Здравното министерство ще повиши плащането по някои клинични пътеки

Кирил Ананиев

© Анелия Николова

Кирил АнаниевПрез следващата година се предвижда някои клинични пътеки да бъдат плащани по-скъпо на болниците. Това съобщи в ефира на БНР здравният министър Кирил Ананиев. Това ще стане в рамките на преговорите с лекарския съюз при подготовката на националния рамков договор.


Болниците непрекъснато се оплакват, че клиничните пътеки са недофинансирани, което в крайна сметка води до това, че пациентите доплащат лично за лечението си.


Ананиев не каза за кои пътеки ще се предложи по-високо плащане, но посочи, че акцент в тези разговори ще бъде детското здравеопазване и това за майките. По-високи цени ще има и за някои, поемани от общинските болници.
По повод разразилото се недоволство срещу приетата от парламента едногодишна забрана на здравната каса да поема финансирането за нови лекарства за ракови и редки заболявания, Ананиев посочи, че всъщност от общо 32 лечения забраната важи само за 4. За тях, както вече той обяви вчера, ще има специални лекарски комисии, които ще преценяват дали здравното министерство да плати, ако за съответния пациент се прецени, че ще му бъдат от полза.


Министърът посочи, че за всеки казус съставът на тези комисии ще е различен, а той самият ще контролира работата им.


За новите лекарства Ананиев посочи, че дори в Германия се изчаква три години да се види ефекта от ново лекарство преди здравните каси да го включат в списъка си, а в случая става дума за 1 г., с която се цели да се стабилизират финансите на касата.


Министърът увери, че тези комисии ще се произнасят по съответните случаи в спешен порядък, за да не се бави лечението.


В отговор на въпрос той съобщи, че в понеделник очаква да получи резултата от проверката в "Пирогов", където медици протестираха няколко пъти с твърдения за раздуване на администрацията и намаляване на заплатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK