени на терапия с ултравиолетови лъчи. Ако се притеснявате за здравословното си състояние, не отлагайте консултацията със специалист, съветват от онкологията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK