Здравното министерство ще повиши плащането по някои клинични пътеки

Кирил Ананиев

© Анелия Николова

Кирил АнаниевПрез следващата година се предвижда някои клинични пътеки да бъдат плащани по-скъпо на болниците. Това съобщи в ефира на БНР здравният министър Кирил Ананиев. Това ще стане в рамките на преговорите с лекарския съюз при подготовката на националния рамков договор.


Болниците непрекъснато се оплакват, че клиничните пътеки са недофинансирани, което в крайна сметка води до това, че пациентите доплащат лично за лечението си.


Ананиев не каза за кои пътеки ще се предложи по-високо плащане, но посочи, че акцент в тези разговори ще бъде детското здравеопазване и това за майките. По-високи цени ще има и за някои, поемани от общинските болници.
По повод разразилото се недоволство срещу приетата от парламента едногодишна забрана на здравната каса да поема финансирането за нови лекарства за ракови и редки заболявания, Ананиев посочи, че всъщност от общо 32 лечения забраната важи само за 4. За тях, както вече той обяви вчера, ще има специални лекарски комисии, които ще преценяват дали здравното министерство да плати, ако за съответния пациент се прецени, че ще му бъдат от полза.


Министърът посочи, че за всеки казус съставът на тези комисии ще е различен, а той самият ще контролира работата им.


За новите лекарства Ананиев посочи, че дори в Германия се изчаква три години да се види ефекта от ново лекарство преди здравните каси да го включат в списъка си, а в случая става дума за 1 г., с която се цели да се стабилизират финансите на касата.


Министърът увери, че тези комисии ще се произнасят по съответните случаи в спешен порядък, за да не се бави лечението.


В отговор на въпрос той съобщи, че в понеделник очаква да получи резултата от проверката в "Пирогов", където медици протестираха няколко пъти с твърдения за раздуване на администрацията и намаляване на заплатите.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Ще го омаят, докторетата могат да бъдат много убедителни.

 2. 2 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Яко се краде от здравната система...уж им отпускат все по големи бюджети а пациентите все си доплащат за марли и спринцовки...

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Любопитно

  "....всъщност от общо 32 лечения забраната важи само за 4..."

  И защо това трябваше да става със закон? След като не се знае дали и тези 4 ще бъдат одобрени или не? Да не би за да може сега като "deus ex machina" Бойко Борисов да се спусне на сцената и да оправи специално натворената за целта бъркотия?

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Първо да спе течовете по болниците,после ще има пари и за повече клинични пътеки.


  За мораториума без коментар....Излагация.

 5. 5 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Струва ми се, че този некомпетентен, объркан, безволев, манипулируем дедо дето само знае да брои парички няма да изкара на поста си и до края на ЕС председателството...

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#5] от "ptichka007":

  Напротив.
  При желание точно той може да спре кранчетата,защото като финансист ще му светне къде са.
  Но пак казвам - при желание.

 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Ми плащай си бе, чичка. Колкото е по-незплатено здравеопазването чрез обществените фондове, толкова повече ще се бъркаш кеш. Толкова сте елементарно плоски, че си подритвате собствените интереси.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "xmm":

  Дано си права.
  Аз съм скептично настроена като виждам как започна да затяга кранчетата започвайки с най-нисковисящата ябълка - това да ограничи правото на лечение на най-болните и уязвими пациенти. Защо не започна от частните болници, които приемат пациенти само ако са по печеливши клинични пътеки и които препращат тежките случаи към държавните болници? От това по-очевиден и до болка познат пример за тоталната липса на контрол и регулация от страна на държавата към сектор здравеопазване мисля че няма.

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Първо да спе течовете по болниците,после ще има пари и за повече клинични пътеки.За мораториума без коментар....Излагация.
  —цитат от коментар 4 на xmm


  Какви течове бе, лелче ?
  Ето ви една клинична задача, която я решавам аз и още 3900 практики по 10-12 пъти на година. Довеждат малко дете на преглед при личния лекар след една нощ с температури до 39*С ,повръщане и обща отпадналост . При прегледа се установява един тонзилофарингит (ангина както му казват неправилно сред населението) . Това дете продължава да повръща и да се дехидратира . Не може да приема лекарства през устата поради тази причина. Личният лекар го насочва за болница защото трябва парентерално лечение (с венозно прилагани антибиотици) . Само ,че ТАКАВА КЛИНИЧНА ПЪТЕКА НЯМА заплащана от НЗОК. В приемно отделение му слагат диагнозата Пневмония за да мине по клинична пътека, вместо да кажат на родителите ,че никой няма да заплати проведеното лечение и съответно трябва да извадят едни 100 лева на ден за поне 3 дни за да се рехидратира детето и проведе антибиотичната терапия. Пита се в тази клинична задача има ли злоупотреба по отношение на хоспитализацията ? Не , тя е с аргументи и е адекватно преценена. Проведено ли е лечение ? Проведено е. Детето изписано ли е здраво. Изписано е здраво. Похарчени ли са средства за неговото лечение. Похарчени са , а не са ОТКРАДНАТИ каквато лъжа насаждат комунягите всеки ден. Кой е виновен ,че НЗОК не плаща голяма част от диагнозите и лекари трябва да измислят начин някой все пак да плати лечението, консумативите и труда на медицинския персонал. Хайде почвайте дискусия . А това е просто малък пример за абсолютно аналогични хоспитализации всеки ден във всяка болница от Видин до Малко Търново
  ДОКОГА ЩЕ ПОВТАРЯТЕ КАТО ПАПАГАЛИ ГЛУПАВИТЕ ЛЪЖИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Много малко от хората си дават сметка на каква гавра подлага лекарите (а и пациентите) склонносттта към менаджеризъм, разрастнала се като злокачествен карцином в последните десетилетия. Лекарите засланят пациентите си, често без последните изобщо да знаят, че това се случва, но нито едно добро не е останало безнаказано.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Да се молим на Бог да ни пази от зли болести и да не стигаме до там, да ставаме "опитни зайчета".

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 718 Весело

  Здравното министерство ще повиши плащането по някои клинични пътеки

  Които осигуряват среща със Създателя. Въпросите могат да бъдат отпрвяни непосредствено към Него.

 13. 13 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#12] от "koko65bg":

  Извинявай,ама и най богатите се срещат със създателя..Понякога не всичко е пари.СКамо ще ти припомня,че М.Грашнов не беше бедняк и това не му помогна.Така че докъдето ти е определил Създателя.

 14. 14 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само това ли ще направи с неколкото стотин млн. лв.

 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  М,ез следващата година се предвижда някои клинични пътеки да бъдат плащани по-скъпо на болниците. "

  И тоя министър, изглежда започва с най- лесното - Парите . Ще облажи с по някой лев бюджета на някоя и друга болница чрез промяна на цените на пътеките и хосле ще изтъква , че промените ВЕЧЕ са започнали . Аза цените на пътеките вече се говори от две- три години .

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  . За тях, както вече той обяви вчера, ще има специални лекарски комисии, които ще преценяват дали здравното министерство да плати, ако за съответния пациент се прецени, че ще му бъдат от полза.

  За тия четири лекарства комисия ще преценява дали са от полза за пациента . А за останалите 28 министъра и комисията гарантират ли че действително действат положително на пациента ? . Едва ли . Оставянето на пациенти БЕЗ право да ползват тези четири молекули на общо основание с другите лекарства , , си е чиста проба дискриминация .

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#10] от "Ridiculous Върнете стария сайт!":

  “Лекарите засланят пациентите си, често без последните изобщо да знаят”

  Сиреч, лъжат пациента благородно, за негово добро?! Подобно на бакалин, маркирал един лев за хляба, защото касата му не работи със стинки. Тъй де, що да се обременява клиента с “висшата математика” на Касата му.

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  забрави да кажеш, че докторите от тази клинична пътека си отиват за няколко дни денонощен труд и наблюдения с по 1000 лв заплати ,а сестрите с 500 и то ако улучат голяма много профилна болница ,а не малка ,в която им дават авансите на 3 мес веднъж , след това в населението се налага мантрата ,че след проверка на касата , докторите изписвали фалшиви диагнози и източват касата ,а това ,че детето ,възрастния и държавния служител ,тоест 4 милиона ,не внасят нито лев здравна вноска ,а ползват тези пътеки и този безплатен труд на медиците ,това не е източване ,това не е кражба от труда на медиците , нали така .

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Любопитно

  До коментар [#6] от "xmm":

  “точно той може да спре кранчетата,защото като финансист ще му светне къде са.”

  И ще спре реимбурсацията на лекарствата? Или ще премахне капитационната такса? Защото кранчето “погребална агенция” е отворено на максимум. Не само като брой пациенти”, ами като пропуснати здравни вноски. Тъй де, с намаляне потреблението на пациенти, търсенето на “здравни услуги” ще расте и “белите мантии” ще станат богати милионери без да има пациенти.

 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":

  не ,години наред лекуват пациента и го спасяват ,въпреки ,че техния финансов интерес е отрицателен ,лично аз ,лекар на няколко населени места ,наскоро се светнах по повод на това ,че за пореден път от едно семейство ме викат ,развалих си почивката в неделен ден и отидох на 90 км на адрес ,усетих се ,че това го правя за пореден и за пореден път за тези хора от 5 поколения насам ,винаги ме търсят нощно време или в почивен ден ,винаги са спешни ,винаги са инвалиди и никога не са плащали и лев ,никога не съм им отказвал вече 25 години,винаги за незначителни неща ,е ,сега бе за последно ,просто изключих техните телефони и вече ме няма ,не желая да ги манипулирам ,нито искам да имам общо със тях ,нека си намерят друг ,по хуманен ,те и без това са винаги недоволни ,а то няма как да е иначе ,безплатно е .

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#18] от "edin drug":

  “4 милиона ,не внасят нито лев здравна вноска”
  Само временно не внасят - едните за първите 18 - 26 години; другите - за последните 26 години.
  Какво са виновни хората, че медицината не им е направила продължителността на живота поне 102 години, та да отдадат половината си живот в полза на здравната търговия - кръв, тъкани, органи и друг вид дарения за оплождания на голи мераци?

 22. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 718 Любопитно

  До коментар [#13] от "gobay":


  До коментар [#12] от "koko65bg":Извинявай,ама и най богатите се срещат със създателя..Понякога не всичко е пари.СКамо ще ти припомня,че М.Грашнов не беше бедняк и това не му помогна.Така че докъдето ти е определил Създателя.
  —цитат от коментар 13 на gobay


  Да, имате право. А кой е М.Грашнов? Фамилията ми звучи доста Брежневско.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK